Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Wednesday 17 January 2018

Bitcoin - Minden az előrejelzés szerint

Január 9-én írt bejegyzésben jeleztem, hogy erős esés lehetősége van a charton (-40%+, 10K,8K). Ma hajnalra az első komolyabb szint alá szúrt az árfolyam (10K), ezzel az esés 33%-ot is elérte a bejegyzéskor aktuális árfolyamszinthez viszonyítva.  Ugyanakkor a feltételezett korrekció (amennyiben nem összeomlásról van szó) célára még nem teljesült. Bár nehézséget okoz indikátorok és a nagy spike miatt a kalkuláció, ennek ellenére felrajzoltam egy lehetséges célzónát, amely a korrekció esetére vonatkozik. A zóna széles, mivel a spike nagy és amilyen a Bitcoin árfolyama, bármelyik pillanatban tud egy átmeneti hatalmas esést produkálni, melyből hasonlóan gyorsan vissza is tudják rántani az árfolyamot. Biztosan tudjátok nem vagyok a Bitcoinba való befektetés, kereskedés pártján, nem is nyitok olyan brókernél számlát, aki hajlandó Bitcoinnal kereskedni, véleményem szerint tömeghisztéria folyik a kriptopénzek piacán, melynek szőrnyű következményei lehetnek, illetve akár vannak. Aki Karácsonykor bevásárolt a Bitcoinból, az 2-3 hét alatt felezte a megtakarításait. A kriptopénzbe való befektetés párhuzamot mutat a tippmixbe való befektetés kockázatával, én inkább kerülöm. Persze lehetnek ellenérvek, de ahogy én látom azokat a hit, a hisztéria, a storyboardban történő feltétlen hit hajtja, akkor lesz baj, ha a tömeg fordul, mert egyszerűen nem lehet majd kiszállni belőle, szűk lesz az ajtó. De ez egy másik történet lesz majd, a nagy pofon még hátra van és ki tudja mikor következik be. Ha érzelemmentesen szemlélitek a kriptopénzek piacán zajló dolgokat nem nehéz megtalálni a tipikus "lufi" karakterjegyeit, ráadásul az egész rendszer olyannyira hasonlít a jól ismert piramisjátékok karakterjegyeire, hogy elég nagy bizonyossággal rá is lehet fogni. Természetesen, aki időben beszállt, az sokat nyerhetett rajta, ahogy a piramisjátékok csúcsain levők is, a lényeg itt is az, ami a carrytrade-nél, mindenkinél előbb kell elhagyni a süllyedő hajót. Nem tudom kik fektetnek kriptopénzbe, de nagy lehet a közös halmaz a Questor, Baumag stb. károsultjaival, hiába ez Magyarország.

BTC/USD napi chart:



28 comments:

  1. Hamarosan lehet egy felrántás (pár napon belül valamikor)

    ReplyDelete
  2. -37%, ezt már nem lehet piaci turbulenciaként értékelni, ez már pánik, menekülés. Ha törik a parabola, akkor az előrejelzésem is csak egy túl optimális hozzáállás volt.

    ReplyDelete
  3. eurusd és usdhuf: esély egy napos divergencia kialakulására, de csak esély, mert nincs fordulós jelzés a gyertyákban, a napos divergencia magasan alakult ki, ez egyelőre egy kisebb korrekció elindulására utalhat csak. Kell egy LH/HL páros mindkét párban a nagyobb fordulathoz.

    ReplyDelete
  4. Okok, elemzés, a ta résszel nagyjából egyezünk, ha korrekció: link

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bitcoin, ha nem lenne egyértelmű

      Delete
    2. Írtam egy hosszút, de inkább kitöröltem, túlságosan elfogult vagy, shortolni meg longolni egyaránt lehet a kripto piacon, a pénzkeresés a lényeg.
      Amit csak meg akartam említeni: ilyen szintű esés egyáltalán nem kirívó eset, évente 2-3 ilyen akad, nagyobb mértékű is, ebből nem vonnék le messzemenő következtetéseket.

      Delete
    3. Nyugodtan írd le, mindig nyitott vagyok a tanulásra. Tudom, hogy elfogult vagyok, azzal azonban nem értek egyet, hogy lehet longolni és shortolni, nem elég likvid a piac (CHF - 2015 január), nagy a kockázat, benne van a veszély, csak amikor borulás van, azt mondja mindenki, hogy utólag szóltak csak nekik (lásd devizahitel). 10 évet dolgoztam a pénzügyi rendszerben, nyilván haza beszélek, pont az alapvető dolgok hiányoznak a kriptóknál, de jó a story és a technológia megmaradt, csak páran elvesztik a vagyonukat, ennyi. Én legalább szóltam előre :D

      Delete
    4. Én egyrészt úgy gondolom, hogy a kriptókat nem lehet egy kalap alá venni. Nyilvánvalóan az 1000+ jó nagy része shitcoin. Ez sose volt kérdés. Vannak viszont nagyon konkrét és ígéretes projektek, komoly szakemberekkel, tervekkel, ahol maga a blockchain rendszer és a tokenizáció igenis értéket teremt(het). Az biztos, hogy ezeknek az értékét nehéz felmérni, és a jövő lehet, de vannak már működő rendszerek, teljesen függetlenül attól, hogy a bitcoin lufi vagy sem. Én azt javasolnám, hogy 4-5 komolyabb projekt whitepaperjét olvasd el (ha esetleg még nem tetted meg), hogy mi a cél, kik alkotják a csapatot, mi a terv és miért jó ezt, egyáltalán van-e értelme tokenizálni a rendszert. Lehet, hogy fogsz találni olyat, amit még kifejezetten érdekesnek/értékesnek is tarthatsz.

      Delete
  5. Nem olvastál figyelmesen korábban, írtam h a technológia ígéretes, jó, ezzel nem is akarok és tudok vitatkozni.

    ReplyDelete
  6. Van egy mondás: a technológia hatását rövid távon túlbecsülik, hosszú távon pedig alul. Szerintem ez nagyon találó. A blockchain témában most még a rövidtávnál vagyunk, azok az applikációk amiket majd mindenki használni fog anélkül, hogy tudna róla, nah azok nem most születnek meg, nem azoktól a csapatoktól akik a nagy pénz reményében összedobtak pár kulcsszót és indítottak egy ICO-t.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vannak akik összedobnak, és vannak akik komolyan veszik. Ezt kell feltérképezni. Szerintem már most futnak olyanok, amik a jövő nagyjai lehetnek. Nem általánosítani érdemes, hanem inkább utánajárni, hogy mi miről szól, én ezt gondolom. Hány whitepapert rágtatok már át? Gondolom egyet sem. Akkor tényleg nincs miről beszélni sajnos.

      Delete
    2. Nekem a chart van, TA-sként ott van minden adat. Amit látok, hogy mánia van és senki sem figyelmezteti a kisembereket. Világos jelek vannak a charton, nem ez az első esés amit bemondok. Amiről te beszélsz az a befektetői szemlélet. Ami nekem kell egy beszállóhoz az a likviditás, a piac valamilyen fokú kiszámíthatósága, a coin piac nem ilyen, nincs szabályozás, nem likvid.
      A technológia pártján állok és azt gondolom, hogy valami forradalmi dolgot hozott be a bitcoin, de az nem a digitális coin (eddig is létezett, csak máshogy hívták), az elmúlt évek technológia fejlődését innoválták. Egy coint néztem át, OneCoin, több időt nem fecséreltem rá, arról hamar kiderült számomra, hogy egy piramisjáték. A befektető az értéket keresi, jelenleg nincs érték ebben, ami van a story és a remény. A dot.com lufi is kipukkadt, de maradtak cégek, nőttek fejlődtek, semmi mást nem mondok, csak azt, hogy ez is egy ilyen lufi, a végén fájni fog, de marad az emberiség számára pozitív hozadéka, még akkor is, ha rengetegen fogják elveszteni a pénzüket. Sokszor lejátszódó folyamat ez, amikor a Ford a múlt század elején elkezdett autót gyártani, hasonló forradalom zajlott, azt már kevesen tudják, hogy több, mint 1000 autógyár volt az USA-ban akkor. Szóval nekem a coin piac továbbra is inkább lutri, mint értéket képviselő befektetés (majd az lehet, de ki mondja meg, hogy melyik lesz?).

      Delete
    3. Még az is lehet, hogy innen valahonnan megfordul a piac, és májusra 100.000 USD-ig jut a Bitcoin árfolyama, nem zárom ki, de kispénzüeknek befektetésre továbbra sem ajánlom. Ha valaki eljátszik egy kaparóssorsjegyet egy héten és következő héten Bitcoint vesz azon az összegen nincs vele semmi gond, mert helyén kezeli, de sokak egész vagyonokat tesznek bele, ez pedig nagyfokú felelőtlenség. Régi story, de mindenki tudja akkor közeleg az 5. hullám vége, amikor a postás is, vagy a háziasszony is részvényt vesz (lásd arany pár éve). Soha nem lehet tudni mikor pukkan ki egy lufi, mikor lesz a mániából pánik.

      Delete
    4. Elemeztem, mondtam egy min. 40%-es esést, 10k árfolyamot, 38,1% lett eddig, 10K alá pedig jócskán benézett. Én időben szóltam :D, nagy találat és 10 nap leforgása alatt, aki hisz benne, az jó eladás vétellel majd 40%-ot kivehetett a befektetéséből miközben a coinjainak száma nem változott :D

      Delete
    5. Én is TA-zok elsősorban a kripto piacon. Ezen kívül keresek befektetési lehetőséget is. Csak a funda alapján mondod/mondjátok, hogy lufi (nyilván van benne sok lufi, illetve nem az értékének megfelelő termék, ez egyértelmű). De példának okáért a bitcoinban igen sok szakadás volt már, 70-80%_os esések, tehát ezzel semmi új nem történik. No mindegy :) Én amit nem féltek tőkét azzal ott kereskedek, mert miért ne? Én a hozamért játszom, nem másért.

      Delete
    6. Lufi: parabolikus emelkedés, a lufi jellemzője, megnyúlt 5. hullám: a lufi jellemzője - TA alapon nekem ezért lufi

      nem most jöttél a piacra, nem fogsz hülyeséget csinálni, nyilván nem téged féltünk, aki évek óta nyereségesen dolgozik és feltételezem mindig piaci a stopod :D

      Delete
    7. Ha tényleg a marikanéniket félted, hogy elveszítenek mindent amit a quasteor ügy óta szereztek, akkor megértelek. Ez tényleg benne van. De azért itt a befektetői kör legalábbis a tavalyi év közepéig egészen máshogy nézett ki, főleg, hogy nem is olyan egyszerű kriptovalutát birtokolni, persze az utóbbi időben ez is változott. :)

      Delete
    8. Nézz utána, hogy kik veszik, boldog boldogtalan. Ezért lehetett sikeres két piramisjáték is. A csapból is ez folyik, van story, az emberek fele azt sem tudja, hogy mit vesz.

      Delete
  7. BTCUSD: lehet ez a megpattanás, a spike nagy, így 1212 is lehet lefelé, de lehet ZZ is, majd kiderül.

    https://invst.ly/6dras

    ReplyDelete
  8. Ha tényleg szakmai szempontból érdekel valakit a kripto világ, akkor érdemes a variance.hu oldalt olvasgatni.

    ReplyDelete
  9. Többen kérdeztek emailen a keresztekkel kapcsolatban.

    A gyerek megajándékozott valami felsőlégúti, akadékoskodó vírussal, amit a suliban szedett össze, már két hete szenvedek vele, elég tompa vagyok, ezért nem nagyon elemzek. A piac is elért egy támaszzónához (eurusd, usdhuf), amiről sokat nem lehet most írni, nyilván kell egy komolyabb mozgás, ami valamilyen formában irányt mutat. Ahogy mondani szokás a fordulat nem egy esemény, hanem egy folyamat. A mozgás lehet B hullám, de az 5. hullám lehetőségét sem zárja ki semmi, főleg, ha éppen - főleg Eurusd párban - egy ending diagonált formál. EURUSD olyan ellenállás előtt, amit ha átvisz, akkor a paritásról szőtt álmok szertefoszlanak egy ideig, de valószínűleg a 350-es forint dollár lehetőségnek is fuccs. Ugyanakkor, mivel egy impulzus haladt felfelé (illetve forint esetén lefelé) az elmúlt jó egy évben, ezért a korrekcióra számíthatunk, mely a mélyponttól, illetve a tetőtől 10%+ mértéket konzervatív verzió mellett is elérhet, azaz lesznek jó lehetőségek ismét a piacon. Ez a verzió persze azt is jelentheti, hogy a 288nál lévő tavaly áprilisi rés nem lesz egyhamar betöltve (mondjuk ebben az évtizedben). Az rsi naposon jelenleg még olyan zónában tartózkodik, ami arra utal, hogy időre van szüksége a fordulatnak, a chartokon divergencia alakul, de érdemleges triggerelődést nem sikerült elérnie, inkább besülni látszik.

    ReplyDelete
  10. BTC: írtam, megpattant. Jelenlegi állapot: https://invst.ly/6d-cc

    A második lefelé kör három hullámnak látszik, azaz, vagy nem kész az impulzus (új mélypont), vagy ez még csak egy B hullám (20000+ várható), vagy 1212 (összeomlás), vagy c ED lesz (célzónát hónapok múlva éri el) és ez csak az első hulláma.

    Egyelőre arra adom a legnagyobb esélyt, hogy megint lefordulunk 10K alá (12K-t nem kellene ehhez kivennie) és 4H tf-n valamiféle 4. hullám formálódik (pl: C/3/4).

    ReplyDelete
  11. EURUSD, USDHUF:
    Esélyes, hogy az utolsó hullám megy felfelé, illetve lefelé. Most egy korrekció oldalazhat (kb 4H tf), a c hullám egy erősebb mozgással is járhat le, illetve felfelé, utána csúcs.

    (Nem néztem meg tüzetesen, de ez a gyertyák alapján ez a legjobbnak tűnő lehetőség, elképzelhető, hogy a csúcsra, illetve onnan valami hír mozgatja majd meg a piacot, akár kereskedési, vagy eu kereskedési időn kívül)

    ReplyDelete
  12. Bitcoin újabb lefelé kör indult, nem néz ki szépen. 1-2-1-2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. A megpattanás megvolt, de a szerkezet biztosan nincs készen lefelé, legalábbis nagy valószínűséggel nem. Meglátjuk 12 vagy nagy abc.

      Delete
  13. hamár bitcoin:

    https://index.hu/gazdasag/bankesbiztositas/2018/01/23/del-korea_betiltja_az_anonim_bitcoin-kereskedelmet/

    Dél-Korea, G20... az inga nagyon kilengett az egyik irányba, most lehet a másikba fog.

    ReplyDelete
  14. https://buxelliott.blogspot.hu/p/hogyan-olvasdhasznald-blogot.html

    ReplyDelete