Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday 29 January 2018

USD/HUF - Teljes körű elemzés - 4. rész

Link - 3. rész

Az előző rész végén pár sorban kihangsúlyoztam, hogy még nem látok longra utaló jelet, ugyanakkor mindenki cselekedjen a saját kereskedési rendszere szerint.  Az elmúlt pár év blogolása alatt sokszor tapasztaltam, hogy az elemzések hatására és a nagy pénz reményében sokan felelőtlenül vállaltak kockázatot, megfelelő tudás és kialakult kereskedési rendszer nélkül, nyilván kitalálható, hogy milyen eredményekre vezethet ez! Ezért most csatolom a blogon lévő figyelmeztetést, mely bár régóta kint van, sokan mégis elmulasztják elolvasni:

“Elliott által felfedezett hullámelmélet önmagában nem kereskedési rendszer! Ezt sokan félreértik. Saját véleményem szerint csak a kereskedési rendszer egyik eleme. Arra használom, hogy egy képet kapjak a piac aktuális helyzetéről és a lehetséges mozgásokról, még akkor is, ha néhány esetben ez egymással ellentétes irányt jelent. Ezt nagyon sok embernek nehéz feldolgozni, ugyanakkor a kettős gondolkodás sok veszélyes szituáció elkerülésében segít. A kereskedési döntés meghozatalához az elliotti összefüggések mellett indikátorokat, gyertya jelzéseket és alapvető money management szabályokat is figyelembe veszek, de ezekről ezen az oldalon általában nem esik szó. Egy kereskedési döntés meghozataláért mindenki saját maga felel! Törekedj arra, hogy ne más meglátását próbáld meg lekövetni, hanem saját magad alkoss véleményt a piacról és az alapján hozz döntést! Ne bízd rá a pénzed ismeretlenek véleményére!” 

Mi a veszély a jelenlegi szituációban? Alapvetően azt gondolom és nyilvánvalóan ezt sugallom, hogy fordulat következhet, amire szerintem reális esély is van (havi - heti tf, a közeljövőben), ugyanakkor létezik egy veszély, amit kevesen vesznek figyelembe, méghozzá az, hogy az 5. hullám nem várt módon megnyúlik, a havi charton jelölt támasz nem tart ki és az árfolyam minden gond nélkül 220-as zónáig zuhan, miközben a longban ülő társaink görcsösen reménykednek a fordulat eljövetelében. A piac mozgását senki nem tudja 100%-os magabiztossággal előre jelezni, így fel kell mindenkinek készülnie arra is, hogy nem várt esemény következik be, ezért mindenkinek ajánlom, aki longban gondolkodik, hogy már jó előre (a belépést megelőzően) határozza meg a stop szintjét, amit ha elér a piac biztosan kiszáll a pozícióból.

Akkor nézzük miért gondolom a napos alapján, hogy nincs kész a lefelé kör egyik korábban vázolt lehetőség szerint. Napos charton az rsi még a bear zónában tartózkodik, a charton piros nyíllal jelzett korrekció párját még nem találtam meg (lehet a negyedik hullám ezen a tf-n nem látszik, illetve csak a szünetgyertyával feleltethető meg, ez majd később fog kiderülni).  A harmadik hullámból számolt célár a felvázolt zónában található, továbbá az esés belső szerkezetéből számolt célár is ebbe a zónába esik, tudom, hogy a zóna tetejét megcsípte a piac, de ezt egy mélyen lenyúló spike gyertyával tette meg. Hétvége volt, a szentiment, ahogy többször hivatkoztam változik, Elliott rendszere a tömeg viselkedésére épül, a tömeg érzelmei pedig a hétvége folyamán is változik, így természetesen nem lehet kizárni, hogy a low megtörtént. Ebből következően még nem tudom kijelenteni, hogy bármelyik korábban vázolt verzió (B hullám - dZZ, B hullám inverted flat) elkészült, 5. hullám esetében pedig hiányzik egy nagyobb negyedik hullám.
A jelenlegi kép alapján valószínűbb, hogy egy kisebb mélypont után indul el a C, vagy amire jelenleg a nagyobb esélyt adom a 4. hullám, természetesen lehet, hogy tévedek, majd a piac eldönti, a kék vonallal jelzett ellenállás mindenképpen fontos ennek eldöntésében, átvitelét követően a mélypont meglétét kell valószínűsíteni.

USD/HUF napi chart:


Folyt. köv.

USD/HUF - Teljes körű áttekintés - 3. rész

Link - 2. rész 

A korábbi részekben jeleztem az irányú elgondolásomat, hogy a lefelé kör még nincs készen, most nézzük, hogy miért gondolom ezt. A havi timeframe után hetire leváltva kirajzolódik a lefelé menet szerkezete, mely jól láthatóan három hullámból áll. Nézzük mi lehet a lefelé kör:

1) Az 5. hullám, ami akár egy ending diagonál is lehet
2) egy inverted flat alakzat
3) egy kész dZZ

Sajnos a belső szerkezetről nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mivel van dolgunk és mindhárom alakzat releváns elképzelés a magasabb tf figyelembevétele mellett, kizárni jelenleg egyiket sem lehet megfelelő magabiztossággal.

Az első esetben hiányzik még a trendmozgató alakzat 4. és 5. hulláma, ami jó eséllyel új low-t eredményez. A második esetben kész lehet a szerkezet, de akkor egy C hullám fog a korábbi lokális tető környékéig menni (270, 274 zóna), majd onnan lefelé elindulhat egy 5. hullám elég jó eséllyel új low-ra. A harmadik eset a második esettel feleltethető meg, mivel szintén C hullám indul északnak.

Sokan divergenciát vélhetnek felfedezni a hetes képen, de ha a divergencia ki is alakul (gyertya még nem zárt be!) még akkor is inkább egy bearish divergenciát látunk, ami azt jelenti, hogy egy kisebb északi kör után újabb mélypont következik.

Meddig mehet északnak a  piac?  A hetes kép alapján (nem írtam, hogy kész a szerkezet!!!!) 3-6 hét az ideális, amíg lefut egy 4. hullámban lévő korrekció, bár ennek a megbecslése, ahogy korábban jeleztem nagyon nehéz, főleg devizapiacon, ahol a 4. hullámok gyakran időben is nagyon eltérnek a 2. hullámtól. Ráadásul ending diagonal esetében éles, gyors mozgás is gyakran előfordul negyedik hullámban, ami tovább nehezíti a becslést. A  mozgás lendületének függvényében változik a célár, gyors mozgás esetén magasabbra, lassú mozgás esetén inkább alacsonyabban lehet a célár, legjobb becslésem erre 254-256, de ez inkább csak megérzés, mint bármiféle szakmai megfigyelésen történt következtetés eredménye.

USD/HUF heti chart:


A múltbeli tapasztalatok alapján nem szabad a tökéletes beszállót keresni, mert gyakran alakul ki a nagyobb fordulatoknál  az un. "terminal setup", azaz a jobb és a még jobb beszállóra várva elmegy a piac a kereskedő mellett, mert a mindenki által biztosan várt célárat nem éri el a kereszt, hanem előtte megtörténik a fordulat. Tudom, extrém esetben akár kész is lehet a szerkezet, de erre kicsi esélyt adok jelen pillanatban. Akinek a jó bevált kereskedési rendszere belépőt jelez, az ne hezitáljon, cselekedjen a kialakított mechanizmusa alapján, a statisztika a rendszere mellett van, nem egy lövésnek kell jónak lennie, hanem a tradek összességének! Long setupot én nem látok a charton (havi- heti), inkább egy heti bearish slingshotot keresnék a következő hetekben, de csak kontratrend stílusban.

Folyt. köv.

Link - 4. rész

USD/HUF - Teljes körű áttekintés - 2. rész


A korábbi részben jeleztem, hogy a verzióhoz tartozó elsődleges zóna minimumelvárását elérte a piac, joggal adódik a kérdés, hogy mi várható a továbbiakban? Mielőtt válaszolnék rá, szeretném jelezni, hogy elsődleges verzióm szerint még nincs kész a szerkezet lefelé, kisebb tf-eken, ezért a várható mozgásra havi tf-n csak feltételesen lehet beszélni. Amennyiben a low-t látjuk (vagy láttuk), akkor - mivel a csúcstól egy teljes impulzus érkezett délre - északi mozgás várható, azaz forint gyengülés, dollár erősödés. Elliottilag ugyanakkor két eltérő felfelé mozgásról beszélhetünk:

1) A korábbi számozás szerint a lefelé kör egy 4. hullám C alhulláma volt, azaz egy impulzus 5. hullám fog északra tartani, feltételezhetően a korábbi alakzatok által kijelölt célárak valamelyikére (320-350, vagy magasabbra).

2) A 2011-től tartó dollárerő megszűnt, 2016 decemberében láttuk a csúcsot, onnan trendforduló következett be, a lefelé tartó impulzus hullám korrekciójára számíthatunk csak a felfelé körben.

Az első esetben új high és jelentős mozgás (28-40%) is elképzelhető, addig a második esetben előre sokkal nehezebben előrejelezhető, széles sáv (8-26%) a lehetséges mozgás, melybe a korábbi tető megérintése (de nem meghaladása) is beleférhet a jelenlegi adatokkal számolva. Amennyiben az utolsó hullám a következő időszakban megnyúlik, akkor az első verzió már nem szerepelhet az alternatívák között, miközben a felfelé tartó korrekció célára lejjebb, a 260-as zóna környékén várható (min. elvárás).

Bizonyára jó páran a várható mozgás kapcsán megpróbáltok fundamentumokkal érvelni, de ezzel kapcsolatban nem tudok érdemben válaszolni. Túl sok tényezőt kellene figyelembe venni, továbbá olyanokat is, melyekről jelenleg még fogalmunk sincs. A felfelé mozgás, korrekció esetében is 5-8 hónapig is eltarthat, addig pedig a jelenlegi USA vezetés minden elképzelhető dolgot lenyilatkozhat, csinálhatja az ellenkezőjét, majd az egészet vissza. Donald Trump kiszámíthatatlan, sőt ki tudja maradhat-e elnök, FED vezércsere lesz. Hol erős dollárt akarnak, hol örülnek a gyengének, és még a magyar gazdaságpolitikát fel sem vetettem, pedig őrületben néha Trump-i magasságokat érnek el. Én nem vagyok képes eligazodni, de aki érti, szereti, azt csak biztatni tudom, nekem nem jött be, maradok a TA mellett.

Link - 3. rész

USD/HUF - Teljes körű áttekintés - 1. rész

2014 elején kezdtem figyelmemet a dollár forint keresztre szegezni, azóta szinte folyamatosan követem a kereszt mozgását.  Devizapiacon alapszabály, hogy csak "háromig" szabad számolni. Ez arra utal, hogy a devizapiacra csak korlátozott mértékben igaz, a részvénypiacokon megfigyelt hullámelmélet. A részletekbe nem megyek bele, a lényeg, hogy a devizapiacok úgy mozognak nagyobb tf-ken, mintha folyamatosan korrekciókban lennének, ritkák a havi vagy magasabb szinten látható impulzus hullámok. Természetesen nem zárható ki a létezésük, de óvatosan kell kezelni. A felfelé menetet az usd/huf esetében impulzusnak számoztam (elsődlegesen), aminek az oka a charton megjelenő alakzatok és a magyar gazdaságpolitika "béna kacsa" effektusában keresendő (2014. július 1 - USD/HUF elemézés, áralakzatokról egy chart). 

2016 decemberében fogalmaztam meg először, hogy nem árt óvatosnak lenni a keresztben, mert valami véget érhetett (2016. december 11. elemzés). Devizapiacokon - kezdetekben nagyon zavart, szokatlan volt és nem is számoltam vele - a 4. hullámok gyakran igen mély Fibo szintekre esnek vissza, az első hullám terét is sokszor érintik (nem zárnak bele!). A dollár esetében sem számoltam elsődleges verzióként ezzel, ugyanakkor alternatívaként szerepelt az ami be is következett és egy mély korrekció (vagy trendforduló) következtében igen alacsony szintekre esett vissza  dollár forint értéke,  a havi alapon jelzett elsődleges (zöld verzió) zóna szintjéig, a múlt héten gyakorlatilag elérve a célárat. Havi alapon 1-2 forint eltérés teljes mértékben reális, így megfogalmazhatjuk, hogy az elsődleges célár minimális elvárása teljesült.

USD/HUF havi chart:


A jelenlegi helyzetről azt gondolom, hogy a short zárások ideje eljött, de a long nyitásoké még nem. A célár zónát elérte a piac (három különböző szolgáltatónál a low értéke: 246,410; 246,326; 246,313) de a belső szerkezet és a "right look" alapján azt gondolom, hogy a piacban még benne lehet egy kisebb mélypont, vagy dupla alj.

Természetesen cselekedjen mindenki a jó bevált rendszere alapján, ha az long jelet ad longoljon, ha short jelet akkor shortoljon! Nem egy ügyleten kell nyereséget elérni, hanem az ügyletek sokaságán!

Folyt. köv. hamarosan!

Link - második rész