Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Friday, 28 December 2018

Palladium

Egy igazi egzotikum, már az is nehézségbe ütközött, hogy chartot találjak róla (olyan chartot, amire indikátor illeszthető, az indikátor pedig helyes képet mutat, sajnos az investing és a tradingview esetében tapasztaltam olyat, hogy az rsi értéke nem volt megfelelő). Vélhetően kevesen kereskedik, nem a nagyközönség terméke.

A chart nagyobb képen longosnak tűnik, van egy trend végi setup, ami jelenleg long irányba fut. Ennek a hullámnak  a lehetséges (legvalószínűbb) célárzónáját (sajnos nem tudom kisebb kiterjedésben megrajzolni) a cfd napos charton jelöltem. Amire figyelnék a rajzolt csatorna törése, ami jelezheti az emelkedés átmeneti kifulladását. A legnagyobb gondot a long setup esetén a célárazás okozza, mert hiába a legvalószínűbb és a legoptimálisabb,  a szórás nagy a várható célárak tekintetében, sokszor marad el attól (legvalószínűbb), de sokszor megy sokkal messzebb is. 
Sok-sok teszt után, a varibalitás miatt, ezt a setupot a kereskedésben nem használom, bár konzisztens, azaz hosszútávon profitot termel, a pszichét is morzsolja a maga kiszámíthatatlanságával.

Palladium napos cfd chart (forrás investing.com):


A chart alapján arra gondolok, hogy a cfd nem igazán likvid, a korábban elemzett termékekhez képest, így az elemzési technikám csak korlátozottan érvényesül, eredményessége alacsonyabb, mint mondjuk részvény, index esetében.

A távolabbi képeken jól látszik az, amit egyébként tudunk a fémről, hogy bár nemesfémként tartják számon, igazi felhasználása inkább az ipari termeléshez kötődik (katalizátorok, pc, mobiltelefon), így nem meglepő, hogy az árának alakulása a mobilipar felfutásával párhuzamosan emelkedett.

Palladium all time chart from KOYFIN:


A fémek esetében (pl.: arany, olaj is, lásd 2008) az utolsó hullámok gyakran megnyúlnak, akár parabolikus emelkedésbe is átcsaphatnak azért, mert a félelem a korlátozott hozzájutástól extrém spirálba hajtja az árfolyamot. Távlati befektetés esetében én ezt a megnyúlást keresném (lásd olaj, lásd esetleg Bitcoin grafikonja).

Palladium 5y chart from KOYFIN:


Ha egy közelebbi képet nézek, akkor az elmúlt hetek mozgására a legjobb következtetésem, hogy korrekcióban, egy utolsó előtti hullámban van a piac (flat), ami után jó eséllyel még egy új csúcs várható. Nem szükségszerű a korrekció, de ha jönne, akkor kb. a rajzolt szintig illene lejönnie ideális esetben, majd fordulhatna újra északnak. Sajnos nem sikerült minden indikátort az elemzés során feltenni a chartra, amit használni szoktam, kezeljétek óvatosan a gondolatot.

Palladium 3-6M chart:


No comments:

Post a comment