Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Sunday, 23 November 2014

USD/HUF - Újból megütik a forintot?

A világgazdasági válság első időszakában sokat foglalkoztam azzal a kérdéskörrel, hogy  milyen közvetlen és közvetett következményei lehetnek az elliott-i értelemben a Ciklus szintű korrekciónak, mi lehet a vagyon értékmegőrzésének záloga, mibe érdemes és mibe nem érdemes fektetni.

Ebben a kérdésben gondolatformáló volt a New York Time Bestsellere, a Socionomics atyjának Robert R. Precter Jr. Conquer the Crash c. könyve és természetesen Cimballival a témában folytatott számtalan diskurzus. Röviden az akkori megállapítások:

- aranyba nem érdemes fektetni, hasonlóan svájci frankba sem
- a dollár befektetés ideálisnak tűnik
- az élelmiszerpiacon árrobbanás következik be
- a nagyobb értékű javak ára csökkenni fog (kifejezetten: ingatlan)

Az eddigiekben bekövetkezett mozgás sok mindent visszaigazolt, igaz a FED általi dollár értékének elinflálása (QE 1-2-3) nem engedte a dollár elszállását, eddig.

A korábbi technikai kép alapján  komoly forint gyengülésre számítottam, számítok a dollárral szemben, s ezzel most inkább csak ismételtem önmagam, mivel erről számtalanszor írtam már. Inkább nézzük a technikai képet, havi charton.

A dollár havi charton ellenállás elé érkezett 250 körül, ami megállította a közel fél éve tartó korrekció nélküli emelkedést. Az árfolyam szint mellett rsi is fontos szinthez ért, a bull zóna határához, így teljesen természetes, hogy megállt az emelkedés. Még nincs vége a hónapnak, de esélyes, hogy a havi chart technikai képe inkább csak szünet jelleget mutat majd, azaz nem lefordulás, hanem további emelkedéshez kapcsolódó erőgyűjtés zajlik.

USD/HUF havi chart:


Havi charton a dollár nagyon bull képet mutat. Az elmúlt napokban sokat foglalkoztam egy extra bullis verzióval, melynek az oka szintén a havi charton keresendő. Elliott-i értelemben - a részletekbe nem belemenve most - egy adott ellenállásról/támaszról való 3. lefordulás kereskedhető szituáció, az ellenállás/támasz áttörése pedig impulse jellegű mozgást eredményez. Bár a charton ezeken a szinteken ez a negyedik támadásnak tűnhet, a 2. és 3. lefordulást egynek értelmezem, a 3. megítélésem szerint csupán egy back-teszt volt. Szóval itt egy nagyobb lefordulásnak minimális az esélye, anélkül is, hogy pontos számozást megmondanám. Persze ez egy egyszerűsítése az elméletnek, de nekem nem az a fontos, hogy pontos számozást megtaláljam, hanem az, hogy kereskedési döntést hozzak, melynek bekövetkezését a valószínűség támogatja. Pont ez a tény volt az, ami miatt elkezdtem gondolkodni egy korábbi kérdésen, amit igazából a heti chart takar.

A heti charton a 2011 áprilisában indult emelkedés korrekciójának tekintettem a 2012 augusztusa óta folyó oldalazást, melynek a végén egy ED-t feltételeztem, így:


De a napos kép zavart, legalábbis ez a rész:


Szóval lehet, hogy rosszul rajzoltam meg az ED-t? A következők szerint lehet jobb?


Igen, lehetséges, de mit jelent ez? Azt, hogy a korábban feltételezett 4. hullám déli irányú korrekciója helyett egy második hullám korrekciója indult el 250-ről, ami a hetes képre ránézve flatnek tűnik...és ez a kevésbé bull verzió!

Ha megnézzük a napos képet, akkor a négyzettel jelölt rész, akár egy teljes korrekció is lehet, ebben az esetben a mostani oldalazásnak látszó vmi akár 1-2 sor is lehet, azaz egy mélyebb korrekció helyett, amire azért hullámelemzés szerint reális esély is lehet egy északi irányú elpattanás következhet be. Az esést RSI 40 kétszer fogta meg, pénteken újabb fordulós jelzés érkezett. Amennyiben a piac nem tudja kivenni és még meg is erősíti érdemes lehet forint gyengülésre számítani és megfelelő szinten megjátszani. Direkt nem írom le, hogy mi lehet ez a szint, ezt mindenkinek a saját rendszere szerint kell eldönteni. 


Természetesen a korábban jelzett 236-238-as korrekciós szintet nem zárom ki, majd a piac eldönti mit akar. Ha kiveszi a második napos fordulóst, akkor ismét antiszignálként kell értelmezni és fenti szint környékének elérésére lehet számítani, kontextusát tekintve elsődlegesen c hullámban gondolkozva. Napos képen ott egy távoli  BuSS, ha 2-4 napos charton szintén látszik, akkor az további emelkedés irányába billenhet a mérleg.

Tipikus helyzet, amikor Elliott elméletét használva, két irányba kell gondolkozni. Ez a legtöbb embernél problémát okoz, de ha megtaláljuk a kritikus szinteket, melyek megmutatják, hogy melyik verziót tudjuk kizárni, akkor igazán kellemes RR-rel léphetünk pozícióba és itt most ez a lényeg!

Korábban már írtam, ha a 250-es szintet erőből átviszi a piac, akkor a távolabbi célárak kerülnek látókörbe 290-300-350... A technikai kép egy dolog, a fundamentalista háttér egy másik. A magyar gazdaság helyzete - a kormányzati kommunikáció ellenére - katasztrofális. A QE-nek köszönhető olcsó pénz mellett sem tudtunk igazán fejlődni, stabilizálni a gazdaság állapotát. A GDP elmarad a válság előtti szintektől, a régiós versenytársak elrobogtak mellettünk. A külföldön csak ORBANOMICSnak nevezett unortodox gazdaságpolitika következtében a világ 10 legsebezhetőbb gazdaságává váltunk, ami egy következő válság idején atombombaként fog hatni Magyarországra. A devizahiteles csomag következtében újra hintába ülnek a lakáshitelesek (kamatemelés elkerülhetetlen lesz), miközben a jegybank devizatartalékai jelentősen csökkenek. Az árfolyam elszállása miatt emelkedhet az államadósság, melynek újbóli finanszírozása is gondokat fog okozni. Nyilván korai erről beszélni, de sajnos reális kép, hogy 1-2 éven belül Bokros csomaghoz hasonló megszorításra és IMF/EU mentőcsomagra lehet szükségünk, ráadásul a technikai kép és a fundamentális háttér egymást erősíti, ami rossz ómen!

10 comments:

 1. ez a nezet addig tart, amig az eurusd meg nem talalja az aljat jo ideig. Gbpusd es eurusd is extrabullos volt nyaron, latjuk mi lett lett belole. most szuper bear mindenki...meglatjuk

  ReplyDelete
  Replies
  1. meglátjuk, azonban ezzel kapcsolatban azt gondolom, hogy eur/usd alj nem fog zavarni minket, mert leszakadunk arról a keresztről

   pl egy QE4 nagyot üthet, mert újra dollár infláció keletkezni, ua. a magyar gazdaságpolitika olyan szinten gyenge, hogy fundamentálisan alátámaszthatja

   ez elliott-i elemzés, ugyanakkor HS és füles csésze alakzatok is feljebb mutatnak, az emelkedő hsz pedig 350-re, lefelé nem tudok hagyományos TA alakzatot, talán valaki, aki elmélyedt benne

   Delete
  2. az általad említett keresztekben dollár gyengülés jöhet, szerintem, mert egy impulse lassan kész lesz, vagy már kész van

   Delete
  3. en csak azt latom hogy ahogy eutusd esik ez a fos emelkedik es forditva, a ft amugy egeszen jol allja a sarat es fogja is legalabb ev vegeig, usdhuf eseteben a dollarbika ami dominal

   Delete
  4. teljesen jogos, hogy sokszor együtt megy, mozog, de nem mindig van így

   egyébként dec 31-án az MNB biztosan be fog avatkozni, csak azt kellene kiderítenem, hogy mikor nyúl majd bele az árfolyamba, úgy mint tavaly, mert azt ha lehet érdemes lenne megjátszani, tuti pénz, kis kockázattal, de félek, hogy olyan időpontban, amikor nem tudok ügyletelni

   meglátjuk

   Delete
  5. kinyitottak a piacok, forint le, dollár fel, EUR-ban továbbra is USD erősödés dominál

   Delete
  6. eurusd ben sztem kozel az impulzus vege

   Delete
 2. lassul az emelkedés kisebb tf-n, azaz usd/huf vonatkozásában korrekció lesz a következő 24 órában, gondolom reggel nyitás környékén indulhat, hm szép ábra óráson, érdemes lenne ezt most kereskedni, de esélytelen.... pedig szép, nagyon szép :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. elindult a korrekció délnek (vagy más, ez majd kiderül)

   Delete
 3. http://s20.postimg.org/pewj4wpe5/usdhuf_D.png

  ReplyDelete