Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Thursday 18 March 2021

5 órai tea (OTP, Masterplast, Richter, MOL, BUX)

OTP:

A denevér és az inv. HS nem működött, tegnap leverték az árfolyamot, de a kritikus szintek kitartottak, ma pedig szép emelkedést produkált a papír, visszaértünk a tegnap reggeli induló állapotokhoz, ugyanakkor az emelkedésben a forgalom már magasabb volt, megjött a forgalom!

Ascending channel nem tört (várakozás szerint), így megnőtt az esélye, hogy felmegyünk a zölddel jelölt zónához, melynél eldőlhet, hogy egy B hullám közlekedik északnak, vagy egy 5. hullám 3. alhulláma. Egy réssel nyitás, növekvő forgalommal meginduló, momentumos zöld gyertya erre utalna. 

 

A korábban jelzett momentum-konfigurációs setup mögött álló statisztikai adathalmaz alapján is nagy esély van a jelzett zóna elérésére (feltételes valószínűség 80%-ot mutat). Ne tévesszen meg senkit a tegnapi mély korrekció, a stop szintet nem érte el a piac (a setup óriási érték, ezért nem jelzem sem a belépési, sem pedig a stop szintet, szóval lehet találgatni a három stop helyszín közül melyik lehet az igazi, de arról is, hogy megfelelő tf-n mutatom-e a felállást :) ).

Hetes bullish flag jelenlegi állása:


Masterplast:

A piac nem cáfolta, de meg sem erősítette az alakzatot, marad a várakozás az optimista hangulatra.


Richter: 

Várakozás szerint korrekció a várt zónába, majd északi mozgás.

Bux:

Hetes flag működhet.


MOL:

Sokaknak hatalmas meglepetés lenne, ha működésbe lépne az OTP, a Bux chartja mellett az olajpapír chartján is megtalálható bullish formáció. Amennyiben az OTP és MOL esetében működni fog az alakzat, akkor az a Buxot is magával fogja vinni. Extra bullish, DE az indikátorkép támogatja a formációt! 

2 comments:

  1. Maradt itt 20%, töltsük ki valamivel!
    Az OTP a 2020-as leverést követően 7865 Ft-os szinten fogott padlót és azóta impozáns 84%-os emelkedéssel 14490 Ft-ig jutott. Az emelkedést egy markáns korrekció tagolja, 12180 Ft-ról 8870 Ft-ra ütve le az árfolyamot. Ehhez mérhető korrekció (?) most van folyamatban. A korrekciók általában nem random valósulnak meg, hordoznak bizonyos karakterjegyeket. Ezek közül az egyik, hogy preferálnak bizonyos árszinteket, amik segítséget jelentenek nekünk annak belövésében, hol is számíthatunk a korrekció végére és fordulat bekövetkeztére. Olyan árszintek, ahol korábban fordult vagy elidőzött az árfolyam tipikusan ilyen helyek lehetnek. A mostani lefele kör eddigi alja egy ilyen támaszszintre esett, ami hozzávetőlegesen egy megelőző alacsonyabb szintű korrekció alja és a 2020-as szakadás legnagyobb trendgyertyájának nyitó értéke által kijelölt vonal. Mennyire erős vajon ez a támasz, meg tud-e tartani egy nagyobb lefele irányuló mozgást? A következő, erősebb támasz zóna 12000 Ft. tájára esik. A mozgás erejéhez mérten ezt tartom inkább releváns támaszszintnek. Egy másik lehetőség, ha Fibonacci szinteket használunk. A megelőző emelkedés 31,8%-át sem korrigálta eddig a lefele tartó kör, megelégszik-e a piac egy ilyen sekély korrekcióval?

    https://www.tradingview.com/x/VnukPiRr

    Vegyük szemügyre az emelkedést. A számozás egy elliotti impulzust jelöl, mely öt hullámból áll, három trendmozgató és közöttük egy-egy korrektív hullám látható. A hullámok meredeksége nem egyforma. Általában a harmadik hullámtól várjuk a legnagyobb meredekséget, ez utazik egységnyi idő alatt a legnagyobb távolságra. A forgalom is jellemzően itt a legnagyobb. Egy impulzus bontása alegységekre nem mindig egyszerű, én adott esetben a jelzett módot preferálom. Itt 1+5 jó közelítéssel=3. A korrekciók váltakoznak: a kettes flat, a négyes háromszög.

    https://www.tradingview.com/x/pDLBdV9d

    Miért is van jelentősége, hogy öt teljes hullámot be tudok azonosítani? Azért, mert az ezt követő korrekció ezt a teljes szekvenciát korrigálja, azaz ahhoz mérhetőnek kell lennie méretben. Ha az adott impulzus egy befejező hullám, akkor viszont nem korrekcióról, hanem a trend fordulásáról beszélünk. Az említett 7865-ös aljról eddig három hullámban emelkedtünk a 14490-es szintig. Ennek középső -második- hulláma 80%-ot korrigált. Ez flat/háromszög/komplex korrekciós szerkezetekre lehet jellemző szint. Itt a flat és a komplex korrekció marad fent a rostán. Ha flatról van szó, az kész lehet (a nagy 2020-as esés flat korrekciós szintjét is teljesítette az emelkedés). Ha kész a flat korrekciónk, akkor bizony itt egy trend forduló szemtanúi vagyunk. Ha nincs kész és komplex korrekció épül, akkor egy lefele korrekció után még lokális (esetleg ATH) csúcsra is kimehet a papír. Előfordulhat, hogy a 7865-ös szintről az emelkedést nem jól ítéltük meg, az nem korrekció, hanem trendmozgató alakzat. Ebben az esetben csak ék -leading diagonál- lehet. Az alakzatra, az impulzussal ellentétben, az egymást átfedő hullámok jellemzőek.

    80 versus 20.

    ReplyDelete
    Replies
    1. LIKE a posztnak és a kommentnek is, szép leírás :) Én is a beart preferálom, de ez igazából mindegy, mert a piac dönt. Nekünk pedig ahhoz kell alkalmazkodni, amit látunk, minden gyertya egy új információ. A magyar piac pedig a likviditás hiánya miatt nem mindig egyszerű, pláne kis tf-en.

      Delete