Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Wednesday 29 April 2020

KV mellől

USD/HUF: Tudom magamról, hogy meglehetősen makacs vagyok, főleg ha a fejembe veszek valamit. Nagyon figyelek erre a tulajdonságomra, mert ez akár kormoly hátrány is lehet a piacokon. Az elmúlt időszakban azt figyeltem, hogy van-e valami, ami töri az elképzelésemet, eddig nem érkezett ilyen információ.

EUR/HUF: Komolyan megvizsgáltam a keresztet az elmúlt napokban egy szűk, de annál komolyabb közösség előtt. Hasznos tapasztalatokat szereztem, az elképzelésem semmit sem változott. Köztudott, hogy nem szeretem a fundát, mert szerintem alkalmatlan a tőzsdei folyamatok előrejelzésére, nem képes a veszélyes szituációk (2020-as esés pl.) megjósolására, inkább amolyan követő rendszer a többség kezében. Ugyanakkor van és én is olvasok néhány olyan gondolkodót, elemzőt, aki a folyamatokra helyezi a hangsúlyt és jól látja előre a lehetőségeket, veszélyeket. A fundára jelentősen hat a politika, melynél nem azt nézem, hogy mit mondanak, hanem azt, mit cselekszenek, mennyire van összhangban a cselekvés a kinyilatkozásokkal és mi lehet a valós mozgatórugó. Meglehetősen old school szemléletet vallok a piacokról, a gazdaságról, személyiségemből is adódik, hogy az illiberalizmus bullshitjében nem hittem, de ahogy azt korábban is írtam meglepett, hogy mindenféle komolyabb következmény nélkül eddig húzták, papíron meglehetősen sikeresen. Az elmúlt pár hét azonban megmutatta, hogy nem tévedett az old school, gyakorlatilag pár hét leforgása alatt megtörtént a totális beismerése  tettekben (no, azért ott nem tartunk, hogy szavakban is), hogy Gyurcsánytól idézve "Elqurtuk, nem kicsit, hanem nagyon"! A Matolcsy féle gazdaságpolitika totális csődjének tanúi vagyunk, az erős gazdaság még sem erős, 180 fokban fordulunk és devizakötvényt bocsátunk ki, az MNB nem alapítványokban tünteti el a közpénzt, hanem a költségvetésbe adja és elindul a magyar QE. Ezek után funda alapon a forint eur árfolyamára szóló várakozásom: 451 HUF/EUR. Nem vagyok funda szakember, TA alapon a várakozásom: 371-373, 380, 400 (pár évvel ezelőtt a chart alapján én írhattam le először nyilvános fórumon ezt az értéket) és a 400 elérését egy 3. végének gondolom, azaz korántsem a tető, de ehhez korrekciókkal, sávozásokkal teletűzdelt út vezet és természetesen akár évekre is szüksége lehet ezen szintek eléréséhez.

MOL: Bearish vagyok. Bár az első negyedéves számok viszonylag jók lehetnek (üzemi szintű +, adózás előtti -), az olajszektor problémáira csak a május világított rá, azt gondolom, mint ahogy írtam az április 20-a csak egy beharangozó volt, lesznek még komoly problémák a szektorban, ami lehet nem csak a határidős árakat, hanem más területet is érint. Tapasztalt trader kollégám például jelezte, amit sokan nem követnek figyelemmel, hogy a Brent-Ural olló a Mol hátrányára változott, ez pedig az első negyedévben még előnyös volt a magyar olajipari cégnek.

OTP: Pár napos időtávon talán még nem, utána esélyt látok egy komolyabb emelkedésre a papírban.

USA, indexek, DAX: Fordulat közelében vagyunk, érdemes vigyázni, mert ilyen szerkezet után egy komolyabb gyors esés is érkezhet viszonylag rövid idő alatt.

Arany: A korábbi elemzés szerint mozog az ár, lejött a korrekció, majd új csúcsra ment az árfolyam. B hullámnak gondolom, ami a legkiszámíthatatlanabb hullám, elképzelhető, hogy elkészült, de az is, hogy van benne még egy kör felfelé, bár nem túl nagy. Ha B elkészült akkor lefelé egy C hullámra számítok, ami 1500 tágabb környékére hozhatja le az árfolyamot.

68 comments:

  1. Jó reggelt! Köszönöm, hogy megosztottad a gondolataidat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia!
      Gondolatból több van, mint időből, de igyekszem!

      Delete
  2. En meg azt látom ,h nagyon nehéz a további emelkedés sajnos ....Ha a forint párok lefordulnak komoly erő johet 15 forint is .. vagy több .Nem tudom a 371 milyen időtávon gondolod ,jó lenne ha leirnád.. Amugy mindenben igazad van .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kritikus szint a korábban említett stop helyszín. Ha a mozgások belső szerkezete nem indokolja a stop szintekig nem bírálom felül az elképzelésem. Ez EURHUF esetében kb 348,5 alá zárást, dollár esetében 319-es árat jelent.
      A belépőket azonban már nullába húznám, még úgy is, ha valaki felezte a reális célszintnél (USD: in: 320, tp: 328,5, EUR: in 352 tp 357,5 - szintekről beszélek, a saját setuprendszerem alapján).
      A tegnapi tető kivétele megerősítést hozna az elképzelés mellett, időtáv 2-4 hét 371-373-as zónára, de minden gyertya új információ, ezért felül kell vizsgálni minden napos zárás után.

      Jó belépő szint (ha valaki lemarat az elsőről, vagy bővítés) 355-nél volt, de a stopot ott mélyre (351-352 környékre) tenni azaz csak akkor lehet bővíteni, ha az egy r kockázat nem kerül megemelésre. Bővítés esetén a tegnapi tető felvetette volna a zárás, vagy stop mozgatását nullába kérdéskört, azaz nyereség egésze, vagy részének elhelyezése a zsákban, vagy stop mozgatás nullába. De ez csak az én money managementem alapján, lehet más rendszer is, lehet ennél is jobb.

      Delete
    2. Persze ,ha kiveszi a etőt akkor igen ,de azzal várjunk még ..

      Delete
  3. Ha töri a trendet ,márpedig nagyon úgy nézem ,a dollár forint pláne nagy esés lehet benne ..

    ReplyDelete
  4. A trendvonal törik 354 stop ezt azoknak irom akik a hagyományos kereskedesi rendszert használják... hagyományos TA.

    ReplyDelete
  5. Azt tudom még elképzelni ,h a lokális tetőről inditott rendvonal visszateszje folyik most ,amennyiben alá esik esélye nincs az emelkedésnek !!Ez naposon és 4 óráson tisztán látszik .

    ReplyDelete
  6. Szia, esetleg SP500? Köszi 🙃

    ReplyDelete
  7. Ha igy marad a napos gyertyakombi ,fordulós jel!!!!!!!!!!!!!!!Ha letöri erő !!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ez az elképzelésed, akkor meg kell lőni!

      Én még mást gondolok a piacról, ezért csak a stopok vannak mozgatva. Lehet nem lesz igazam, kb egy R-t elraktam, a maradék pedig függőben.

      Delete
  8. Ha igy marad azt irtam ... meglátjuk este

    ReplyDelete
  9. Ad te a shortot mondanád az sp500ra?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tf kérdése és ha nem egy tf-re gondolunk, akkor brutálisan el lehet beszélni egymás mellett.
      Ilyen az olaj, én arról írok, hogy nem szabad vele foglalkozni, mert veszélyes, a blog olvasók nem m5-n kereskednek, mert mire beírja valaki, addigra a legtöbbször zárni kell.
      SP-ben kis tf-n volt reggel egy short setup, célár elérve, nagyobb tf-n pedig még nem alakult ki, csak a lehetőséget látom, hogy hamarosan kialakulhat. Nam akarom azt mondani, hogy ma, vagy holnap, mert napos gyertyából 5-8 is lehet addig. Blogra ritkán írok ki h4-1d alatti gondolatok, csak ha aktívan követek egy terméket.

      Delete
  10. én most zárom ategnapi olaj longokat 10.30 ról

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D De ugye a kötés tételes becsatolására nem vállalkozol? :D

      Mondjuk ilyen adattartalommal:
      http://keptarhely.eu/images/2020/04/29/v00/20200429v00sdt23y.png

      Delete
    2. Gondoltam :D

      Kemény világ ez, a tapasztalatlanokat könnyen félre lehet vezetni.
      Még ha van is egy jó meglátás, valóban végigvinni, célárig, esetleg érdemleges kockázattal már egy más világ!

      Delete
  11. én az egyik részét zártam már.másik részt próbálom 15.5-16 dollárnál zárni.stop bőven plusszban

    ReplyDelete
  12. közben tegnap sikerült elkapnom a cukor longot

    https://www.screencast.com/users/kisbandi/folders/Default/media/b9d863b3-f940-48e6-8055-1deeac7c51b5

    ReplyDelete
  13. Mar biztosra mondom a forinterot

    ReplyDelete
  14. BORITEKOLHATOD A FORINT SHORTOKAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Az ilyen heves érzelem a tapasztalatom szerint inkább vesztőt okoz.
      Ha higgadt fejjel is lefelé várod, van setup, megerősítés és trigger, akkor érdemes meglőni, mert mi mást lőne meg az ember, nem?

      Delete
    2. :-)
      Én mást szoktam lőni de azt este 22 után ;-)

      Delete
    3. Azóta is adós vagy a 3. műszakos képével! ;)

      Delete
    4. Akkor most trafálhatsz este 10 után :)

      Delete
  15. Sp500ra visszatérve nem értem hogy lehet majdnem 3000, mint szeptemberben. Ez nem is válság volt, hanem egy korrekció. De ha ilyen 1 válság akkor az ég világon semmitől sincs félnivalónk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mert a piac másképpen mozog, más mozgatja. Valószínűleg nem emlékszel 2008-ra, itt is ez jön majd, de lassabban ér be a reálgazdaságba az, amit áraz a tőzsde.

      Delete
    2. 2008.ban 18 éves voltam, akkor más sokkal jobban izgatott 😀 kérlek röviden írd már meg, hogy kell akkor a görbét értelmezni? Később lesz esés vagy esés nem várható de a gazdaság később esik be? Köszönöm szépen

      Delete
    3. Link: https://www.elliottwave.com/Free%20Reports/Elliott%20Wave%20eReader (ingyenes Prechter könyv, angol)

      Link:http://myelliott.blogspot.hu/2012/04/epitolemek.html (magyar)

      Delete
  16. EUR HUF SHORT !!Vigyázzunk emberek ,rövidtávon short

    ReplyDelete
  17. ugylátszik forint faltól falig közlekedik most:

    https://www.screencast.com/users/kisbandi/folders/Default/media/ae38485c-126d-4f3a-a347-1edb70447d76

    https://www.screencast.com/users/kisbandi/folders/Default/media/84095adb-1857-40c4-8eb8-88336ace005d

    ReplyDelete
  18. eur huf bikáknak akkor van most esélye,ha ez az apr 16.low utáni emelkedés korrekciója,ergo ez 1-2 volt felfele,és elindulna egy 3. hullám felfele

    ReplyDelete
  19. nagyvonalakban ezt lehet bull verzió:
    https://www.screencast.com/users/kisbandi/folders/Default/media/67c05e3d-be5c-4126-8f6a-631000ccde51

    ReplyDelete
  20. en sp500 ban bull vagyok , innen varom az exponencialis emelkedest es ATH t 3750 ig . nincs aki leallitana a qet es tulhuzzak konnyen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dax ra pedig 16 000 ... nyarra julius, utana pedig teljes osszeomlas.

      Delete
    2. Olaj : usdcad ban h4 en forditva egy csesze alakzat van forditva , az magasabb olajar 1.3374 ertekig talan.

      Delete
    3. olajnak nálam ez a térképe:

      https://www.screencast.com/users/kisbandi/folders/Default/media/468cc991-f407-4db9-a14d-c5d43fdeb3ab

      Delete
  21. Majd én segitek a gyengébbeknek urak .... Eur huf short célár 338 340

    ReplyDelete
  22. OTP komolyabb emelkedés el is indult a tegnapi nappal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. El, vártam volna egy korrekciót még, de a pánik vételek megelőztek :D

      Delete
    2. megjött azért mostanra, de biztos hogy ez csak korrekció?,napin lefele lobogó van
      https://www.tradingview.com/x/d5rao5IM , ha csak C/5 ki nem lép belóle valameddig. :))))

      Toni

      Delete
  23. Takacs Balint kolleganak teljesen igaza lett.Szepen levertek a dollar forint keresztet is a szintig es igy mar egy Hs alakzat is osszeallt(bar nyakvonal meg megfogta).

    ReplyDelete
  24. olaj low után a cukor low is elkapva
    https://www.screencast.com/users/kisbandi/folders/Default/media/7da69ced-07ca-41de-9ca4-8ffaf8f196e5

    ReplyDelete
    Replies
    1. SZia Bandi Van szinted aminél törik az 1800 feletti elképzelésed.
      Gold
      köszi
      szép hétvégét
      :)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. hello zsozé,én setupokat kereskedek,nem szinteket szoktam figyelni jellemzöen

      Delete
    5. Jól nyomod, gratula!

      Delete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. Érdekesség Vakmajomtól, igaz az eredeti már nem elérhető, de hát a net nem felejt,
    webcache:
    https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:o-JIuPrbQ-QJ:https://alapblog.hu/a-hazugsag-mint-letelem/+&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-b-d

    Ezt kivágtam és elmentettem képként: http://keptarhely.eu/view.php?file=20200502v01sjfhjo.png

    ReplyDelete
  28. Érdekesség, mára már ez is törölve lett:

    https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Iw6FBLz7zg4J:https://alapblog.hu/szimpla-fosztogatas/+&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-b-d

    http://keptarhely.eu/view.php?file=20200503v00s94at.png

    ReplyDelete
    Replies
    1. Úgy látszik, erőteljesen próbálják limitálni a hozzáférhetőség ezekhez az információkhoz. MOK fórumon kommentekben a napokban, hogy egy pénzfeldobás lehet verte volna ezeket a teszteket, kár, hogy nem csinálták meg de facto. Érdekes, ott se volt túl sok hozzászólás, lehet már engem is figyelnek. ;)

      Delete
    2. A facebookon meg elerheto, az oldalon gondolom felnek a gvh tol ,meg a fodballista haragjatol. Nincs itt baj indul az nb1 elnok ur is boldog lesz , legyozott o mindent )

      Delete
  29. sp500 day trade vissza 840 ig
    https://www.screencast.com/users/kisbandi/folders/Default/media/f9a45843-4fcc-4db8-970a-481c3dd9ea59

    ReplyDelete
  30. elég cammogosra vette ma

    ReplyDelete
  31. olaj longosok figyelni,ellenállásnál kopogtat,egyébként szépen terv szerint

    https://www.screencast.com/users/kisbandi/folders/Default/media/468cc991-f407-4db9-a14d-c5d43fdeb3ab

    ReplyDelete
    Replies
    1. here we go

      https://www.screencast.com/users/kisbandi/folders/Default/media/2a680e7d-8b55-419a-941f-cdc60b040aba

      Delete
  32. Szia Ad!
    Mit látsz eur/usd és usd/huf ban 5-10 év múlva? Köszönöm!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia!

      Konkrétan semmit. A 2014 környékén azonosított alakzatok nagyon a végét járják, tulajdonképpen már az is egyfajta csoda, hogy a dollár eljutott 350 közelébe.
      A devizapiac teljesen más, mint az index, részvénypiacok, olyan, mintha folyamatosan korrekciós mozgásokban lennének, így hosszabb távon elemzést készíteni csak minimális hatásfokkal lehet, nem érdemes vele foglalkozni. Nem szeretem a fundát, de lehet ők jobban tudnak devizakeresztek esetében ilyen elképzelésekről megfelelő valószínűséggel képet alkotni.

      A korábbi elképzeléseim megvalósulásában gyakorlatilag az játszotta a legnagyobb szerepet ( a charton lévő alakzatok mellett), hogy olyan gazdaságpolitikai csoport került itthon hatalomra, akiknek a gazdasági szakértelme nagyjából arra terjed ki, hogy szépen lassan értéktelenítsük el a forintot, évi pár százalékot még elvisel a gazdaság (rövidtávon igen, hosszútávon meg láthatjuk a következményeit).

      Delete
  33. szia Ad,

    aranyat hosszabb távon hogyan látod?

    ReplyDelete