Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Sunday 17 February 2019

USD/HUF

A sáv közepe felett vagyunk (vagy rosszul mértem a sávot), a fordulós jelzésre (kalapács + nagy fehér, vagy Bullish engulfing) nem jött megerősítés, kaptunk egy semmit nem jelentő dojit, illetve annyit jelent, hogy a piaci erők kiegyenlítettek a további folytatás irányát tekintve. A bullish sling triggerelődött, amennyiben északi az irány jövő héten mennie kell, egy sling nem hezitál, egy sling megy, ettől csúzli. Ha lefordulna, akkor figyelni kell egy szemben kialakuló csúzli esélyre (!), de még csak lehetőség/elképzelés kategóriája.

USD/HUF hetes chart:





Bux

A magyar index számozásában számomra két helyen található kérdőjel, mely a további mozgás vonatkozásában eltérő eredményre vezet. Az egyik esetében hamarosan új ATH várható, a másik esetében jelentős, további esés.

A blogon Elliott rendszerével foglalkozva többször említettem, hogy sokan azért nem szeretik a hullámelméletet, mert adott esetben két, akár teljesen ellentétes irányt is mutathat, ugyanakkor szerintem ez nem baj, ilyen a tőzsde, ezért ilyen a rendszer, ehhez kell alkalmazkodni és megtalálni számunkra a legjobb lehetőségeket. Sokan épp az ilyen szituációk miatt nem szeretik az elméletet, és pontosan ez az, ami miatt sokszor két Elliottal foglalkozó elemző sem jut közös álláspontra, mert érzelmileg elköteleződve ki az egyik, ki a másik lehetőség mellett lát nagyobb esélyt. 

A két kérdőjeles részt sárga téglalappal jelöltem a charton. Az alsó esetében egy széles sávozás látszik, amely lehet egy teljes második hullám, vagy lehet egy 2-i-ii szituáció. A másik ilyen lehetőség esetében a felfelé kör lehetett egy impulzus, vagy egy B hullám. Sajnos - bár a belső szerkezet első ránézésre impulzusra utal, nem tudom kizárni egy dZZ megjelenését, mivel tipikus B hullám szintjéig történt az emelkedés.

Szóval van egy olyan helyzet, ami nagyjából vagy erősödést, vagy gyengülést jelez, vajon hogyan lehet kereskedői nézőpontból előnyünkre fordítani az igen ellentétes kontextust?

Először is általában az ilyen helyzetekben meg kell keresni a kritikus pontokat, melyek az egyik, illetve a másik irányba billentik a várható bekövetkezés valószínűségét igen magas megbízhatósággal. A másik megkeresni azon pontokat, területeket, ahol a mozgás iránya rövidtávon egybeesik. (Megj.. bármelyik verzió is fut, mindig hullámokban mozog a piac, így most is, máskor is lehetnek közös pontok, ahol jó eséllyel rövidebb, vagy nagyobb fordulat következhet be, a belépés után pedig a kereskedési/trade menedzselési szabályok mentén lehet a pozíciót zárni, vagy tartani).

Nézzük a főbb lehetőségeket:

1) elkészült egy 5 hullámos szerkezet felfelé
2) B hullám ment ki új highra

Amennyiben elkészült egy 5 hullámos szerkezet, akkor egy nagyobb korrekció jön, melynek minimális/reális  célzónája  a  charton jelzett szint. DE, ez nem zárja ki, hogy egy nagyobb tf korrekciója kezdődött el, melynek célja, akár az alsó célzóna is lehet (lehet ennél mélyebb, lehet trendfordulat is)
Amennyiben B hullám ment ki új highra, akkor egy C hullámnak kell lefelé jönnie, C trendmozgató alakzat (kivéve hsz eetében), melynek általában elsődleges célja  A alá szúrás (kivéve runningflat).
Amennyiben az új csúcs egy 5. hullám volt, akkor korrekció következhet, ami megvalósulhat egy 3-3-5-ös szerkezetben is, azaz a reális, min zóna elérése előtt a piac új csúcsra is futhat (exp. flat korrekció).

Nézzük a kereskedési lehetőségeket, melyekhez természetesen mindenki rendeljen saját rendszere szerinti stopszintet és setupot a belépéshez.

a/ Amennyiben 5 hullámban a célzónába eséssel folytatódik a mozgás, akkor ott jó eséllyel lehet long beszállót keresni, melynek célzónája, vagy egy korrekciós szint, vagy az új ATH, melyről majd menet közben lehet dönteni.

b/ Amennyiben itt megfordul a piac és elindul északnak (exp flat verzió), akkor a csúcs környékén lehet ismét short lehetőséget keresni a reális min. elvárás szintjéig, majd ismét long belépőt keresni, új ATH célszintre.

c/ Amennyiben a reális min. elvárás zónájába leérkezik az 5 hullám és felfelé korrekciós szerkezet készül el, akkor ismét lehet shortot keresni, immáron már az alsó célzónát megcélozva.

Bux napos chart: