Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Wednesday 3 June 2020

OTP - 11K+

Második célár elérve.


30 comments:

  1. Elkezdtem longgal is pénzt keresni, egész furcsa érzés:o)
    SPQR-nek van igaza, forogni kell a piaccal!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hát, annyi tapasztalattal a háta mögött, érdemes rá hallgatni.
      Sokat beszélünk, nagyon jó gondolatai vannak!

      Delete
  2. És milyen gyorsan, grat! Újabb remek példa a rendszered kidolgozottságára.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ez nem rendszer, inkább csak elemzés. A forint miatt lehet, hogy nem kellene a rendszer alapján és azt figyelembe véve elemzést készíteni, mert a publikum nem érti, főleg az R jelentőségével nincsen tisztában.

      Az átlag magyar forint trader 3-5 forint mozgástól hanyatt dől, 10-15 forint esetén pedig ...

      A forint euro charton az 1R, amire azt írtam nem éri megjátszani, kb 339 környékén lenne, nem kizárt, hogy nem megy le oda, de 10-15% az esélye. Lefordítva 100 lövésre: 15 talál (+15R), 85 stopos lesz (-85R), eredmény -70R. Ez egy eredményfüggvény, aminek ha megváltoztatom az egyik összetevőjét teljesen más eredmény jön ki (pl. szűrőfeltételek). Két egymástól totálisan eltérő feltételrendszert használó kereskedő (más az eredményfüggvényük, mert más tényezőket néznek) előfordulhat, hogy az esetek kevesebb, mint 30%-ban értenek egyet az irányt illetően, mégis, mind a kettő eredményesen kereskedik. Ha csak akkor kereskednének, amikor mindketten egyet értenek az irányba, valószínűleg akkor is sikeresek lennének, lenne stopos ügyletük, de keresnének, ugyanakkor az összjövedelmük várhatóan alatta lenne annak, amit külön-külön keresnének.

      Saját szűkítő feltételem, hogy aki nem R-eket számol, az nem trader, az vagy amatőr, vagy befektető, ami teljesen más megközelítést jelent.

      Delete
  3. Mint olvasó, csak annyit akarok megosztani, hogy bar sokan
    kérik a HUF elemzéseket, de számtalan alkalommal láttam AD megjegyzeseiben, hogy forinttal kereskedni lehet, de mindenre készen kell állni. Én is dobtam a HUF kereskedést egy jo ideje, mert folyamatosan szedte ki az ATH okat es az MMR is magas, sokba kerül kereskedni egy kisebb méretű lotot. Nagyon volatilis, thrill seeking instrumentum. BTW hajrá OTP! Rést vajon be tudja tölteni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lehet, de nem érdemes, inkább ez a jó szó rá.

      Vannak,akiknek kényszerből kell (closer), mert a cég, ahol dolgoznak termel, vagy éppen importál külföldről.

      A kereskedés költsége függ a brókertől, banktól, terméktől. Bankban most kb 30 fillér egy havi long swapja, az éves szinten 3,60 HUF, miközben az átlag gyengülés 7,2 HUF.

      A baj szerintem a forinttal inkább a spread ingása 20-30 fillérről felmegy 1,5-2 forintra, ez pedig tönkre vágja az R-t, a legtöbb esetben közelebb a célár, mint a spread, napos alatt nem igen lehet vele bármit is kezdeni, ha nincs vola, akkor pedig hetesen lehet nézelődni, mert alatta nem érdemes. Mindenképpen kell számolni ekkora spreaddel, mert soha nem lehet tudni, mikor tágul extrémet, főleg vasárnap este.

      A forint long, azaz a gyengülésre fogadás nagyobb tf-n még mindig rentábilis, szerintem, néhány ok, de nem ta:

      - Nagy Márton távozásával elvesztette a külföldiek szemében a hiteles szakembert az MNB
      - Bár lehet nem MNB beavatkozás volt (Pünkösd és kedd 10 óra), de marha nehéz lenne mást gondolni a látszat alapján (MNB forinterőt akar mutatni, EGO és nem szakmai kérdés, hogy nem gyengül a forint a vezetők eltávolításával)
      - A kiszivárgott információk szerint a szakma (devizatartalékért felelős alelnök és igazgató távozása) nem ítéli megfelelőnek a devizatartalékot. A vezető - Matolcsy - igen. Távozásra akkor szokott sor kerülni, ha pont fordítva van. Szóval a devizatartalék elégséges mivoltja nagyon kérdéses, sőt ezt alátámasztani látszik a rohamtempóban kibocsátott devizakötvény + a ráemelés. Vmi nagy gebasz van, irdatlan nagy, hogy mi, azt majd fél egy év múlva fog kiderülni
      - Fidesz és Matolcsy éra alatt forint még nem erősödött (kivéve választások előtti 6-9 hónap), ez meg még messze van, szóval ahogy tapasztalt trader barátom mondja, a forint gyengülésre fogadásnak 3 barátája van: a Soros Gyuri bácsi, a Matolcsy Gyuri bácsi és az infla!

      Delete
  4. Kisebb rálátásom van nehany Mo-i multi, külföldi vállalat működésére es nekem az a véleményem, hogy a bérköltség az EUR-HUF árfolyama által irányítva van. A üzletszolgáltató szektorban (BSC, SSC) Portugál, indiai es Roman helyszinekkel versenyzik Mo. jelenleg. Ahhoz, hogy ez a 40-50e ember bére es munkaja biztosított legyen, elképzelhető hogy van egy gentlemen agreement amiben egy folyamatos leértékelődés a vállalás a magyar féltől. A termelő, gyártó szektort is hozzáadva ez egy komoly nemzetgazdasági tényező. Ezeken a helyeken altalaban 600-1,5m /hó fizetesek vannak ami az elegedett középréteg bazis is. Ők tudnak vásárolni, utazni, gourmet helyeket latogatni ea. nem nagy áldozat egy kis infláció ehhez. Ebből kiindulva forint erősödése trendszeruen nagyon meglepne engem is.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Én inkább arra gondolok, hogy ez a Matolcsyzmus része, egy elavult, rossz megközelítés, amit magáévá tett Matolcsy. KB a következők:

      (1) A devizaárfolyamának lassú leértékelése, ami segíti az export versenyképességének növekedését, fenntartását (amivel nem számol, hogy tunyává teszi a magyar vállalatokat, hisz ha nem tesznek semmit, akkor is nő a versenyképességük az árfolyam miatt, azonban hosszútávon a hazai vállalatok elvesztik a versenyképességet, mert a fejlesztésre való képességük, készségük elveszik, egy idő után a bérgyártást átveszik mások - pl Kína, megnézve pl Svájcot, ahol elég nagy a nyomás, hogy az erős valuta mellett versenyezzenek, komoly know-how, fejlesztő, kutatási bázis keletkezett, pl. gyógyszeripar, a gazdaság stuktúrája egészségesebb, ellenállóbb)

      (2) Hitelekkel előre hozni a jövőbeni fogyasztást, ennek visszatérő eleme a lakásépítés, vásárlás támogatása, ami aktuálisan keletkező GBP növekedés, ám hosszútávon kelemetlen hatásai lehetnek (lásd 2008-2009 devizaárfolyam kockázat - most pedig majd kamatkockázat), MNYP pénzek elvétele is a GDP jelentős részét érintő hitelfelvétel, melyet majd a mostani 40-es50-es korosztály fog keményen megszívni, mert nem lesz nyugdíja, persze papíron az államadósság nem nőtt a valóságban viszont csak az MNYP 30%-kal emelheti meg az államadósságot)

      (3) Intézményes lopás. A gazdaság elégtelen szerkezete mellett jelentős Uniós támogatás érkezik az országba, melyet felelősen felhasználva elképesztő eredményeket lehetett volna elérni. Az EU-s pénzek ellopása a köztudatban van, szerintem a mértéke kérdése, azonban ez a mérték sokkal nagyobb, mint azt sokan gondolják.

      Az elmúlt évtized soha nem látott kedvező pénzbősége (USA QE), a kedvező nemzetközi környezet által, s miatt elfedett hibák sokszorosan fognak visszaütni. Ha valamilyen oknál fogva - márpedig az extra alacsony kamatokat, irtó magasak szokták követni - megemelkedik, akkor az komoly hatással lesz az eladósodott magyar háztartásokra, persze ez a NER rétegét nem fogja érinteni, szétszakad a társadalom.

      Delete
  5. Szia Ad! Indexekről vélemény? DAX neked nem tűnik "klímax" közelinek? Nekem már naposon is úgy tűnik. Nem tudom, hogy most nem jön e be a "buy the rumour sell the news" a holnap EKB üléssel kapcsolatban.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hetes trend uralkodik a piacokon, szvsz. RSI 58, ez nem túlvett, nagyon esélyes a legtöbb helyen az ATH.
      Napos rsi 74, folytatásra utal (téves értelmezés, hogy 70 felett túlvett)
      H4 klimax, de még nem látok ellenállási zónát, az magasabban lehet 12900 felett.

      Delete
  6. Ad olvaslak
    De rövidtávon usd huf túlvett azaz fordulni illene innen és 200 napos alatt vagyunk.
    Szerinted?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naposon szerintem nem túladott (túlvett nem lehet, de erre gondolhattál).
      Van egy támasz 304-305 körül, de a forint dollár keresztben a heti záró nekem nagyon fontos lesz, benne van, hogy egy nagyobb tf korrekció érkezik délre, melynek ideális célára 292-293 alá szúrás lenne (Elliott - szubjektív).
      Az egy R szint kb 302 környékén lenne, szóval annak az elérésére volt 10-15% esély, ezzel az erőteljes menettel nyilván nőtt az esély, de nagyobb tf-n azóta nem volt érdemleges short jelzés, h4 utolsó short setup célára 304-306. Az kb a fent jelzett támaszzóna, elérésére az esély 60-70% körüli a setup tesztek alapján (belépési adatok), gondolom meglesz. Long jelzést nem látok nagyobb tf-ken jelenleg.

      Delete
    2. Szia Ad!
      Írtad hogy USD/HUF: hetes gyertya 311 alatti zárása nálad töri azt az elképzelést, hogy mégis jöhet a gyengülés.
      Akkor ha alatta zár, akkor 292-293 szintig várod?
      Lehet rosszul értelmezek valamit. :)
      Már elvetted azt hogy 350-ig is mehet a kereszt?

      Delete
    3. Nem elemeztem mélyebben, 311 tör egy elképzelést, 304-305 egy másik erősnek tűnő támasz lehet, ott figyelnék legközelebb.
      292-293 egy nagyobb tf korrekciójának ideális szintje.
      Egyelőre nagy kérdés számomra, hogy mi zajlik, mert az indikátorok szerint az erősödés nem volt a legvalószínűbb alternatíva.

      Delete
    4. Következő erős támasz? :)
      Gondolom a forint gyengülést most már el lehet vetni.

      Delete
    5. Erős támasz kb hetesen, spike-kal simán alászúrhat.

      Ha az eurusd-t nem verik vissza, akkor elszállás jön, trigger előtt egy setup, hetesen, longra, azaz dollár gyengülés. Nem követem, nem elemzem, de itt van egy határ, aminél a pa kiváncsi voltam, egyszerűen úgy tűnik átlendül rajta.

      Delete
    6. ha ez megindul, akkor lehet szétválik az eurhuf és az usdhuf mozgása, ha lehet érdemes úgy választani, hogy a jobbik oldalra kerüljön a befektető

      Delete
    7. Köszönöm szépen!
      Az eur/usd-ről amúgy mit gondolsz?A technikai kép alapján most meddig mehet még?
      Gondolom ez az a pár amit sokkal jobban ismersz.

      Delete
    8. Valahol a végét járhatja az esés (heti-havi tf-n beszélek), volt már olyan helyzet, amikor azt láttam, hogy megindulhat egy emelkedés, de elmaradt, illetve nem jött rá folytatás.
      Most törni látszik egy kritikus szint, ebben az esetben komolyabb emelkedés is jöhet, leírom, hogy legyen megint valamit a fejemhez vágni, ha mégsem jön be (1,23 - TP(1), 1,32 - TP(2) ). Még nincs trigger, azt gondolom meg fogja kapni, legkésőbb a jövő héten.

      m1-n, m15-n lehet, hogy ismerem, de magasabb tf képpel nem szoktam foglalkozni, teljesen más dimenzió.

      A fehér zóna és z ott történtek voltak számomra fontosak, az ellenálláson úgy ment át a piac, hogy nem fordult vissza, ez erőt jelent. Hetes gyertya zárásánál, ha így marad, ahogy most van, akkor eur erőre nagyon nagy az esély.

      http://keptarhely.eu/view.php?file=20200605v00sokjtb.png

      ez pedig egy pár hónapos kép (havi), ami a fordulat lehetőségét feltételezi, egy divergenciával:

      http://keptarhely.eu/view.php?file=20200605v00sulss3.png


      Egy kis csapattal setup fejlesztésen, tesztelésen dolgozom, egyrészt ezért is van sokkal kevesebb időm blogolni, nagyon lassú és nagyon sziszifuszi munka. Egy jó véleményalkotáshoz akár több óra is kell, szóval nem túl mély, nem túl alapos vélemény a fenti, amolyan első látás, de mivel kérdezték már többen, ezért készítettem valami kapaszkodó ábrát. Eddig arra vártam, hogy adjon valamilyen jelet, úgy tűnik most teszi meg, a jelölt kritikus szintek törésével.

      Delete
    9. aktuálisan: http://keptarhely.eu/view.php?file=20200605v00szk2cl.png

      Vélelmezem a tetőnél megint elakad, legalább egy déli irányú korrekcióra.
      Nem tudom mekkora a swap költség, de szerintem már nem olyan tragikus, mint korábban, ami a spekulatív pozíciók felvételét megnehezítette.

      Delete
    10. Közben hallom, h komoly hír is volt tegnap. Trigger nincs, kell várni egy kis időt, hogy a hírre történő fals mozgásról van -e szó, vagy nem.

      Delete
  7. A megpattanas ugyancsak elmaradt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keress, készíts el magadnak egy kereskedési rendszert!

      Próbálj a sikerekre koncentrálni, ne állandóan arra, ami nem megy, ami nem jó, mert ezzel a negatív szemlélettel bevonzod magadnak a hibát, a fókusz azon legyen, ami jó, ami megy.

      A kereskedésben, elemzésben természetes a tévedés (veszteségbe futó ügylet), meg kell tanulni kezelni (pl stoppal, risk managementtel), nincs olyan, hogy valaki sosem téved, sőt a statisztikák alapján simán 10-11 tévedés (stop) is jöhet egymás után egy elég strapabíró rendszer esetében is (mondjuk 70% találati arány mellett).

      Tegnap az első 4 lövésemből 3 stopos lett, szabályos voltam, de stop lett. Nekem az azt jelenti, hogy ma, a héten nagyon oda kell figyelni, mert a statisztika visszaáll, ma két teljesen jó lövéssel kezdtem és láttam délután további párat, ami szintén az volt (ügyintéztem, nem kereskedtem), nem keseregtem, hogy nem találtam, fix kockázattal mentem, ez a rendszer része, sőt, ahogy a számokat látom még mindig a találati arány alatta van a szokásos szintnek, így a következő lövéseknél nagyobb a találatra a valószínűség, mint arra, hogy stopos lesz.

      Ez is egy szakma, még akkor is ha elsőre könnyűnek tűnik megnyomni a buy/sell gombot. A nyereség pedig nagyrészt a trade & risk managementen múlik, ha az nincs bármilyen jó elemzés, elképzelés mellett is veszteséget fog elérni a trader!

      A piacon profikkal állunk szemben, akik arra hajtanak, hogy elvegyék a pénzünket. Ez a szakmájuk, ehhez értenek, ezt tanulták, ebben profik. Ha keresni akarunk, akkor fel kell nőni a feladathoz és nem a szerencsére bízni a végeredményt, ehhez pedig komoly felkészülés kell!

      Miért nem gondolja egy szabó, egy autókereskedő, egy fodrász, egy postás, egy pincér, egy árufeltöltő, egy programozó, hogy elvállal egy vakbélműtétet? Akkor miért gondolják ugyanezen emberek, hogy a pénzügyi világ arénájában túlélik a gladiátorok elleni küzdelmet, vért (risk management), kard (setup) és mindenféle kiképzés (pl: demo gyakorlás, setup teszt) nélkül ?

      (A példák nem személyesek, csak arra utalnak, hogy teljesen más szakmában jártas emberekről beszélek)

      Delete
  8. a márciusi lowról jövő bullish setup első célárai nálam:

    dax:13450

    sp:3470

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nalam a celarak juliusra ; 15 500 dax , 4000 + sp500.
      Utana bezarodik az ablak es 6000 koruli dax es 1500 koruli spx decemberre. Erdekes es izgalmas lesz )

      Delete
  9. eur huf longosoknak kulcskérdés h a 339-340 ne törjön

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia,
      azt senki nem tudja előre megmondani, hogy 295 és a mostani szint között melyik szint fogja megállítani a ft erősödést. Akár innen is fordulhatna, de ebből a szempontból célszerű figyelni az eur/usd keresztet, most az húzza magával a ft-ot.

      Delete