Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Sunday 20 May 2012

Dax

Ránéztem a Dax napos ábrára, a piac a másodlagos verzió célzónájába ért. Piros jelölés. A kék jelölés nyilván érvényét veszti. Abban már korántsem vagyok biztos, hogy az alt 4 jelölés megállja a helyét, sőt...

Dax napos chart:


Az index esetében emelkedésre számítok, de több verzió van a fejemben, egyenlőre minden az emelkedésre mutat, kisebb nagyobb mértékben. Idáig jutottam, amikor megláttam valamit a grafikonon. Cimballi féle doboztechnikát alkalmaztam. lehet rossz a számozás az ábrán az nem A, hanem 1 hullám?

Munkaverzió:


Váltsunk timeframet és nézzük meg a piacot első körben havi charton.


Ezek szerint lehetséges, hogy az aljtól ne a-b-c szerkezetet, hanem akár 5 hullámot is várjunk felfelé? Nos, igen, benne van a pakliban. Miért érdekes ez a verizó? Mert a devizáknál látható tanácstalanságom oldja. Az elképzelésem az, hogy a hangulat romlásával a feltörekvő devizák, a kockázatos piacok devizái gyengülnek, így a magyar forint is, válság ide vagy oda az erős országok devizái pedig erősödnek. (Megj.: ez a bull magyar piacra szóló várakozás koncepciójával egyezik, amikor is a 2007-es esés C hullámát csinálnák felfelé, korábban már volt róla szó). Akkor megvan a megoldás?  Nem csak egy lehetőség, amire érdemes odafigyelni. Mivel napos ábra lesz időnk beszélgetni róla, mert erre szerintem kevesen számítanak!


A verziót a piac déli irányú erőteljes elmozdulása elveti, azonban a nagyobb tf-n nézett RSI nem!


 Elég késő van, tudom lehetne összeszedettebb az elemzés, de lesz időnk még kivesézni! A kérdés, hogy ismét bull vagyok és nem ragadott el a sötét oldalra a válasz, hogy egyik sem, nagyon korrekciós szerkezetekben jöttek le a piacok, nekem gyanús, nyitott vagyok mind két irányra, figyelem, hogy melyik lehetőséget erősíti és melyiket veti el a piac, de főleg azt, hogy hol van jó kereskedési lehetőség. Az elemzés csak a kontextust adja meg, a piacra lépéshez több kell!

OTP - elemzés

Az OTP elemzést szombaton tettem fel, de mivel sokakat érdekel előbbre hoztam, illetve a végét kiegészítettem:

Az OTP hetes ábrája a sávelemzés szerint semlegesnek tekinthető. A papír elakadt a bull támaszon, de a bear ellenállást nem tudta átvinni, a semleges zónában tartózkodik. Egyre magasabban vannak az RSI aljak, de láthatóan kikerült az emelkedő csatornából az érték. Egyenlőre a papírt semleges kilátásokkal értékelem hetes szinten.

OTP hetes chart:


Napos alapon először egy régi ábrával kezdenék, a 2007-es esés megindulásával.

 és kicsit távolabbról


Napok óta a fejemben van a fenti kép, egyrészt a fraktálok miatt, másrészt a de ja vu kérdés miatt, lehetséges e, hogy a lefelé menet egy LD formájában indul meg, ráadásul egy ritka exp. LD formájában? A helyes megközelítés miatt, folyamatosan néztem ezt a lehetőséget, de mivel nem impulse és a szabály, hogy inkább korrekcióként kezeljük az alakzatokat, mindig háttérbe tettem. Akkor lássuk, hogy hogyan néz ki az exp. LD verzió, ritka alakzat, ráadásul 4. hullámban egy diagonállal, amiről hallottam már, láttam is, de szintén ritka alakzat. Ha valószínűségekkel kereskedünk, akkor ezt a formációt inkább a háttérbe teszem, de    az elmúlt időszak mozgása miatt elő kell vennem, sőt gyanús, hogy elsődlegesnek kell tekintenem.

OTP napos ábra:




Mit mond napos ábrán nekünk az RSI? Nekem kell még egy megerősítés az ábrán látható divergenciának, de jó eséllyel azt jelzi, hogy egyenlőre vége az esésnek, megvolt 5 hullám délnek, jön a korrekció. Figyelem, a divergecia esetében a két csúcs messze van egymástól, azért ereje alacsony lehet. Hetesen pedig nem látható még, kell hozzá egy hét!

OTP napos RSI:




RSI az LD verziót megerősíti, illetve annak irányába mutat.

Mi következik? Esélyes a korrekció, azonban nem számítok magas retrace szintekre, főleg, ha a 2007-es vonatkozású mozgást is figyelembe veszem. Alacsony retrace jöhet, időben elhúzódó mozgással. Nagy eséllyel running flat, vagy exp flat korrekció. Azt, hogy meddig megy felfelé képtelen jelen pillanatban megmondani. az RSI MA9 alatt tartózkodik. Egy erős A vagy A/a hullám talán 3.500 alá viheti, lehetséges, hogy flat korrekció esetében ez lesz a teljes korrekció maximuma is, de erről egyenlőre korai beszélni. Nem javaslom senkinek, hogy kivárja, kiülésre játsszon, példaként legyen ott a MATÁV(most Telekom) esete, vajon ki ül még 2.700-as papírban várva a csodát? A fenti értelmezés miatt, az van amit korábban is írtam, amíg a piac nem üti ki ezt az értelmezést, addig kontratrend kereskedelem van!

Órás timeframe alapján a célzónát berajzoltam, nincs kizárva, hogy magasabbra megy, de erre nem számítok, a fenti verzió a bear verzió, létezik bull vonatkozású elképzelésem is, azonban biztonsági játékként a korrekció feltételezése az alap, egyenlőre a nagyobb timeframek nem adnak elég támaszt hozzá.

OTP órás chart:




Végignéztem az OTP-t, van, illetve talán csak volt a fejemben egy bull elképzelés, ami egyértelműen a devizapiacok miatt gondoltam, de az OTP-t mélységeiben megnézve egyenlőre hátra kell sorolnom.

Kiegészítés:


Valóban nem néztem a forgalmat a papír esetében. Az LD végén növekvő forgalomnak kell jönnie, lássuk a napos ábrát:

OTP órás chart:


A forgalom az LD feltételezett végpontjában megnőtt, de valóban nem éri el az első v. harmadik csúcs környékének forgalmát. Az exp. LD vonatkozásában a legnagyobb problémám, hogy ritka alakzat, ezért nincs nagy szakirodalma. Azt látom, hogy az OTP a fordulatok esetében szereti kis tf-n ezt a formát, de, mint fentebb is látszik  nagyon is előfordul. Bár 2007-ben nem exp. LD-t láthattunk, nézzük meg a forgalom alakulását.

OTP napos chart:



A forgalmat a fentiek alapján elfogadom az LD végpontjának. Az ábrán látható, hogy az LD háromszöget formáz az MACD grafikonján, nézzük megteszi ezt exp. LD vonatkozásában is?

OTP napos chart:




Látható rajta a háromszög, természetesen fordítva. Őszintén megmondom, engem nem győzött meg, de tényleg van ott valami.





MOL - várakozás

A MOL esetében napos ábrán célzóna környékén van a papír árfolyama, a fordulatra egyedül a fibo szintek utalnak. A fordulat közeledtére az RSI és az Stoch. értékei mutatnak, de azt nem lehet belőle megállapítani, hogy megvolt e a mélypont. Ezért a MOL esetében nem lepődök meg, ha új aljra megy, azonban a következő napokban megnő a fordulat lehetősége. Amennyiben a teljes részvénypiac bear üzemódba kapcsolt nagyobb timeframen is, akkor az alábbi verzió szerinti alacsony retrace szintek jöhetnek.

MOL napos chart:


Tekintve, hogy napos ábrát néztem ez eltarthat egy ideig, akár 2-3 hétig is. Igen látom, hogy a két spike egymásba ér, de nem zavar, mert az alakzat lehet egy LD is, illetve a MOL likviditása alacsony. Az olvasóra bízom, hogy megnézze ...