Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Saturday 25 June 2011

Vajon a hírekre mozog e a piac?

Tegnap az index a következő címmel jelentetett meg cikket (link a névben):


Valóban? A tömegek nyilván elhiszik, hogy egy csúnya görög politikus miatt esik a forint az euróval és a svájci frankkal szemben, de teszek egy hasonlóan komoly kijelentést: A görög politikust,  Tomasz Robopulosz-t személyesen ismerem, sőt én bíztam meg, azzal hogy jelentse be, nem szavazza meg a megszorításokat. De nem probléma, mert beszéltem a többiekkel is és én most úgy látom, hogy jövő héten a görög parlament megszavazza, kár izgulni...

Most nyilván torzítok és kifacsarom a tényeket a saját érdekeim szerint, de mindez annak szól, hogy jobban felhívjam a figyelmet a véleményre, amit megfogalmazok.

Aki régóta olvassa a blogot az már tudja a válaszom a kérdésre, az újonnan érkezők kedvéért teszem fel a mai bejegyzést, ezzel a kapcsolatban. Korábban, mint minden kezdő kereskedő én is kiemelt figyelmet fordítottam a hírekre, fejből tudtam melyik nap, milyen új adat érkezik, próbáltam a hírekre kereskedni és természetesen sikerült bukni...
Elliott elméletébe történő belemélyedés folyamán, azonban mást tapasztaltam, egyre kevesebb hírt olvastam (jelenleg szinte semmit) és az előrejelzések kezdtek pontosabbá válni. Rájöttem a híreknek általában nincs piac mozgató hatása, azért írom, hogy általában, mert van egy-két olyan Elliott-os szerkezet, ami esetében a hír egyfajta katalizátorként mozgatja meg a piacot, indítja meg az "égést". Mindenki sokkal jobban jár, ha úgy kezeli, hogy a hír nem mozgatja a piacokat. Szóval az alapvető tézisem ezzel kapcsolatban:

A hírek képesek megmozgatni a piacot, de ennek hatása napon túl már csak ritka esetben látszik a grafikonokon! A piac hamarosan visszaáll a korábbi útra (hullámra), ilyenkor jó beszállási pontot lehet találni.  A hírkereskedelem a kezdők vesszőfutása.

Nézzük meg mire gondolok pontosabban:

2011 május 29-ei CHF/HUF chartom, ahol a negyedik hullám várható célzónáját jeleztem előre:


Néhány nappal később az index elérte a zóna szintjét, június 1-ei ábra:


A negyedik hullám kiteljesedése után jeleztem, hogy ismét északnak várom a piacot, június 16-ai ábra:


A június 24-ei pénteki adatokat is tartalmazó chart:


Ezek után mindenki döntse el saját maga, hogy a hírek mozgatják e a piacot!

Mi várható utána, felteszek egy hetes ábrát, mindenki döntse el!

CHF/HUF kereszt hetes chart:


A kérdés inkább az, hogy jó e a jelölés?