Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Saturday 2 March 2013

Rés és Elliott

A héten feltett játékos előrejelzésem bejött, sokan láttam meglepőnek találták mind a jóslatot, mind a találatot.

Menjünk egy kicsit bele a résekbe. Rések általában 3. hullámok közben keletkeznek. Nagyon tipikusak a 3/3 hullámban létrejövő rések. Meglehetősen régen figyelem őket, mert sok bosszúságot okoztak. Az általában piaczárást követően megírt elemzésem után a piac réssel nyitva gyakorlatilag elvitte a jó belépés lehetőségét. A magyar piacon a rövid nyitvatartás és az alacsony likviditás miatt sokszor keletkezik rés a záró és nyitó árak között. A megfigyeléseim azt mutatják, hogy nagyon sok esetben a réssel nyitás helye nagy pontossággal belőhető, előre.

Nézzük mit láttam szerda délután, amiből a réssel nyitásra következtettem.


Az '5 perces charton egy impulse emelkedést számoztam, ami után egy szép korrekció következett, ami a b of B háromszög miatt nagyon elhúzódott. Tudom első ránézésre furcsa a számozás, de kis tf-n a megnyúlt 3. és 5. hullám meglehetősen jellemző a papírra, sőt ez a furcsa 2. és 4. hullám is gyakran fordul elő ilyen tf-n. Nyilván van  másik számozás is, de a következtetés nagyjából ugyan az.
A korrekció, mely ugyancsak jellemző hosszan elnyúló b hullám ebédidőben, után egy kis emelkedés következett, mely impulse és láthatóan nem fejeződött be a szerkezet az aljtól. Közben az USA-ban elszaladtak a piacok, ahogy az várható is volt. Ilyen esetekben gyakori a réssel nyitás, sokan későn kapcsolnak és piacin, nyitásban bevásárolnak. Szóval minden adott volt, hogy további emelkedés jöjjön, hiszen 3. hullámok következtek, ezért a réssel nyitás szinte elkönyvelhető volt.
A megfigyelésem lényege a Kennedy féle csatornákhoz kapcsolódik. Amennyiben réssel történik meg a nyitás egy ilyen szituáció után, akkor az nyitóár nagyon gyakran a csatorna tető, vagy picivel felette, de akkor pár percen belül fekete gyertyával ráesik a tetőre, mert a rést, az emelkedést a gyakorlatban negyedik hullám fogja. A feladat annyi volt, hogy eldöntsem, melyik csatornának van nagyobb esélye. A kisebb csatorna 4.660 környékére mutatott, a nagyobb 4.690-re. A nagy "boldogságban" nem hittem, továbbá a számozás nem volt egyértelmű a nagyobb impulse esetében, ezért tartottam valószínűbbnek az alsó csatorna tetőre való rányitást. A piac azonban optimistább volt nálam, ezért a felső zónát célozta meg.

Íme az eredmény: