Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday 29 April 2019

OTP - Nagy kép I. rész

A 2008-as válságot követően kezdtem el a technikai elemzéssel foglalkozni. Az első időszakban rengeteget olvastam és kerestem az információt. Sokszor a nagy kép esetében fenntartások nélkül elfogadtam azt, amit a nálam tanultabbak állítottak (pl.: Cimballi, Prechter), így a válság utáni felépülést elsődlegesen korrekciónak gondoltam és sokáig vártam egy Ciklus szintű C hullámot, a szinte mindent elsöprő erejével. 

Azóta sokat tanultam, 2015-ben pedig vázoltam egy komolyabb long verziót is a magyar piacra (Bux 43K körüli célárral). Az OTP esetében az első két céláram még a korábbi ATH alatt helyezkedett el, mára ezeket a szinteket bőségesen meghaladta a piac.

Az OTP tőzsdei grafikonját 1997 júliusa óta tudom, tudjuk nyomon követni, ebből fakadóan a 2008-as mélypont Elliott-i összefüggéseit csak sűrű feltételezések mentén tudjuk kezelni. Lehetett a lefelé kör egy teljes korrekció, vagy annak C alhulláma, de lehetett egy A hullám is. Fontos lenne tudni, vagy legalább megfelelő magabiztossággal sejteni, hogy mi lehetett, de sajnos a piac ilyen, nem mindig kapjuk meg a megfelelő megerősítést.

Ha A hullám jött lefelé, akkor a felfelé kört egy B hullámként kellene kezelni, ha a teljes korrekció, akkor a felfelé kört impulzusként kellene értelmezni. A hosszabb távú elképzelés esetében ez több ezer pont eltérést okoz, az ellentétes irányról nem is beszélve.

Az érdekessége a mostani helyzetnek, hogy negyedéves charton egy lehetséges célzónához érkezett a piac, attól függetlenül, hogy a felfelé kör B hullám, vagy egy impulzus, ami még bizonyára félkész. Sajnos indikátor képet nem látok, erre a használt chart és a mögöttes program úgy tűnik nem képes, a negyedéves chartra ráemelni.

Negyedéves chart! Ami a méretéből adódóan is már akkora tf, hogy a célzóna igen széles, valamint 2-3 gyertya mindenféle probléma nélkül a fordulat előtt beleférhet, az pedig 6-9 hónap! Ennek ellenére érdemes figyelni!

Nem tudom megfelelő magabiztossággal kijelenteni, hogy a felfelé haladó B hullám egy inverted flat (ha így van, akkor el fog készülni hamarosan, vagy már készen is van), de ha így lenne, akkor a nagy korrekció (2007 tetőzés utáni szakasz) running flat verzióját kizárva a reális célára az esésnek a korábbi 2008-as alj alatt lenne. Brutális elképzelés, nem is kezelem elsődlegesnek, talán csak megemlítem, mert extrém esetben ez bizony benne van a pakkliban. Egy ilyen várakozáshoz nagyon komoly PA megerősítés kellene, ez jelen helyzetben egyáltalán nincs meg, sőt semmiféle jele sincs a charton. Egy ilyen mozgás megerősítéséhez az árfolyam feleződése kellene, negyedéves charton 7.000-es szint alá zárás. Ha hatalmas nemzetközi válság jön, akkor és csak akkor kell elővenni ezt a verziót, addig (és 7.000-es szintig) maximum evidenciában kell tartani.

Amennyiben nem B hullám, hanem egy impulzus tart északnak, akkor annak a legerősebb alhulláma készülhetett el, a 3/3, ami az előző verzióhoz képest gondolom a long pártiakat (minden rendben van a világban, az országban, a fák az égig nőnek gondolkodókat) első hallásra megnyugtathatja. DE! Egy ilyen mozgás után a korrekció mértéke is nagy lehet! Jelen esetben (több hullámban) 8-9K környékre a legesélyesebb a korrekció végének (közben jó eséllyel újabb ATH is születhet, de ez a mozgás akár 2-3 évig is elhúzódhat). 

OTP 3M chart:


Vége a veszek és kiülöm verzióknak, akik az elmúlt években megfelelő tudás és tapasztalat nélkül vettek és vettek és nyertek a piacon, azok bizony nagyon hamar azon kaphatják magukat, hogy elúszott a kereskedési tőkéjük legnagyobb része! Figyelni kell az intő jelekre. A forgalom alacsony, a kispapírok száguldoznak, a gazdaságból negatív jelzések érkeznek. Ha impulzus halad felfelé, akkor lefelé korrekció fog érkezni. Korrekció, melynek A hulláma igen gyors lehet. Úgy lehet benne 2-3.000 pont esés, hogy kevés esély marad majd kiszállni. Nem is beszélek arról a verzióról még, hogy kisebb tf-n egy kész ED lehetősége is a charton van! Ha az, akkor 3-4 hét alatt lejöhet az említett mértékben a papír árfolyam.

Kisebb tf-n még nincs short jelzés (M/W), sőt még egy ATH-ra is esély lehet hetes alapon. A kritikus szint még nem tört, de szerintem érdemes figyelni! A korai shortosokat ki fogják véreztetni, az időzítés a legfontosabb kérdés, türelemmel kell lenni, amíg a megfelelő szituáció kialakul!