Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Sunday 15 July 2012

USD/HUF

Link
Célzóna elérve, szépen le is fordult belőle a piac. Kisebb korrekciókkal, de további forint erősödésre számítok. Még nem érte el a piac az ED kiindulási pontját, ezért az első korrekció elindulása előtt még arra tennék nagy eséllyel, hogy a péntek délután megrajzolt célzónába érkezik a piac, egyenlőre csak a tetejét kóstolgatta.

USD/HUF 2H chart:


OTP napos - várakozás

Naposon továbbra is az látszik, hogy az esést RSI szinten a bull támasz fogta, ahonnan északnak fordult a piac. Következő ellenállás RSI 52-nél, illetve MA9 vonalnál lesz, addig jó eséllyel elmehet a papír.

OTP napos chart:

Órás szinten a piac kilépett a korrekciós csatornából, ami a további emelkedés irányába mutat, azaz egy korrekció után további emelkedés jöhet. Ami zavar az a 15' chart, olyan, mintha két különböző piacot figyelnék.

Órás stochastic szerint egy korrekció után, újabb csúcs jöhet, RSI elakadt a 60-as szint környékén. Az emelkedés az esés FIBO 38-as szintje fogta.

OTP órás chart:


OTP 15' chart:


Érdemes lesz figyelni, hogy mit csinál a papír a 3.340-es támasznál. feltéve, ha lemegy addig. Holnap remélhetőleg kiegészíti a piac az információkat. Ezen a tf-n kicsit bullish vagyok, emelkedést várok, még akkor is, ha érik egy korrekció a közeljövőben. A hezitálásom oka, hogy a mostani emelkedést, ha egy kicsit megfeszítettem az ábrát be tudom rajzolni ZZ-nek, ebben az esetben lefelé vagy oldalra van nagyobb tér.

OTP hetes és havi - várakozás

A hetes ábrán új dolog nem keletkezett a korábbi elemzéshez képes. Link

Egyenlőre semlegesnek tekinthető a piac. Az ábrán látható hsz, mely a két csatorna keresztezése kapcsán látszik, Elliott-i értelemben nem hsz, ennek ellenére szerintem sokan figyelhetik. A héten a csatorna aljának elérése után északnak fordult a piac. RSI charton látható egy hsz, amennyiben ott valóban van egy háromszög, akkor annak kitörésére nagy eséllyel még 2-3 hétre lehet szükség. Gondolom sokakat a kitörés iránya érdekel. Elliott-i értelemben a kitörés a belépési iránnyal azonos lesz, ez egyszerű, de jelen esetben a belépés megállapítása nekem nem megy, mivel több scennáriót is fel tudok állítani rá. A chart hetes szinten kisebb mozgásoktól eltekintve arra utal, hogy további oldalazás jöhet. Érdemes figyelni az MACD-t, hogy az indikátor vonatkozásában mi fog történni, mert a Zéro vonal körüli mozgását figyelni érdemes. 

OTP hetes chart:

Nagyon érdekes a két csatorna találkozása. Én a csatornákra a térben meglévő erővonalakként tekintek, két ilyen csatorna találkozásakor a kérdés melyik az erősebb? Alapesetben a magasabb szintű trendcsatornára fogadnék és nem a korrekciós csatornára, mi van akkor, ha a látható (és feltételezett) korrekciós csatorna magasabb tf-s csatornával esik egybe, ha megnézzük a havi chartot lehet más lesz a véleményünk, íme:

OTP havi chart:

Még egy érdekességet felteszek, havi RSI, az utolsó esést a 40-es szint fogta, ráadásul MA9 felett van még az indikátor:

Egyenlőre nagyobb tf-n semlegesnek tekintem a piacot.

Elliott hullámelmélete

A kezdők első körben a Szent Grált látják az Elliotti elmélettel való találkozáskor, sokaknál hamarosan bekövetkezik az első nagy csalódás és már tovább is lépnek. Nehezen értik meg, hogy teljesen más gondolkodást igényel, mint amit az iskolában beléjük vertek, vagy ami sikeres volt eddigi életükben.
Aki mélyebben elmerül benne látja annak komplexitását és azt, hogy bár első olvasatra nagyon egyszerűnek tűnik a három alapszabály, hamar rájön, hogy önmagában  ez nagyon kevés. Sokat segít az a közel 100 vezérlőelv, aminek segítségével pontosítani lehet a piac várható mozgását. A valódi tudás megszerzése sok tanulással, kudarcon való átlépéssel és újra felállással jár. Aki elindult ezen az úton, annak nagyon fájdalmas az, amit sokszor lehet tapasztalni az elmélettel kapcsolatban, azt a féltudást, ami az egész hitelét rontja. Véletlenül akadtam rá a cikkre, de felteszem a linket, főleg azoknak, akik olvasták Elliottot, Prechtert, vagy éppen Cimballit az elméletről, akik eddig nem jutottak hozzá azoknak ajánlom Prechter könyvét, ami ingyenesen hozzáférhető angolul, vagy Cimballi magyar nyelvű füzetét a témában. Szomorú vagyok, hogy ilyen szintű tudást ad egy "szakmai" oldal....


Javaslom, hogy legalább ezen az oldalon a megjegyzésekbe pontosítsuk a cikkben leírtakat...