Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Friday 28 December 2018

EUR/HUF

Az EUR/HUF legjobb értelmezése továbbra is a sáv. Még novemberben írtam az utolsó elemzést:

"Továbbra is korrekcióban van a piac és egy szélesebb sávban oldalaz. Tudom sokan szeretik kereskedni, én nem tartozom közéjük. Időről időre  kérdésekkel kerestek meg a kereszt mozgásával kapcsolatban. A véleményem röviden:
Az EUR/HUF keresztről továbbra is azt tartom, hogy korrekciós mozgást folytat, egy szélesebb értelemben vett sávban immár a legjobb esély egy hsz kialakulására van. Kisebb távon el lehet találni egyes szinteket, mint ahogy azt tettem a múltban is, de ennek a találatnak kicsi a valószínűsége, találati arány alacsony, a széles spread miatt (főleg éjszaka) kereskedésre szerintem alkalmatlan, de ez csak saját vélemény. Lehet vannak olyan kereskedési rendszerek melyek ezt a sávos mozgást szeretik."

Jelenleg, bár nem tudom kizárni a hsz verziót, valamivel nagyobb esélyt adnék arra, hogy egy  diagonál mozog délre (52 vs 48), mint c hullám. Nehéz a belső szerkezetekben egyértelműen beazonosítani impulzusokat, így magabiztos kijelentést nem lehet tenni.

A chartra hozzávetőlegesen felrajzoltam egy hsz-t, ebben az esetben a felső zóna lehetne a következő hullám célja, amennyiben pedig diagonal halad, akkor az alsó célár lehet releváns.  A legjobb dolog, amit nagy magabiztossággal el lehet mondani a piacról az az, hogy korrekcióban van és még hetekig abban is maradhat.

EUR/HUF hetes chart:


Érdemlegesen talán akkor lehet a keresztel foglalkozni, ha a jelölt két zóna egyikébe behatol, vagy átlépi azt a piac (rsi vagy ár).

EUR/HUF hetes chart:


A long swap költsége magas, egy oldalazó piacon ledarálhatja a lehetséges hozamot. Nagyon fontos az időzítése a long belépőknek. Bár tudom nagyon sokan kereskedik, mert sáv szélére beállva, megfelelő türelemmel bevétel érhető el, bár ez csak látszólagos, mert a sávból való kitörés a legtöbb esetben nagyobb veszteséget okoz, mint amennyit a sávban meg lehet keresni.


5 comments:

  1. Szia Ad!
    Köszönjük az egész évi munkásságod Neked, és Kisbandinak egyaránt!
    Elemzéshez egy esetleges kérés. Lehet kevésbé elemzés, de kíváncsi lennék a véleményedre/véleményetekre a lakásárakkal kapcsolatban. Szerintetek mi várható a jelenlegi állapothoz képest mind árban mind kínálatban.
    Köszi előre is ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia!

      Évek óta azt gondolom, hogy buborék, de kormányunk olyan, mint a FED elodázza a problémát, néhány intézkedéssel.

      Amikor egy ingatlanos képzésen voltam (bankvezetőknek, hitelfedezet miatti értékelés, a 2008-as válság előtt) egy dolog ragadt meg bennem. Az ingatlan árakat legjobban a lokáció és az általános jólét nagysága befolyásolja. Azaz minél jobb helyen van egy ingatlan, az értéke annál stabilabb és magasabb (pl.: belváros, Balatonpart, tengerpart stb.). A másik az átlagos jövedelem nagysága, minél magasabb, annál jobb az ingatlan értéke.

      Bár ellentmondásosnak tűnik az elmúlt 10 év, mivel néhány területen nagyot ment az ingatlan ár, ahogy én tudom ilyen kifejezetten Budapest és néhány nagyobb város, de a kistelepüléseken meglepően alacsonyak az árak, ott talán nem is emelkedtek, hanem eshettek. Ez ugyanakkor összefügghet azzal, hogy bár az általános jólét emelkedhetett, az csak egy szűkebb kört érintett.

      Az alacsony kamat miatt elindult egy folyamat, a bankbetétek helyett ingatlanba vándoroltak a megtakarítások, amik hirtelen megnövelték az ingatlanárakat. A bérletként kiadott lakások hoztak valamilyen bevételt, szemben a bankbetéttel. Ez a folyamat egy kamatemelés esetén megfordulhat, a gazdasági konjuktúra mérséklődésével, esetleg egy válság kialakulásával megfordulhat, mert a bankbetét jobb és problémamentes (albérlők) bevételt generálhat.

      Nem tudom mennyire igaz, de azt az általános vélekedést is hallottam bizonyos a tűzhöz közel álló körökben, hogy az EU-s támogatások lenyúlásából keletkezett jövedelmek jelentős része is az ingatlanszektort találta meg és öltött testet ingatlanokban. Nem tudom ezt megerősíteni, cáfolni sem, mert reális lehet, de nem tudom, hogy valóban hatást gyakorolhatott-e az árakra. Szerintem szűkebb réteg, ugyanakkor nagyobb nagyságrendben jutott hozzá vagyonelemekhez, melyek inkább külföldre vándolrolhattak (yackt, magánrepülő, bankbetét, drágakövek, külföldi ingatlan).

      Delete
    2. Amit én egyébként nagyon figyelek az az, hogy az adatok szerint 100.000 plusz jelzáloghitel törlesztésével voltak gondok, azaz ennyi az a hitel, ami mögött álló ingatlant el kellett/lehetett volna árverezni. Ha ilyen mennyiségű ingatlant ráöntenek a piacra az senkinek nem jó, mert lemennek az árak. A kormányzat - talán nagyon helyesen, talán nem - megszabta az árverezések max. értékét (talán évi 5%-os érték volt 3 éven keresztül, de ha valaki emlékszik, vagy tudja, nyugodtan írja ide).

      Nyilvánvalóan a vidéki ingatlanok nagyon alacsony áron mennek, mentek el. A nagyobb városokban a hitelfedezeti érték sokkal közelebb állt a valósághoz. Nem tudom mennyi ingatlant kellene kényszer értékesíteni, gyanítom, hogy elég sok lehet.

      Delete
    3. Az állami támogatások (CSOK mindenkinek) is jelentős szerepet játszottak a lakásárak emelkedésében. A feltételeknek megfelelő ingatlanokban egyes becslések szerint pont a CSOK mértékének megfelelő áremelkedés ment végbe. Amit azért közgazdászként nem tartok meglepőnek.

      A hosszú bevezető után:
      - Amennyiben gazdasági válság lesz, akkor a jegybankoknak a nulla közeli kamatok miatt nem maradt mozgástere, a válság sokkal mélyebb lesz, mint 2008-ban és várhatóan el is fog húzódni, vagy elhúzódhat
      - Ha folytatódik a kamatemelési hullám (már így is emelési kényszer lehet az emergency market jegybankjain), akkor a kamatemelés következtében a lakásbefektetés már nem lesz annyira vonzó
      - A választások előtt az EU-s pénzek nagy részét lehívta a kormányzat, így többlet befolyás valószínűleg nem lesz (kevesebbet lehet elvenni is)
      - Ha felborul a költségvetés egyensúlya a lakástámogatási rendszert akár kényszerből megszüntetik, korlátozzák, a kereslet csökken

      Delete
    4. Magánvélemény: Buborék van, amit bár sokáig lehet fújni, lehet hamarosan kipukkan. Ha nincs buborék, akkor is előfordulhat egy konszolidáció. Nagyon fontos a lokáció, Budapest kiemelt területein lehet nem fog olyan mértékben csökkenni az ár, vagy esetleg nem is csökken, míg más területeken lehet drasztikus csökkenés, főleg a nagy, költségesen fenntartható ingatlanok esetében. Akár az is előfordulhat, hogy az alacsony rezsivel rendelkező ingatlanok ára emelkedik, míg a többi szegmens csökken.

      Van egy jelentős piacbefolyásoló tényező még, 1-2 éven belül csak passzív házra fognak engedélyt kiadni, ami szintén befolyásolhatja az árak alakulását, típustól függően.

      Ez csak egy hosszabb vélemény...aki 3 éve nem hallgatott rám, az most szép eredményt ért el az ingatlan árak emelkedésén!

      Delete