Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Thursday 7 June 2018

A kereskedés és matematikai valószínűség vs. USD/HUF és a megnyúlás - 2 . rész

Kicsivel több, mint egy hete értekeztem a matematikai valószínűségekről (link), célárakról az USD/HUF kapcsán. A hetes setup alapján az alakzat célárát 269-270-re tettem. Az emelkedés 3. hulláma megnyúlt és a jelzett célárnál magasabb értéket ért el (278,4). Amennyiben nem célárazom a kereskedési szituációt, akkor hetes tf-n az első fordulós jelre érdemes zárni a pozíciót (nálam ez min. 2 bezárt gyertya, azaz fordulós jel és megerősítés). Nos, jelen esetben a múlt héten érkezett egy shooting star jellegű gyertya, amire a héten (eddig!!!- még nem zárt), egy hatalmas fekete. Ha tartom magam a szabályokhoz, akkor a pozíciómat még mindig nem zárhatom le, max. holnap este, de már a mai napon 268 alatt is járt az árfolyam. A matematika nyelvén a képzeletbeli ügylet:

in: 257,8
sl: 249,9 (min.)
tp: 269,5 (R:R; 7,9 vs 11,7, azaz 1,48R)

Nem tudom hol fog zárni a hetes gyertya, még az is bekövetkezhet, hogy a jelenlegi szintek környékéről megpattan és visszavesz valamennyit az emelkedésből. Ha megijedek az esés kapcsán (jogosan tenném, fordulós gyertya és igen komoly megerősítés), akkor 268 környékén tudom most zárni a pozíciót, ami azt jelenti, hogy 1,29R-nél zárom (bezárt gyertya nélkül!), ami cca. 15% különbség a célárazott pozícióhoz képest. Ez csak egy pozíció és nyilván nem csak ezt az egyet kell nézni, főleg, hogy a statisztikai alapok nagy számosságról szólnak, ugyanakkor a témakörbe vágó - vélhetően megerősítő - aktuális példa szerepe abban van, hogy sokkal szemléletesebb, illetve a helyzetből adódva sokaknak jobban beivódhat az emlékezetébe.

A helyzet kapcsán érdemes újra átolvasni az első részt, jobban (remélhetőleg nem húsbavágóan, itt csak elvesztett profitról lehet beszélni, eddig) átérezhető az akkori mondanivalóm.