Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Saturday 14 July 2012


A bloggernek túl hosszú volt a válaszom a megjegyzésre, nem tudta megjeleníteni, ezért kiteszem ide, mert tanulságos lehet másnak is.

Szia Ber!

Június 18-ai bejegyzésben írtam a következőket:

"Kérlek ha nem is hisztek nekem, akkor se longoljátok a piacot! Tudom én sem vagyok tévedhetetlen, sőt a nagy januári emelkedés előtt is ezt mondtam, de azzal senki sem veszít, ha nem lép pozícióba, shortolni pedig még korai, érdemes kivárni, de mindenki saját maga dönt, én szóltam."

Shortolni még korai, szó szerint, azaz, ha nem léptél pozícióba semmit sem vesztettél.

Július 7-én - eltelt 3 hét- Twer megkérdezte, hogy miért fordultam bull irányultságba, amire a következő választ adtam, akkor:

"Szia Twer!

Anno az indexek a következő szinteken álltak:

Bux 17.551
Bux1212 17.962
OTP 3638
MOL 17.600
USD: 232

Most mindegyik alatta.(nyilván USD felette, forint gyengülés). Ha akkor valaki longba ült és még mindig abban van, akkor van egy csomó veszteséges pozíciója. Nyilván időtáv függvénye, hogy meddig ül benne, de az RR szintek rosszak voltak.

Napos ábrákat néztem, ha végignézed látható, hogy a termékek elérték a célzónát, amit akkor rajzoltam, ami nem volt sokkal magasabban a jelenlegi szinteknél, ezek szerint a figyelmeztetés jó volt. Azóta eltelt 3 hét, az elemző minden nap új információkat kap, amit beleilleszt az elképzelésbe, vagy kidobja azt és újat rajzol.

Pont az a bajom, amit írtál, hogy ugyan ott topog, ez az ami egyre nehezebben fér bele a 3/3-ba, egy 3/3 nem topog, esik, mint a fejsze vagy szárnyal. Egyre kevesebb a tér,ami alapján belefér a kontextusba egy 3/3. Ráadásul az SP korrekció már annyi ideje tart, ami leveszi a napirendről az LD-vel való indulás lehetőségét, márpedig akkor nem marad nagy tér az esésre. A diagonálok korrekciója 2-3 gyorsabb, mint maga a diagonál kialakulási ideje, de az SP-ben lassan hosszabb lesz, azaz az ott nem diagonal, ha az ott nem diagonal, akkor nem a nagy 3-as fog elindulni, hanem csak egy korrekció valamilyen trendszinten, ami után északnak fordulhat a piac. Azaz esés jöhet, de nem akkora, amire mindenki vár és amikor a piacnak gyorsulva kellene esnie megfordulhat, majd váratlanul északnak mehet, ezzel generálva egy gyors short covering-et, ami erőteljes emelkedéshez vezethet és akár kiviheti a korábbi csúcsot is. (tavalyi)

A problémám nem a kereskedési tf-n, hanem az eggyel nagyobb tf-n van. Lesz egy esés szerintem is, de nagyobb eséllyel fogadnék arra, hogy az nem lesz akkora, mint amilyet sokan várnak."

Június 18 óta eltelt 20 kereskedési nap, ami annyit jelent, hogy napos ábrán 20 új adat keletkezett, azaz a véleményem 20 alkalommal kellett újragondolnom  a piac függvényében, órás alapon, csak a magyar piacot szemlélve ez 160 új adatot jelent, rengeteg. Korábban egy bejegyzésben leírtam a véleményem, itt: http://buxelliott.blogspot.hu/2012/02/hideg-ellen-sapka-sal-nagykabat.html, most csak idéznék:

"Hideg ellen sapka, sál, nagykabát!
Sokáig nem értettem miért hangsúlyozza Cimballi, hogy mennyire fontos teljes egészében átlátni Elliott rendszerét, miért fontos a timeframe, a kontextus, a szignál, a momentum. Az értetlenkedésem elsődlegesen nem is arról szólt, hogy miért fontos - számomra hamar egyértelművé vált - hanem arról, hogy miért kell ezt ennyiszer, ilyen mélyen hangsúlyozni. Azt hiszem Steve kapcsán kezdem megérteni.

Hadd éljek egy szemléletes példával:

Ha az időjárás jelentés március elején figyelmeztet, hogy nagy lehülés jöhet, akkor természetes, ha az ember rétegesen öltözködve, sapkával, esetleg sállal, meleg kabátban megy el otthonról. Gondolom az átlag olvasó számára teljesen természetes, hogyha nem jön a lehűlés, akkor nem áll július közepén még mindig nagykabátban, izzadságban úszva, türelmetlenül, talán kicsit értetlenkedve, még mindig a lehűlést várva... A piac is ilyen.

Kontextus

Az is egyértelmű számomra, ha valaki az előző példánál maradva, azt hallja márciusban, hogy nem lesz hideg másnap, nem fürdőgatyában megy el otthonról (a long tilalom, nem short nyitást jelent). Aki kereskedésre adja a fejét tisztában kell lennie azzal a keretrendszerrel, azzal a környezettel, amiben mozogni fog, ami alapján meghozza döntéseit, azaz aki Elliott alapján  - kereskedési rendszerébe beépíti a  "Wave Principle"-t - akar kereskedni, azzal szemben minimális elvárás, hogy értse az alapokat. Jó helyen, jól értse az összefüggéseket.

Timeframe

A világ egyes részein szeptemberben indul a monszun időszaka, esős, az ottani időjáráshoz képest hideg időszak (25-30 fok). Ha valaki napozni akar, napos helyre akar utazni, akkor nem ezt az időszakot vagy desztinációt választja utazásának, pihenésének céljául. Ennek ellenére, ha valaki ilyenkor jut el egy számunkra egzotikus helyre munkájából vagy más okból kifolyólag és jut ideje pihenésre, biztos vagyok benne, hogy kihasználja azt a pár óra napsütést, ami két özönvízszerű esőzés között rendelkezésre áll. Lefordítva a piac nyelvére, ez akár a timeframe is lehet, ahol nagy időtávban  nagy eséllyel, abban az "évszakban" esős napok vannak ( tőzsdei értelemben bear piac), de kis timeframen, órákra napsütés (tőzsdén korrekció, vagy kis tf-n bull piac) várható.

Ha már az időjárás példánál vagyok, gyorsan a szignálra és a momentumra is teszek egy utalást, azonban ez   kis kitérő lesz az eredeti mondanivalóm fonalától. Teszem ezt azért, mert talán segít fejben egy kicsit elhelyezni, még ha elég furcsa is az időjárás és a tőzsde összhangjának vizsgálata.

Szignál

Ha azt hallom, hogy dörög az ég, viszek esernyőt, mert nagyon nagy eséllyel esni fog és nagyon kicsi az esélye, hogy megúszom. Ilyenkor többször igazam van, hogy viszek és így jobban járok, mintha arra játszanék, hogy nem, mert problémás mindenhová cipelni.

Momentum

Ha szállingózik a hó és autóval megyek valahová, nem teszek különösebb óvintézkedést. Azonban ha a szállingózás helyett hirtelen nagy mennyiség esik le, mint ami a napokban történt hazánkban, beteszek az autóba a többi felszerelés mellé egy hóláncot. Nem mindegy a momentum!

Nekem nem az fontos, hogy merre megy a piac. Nekem az a fontos, hogy mozogjon és a mozgás egy részét, még nem is az egészet(!) nagy eséllyel előre jelezzem. Ha nagy a bekövetkezési valószínűsége annak, hogy óriásit essen a piac egyik pillanatról a másikra, akkor nem nyitok longot (tilos a long), de ha a veszély elmúlik, mert a piac mást mutat, akkor örömmel megteszem. Legyen szó, akár bear piacról is, igaz nem maradok benne hosszú távon. Érdekes a tárgykörben Cimballi napokban írt bejegyzése a gondolkodásáról.

Sokan, főleg a kezdők nagy része a tőzsdében a könnyű pénzkereset lehetőségét látják, azt is gondolják, hogy 50%-50% a nyerés, illetve a vesztés lehetősége, pedig nem! Minden ügylet után a bróker cég díjat számol fel, ami miatt a mérleg a veszteség irányába billen, Magyarországon a magas díjak miatt sokkal inkább, mint nyugaton.

Sokszor elmondtam, hogy semmi sem biztos, a piac mindig két irányba mehet, erre mindig készülni kell, senki sem tévedhetetlen és a biztosat a piac fogja megmutatni! Nem kell mindig kereskedni, csak akkor, amikor kedvező lehetőség kínálkozik! Minden rendszernek van előnye és van hátránya, mielőtt valaki használni kezdené meg kell ismerni ezeket.

A piacra lépéskor legalább a következő döntéseket kell meghozni:
Milyen piacra lépsz be?
Mikor lépsz be, mi alapján teszed, mi a belépésre a jelzésed?
Mikor, milyen események beállása esetén szűnik meg az ok, amiért beszálltál, hol törik a verziód?
Hol van a stop szinted és miért ott?
Mekkora összeggel lépsz be és mennyit kockáztatsz?
Mi a kockázat/ hozam arányod?
Mi a várható célárad?
Mikor és miért szállsz ki?
Ha ezekkel nem vagy tisztában, akkor esetenként lehetsz nyereséges, de összességében veszteséget fogsz elkönyvelni, felőrlőd a kereskedési tőkéd."

A piac nagy tf-s alakulásában most sem vagyok biztos, de kisebb tf-n történő mozgásokat (akár 5-10 perces) lehet kereskedni, a nagyobb tf szerinti trend traddel, vagy kontratrend traddel, a különbség a zárásban és a stop elhelyezésében van.

Tudom, Elliott elméletével ismerkedők számára a legnehezebb elfogadni, ha egyszerre több verziót mutat a piac, ráadásul ezek ellentétes irányba is mutatnak, ezért vallom azt, hogy az elemzés csak az alap, a set up és signal gyertyák, vagy olyan szituációk felismerésére kell piacra lépni, ami megerősíti a várt mozgást. Példaként ilyen volt az OTP esetében a feltételezett ED, a várt és számolt minimum ár 3390-re mutatott, a fordulat után a célzóna 3500+-ra, ez 3400-as belépőn 1:10 RR arányt mutatott, elég jó, mondjuk ez a kockázatvállaló stratégia, de normál esetben is 1:2, 1:3 fogható lehetett a korrekciós csatornából való kilépést követően. 3.440 vs 3420 stop, 3480-3500 célár. A kis tf miatt, illetve a piac alakulása miatt nem láttam tanácsosnak többet hagyni.

Szerintem most a piac előtt voltam, nem mögötte és nem utólag, hanem előtte, méghozzá azt a verziót írtam le, amit a piac követett, még akkor is, ha továbbra is van a fejemben bear irányultságú, a nagy esés irányába mutató elképzelés.

USD - várakozás

Szépen bele a célzónába, majd lefordulás. Véleményem szerint a korrekciónak vége, jöhet egy forint erősödés. Szépen látszik a divergencia is, ez még egy megerősítés az 5. hullám végére.

USD 8H chart:


A legnagyobb kérdés gondolom, hogy meddig tart az esés. Szerintem nagyobb tf-n megyünk lefelé 200-210 közé, a korábbi emelkedésnek ott van egy ideális fibo szintje. De ne menjünk annyira előre, nézzük meg 2H charton, hogy hol volt az ED, mert annak a kiindulási pontjáig nagyon gyorsan el fog jutni a piac.

USD 2H chart:



SPX - az emelkedés további alapja

Twer feltett kérdésére próbálok egy bejegyzésben választ adni, mert gondolom másokat is érdekel a dolog. Egy ideje egy-egy megjegyzésben jeleztem, hogy Daneric valószínűleg rossz úton jár a következtetéseivel, illetve a bear gondolkozása miatt (azaz elkötelezettsége az azonnali gyors esés irányába) félreviheti az elemzéseit, tudom miről beszélek, mert hasonló hibába estem januárba, elég sokáig tartott mire felismertem a tudásomban lévő hibát (Cimballi kijavította a félreértést -  amit esés jelzésének hittem, az abban az RSI környezetben erős bull jelzés volt - a tréningen erre külön kitért) és elfogadtam, hogy akár emelkedés is lehet a gyors esés helyett. Szóval az LD verzió kérdésében nekem a kezdetleges problémám volt, hogy az indikátorok nem adtak LD-re utaló jelet. Írtam már az SP egy nagyon bull verziójáról (link), mint lehetőségről, ugyanakkor e mellett létezik egy kevésbé bull verzió is a nagy képen, de az esés verziója, annak ellenére, hogy belefér egy kis erőszakkal, nem ad arányos képet, még. További baj lehet, hogy nagyon nyúlik időben a korrekció, ami LD esetében lassan túl hosszú lesz, erősen csökkenti a valószínűségét. Azaz, ha nem LD, akkor bizony más, a más pedig az emelkedés irányába hat, nem tudom megmondani, hogy ez meddig tart, de látható, hogy Dan utolsó verzióját (júl. 12.) tegnap este felülírta a piac, méghozzá nem a célár elérésével, amit jeleztem, hanem az emelkedés karakterjegyével. Tapasztalatból mondom, elkötelezettség nélkül, ha a piac folyamatosan felülírja az elgondolást és folyamatosan 2-3 alkalommal módosítani kell, akkor érdemes a nagyobb képen újraértelmezni, mert nagy eséllyel rossz úton haladunk.
A Jeffrey Kennedy féle trendcsatornából kilépett a piac, ezzel jelezve, hogy 3. hullámban van és nagy eséllyel nem C tart felfelé. C=161,8%*A esetében a számolt 3. hullám célára egybeesik a korrekció végével, azonban a harmadik hullám emelkedése sokkal élesebb és kikerül a piac a korrekciós csatornából, ez segít azonosítani a 3. hullámot. Nos tegnap este pont ezt láttam (ezt is vártam). Márpedig a 3. hullám után mindig jön egy 5. hullám is, ami további emelkedést hoz. Továbbá azonos timeframen 5-5-5 szerkezet nem létezik, azaz nem eshet a piac 5 hullámban, majd emelkedhet ismét 5 hullámban, ezt befejezve ismét délre fordulva nem tehet meg ismét 5 hullámot. Ez lehetetlen, de erről a tréningen is volt szó. Nem elemeztem mélyebben az SP-t, de első ránézésre az 1.360-tól 132X-ig tartó esés diagonálnak néz ki, amit a piac utána jövő mozgása meg is erősít, a piac gyorsan elérte a kiindulási pontot. Az 1.380-ról történő esés csatornában jött lefelé, ami nekem egy ZZ csatornának tűnik pontos befejezéssel a csatorna alján. Ha a lefelé jövetel valóban egy ED, akkor nekem ez azt jelenti, hogy egy magasabb tf-n fordulat történt, magasabb tf-n minimum 3 hullám fog következni. Számomra továbbá ez azt is jelenti, hogy nem csak 5. hullám megy majd fel, hiszen ez eggyel alacsonyabb tf. Hanem az 5. hullám után bekövetkező korrekciót követően min. újabb 5 hullám fog északnak tartani. Ez a feltétel az ED esetében levont következtetés, ha az ott nem ED, akkor megdőlt ez a gondolkodás.
Nem végeztem mélyebb elemzést, egy termék esetén ez pár órát igénybe vehet, ránézésre vontam csak le a következtetéseket. Egyedül az RSI képét néztem meg az árgrafikon mellett, ami erősíti a további emelkedést, hiszen óráson a bull zónába került a piac, momentum csúccsal, ami legrosszabb esetben is 3. hullám, amit erősít az is, hogy a lefelé jövetel az RSI 52-es támasza fogta, ez órás tf-n bull piac!!!  Sőt, első gondolatom, hogy nagy eséllyel "csak" 3/3.

SP órás chart:

Közben látom Dan is átállt a további emelkedés verziójára, a mostanit a hullámként ábrázolja. Sajnos szerintem ismét mellé nyúlhatott. A hullámról nehezen tudom elképzelni, hogy 61,8%-ot korrigáljon úgy, hogy a fentiek szerint nincs kész a szerkezet, azaz még nagyobb korrekció jöhet. Mennyi annak az esélye, hogy a hullám 78,6%-ot produkáljon, hát ebben az esetben én minden más verziónak - így a fordulatnak is - sokkal nagyobb esélyt adnék, A hullám tipikus korrekciós szintje, még ZZ esetében is 38.2%, ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet kevesebb, vagy több, de csak nagyon kicsi eséllyel, ami jelen esetben szinte nulla. Amennyiben mi tényleg valószínűségekkel kereskedünk, akkor erre nem szabad voksolnunk.
Most kritizáltam egy értelmezést, de ez nem Danericnek, hanem az értelmezésének szól. Sokat lehet tőle is tanulni, sőt én is sokat tanultam tőle és sokszor nézem az értelmezéseit, nem véletlenül van fent a linkje az oldalamon.

CET 17:01


A következő ábra Daneric ábrája az SP-ről, nálam is volt egy kis zavar, ezért most felteszem ide. Valóban az LD korrekciója hosszabb, mint maga az LD volt? Nézzétek meg a Kerülj Előnybe Elliotttal füzet vonatkozó oldalait, gondolkodjatok a kontextusban. Semmi nem mondja, hogy ez nem lehet, de mi értelme lenne?



Daneric blogja és a kép a következő helyen érhető el: www.danericselliottwaves.blogspot.com. Nem tett fel rá semmiféle védelmet, remélem nem sértődik meg, hogy kiteszem az ábráját. Szóval milyen LD az, ami hosszabb, mint maga az LD?  Ha kimegy új csúcsra 1.374 fölé, akkor nagyon hosszú lesz. Szerintem új értelmezést kell lassan keresni!