Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday 12 August 2024

Bux - frissítés - '24.08.11

Ahogy az várható volt, a múlt héten esés érkezett a fordulós jelzést követően a piacra a magyar indexben. A jelzett indikátor konfiguráció (MD - találati arány: 60%, célár 71180) elérte a célárat, sőt túl is futott rajta. A technikai alakzatok közül - a különböző kereskedési stratégiák esetében is - mindkettő elérte az elsődleges célárát (71800, 70850), a távolabbi célárak azonban a msotani low-tól jelentős távolságra vannak, így azok elérésével reálisan még nem lehetett számolni. Elliott hullámok alapján jelzett célzónák közül az elsőt itt is elérte a piac. 

Az elmúlt hét első napján jelentős esésbontakozott ki, majd a hét hátralévő 4 napján emelkedés érkezett a piacra, melynek lendülete, momentuma elmaradt az esésétől. Mindazonálltal ez a mozgás a hetes charton kialakított egy Dragon fly doji jellegű gyertyát, mely esetében a statisztikai adatok szinte tökéletesen 50-% esélyt adnak a folytatásra, azaz a piaci bizonytalanságon kivül mást nem mutatnak. Ami azonban a shortos oldalra mindenképpen figyelemfelhívó kell hogy legyen a gyertya alatt található hatalmas árnyék, ami a legtöbb esetben a kereskedők tévedését jelzi.

Nézzük meg, aktuálisan milyen információkkal rendelkezünk napos idősíkon:

Indikátorkép:

A piac a bull támasz zónájáig esett, a zóna megfogta az esést. Ez egyelőre azt mondja, hogy a bull trend, legalábbis az RSI vonatkozásában nem tört, lehet akár egy utolsó alhullám déli irányú mozgása a teljes szerkezet (múlt heti esés), melyből új csúcsra imehet az árfolyam vagy, amit aktuálisan nem tudunk kizárni, nem készült még el a déli irányú szekvencia, egy félkész alakzatból vonunk le téves következtetést. 

Forgalmi adatokkal a bux index esetében nem rendelkezünk, a határidő azonban azt mutatja, hogy az esésben nagyon nagy forgalom bontakozott ki, míg a rá következő napok emelkedése alacsony forgalommal járt, ez alapján a felfelé közlekedő mozgás inkább korrekciós jegyeket hordoz. Erre utal a beszűkült kamattartalom is, ami a buxra jellemző sajátosság, bull trendben kitágul, bear trendben összezsugorodik.

Az MACD indikátoron kialakulhat egy ZLR, melyet egy lehetséges Bullish Slingshot is támogat, azoban a csúzli jobb lába a működés szempontjából atipikus jegyeket hordoz, az erős esés után a gyenge felépülés statisztikailag jelentősen rontja a találat esélyét.

Gyertyajelzések:

Nevezetes formáció, a fent említett hetes képet kivéve nem alakult ki. Általános tapasztalatom, hogy a nagy eső gyertyát sok  kicsi, egymást átfedő gyertyával történő visszavétel ritkán hoz long irányba sikert, ugyanakkor kizárni nem lehet, egy legyengült trend utolsó alhullámaként még akár új csúcsra is futhat, de az RR biztosan nem megfelelő ilyenkor.

Elliott hullámok:

A Bux esetében lehet a tetőről történő esés egy elkészült, teljes szekvencia utáni impulzus, vagy és talán ez a legnagyobb kérdés jelenleg, lehet egy teljes déli irányba tartó exp. flat korrekció, utolsó c alhulláma, mely után a trend tér vissza és új csúcsot hoz az indexben (zöld alternatív számozás). Sajnos aktuálisan nem lehet kizárni ezt, a long irányba mutató lehetőséget, bear irányultságuaknak óriási veszélyt hordozó szcenáriót.

Technikai alakzatok:

Az említetett Rising Wedge formációk továbbra is élnek, a különböző kereskedési technikák elsődleges célárát elérte a piac, a másodlagos célárakat még nem. Az északi irányú mozgás megfeleltethető az emelkedő csatorna visszatesztjének, egyelőre a technikai alakzatok vonatkozásában a felfelé kör nem okoz törést.

Összefoglalva:

Elliottilag egy formáció mutat északi irányba, mely szerint a teljes korrekció, vagy annak első hulláma érkezett déli irányba, ebben az esetben az északnak tartó hullám, akár új csúcsra is kimehet. A másik lehetőség, hogy félkész déli irányú mozgást láttunk, a folytatásban esés következik, a múlt hét második felénél nagyobb forgalommal és lendületettel. A hét elején nagyobb esélyét látom egy esésnek, mely mindkét fent említett szcenárióba beilleszthető alternatíva, long szcenárió esetében korrekció, bázisépítés, bear oldalon pedig a következő déli irányba közlekedő hullám/alhullám., melynek célja a második célzóna aktuális adatok alapján.