Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Thursday 13 February 2020

Forró kávé mellől

EUR/HUF: Érzelemmentesség, az egyik legfontosabb dolog a piacokon. Kerülni kell a jól hangzó stroy boardokat, márpedig tetszetős szlogenek mindig népszerűek, mint például az "MNB-nek fáj a gyenge forint". Hallottuk ezt 320-nál, 330-nál és most is halljuk 335-től felfelé, 340 felett is. De az árfolyamot ez nem érdekli. Apropó!  Emlékszik még valaki Gross Dezsőre, művésznevén Rodolfo? Szlogenné vált mondására: "Figyeljék a kezemet, mert csalok!".  Pontosan ez a helyzet, amire az MNB estében is figyelni kell, mit tesz! Semmit, a minimális likvidítás csökkentéstől eltekintve! Nem szeretem a funda/makro oldalt, de emlékeim szerint az első dolog, amit egy Jegybanknak, annak vezetőjének kell tenni egy ilyen esetben a mimimum a szóbeli intervenció. El kell fogadni, a Jegybank nem független, alárendelt a kormányzati gazdaságpolitikának (ennek súlyos gazdasági következményei lehetnek), mely a forint lassú leértékelésében érdekelt és pont. A piacon nem az a fontos, hogy kitaláljuk mi fog történni, hanem az, hogy ne a piac ellen menjünk, hanem vele. Jelen esetben csak arra kell figyelni, hogy mikor történhet irányváltás. 2010 április-május környékén 260 forint ért egy EUR-t, most 340.
Visszatérve a technikai elemzéshez, 2019 áprilisában volt egy forint elemzés, a célár zónát elértük:


USD/HUF: A régi olvasók pedig emlékezhetnek a 2014-es dollár elemzésekre (210-230 környékéről), melynek célárai szépen lassan megvalósultak 230-250-290-316-350 (Link egyhez). A 316 környéki célár egy dupla W alakzat célára, talán ide is becsatoltam pár napja. A 6 éves távolságban, 1-2 forint tévedés, nevezetesen, hogy 313 vagy 320 lesz, szerintem lényegtelen. Kisebb tf-n 313-316-os zóna elérésére számítottam pár napja, lassan megcsípjük, bár az is lehet, hogy amíg ezeket a sorokat írom a piac beteljesíti a jóslatot.

Személy szerint engem a mai napig meglep, hogy mennyire tud működni a TA, még a deviza piacon is, ahol egyébként az elemzési módszertanom alapjai (Elliott) ennyire korlátozottan használható. Sokan kérdeznek privátban a forint árfolyamának további alakulásáról, aminek kapcsán nehéz helyzetben vagyok. Az utolsó hullámok a gyakorlatban bármeddig megnyúlhatnak, de utána éles fordulat következhet be. A forint  egy brutálisan nagy Carry Trade lehetőséget kínál az alacsony kamat miatt, ami azonnal változhat, ha az MNB lép, mert menekülni fognak a kereskedők, befektetők. Vannak célárak, amelyek nehezen elképzelhetőek, bár a mostani szintektől talán nincsenek is olyan messze, mint pár éve voltak, EURHUF: 358 és az extrém 400+, USDHUF esetében pedig a 350-es, az utolsó el nem ért szint 2014-ben tett jóslatból. Vajon miért nem lép az MNB, a cseh jegybank nem tökölt, kamatot emelt, szakmailag járt el, nálunk már a "hívők" azt is vitatják, hogy a gyenge árfolyam baj, márpedig hosszútávon az általános jólét ellen van,  a gazdaság pedig statisztikailag kimutatható módon versenyképesség csökkenést szenved el, mert a vállalatok nincsenek rákényszerülve a változásra, a hatékonyság növelésre, mert az árfolyam megold mindent, valóban?

Mindjárt 8:00 és kezdődik a nap, röviden a többiekről:

EUR/USD: Új low jöhet, talán a korábban jelzett ED utolsó hulláma, egy harmadik komplex hullámmal.

KV: Amíg nincs dollárgyengülés, addig a Commodities ciklus falakba ütközik.

USA index: Érdemes figyelni, jöhet valami délre!

Gold: Esélyes, hogy nincs kész az 5. hullám, szóval irány észak?!

17 comments:

  1. Bux napos tovabbra is B.t nezek, ebbol C le?!

    https://kepkuldes.com/image/3K8DKd

    ReplyDelete
  2. Pontosan igy van ahogy iod ,szakmaiatlan szar tróger banda .... elinflálják a nemzeti es a maganvagyont ...stb

    ReplyDelete
  3. igaz.
    infláció 4,7% sokkal több az MNB által elgondolt és tolerált 4% nál!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Az a "baj" nekem ezzel, hogy "van rajta sapka - nincs rajta sapka"... Tudjuk, milyen az MNB... Le merném írni, hogy azt mondják: "nincs itt semmi látnivaló, megmondtuk, hogy az éve első hónapjaiban emelkedni fog az infláció, de év végére visszatér 3%-ra" -> értsd: nincs itt semmi látnivaló... A kérdés szerintem az (ami persze teljes mértékben szubjektív), hogy a forint ellen spekuláló, vagy legalábbis a forintot carry trade-re használók ingerküszöbe hol van, vagy ha úgy tetszik, el tudják-e képzelni a jegybankról, hogy 1. ez az adat őket is meglepte, 2. lépnek valami 25-én (O/N -0,05%-ról +0,05%-ra emelése, vagy kommunikáció - természetesen nem a forint, hanem az infláció kapcsán)...

      Delete
  4. Túl sok feltételezéssel élünk!

    A Jegybank függetlensége nem teljes, talán ez a jó megfogalmazás, a mértékén lehet vitatkozni, de tudjuk, a függetlenség elvesztése hosszútávon problémát okoz.

    Ha nem független, akkor pedig politikai célt szolgál. Mi a politikai cél? A politikusok célja - minden elképzeléssel ellentétben - a hatalom megszerzése és megtartása.

    Teljesen mindegy, hogy mit gondolunk helyesnek, mi lenne a szakmai, azt kell nézni, hogy ennek a célnak az elérését mi szolgálja! Ha sok mindenben nem, ebben jók a fideszes srácok.

    Az infláció beismerése (nem hiszek a közölt adatokban), a kamatemelés szerintem nem illik bele a képbe. Válságra számítottak a fiúk, nemzetközire, ez nem történt meg, akkor lehetett volna politikai arcvesztés nélkül változtatni, kivárás van, addig húzzák ameddig lehet, sőt talán tovább, valami "ellenség", "spakulánsok támadása" vagy bármi miatt. Majd ha politikai érdek lesz a változtatás, akkor lépnek, addig nem. Ha így közelítünk és nem "szakmailag" előbb fogunk találni. Mondjuk, ha kiderülne, hogy elkezdik longolni a forintot (NER-esek stb), akkor kell figyelni, bár ezt strómanok útján teszik, esetleg külföldről, de ez magánvélemény.

    ReplyDelete
  5. Sok a politizalas. Allitolag Elliottot sem hir, sem politika nem erdekli. Csak a chart.
    Bux megy le menetrend szerint

    ReplyDelete
    Replies
    1. Van pár dolog, amiről nem tudsz politika mentesen beszélni - többek között - jelenleg:

      - Egészségügy
      - Oktatás
      - Forint árfolyama

      Szóval a forint árfolyama az egyik.

      Szépen benne volt a chartban az eredmény, 6 éve, 1 éve.

      Delete
    2. Nem érdemleges: https://www.tradingview.com/x/elwPpfyZ

      Delete
    3. Nézzük ezt a lehetőséget: https://www.tradingview.com/x/9C0YNSOU

      Delete
  6. 339.60 ról shortolom
    de vajon meddig jön le?
    332-333?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bika csapda utána (exp flat B) C hullám lehet.
      A két támaszzónát figyelném, a magasabbra szól az erősebb tippem. Talán a most futó impulzus is inkább oda mutatna.

      Delete
    2. lemaradt:
      https://invst.ly/puor3

      Delete
  7. Megjött a Marci.... :) és a vaker..

    ReplyDelete
  8. Igen AD, ez az ABC nekem is megvan, mint lehetőség, de ehhez is le kellene mennie. Délután megjöttek a vevők OTPbe, picit átszerkesztették a napos képet.
    Holnap meglátjuk. Záró szinten maradt egy kis shortom

    ReplyDelete
  9. http://concordeblog.hu/2020/02/13/veteli-panik-utan-veteli-orulet/

    Erdekes iras, mit gondoltok rola?

    ReplyDelete