Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Friday 8 February 2019

Richter - Nagy elemzés

A Richter mozgásának értelmezéséhez csatolom a korábbi két, nagyobb elemzés kapcsán írt gondoltaimat. A friss gondolatok a korábbi elemzések után találhatóak.

2018 július és decemberi elemzés:

"Nagyobb képen a helyzet változatlan. Továbbra is azt gondolom, hogy egy igen komoly korrekció fog bekövetkezni, illetve zajlik már egy jó ideje. Ezt a részt nem is fogom most túlságosan kifejteni, inkább becsatolok egy ebben az időben készült elemzésből egy idevágó részt. A chart nyilvánvalóan az akkori időpontok szerinti állapotot fogja mutatni.

"A negyedéves grafikont (utolsó adat: 2018.07.06. 15:30) általában kevesen használnak, kevesen szemlélnek én mégis ezzel kezdeném a gyógyszeripari cég vizsgálatát. 2017-ben ATH csúcsot ütött a piac (7.296), az rsi fenntartható bull zónájából indult intenzív esés. Amennyiben ezt  a zónát eléri a piac, akkor igen jó eséllyel további emelkedés várható, azonban jelen helyzetben ezzel kapcsolatban két dolgot figyelembe kell venni. Egyfelől megnyúlt 5/5 esetében ezt okozhatja egy vételi klimax, erre utalhat az intenzív esés az ATH után, másfelől a 2014-2015 körül készült nagy tf-s elemzéseknél utaltam a hetes/havi képen jól látható háromszögre, ami mint jól tudjuk egy trendszint utolsó előtti alakzata egy szerkezetben, jelen esetben a háromszög utáni gyors felkör után egy trendfordulót, vagy nagyobb korrekciót láthatunk. A háromszög verzió szűkítő feltétel, mivel minden a következőkben bemutatott lehetőségnek ez a kiinduló feltétele, nevezetesen a felfelé haladó impulzus utolsó előtti, azaz 4. hullámát láttuk. 

Tréningeimen egy nagyobb szakasz csak az Elliott-i értelemben vett háromszögek beazonosításával foglalkozik, itt eltekintek a részletes bemutatástól, de a lényeg, nagyon nagy eséllyel háromszöget láttunk a grafikonon, a célárat elérte a piac (spike-okkal számolt célár 7.500 volt, de közben eltelt két osztalékfizetési időszak, plusz a spike-ok nélkül, osztalékkal bőven a min. elvárás fölötti árat ért el a papír).

Visszatérve, a negyedéves grafikonra látható, hogy többszörös támasz előtt a piac. Egyfelől a háromszög teteje, mely jó 10 éven át tartotta ellenállásként az emelkedést, másfelől az rsi is leérkezett a bull támasz zónájához, így jó eséllyel tanúi lehetünk egy megpattanásnak. A negyedéves grafikon alapján a lefelé tartó - feltételezett impulzus - még nem készült el, hiányzik egy negyedik hullám, mely visszaviheti a papír árfolyamát a 6.000 körüli régiókba.

Richter 3M chart:


Korrekciós hullámok esetében tudjuk, hogy amennyiben trendmozgató alakzat az első, azaz A hulláma, akkor azt egy korrekciós szerkezet után (B) újabb trendmozgató alakzat követ (C).

Sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy a Richter árfolyama 4.000 alá zuhanjon, nekik mondom a következőket. Érdemes végiggondolni, hogy az első, azaz A hullám még nem fejeződött be és az A hullám nagysága eddig (7.296 - 4.956) 2.340 pont (DE! lehet A/1 is !!!). Szóval a 4.000 alatti érték nem ördögtől való, hanem reális elképzelés. Természetesen pontosabbat a B hullám befejeződése után lehet mérni, ami még nagyon messze van.

A negyedéves charton hatalmas, momentumos gyertya van, ilyet a harmadik hullámok produkálnak, több havi emelkedést vett vissza egy hatalmas fekete gyertya, ezt komolyan kell venni! A papír annyit ér, amennyit a befektetők hajlandóak érte megadni, jelenleg pedig egyre kevesebbet! Az idén a papír elvesztette értékének több, mint 30%-át, ezt az információt nem szabad mellékesen kezelni! Ha valaki ránéz az éves gyertyaképre (utolsó gyertya még nem zárt), brutális esést láthat, az esésnek még nincs vége! Két év emelkedését adta vissza fél év alatt a papír árfolyama!

Richter 1Y chart:

A havi charton a fentiekben leírtak megerősítése látható. Éles esés, impulzus, mely még nincsen készen, azaz további mélypont jöhet a papír életében, a nem is olyan távoli jövőben (Havi chart!). A kép alapján elsődlegesen arra kell gondolnom, hogy a lefelé tartó A (vagy 1.) hullám 3. alhulláma van csak elkészülőben. A momentumos esés lassulása zajlik, ami lehet egy ED formáció, vagy egy 4-5-4-5 szerkezet, melynek a végén A/3 kialakul. A/3 végének célzónájában vagyunk számolt célár 4911 környéke, de ezen a tf-n 100-150 pont tévedés is simán a zónát jelenti a számolt célártól. Bár idén májusban volt egy behalt felfelé próbálkozás, arányaiban ez a korrekció időben elmaradt a tavaly őszi korrekció mértékétől, így azt nem tekintem adott trendszinten a párjának.  Havi charton szintén bull támasz előtt a piac az indikátorképen is, azaz jó eséllyel hamarosan pattanhat egyet az árfolyam (havi chart, akár 3-4 gyertya is lehet, akár!).

Richter 1M chart:


2018 decemberi bejegyzés:

A kérdés jelen pillanatban, hogy egy kész impulzus befejeződött lefelé, azaz minimum A hullám elkészült, VAGY még csak az impulzus 4. hullámában vagyunk. Sajnos a két verzió mellett és ellen is szólnak érvek, ezért mindkét változatot figyelembe kell venni, amíg a piac nem hoz döntést az egyik, vagy másik mellett. Bizonyára létezhetnek ezektől eltérő lehetőségek, de ezek valószínűsége jelenleg minimális.

Két verzió:

1) Impulzus készen van, felfelé egy korrekciós hullám (a vagy a teljes korrekció) halad(t).
2) Az impulzus még nem készült el, felfelé egy 4. hullám haladt (alt/alt verzió,hogy annak csak a hulláma).

1) verzió szerinti várható mozgás

A felfelé tartó mozgás hármas szerkezetű, melynek végén valami diagonalszerű alakzat található. A korrekció jó eséllyel nem készült el (időben nem elég széles), ezért a 2019-es év első időszakára nagy magabiztossággal egy sávot mondhatunk, mely a korábbi alj alatt és a mostani tető felett egy picivel helyezkedik el cca. 4200-6100 között. Havi tf-ről beszélünk, a sáv nagyon nagy, de a sávkereskedelem egész jó lehetőséget fog kínálni, nagyjából 3 alkalommal.

2) verzió szerinti várható mozgás

A lefelé tartó impulzus nem ért véget, a felfelé kör egy negyedik hullám volt. A piac új low-t üt,. feltételezhetően 4.200 környékén, majd korrekció indul északnak, melynek ideális és egyben minimum szintje 5800-6100-es zóna. Pontosítani a mozgás belső szerkezete alapján lehet majd.

Mindkét verziót is figyelembe véve, elképzelhetőnek tartom, hogy a felfelé mozgás nem fejeződött be, talán januárban egy újabb lokális high után fordul csak délnek a papír.

Richter havi chart:


A Richter esetében a közeljövőben a short lehetőségeket keresném, mert bár a magyar piacon a short rendkívül drága, jól időzített belépővel kellemes, gyorsan gyümölcsözőre forduló pozíciók építhetőek. 

Itt is és más elemzésekre is igaz, hogy kereskedési döntést a fenti elemzés alapján nem lehet hozni, ahhoz kereskedési rendszerre (setup, money management rendszer) is szükség van, ez egy elképzelés, amihez a piaci mozgás megerősítésére van szükség."

2018. február, friss gondolatok:

A decemberben említett két verzió között továbbra sem lehet egyértelmű döntést hozni, ezért a két fő verzió lehetőségeit külön veszem, szerencsére egy ideig egy irányt jelölnek ki. Megjegyzem, hogy lehet ettől eltérő mozgást fog leírni a piac, de a nagyobb esély egyértelműen ezekre a lehetőségekre utalnak.

1) verzió - készen van az impulzus, felfelé korrekciós mozgás haladt

Ebben az esetben vagy azt kell mondanunk, hogy elkészült egy A hullám, vagy elkészült a teljes korrekció. az első esetben egy igen széles sávban történő oldalazás következhet, mely olyan széles, hogy kisebb tf szerkezetek nélkül kereskedésre önmagában értelmetlen. A teteje nyilván a most kialakított lokális tető, illetve felette picivel (ez a szint lehet a korrekció vége, szóval 6100 környéke), az alja azonban szinte meghatározhatatlan, mert olyan sok lehetséges szint van, ráadásul a korábbi low esetében nagy spike alakult ki, ami szintén befolyásolja a sáv szélességét. A legextrémebb szint - amiben most nem hiszek - 3.500 környékére mutat. Ha jelenlegi helyzetben kellene szintet meghatározni, akkor 5100 alá, a korábbi low környékére voksolnék, a belső szerkezet alapján pedig folyamatosan újrakalkulálnám a lehetőségeket. Ha a lefelé tartó impulzus elkészül (azaz 5400- majd korrekció felfelé - majd újabb low), talán akkor pontosabb szinteket lehet majd meghatározni.

2) verzió - nincs készen az impulzus lefelé

Ebben az esetben új low az elvárás. 

Jelenleg a felfelé haladó csatornát nem törte a papír árfolyama. A leírt verziók érvénybe lépésének alapvető feltétel a csatorna törése. Fontos, itt nem csak a csatorna, hanem egy ellenállási szint is található.

Richter heti chart: