Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Sunday 7 April 2013

Crash

1929 és 1932 között 9.000 bank ment tönkre az USA-ban. (Forrás: Robert R. Prechter: Conquer the Crash). 2001 decemberében Argentína korlátozta a betétekhez való hozzáférést. 2013 Cipruson a Laiki Bankban tartott 100.000 EUR-t meghaladó betétek 40-80%-át elvesztették a betétesek.... Az EU arról tárgyal, hogy  100.000 EUR felett elveszthetik a pénzt a betétesek. Megdőlt egy tabu, aminek nagyon nagy szerepe lehet még a jövőben. Ha kitör a pánik tönkremehet a pénzügyi rendszer....

Mostanában egyre jobban foglalkoztat a gondolat, hogy hogyan érdemes felkészülni a válságra. Talán azért van ez így, mert nagyon közel vagyunk a csúcshoz, persze azt nem tudom, hogy előtte vagy utána :o)...

Robert Prechter sokat foglalkozott ezzel korábban, de nyilván ő, mint az USA-ban élő állampolgár közelítette a helyzetet. Miért fontos ez? Mert alapvetően dollár alapon gondolkozik és deflációra számít. A gondolkodásában sok reális elem van, nem szabad elvetni, ugyanakkor nálunk Magyarországon szerintem mást is hoz a válság. Arról már két éve beszéltem, hogy élelmiszer áremelkedés jöhet. Aki jár bevásárolni már tudja, hogy mennyire igaz, ez sajnos bejött... Azt gondolom, hogy ennek még nincs vége...

Ingatlan

A fejemben az van, hogy egyszerre lesz a piacon defláció és infláció. Elég érdekes ez a helyzet.  Prechter azt mondja ne tartsunk vagyont ingatlanban. Mi lehet a jövő az ingatlanok tekintetében?

Szerintem az ingatlan árakban drasztikus esés fog bekövetkezni, miért gondolom mindezt? Az okok:
  1. Ingatlanpiaci értékbecslők szerint az ingatlanok ára egyik oldalról a társadalmi jólét mutatja, minél nagyobb a jólét, annál magasabb az ingatlanok ára. Nyilván az ingatlanok árát nagymértékben befolyásolni tudja az előállítási, újra előállítási érték, de ezt már most is tudjuk, hogy messze van a piaci áraktól. A társadalmi jólét szerintem csökkenni fog.
  2. Az ingatlan olyan dolog, melynek megvásárlásához az emberek nagyon nagy részének hitelre van szüksége. DE a jelenlegi helyzetben és a válság esetében is bankhitelről szerintem az esetek kis részeben lehet csak szó. Lefordítva, a bankok nem fognak lakásvásárláshoz hitelt adni, vagy csak olyan kis tételszámban, ami a piacon nem okoz releváns keresletet.
  3. A kínálati oldal erősödni fog. Ha vége az ingatlaneladási moratóriumnak  akkor a bankok felelősen ugyan, de rá fogják önteni a piacra azt a 100-150 ezer lakást, ami jelen pillanatban már rosszul fizető adósok felmondott hitelei mögött áll és nem számoltam a további bedőlő hitelekkel, márpedig lesznek, mert:
  4. A deviza árfolyamok szerintem el fognak szállni, nem csak a most bajban lévők kerülnek olyan helyzetbe, hogy elvesztik a lakásokat, hanem sokan mások is, sőt sokan lesznek, akik a helyzetet látva, "akár bármi áron" hajlandóak lesznek eladni a lakást,  csak azért, hogy az adósság ne halmozódjon tovább.
  5. Egyértelműen több lakás van a piacon, mint amennyire szükség, vagy fizetőképes kereslet van jelen pillantban
Összefoglalva, ingatlan  árak esni fognak (not including: Termőföld, ott lehetnek meglepetések egy élelmiszer áremelkedés miatt)

Élelmiszer

Bár a 32-es válság folyamán az élelmiszer árak folyamatosan csökkentek, ennek oka részben túltermelés, részben a fizetőképes kereslet hiánya volt. Fizetőképes kereslet ez esetben is alacsony lesz, de ha elszállnak a devizaárfolyamok, érdemes lesz az itthon megtermelt árucikket külföldre kivinni, devizáért, ez a magyar árakat a dollár defláció ellenére, forintban inflációval sújthatja  a kérdés bennem csak az, hogy az eredő mennyi lesz, az elmúlt évek tanulsága alapján azonban úgy gondolom, hogy ezen a területen inkább infláció következhet be.

Nagy kérdés még, hogy mivel nyitott gazdaság vagyunk, ráadásul nagyon sok termék esetében nem vagyunk önellátóak, ezeknek a dolgoknak az ára egy elszálló árfolyam esetén hogyan alakul, hiány lép fel benne, vagy csak nagyon drága lesz, esetleg mindkettő. Nyilván ezekről le lehet mondani, nem veszünk további  TV-t, autót stb., de a benzinre és energiára szükségünk van/lesz, ezekből pedig egyértelmű behozatalra szorulunk. Nem tudom mi a megoldás és nem tudom mi az ami valójában be fog következni, de fontos az ember kezdjen el gondolkodni és felkészülni a válságra.

folyt. köv...