Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Saturday 12 November 2011

A fordulat II- ábra javítva

Sasszeme van Lacikának, gratulálok, tényleg nem stimmelt az ábra és mindjárt van egy nagyon nagy tanulságunk, mégpedig a kis tf-n megnyúlt 3. és 5. hullám esetében  a szerkezet könnyen keverhető egy ZZ-vel, főleg ha a 4. hullám háromszögnek néz ki, 2. hullám magas retrace szintre megy és csak magasabb tf-n tekintünk  rá a chartra. 
Mire gondolok, hogy jobban érthető legyen javítottam az ábrát, de mellette kis tf-n is felteszem a megoldást. A lényegen nem változtat, az út marad, csak c of (B) hullám első szerkezetére rajzolt számozás rossz volt. Hibáztam. Mea Culpa!

Bux órás chart:


Bux1112 10' grafikon:


Elliott elmélete és a hírek

Aki régóta olvas, az tudja, hogy "boszorkányüldözést" folytatok a hírkereskedők ellen. Nem hiszek abban, hogy a hírek mozgatják a piacot, szerintem csak az "amatőrök" hisznek benne. 
Véleményem szerint az árak mozgását az ember (tréderek) belső pszichológiai mozgása, az optimizmus és pesszimizmus ingadozása okozza. Az igaz, hogy erre hatnak a hírek, de nem egy hír! Csak néhány olyan eset van, amikor a hír katalizátorként jelenik meg. Volt ilyen példa a közelmúltban, most a négyes ünnep előtti kereskedési napokra gondolok, ahol egy speciális Elliott alakzat miatt short pozíciókat építettem és szokásomtól eltérően napon túl, sőt a négyes ünnepre is meghagyva azokat. A piacok azon a pénteken elérték a lokális csúcsaikat, majd egy picit korrekcióztak, legalábbis voltak, akik ezt gondolták, nálam az már a lefelé mozgás első jele volt. Leírtam előre, hogy olyan lefelé menet lesz, ahol akár fel is függeszthetik az OTP-t, nem jött össze, mert 7 Ft hiányzott. Link Már akkor jeleztem, hogy 2.900 lehet a célár. 

Miért gondoltam előre, hogy ez lesz? Mert egy Leading Diagonal látszott az ábrán, mely magas retrace szintre megy vissza, egy ilyen pozícióban megjelenő hír, drasztikus hatást vált ki. Mindezt azelőtt írtam, hogy kiderültek volna a görög gondok. De nem az LD az igazi hírre reagáló alakzat, hanem az ED. Minden más esetben szerintem nem is kell figyelni a hírekre, mert nem játszanak szerepet. Ezeknél az alakzatoknál is azért érdemes, mert ad egy támpontot a belépéshez.

Felrakom majd a hétfőre vonatkozó elemzést, alakzat szempontjából van esély egy esésre, azt hiszem pénteken írtam is, még a hírek megjelenése előtt, egyébként érdemes ránézni a devizákra, mert nem mozgatta meg őket a bejelentés!!! (devizákkal szembeni forint erősödés egy a hullám lehet, b hullám majd gyengülést hoz.)

Becsatolok két cikket. Az egyik a 2011. szeptember 11-én publikált cikk A hírekről, majd utána egy másikat Vajon a hírekre mozog-e a piac 2011. június 25-ei bejegyzés, azért érdemes megnézni az alpesi deviza mozgását utána, mikor látszott, hogy el fog szállni a CHF/HUF kereszt.

A hírekről

Sokat mondtam/írtam a blogban, hogy a hírekkel nem foglalkozom, nem érdemes velük érdemben számolni,általában. Ezt egyrészt Prechtertől tanultam, másrészt saját tapasztalatom is, mert mióta csak korlátozottan figyelek a hírekre az előrejelzések pontosabbá váltak. Vannak - nem is kevesen - akik a hírekkel foglalkoznak, azokat próbálják meg lekereskedni, többségében veszteségesen. Számomra a hírek jó beszállási lehetőségek, mert kibillentik rövid időre a piacot, valamely szélső érték irányába, ahonnan, akár pár percen belül, de visszaállnak  a "rendes" kerékvágásban.

Miért mondom, hogy általában. Azért, mert vannak olyan hírek/események, melyekkel számolni kell, de ezek száma nagyon kevés. Egy atomrobbanás vagy a természeti katasztrófák  (földrengés, árvíz, tájfun stb.) olyan események, melyeknek komoly hatása lehet a piacra, de ez természetes. Továbbá van egy-két olyan formáció, melyek esetében a szerkezet elkészülte után, egy esemény/hír mozdítja el a piacot. A háromszögek tipikusan ilyen formációk. Ezzel Elliott elmélete is foglalkozik, korábban már említettem "thrust"-nak hívja, amikor a piac a háromszög befejezése után éles fordulattal a hagyományos TA értelmezésben egy "kés"-t  produkál. Találó a név, mert ha aláállsz, jelen esetben long pozícióba lépsz, véged.

Szintén említettem már, hogy olvastam egy  Prechter interjúban, hogy ő hogyan vélekedik a hírekről. Idézem:

"My addition to the theory is that the stock market is a direct reflection of mass psychological change, which in turn shapes events. If you study the patterns produced by the averages, you must conclude that mankind goes through natural and rhythmic sociological changes. In other words, such changes are not reaction to events, as is popularly assumed, but are natural and occur ahead of related events, which are the results."
(Prechter's Perspective, Peter Kendall)

Számomra mi fontos a fenti idézetből?
A tömeg pszichológia változása van kihatással a tőzsdei árak változására (igen, a tömeget befolyásolják a hírek, de nem egy hanem azok összessége), ami alapvetően egy természetes és ritmikus (felismerhető , mert ismétlődő alakzatok, azaz előre jelezhető) szociológiai változás, azonban nem közvetlenül a hírek okozzák a változást, mint ami az általános vélekedés.

Példa a múlt hétről:
A hírek szerint esésnek kellett volna bekövetkeznie, miközben Twerrel együtt egy kis emelkedésre számítottunk. Valaki be is jegyezte, hogy "mi nem olvassuk a híreket?". Az emelkedés összejött, majd ahogy vártuk az esés is, egy hír hatására, amit előre jeleztem. (nem a konkrét hírt, hanem azt, hogy most figyelni kell rá, mert az indíthatja be az esést).
Szintén idézek:

"Érdemes még (e) esetében figyelni arra, hogy aránytalanul gyors időben a többi hullámhoz képest, majd utána jön egy elliotti értelemben "thrust" egy hullámból álló szúrás, jelen esetben lefelé, melynek nagysága kb.: 2.000 pont lehet (!), azaz 10% minusz(!), ehhez tényleg szükség lehet valami nagy hírre." 
(megj.: az akkori háromszöget időközben átrajzoltam)

Bux1112 15' chart:


A fentiekkel nem önnön nagyságom akarom bizonyítani (aki olvas tudja, hogy több verzió volt a fejemben, az egyik szerint egy kis emelkedés még beleférhetett volna), hanem azt, hogy a hír előtt látható volt, hogy mi fog bekövetkezni, azaz még akkor is, amikor egy hír mozgatja meg a piacot...

Nekem ez volt az első, tudatosan szemlélt "thrust" az életemben, ráadásul sikerült lekereskedni egy pici pakkal. Mindezt azoknak írom, akik kételkednek a hullámelmélet használhatóságában és nem akarnak időt, energiát beletenni a rendszer részletes megismerésébe. Szerintem rosszul teszik.

Vajon a hírekre mozog e a piac?


Tegnap az index a következő címmel jelentetett meg cikket (link a névben):


Valóban? A tömegek nyilván elhiszik, hogy egy csúnya görög politikus miatt esik a forint az euróval és a svájci frankkal szemben, de teszek egy hasonlóan komoly kijelentést: A görög politikust,  Tomasz Robopulosz-t személyesen ismerem, sőt én bíztam meg, azzal hogy jelentse be, nem szavazza meg a megszorításokat. De nem probléma, mert beszéltem a többiekkel is és én most úgy látom, hogy jövő héten a görög parlament megszavazza, kár izgulni...

Most nyilván torzítok és kifacsarom a tényeket a saját érdekeim szerint, de mindez annak szól, hogy jobban felhívjam a figyelmet a véleményre, amit megfogalmazok.

Aki régóta olvassa a blogot az már tudja a válaszom a kérdésre, az újonnan érkezők kedvéért teszem fel a mai bejegyzést, ezzel a kapcsolatban. Korábban, mint minden kezdő kereskedő én is kiemelt figyelmet fordítottam a hírekre, fejből tudtam melyik nap, milyen új adat érkezik, próbáltam a hírekre kereskedni és természetesen sikerült bukni...
Elliott elméletébe történő belemélyedés folyamán, azonban mást tapasztaltam, egyre kevesebb hírt olvastam (jelenleg szinte semmit) és az előrejelzések kezdtek pontosabbá válni. Rájöttem a híreknek általában nincs piac mozgató hatása, azért írom, hogy általában, mert van egy-két olyan Elliott-os szerkezet, ami esetében a hír egyfajta katalizátorként mozgatja meg a piacot, indítja meg az "égést". Mindenki sokkal jobban jár, ha úgy kezeli, hogy a hír nem mozgatja a piacokat. Szóval az alapvető tézisem ezzel kapcsolatban:

A hírek képesek megmozgatni a piacot, de ennek hatása napon túl már csak ritka esetben látszik a grafikonokon! A piac hamarosan visszaáll a korábbi útra (hullámra), ilyenkor jó beszállási pontot lehet találni.  A hírkereskedelem a kezdők vesszőfutása.

Nézzük meg mire gondolok pontosabban:

2011 május 29-ei CHF/HUF chartom, ahol a negyedik hullám várható célzónáját jeleztem előre:


Néhány nappal később az index elérte a zóna szintjét, június 1-ei ábra:


A negyedik hullám kiteljesedése után jeleztem, hogy ismét északnak várom a piacot, június 16-ai ábra:


A június 24-ei pénteki adatokat is tartalmazó chart:


Ezek után mindenki döntse el saját maga, hogy a hírek mozgatják e a piacot!

Mi várható utána, felteszek egy hetes ábrát, mindenki döntse el!

CHF/HUF kereszt hetes chart:


A kérdés inkább az, hogy jó e a jelölés?

Megj.: jó volt, nagyon elment a keresztárfolyam!

A fordulat - szerintem

Az ábrán látható számozásban és a hozzá kapcsolódó értékelésben van egy hiba, nem törlöm a bejegyzést, mert szerintem így sokkal inkább tanulságos és felhívja a figyelmet egy hibázási lehetőségre! Az új ábrát felteszem egy új bejegyzésben. A fordulat II -  ábra javítva itt elérhető

Erre utaltam, amikor azt mondtam, hogy ne "hagyományos 5-ös" szerkezetet használjatok az esésben, hanem dupla ZZ verzióban, vagy ZZ-ben gondolkodjatok, illetve, hogy a négynapos ünnep miatt nem lehet jól számozni, mert hiányoznak az előzmény adatok. A piac egyenlőre igazolta az elképzelést, de az első Minuette 5 felfelé tartó hullám után lennék csak nyugodt. (B) önmagában is lehet egy ZZ, szvsz, ahol a hullám egy dupla ZZ, c hullám egy normál, a of (B) aránya c of (B)-hez 61,8%.
Én az egész (B) hullámot így számoznám, nem tudom, hogy jó e, de eddig hozta a várakozásaimat. Mindemellett a nagy képen az ideális zóna felső határánál fordult, tehát a nagy képen is rendben van, ezért gondoltam - ha feltételesen is - megvan a fordulat.

Bux órás chart:


Sokan azt gondolják, hogy megy 5 hullám felfelé, majd három lefelé, ez Elliott elmélete. Majd jön egy komplex Elliott féle alakzat és nem értik miért nem arra megy a piac, amerre várják. A kezdők feladják és azt mondják a rendszer nem jó. Szerintem jobban el kell mélyedni benne, főleg a korrekcióban, mert az lehet a siker kulcsa. Nap közben írtam, hogy olvassátok el Cimballinál és Prechternél első hullám személyiségjegyeit, ha ezt megteszitek, vagy megtettétek és rámentek a csütörtök és pénteki megjegyzésekre talán találtok valamiféle párhuzamot. Itt a blogon is ment egyfajta vita, hogy most egyes felfelé, vagy még csak korrekció...

Kis tf-re ránézve már csütörtökön erős volt a gyanú, hogy itt a fordulat, de csak gyanú volt. Egyenlőre még mindig annak kezelem, várom az 5 hullámot felfelé. A gyanú, abból adódott, hogy a felfelé menő hullám személyiségjegye inkább impulse 1 volt, mint korrekció, majd a lefelé menet inkább korrekció, amire a ZZ nagyon illett, illik. Szépen lehetett számozni tripla ZZ-nek.

Bux1112 5 perces ábra:


Naitssznak elküldött ábra, nem raktam ki, mert bizonytalan voltam, most megteszem ne maradjatok le róla:


A forgalom nem volt kielégítő, ezért a perces ábrán sok az üres járat, de ettől még lekövethető. Nem raktam ki, mert sok "láthatatlan" ember is olvassa a blogot, nem tudom milyen képességekkel rendelkeznek és nem akartam, hogy fejetlenül longba ugorjanak. Utólag csak az bánt, hogy vannak, akik ezért végig shortoltak egy impulse emelkedést, sajnálom. A pozícióba lépéshez megerősítés kell, a sikeres kereskedéshez stratégia, ez pedig talán még mindig egy gyanú csak, igaz egyre jobban igazolja a piac. Gratulálok Naitssznak, akinek szemet szúrt a 7 hullám, megérezte, hogy el kell gondolkodni rajta!

Bux1112 perces chart: