Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Thursday 5 September 2013

OTP - nagy kép

Az elmúlt időszakban eltávolodtam a blogtól, a magyar piactól, melynek oka elsősorban az időhiányra és a fókusz megváltoztatására vezethető vissza. A kereskedési technikám, képességem fejlesztésére (elemzői helyett)  és az USA piacra koncentrálok, most ennek jött el az ideje :)

Szándékomban állt írni egy hosszabb bejegyzést, amikor már kétséget kizárólag a "nagy lefordulásról" lehet beszélni, akkor, amikor a nagy tf-s elemzések által kijelölt zónák megvannak és bizonyosan lefordultak a piacok, nem mennek el a másodlagos zónákig, nem emelkednek tovább, ezt azonban még jelent pillanatban sem tudom teljes bizonyossággal kijelenteni, igaz már csak kicsi lehetőséget látok rá.

Az elmúlt napok hírei, főleg a mai napi bejelentése (tudom hír!!) teljesen új aspektust ad a korábban már többször hangoztatott elképzeléseknek, először is december magasságára 2700 alatti OTP árfolyamra, illetve pár éves időtávban 600 alatti célárra (ezt azért érdemes nagyon óvatosan kezelni!). De ha nem is hisztek benne, elég "csak" lehetséges veszélyként figyelni rá.

A következő bejegyzésben korábbi írásaimra tekintek vissza, foglalom össze a nagy képet. Teszem ezt azért, mert egyfelől a nagyon is lehetséges ED verziót - pont az ellentétes lehetőségek folyamatos figyelése miatt - nem követtem folyamatosan, csak említés szintjén, másodsorban, azért, mert szépen látható, hogy Elliott által megmutatott veszélyekre, érdemes felkészülni. Egy dolgot, azonban nem szeretnék, nem akarok önigazolást adni, öntömjénezést végezni (tévedek, higgyétek el, én is sokat tévedek), csupán szeretném egy kicsit gondolkodásra késztetni a kedves olvasót, arra, hogy Elliott rendszerét érdemes megismerni, figyelni rá, beilleszteni a meglévő kereskedési rendszerekbe. Nem kell leírni  az elméletet, ellenben tényleg érdemes elmélyedni benne!

Az első bejegyzés, mely sok vitát váltott ki 2013. április 30-án közöltem, komoly és határozott vélemények kerültek megfogalmazásra, főként ellene, emlékeim szerint, éles, heves érzelmi reakciók mentén.

2013. április 30., kedd

SZVSZ

Szerintem elérkezett az idő, a hosszútávú long pozíciók csökkentésérestoppok szorosra húzására. Ez nem short és nem azonnali zárásra való felszólítás, csak egy gondolat, hogy fel kell készülni arra, hogy lefordulnak a piacok, egy hosszabb bear szakaszra. Nem kell itt armageddonban gondolkozni, egyenlőre, csupán az óvatosság elve alapján készülni kell a zsákban lévő profit megvédésére, a veszteség elkerülésére.

Azt hiszem nem írtam ki még ilyet, bár több eset is volt, amikor kinézett egy nagy lefordulás, most azonban nagyon reális esélyét látom, kellene még egy kör felfelé, néhány piac, termék vonatkozásában, de közel vagyunk nagy tf-n a kész szerkezetekhez.

Gondolkozz és legyél felkészült minden irányra, csak magadra hallgass, ne másra, ha a pénzedről van szó!

A fenti sorok indoklására, a május 4-ei elemzésben került sor.


2013. május 4., szombat

OTP - heti

Az OTP hetes chartján szépen kirajzolódik az ék. A belső szerkezet is szépen hozza a korrekciós jegyeket (3-3-3-3-3).


Elliott így fogalmaz: "A [záró] diagonál végén drámai fordulat következik be, amely nyomán az árfolyam igen meredek szögben teszi meg az utat az alakzat kiindulási pontjáig és még valamennyit"

Az a tudás is birtokunkban van, hogy mindezt kb. mennyi idő alatt teszi meg. Ez a jelenlegi információk szerint kb. 28-43 hét közé várható, azaz az év végére, jövő év elejére a papír 2600-700 alá kerülhet. Ez a jelenlegi értékének megfeleződését jelentheti. Valóban drasztikus esés lehet, a hangulat elromlását jelenti, megindulhat a válság következő fázisa, ami véleményem szerint a meggyengült világgazdaságra szabadul majd rá. Kormányok fognak megdőlni és újabb lázadások lesznek, de ez egy másik történet. Maradva az OTP-nél a célzónába várom a papírt, de tudom, jelen alakzatban ki is szúrhat belőle, sőt el is maradhat tőle.

OTP heti chart:

és a fraktálos, már ismert ábra:


Kisebb tf alapján szerintem még nem vagyunk készen, de a jövő héten nagyon is elképzelhetőnek tartom, hogy látni fogjuk a végét, akár ez új csúcsot jelent majd, akár nem.
A megjegyzés rovatban Hathor írt be hosszabban, amit teljes egészében bejegyzésként publikáltam, a saját reflektálásommal.

2013. május 5., vasárnap

A következőkben teljes egészében bemásolom Hathor megjegyzését, amit az előző elemzés alá írt. Szeretem az értelmes vitákat, gondolatok cseréjét. Hathor elég sok mindent felvetett, amire szeretnék részben válaszolni, reflektálni. Gondolom, úgy is egy kis "véleménycserét" fog indukálni.

"Szia Ad!

Ritkán olvasom a blogodat, mindig valami meglepetés ér itt ,-)
Most ez a várt nagy beszakadás. Tudod mi jutott eszembe róla, amikor egyszer kérted semmiképpen ne lépjen senki longba.. ha jól emlékszem akkor felfele ment a piac utána.
Az az igazság most elég szép a kép kint. Valóban minden csúcsra van járatva kint, Vix index is le van nyomva. Tombol az optimizmus az indexekben. Ellenben itthon van egy marha nagy pesszimista szemlélet, amit én már nagyon unok. 
Gondolom nem csak én, mások is várnak már egy kiegyensúlyozott emelkedő trendet.
Én remélem, hogy nem lefele megyünk, hanem felfele. Tény, hogy azt lehet gondolni, hogy kint csúcsra mentek az indexek, és be kéne esniük, indikátorok is magasan, csúcsok is megvannak. Na meg már kezdenek is új csúcsokra haladni. Én nagyon drukkolok a további emelkedésnek kint, itthon meg pláne. Szépen ki lettek fosztva a befektetők, kereskedők, a nép. nem kéne tovább lopni a nép pénzét. Itt nem lehet már tovább hagyni a sárdobálást, lopást, kifosztást. Így sincs semmi forgalom a Béten. Ne kelljen már további kifosztással pénzt keresni idehaza.. sosem fogunk így beindulni, sosem jön így senki befektetni országunkba. Nyugat ki tudott lábalni? Kötvényeinket fel tudják szippantani lassan másfél éve bármilyen mennyiségben folyamatos hozamcsökkenés mellett? Én nagyon remélem, ezt a szétvert, olcsó árazású részvénypiacunkat is megtalálják.
Remélem nem lesz igazad a nagy OTP eséssel.
Te magad fogalmazod meg nap mint nap.. Elliott hullámai csak egy tanulmány, egyáltalán nem biztos, hogy úgy lesz, ahogy elgondoljátok..
Ez szerintem elég sokszor bebizonyosodik. Én magam itt minden egyes nap, percben más éles gondolatfordulatokat látok.. sosem tudom eldönteni valójában mi is az igazi gondolat. Ha nem jön be egyik gondolat, előveszitek a másikat, hogy akkor a pár hete, vagy pár hónapja, vagy múlt heti chart az aktuális, abban mutattátok.
Én többször jeleztem nem mélyültem ennyire bele a hullámokba mint Ti, ezeket a részletes hullámelméleteket fenntartással kezelem. Nekem elég felismernem a az 5hullámot fel, majd hármas korrekcióját, ezen felül főleg alakzatokat figyelek, fibo szintekkel együtt, alj, tető pontokkal.
örülök, ha működik a rendszeretek, örülök ha keresni tudtok vele, de nem bánnám, ha tévednétek, tévednél ebben az OTP 2600ban.
Pár napja olvastam ismét, hogy nagy esést vársz, és nem ajánlasz longot, erre másnap megvolt a 2%plusz, majd most pénteken is a további emelkedés. Én remélem megy tovább minden fel.

Természetesen elfogadom, hogy más lefele várja a piacot. 
Twernek is volt itt 10K alá terve, volt valami 5.hullám le 15K alá, amit hónapokig mutatott, mára az az elmélet is borult. Volt itt szó valami 3-5000es Bux értékről is.. az talán a Te írásod között.

Folytatódik a következő hozzászólásomban, mert ilyen hosszú hozzászólást nem lehetett felvinni..

Szóval itt folytatódik, mert nem engedett több karaktert írni:


Egyelőre Bux tart a több éves szűkülő szimmetrikus háromszögben, és én remélem felfele fog belőle kitörni. állítani nem tudom, ebben bízom. 

Historikus Bux chart 1991től nálam havi chart:
http://postimg.org/image/d795t3xqv/full/

Bollinger közép felé az árfolyam, pénteken 200napos mozgóátlagot érintettünk.

Hatalmas több éves háromszög szűkülés a fekete háromszögben, azon belül egy másik kék háromszögelődés, Emelkedő trend még él hosszútávon szerintem. A nyilak jelölik a hasonló háromszög szűkülést 2000es évek elején és most. Nekem még mindegy merre mozog a háromszögben, de én nem lefele törést szeretnék belőle, hanem felfele kitörést. A trend folytatódhatna fel. A háromszög szűkülésben a mozgást nem akarom pontosan megfejteni. Setup a fekete háromszög kitörésekor van a BÉTen nekem. Ennek ellenére kis papírok mint tudod forgatom addig. Aztán ha megjön a megfelelő forgalom, és érdeklődés piacunk iránt, akkor durr bele a lecsóba hatiba, OTPbe.. Szerintem elég jól nézünk ki.. elég olcsók is vagyunk, forintunk is jól tartja a sarat, kormány is halad a GDP cél felé.. gazdaságélénkítési lépések is haladnak szerintem.
nem, vagyok pesszimista. EKB is most csökkentett kamatot. Világban negatív kamatok vannak. Nálunk történelmi aljaknál a jegybanki kamatok, ez szorítja le a hitel kamatokat is, ami megindíthatja az érdeklődést a hitelt igénylők körében, pláne egy forint erősödés mellett. Nem lenne rossz 300as Euro/hufnál felvenni, majd 250nél törleszteni nem??
Tudom ez bilibe lógó kéz..
Ennek ellenére optimista vagyok.
KKVK is megkapják a 0% közeli hiteleket.
Szóval hajrá előre!!

OTPvel mi a baj?
Lehet nem vagyok jó elliottos, de legyen jó a fordított fej-váll alakzatfelismerés alapján naposon:

http://postimg.org/image/r3uj4s3bv/

OTP hetesemmel mi a baj? 

http://postimg.org/image/8dedlark5/

Végre elért a 2007óta tartó szimmetrikus háromszög végébe, onnan felfele kandikál ki. Hadd menjen.. Rajta!
Ne kelljen már most bedőlnie.. ,-)


***

Ritkán olvasom a blogodat, mindig valami meglepetés ér itt ,-)
Most ez a várt nagy beszakadás. Tudod mi jutott eszembe róla, amikor egyszer kérted semmiképpen ne lépjen senki longba.. ha jól emlékszem akkor felfele ment a piac utána."


Valóban írtam olyat egyszer, hogy senki ne lépjen longba és utána a piac felfelé ment el. Sokszor megkaptam, de akkor sem shortolása biztattam  most sem tettem azt, csupán van egy olyan szerkezet, ami miatt a következőket írtam ki a blogra, kiemeltem a fontos gondolatokat:

"Szerintem elérkezett az idő, a hosszútávú long pozíciók csökkentésérestoppok szorosra húzására. Ez nem short és nem azonnali zárásra való felszólítás, csak egy gondolat, hogyfel kell készülni arra, hogy lefordulnak a piacok, egy hosszabb bear szakaszra. Nem kell itt armageddonban gondolkozni, egyenlőre, csupán az óvatosság elve alapján készülni kell a zsákban lévő profit megvédésére, a veszteség elkerülésére.

Azt hiszem nem írtam ki még ilyet, bár több eset is volt, amikor kinézett egy nagy lefordulás, most azonban nagyon reális esélyét látom, kellene még egy kör felfelé, néhány piac, termék vonatkozásában, de közel vagyunk nagy tf-n a kész szerkezetekhez.

Gondolkozz és legyél felkészült minden irányra, csak magadra hallgass, ne másra, ha a pénzedről van szó!"


Elliottot elég nehéz megérteni, mintákat ad, ahogy a piac mozoghat, néha ellentétes minták látszanak, ilyen esetben abban segít, hogy fel legyél készülve mindenre. Nekem nem okoz gondot, hogy nem az elsődlegesnek tartott verzió szerint mozog a piac, valószínűségekkel kereskedünk, ha nem arra megy, akkor olyan utat választott, ami kevésbé valószínű, erre is van esély, erről szól a valószínűség. Ezen felül persze az én meggyőződésem is ott van benne, ami nyilván a verziók közötti választásban befolyásol. A mostanáig tartottak a 2012 elején, közepén írt elemzések, chart zónák, én nem gondolom, hogy folyamatosan fordulnék, vannak sokszor kérdőjelek bennem, de ezt én nem látom, hogy valóban ekkora lenne a variálás, talán másra gondolsz, aki nincs otthon olyan mélyen elliottban, csak azt mutatja. Tudom nehéz elfogadni, azt a bizonytalanságot, amit a rendszer mutat, az ember zsigerből mást vár el, nehéz kezelni. A piac - konrkétan az OTP cc.a 9 hónapja hozza a várakozást, most fog elérni, érhet el, arra a szintre, amikor késznek tekinthetünk egy szerkezetet. Itt nem zavarna az 5.500 sem, mert beleférne, igaz 5000 környékére, plusz spike, számítok most.

A magyar gazdaságpolitika egy tragédia, ezért sem mennek rendesen a magyar papírok. Elvitték a MNYP pénzeket, gyakorlatilag hitelt vettünk fel a jövőből, bár ez nyilván nem mutatható ki, majd a gyerekeink fogják megfizetni. Közben mégis csúcsra járatjuk az államadósságot, múlt hónapban 1.000 MRD forinttal emelkedett, de nyilván ez nem fér bele "a Magyaroroszág jobban teljesít" népbutításba. A munkanélküliség csúcson, miközben full-ra manipulálják a statisztikákat, az értelmes emberek elhagyják az országot, külföldön keresnek megélhetést, mert nem tud a magyar társadalom (politika, kormányzat) jövőképet felmutatni. A kiválóságok elmennek, akkor ez kontraszelekció, a maradék, "mi" kevesek leszünk...
A bankokat sárba tiporták, 30 %-os az egyik nagy banknál a nem fizető hitelek aránya, a banki hitelállomány  - ha jó az infóm - 5.000 MRD forinttal csökkent az elmúlt pár évben. Hiába a 0%-os marketing hitel, nincs bizalom a gazdaságban, nem lesz, aki felvegye, vagy aki felvenné annak nem adnak. Propaganda, meg kell nézni a számokat, szörnyű képet mutat. Ebből nem lesz emelkedés...

Az általad feltett hsz, a hagyományos TA szerint sem működőképes, túl meredekek a szárai, azaz, ha ki is tör, az lehet nagyon fals lesz, bár biztos sokan nézik. Lásd július 7-ei elemzés, hasonló okok miatt írtam, azt amit írtam.

Nem tudom mi lesz, nyilván benne lehet, hogy tévedek és a többiek által kedveltebb LD verzió jön be, azonban egyenlőre a nagy medve elindulásában hiszek, erre adom a nagyobb esélyt. Ha valóban egy ED-t látunk, akkor igen, azok a célárak elérhetőek, amit ott felvázoltam. Ha nem ED, akkor is kinéz egy esés, a 2011-es mélypontra vetítve 23%. Ez a formáció lehetne, még 1-2-1-2-1-2, elméletben, ebben az esetben durván felfelé menne el a bankpapír, DE ez egy elképzelés a helyzet lehetséges alakulásáról, a belépéshez szignál kell. Abba is biztos vagyok, hogy  vannak, akik másképpen látják a piacot, ezért vannak mindig vevők is, meg eladók is, az, hogy kinek van igaza, úgyis a piac fogja eldönteni.
A következő a május 23-ai elemzés, ahol már voltak olyan gondolatok, hogy egy esés esetében felfüggesztés lehet.

2013. május 23., csütörtök

OTP

Az elemzés tegnap készült!

Érdekfeszítő nap volt a mai, végre megjelentek azok a karakterjegyek, melyeket hiányoltam az ED zárásánál, megjött a forgalom és láthatóan EUFORIA alakult ki.

Havi charton az első célzónában a piac, ahogy azt korábban - talán januárban - kijelöltem. A mai emelkedés után, akár kész is lehet a szerkezet. Biztosan kijelenteni, hogy itt a fordulat, ezen a timeframen nem lehet.

OTP havi chart:



Hetes charton a forgalom még nem jött meg, igaz a hét fele telt csak le. A magasról érkező trendvonal fölé került az árfolyam, amit sokan kitörésként értékelhetnek, vajon behal-e a kitörés vagy nem?
Az ED általában nem ér véget a felső száron, igaz, ezt máshogy is be lehet húzni. Hetes charton - a hétnek nincs vége - szépen alakul a helyzet, elfogadható szinten a piac, akár vége is lehet az emelkedésnek.
Figyelem, ha itt csúcs lesz, akkor hetes viszonylatban egy fordulós divergencia alakulhat ki!
Célzónában a piac, a számozásnál a-b-c zigzag helyett, akár egy éket is lehet jelölni, ami felveti annak lehetőségét is, hogy ez még nem a tető, csak egy ZZ-nek az a hulláma. Ebben az esetben 5400-as felső zóna elérhető lenne.

OTP heti chart:



Naposon a forgalom szépen megjött, az utolsó 33 nap legnagyobb forgalmát láthattuk ma. A jelzett célzóna fölé is ment a piac, de ezzel nincs semmi bajom.

OTP napi chart:


Az órás charton vannak problémáim, RSI nagyon magasra ment. Olyan, mintha ez még nem is a csúcs lenne, hanem csak egy harmadik hullám és új csúcs várható. Ritkán van arra példa, hogy egy erős c hullám viszi fel ilyen magasra az RSI-t és divergencia nélkül fordul le, holnap többet látunk majd. Mindenesetre az USA (SP) szerintem fordulós gyertya csoport alkult ki.

CET 8:00 (05.23) Kieg.:

Ha a napos ábrán a zárás egy ED-vel történt, ami nagyjából 8 napig hétig tartott, akkor 3-4napon héten belül az alakzatnak el kell érnie a kiindulási pontját, illetve azon túl kell mennie. Ez jelen esetben azt jelentheti, hogy 4200 alá kell beesnie pár napon belül, ami jelentős zuhanást jelent és akár felfüggesztéssel is járhat, igaz erre azért kicsi esélyt látok, de egy esetleges 1-2 formáció után érdemes odafigyelni majd, mert a 3. hullám képes réssel esés után felfüggesztést kierőszakolni.A japánoknál valami történt, mert jelenleg cca. 5,5%-os minuszban van az index, ha nálunk is ez lesz, akkor a karakterjegyek erősíhetik az elképzelést. Jó lenne az A hullám lehetőségét kizárni, mert az elzárná a további emelkedés elől az utat, sajnos még mindig reális esélye lehet egy magasabb csúcsnak, az 5400-as zónában.
Azóta persze láttuk mi történt. Eladási pánik, menekülés az OTP-ből, hatalmas szakadás és felfüggesztés. DE szeretném felhívni a figyelmet, hogy még mindig nem lehet kizárni, hogy nem tesz a papír egy hatalmas hajrát felfelé. (látva a politikát kicsi esélyt adok rá, bár minden bizonnyal sokaknak fájna...)

Innentől frissítem a chartokat!

A havi charton továbbra is sok a kérdőjel. Sajnos még mindig nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy megtörtént a lefordulás. Egy flat negyedik hullám havi charton még benne lehet, ez a shortosokra jelenthet veszélyt, feltéve persze, ha bekövetkezik. Havi RSI alapján még nincs short jelzés, senki nem maradt még le :), persze, ha egyáltalán van olyan, aki ezen  a tf-n kereskedik TA alapján :). 

OTP havi chart:


..és az ismerős januári rajz:

A korábban felrakott heti chart így néz ki:

OTP heti chart:


Várjuk meg a kritikus szintek törését és akkor hajrá! Addig is tekintsünk Elliott által adott verziókat lehetőségként vagy leselkedő veszélyként.