Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday 20 April 2020

KV mellől

Olaj: Megérkezett a várt zónába az olaj (12-15), ma határidő zárás. Alacsony az olaj ára, sokan háttértudás nélkül szállnak be longba. De ez nem egy egyszerű termék, megfelelő tudás nélkül úgy lehet veszteséget realizálni, hogy közben az olaj ára emelkedik. Miért? Mert árupiaci termék és az olajnak rettenetesen magas a raktározási költsége, magas a kereskedésével járó költség. Bár többféle termék van a piacon, ahol eltérhetnek az árak, így mélyebb belemerülés nélkül álljon itt két adat:
  • 100 hordó tartásának napi költsége több, mint 13 EUR
  • A májusi és júniusi határidő közötti különbség: 8-9 EUR
 Mindez azt jelenti, hogy egy lassú felépülés esetén (én inkább a célár után egy több hónapos oldalazásra, azaz korrekcióra, majd újabb mélypontra számítok) a termék tartásának költsége magasabb lesz/lehet, mint az árfolyam növekedéséből származó nyereség. Ha pedig oldalazik, ahogy a chart alapján várom, a kitartó "buy and hold" befektető szépen lassan elveszti a befektetése teljes értékét. Egyszóval veszély! Érdemes a tartás költségére is óriási figyelmet fordítani.

EURHUF: Fordulat lehetősége van a charton, meglátjuk él e vele a piac. Korrekció esetén 357 fölé, lendületes megindulás, korrekciós célzóna átszakítása esetén ATH-ra várom a keresztet.

USD/HUF: Szintén lehetőség van egy északi irányú mozgásra, korrekció esetében 327 fölé, trend esetében ATH-ra várom a keresztet. A 2014-es elemzés összes célára teljesült, kivéve a 350-es, elérhető a trend visszatérése esetén.

Nasdaq: Nagyon erős a technológiai szektor, elérte a célárzóna alját, belecsípett. Lehet még egy felszúrás, utána korrekció, vagy egy nagyobb esés következhet. Az NQ elvált a többi indextől, nagyon erős az Amazon teljesítménye, jól reagált a válságra, az üzleti modelljének kedvező körülmények és a vezetés határozott jó döntéseinek eredménye meg fog mutatkozni a számokban is, erre pedig a befektetők bizakodással tekintenek, veszik a papírt, a válságban is újabb és újabb csúcsokra futott. A másik NQ összetevő chartját is megnéztem, a TESLA is szép emelkedést mutat, meglátjuk, hogy impulzus-e vagy csak egy flat. Nem tudom a fundás hátterét, de én inkább impulzusra gyanakszom.

Russel: Gyenge, hatalmas bear flag. Nagyon bearish a kép. Célárról fordult.

SP: Ahogy az NQ esetében itt is lehet egy felszúrás, de utána esés következhet.

Dax: Célár zóna elérve, belecsípett az aljába a német index, a héten nem zárom ki, hogy jön egy újabb lokális csúcs, majd déli irányba fordulhat az index. A mozgásból fogjuk tudni eldönteni, hogy lokális aljat veszi e célba, vagy csak a felfelé menetel egy korrekcióját látjuk.

Arany: Egy korrekciós hullám szúrhatott ki északnak új lokális csúcsra, esést várok a sáv aljára, ami 1460 dollár környékén található.

13 comments:

  1. Szarvi pénteken az olaj kapcsán: "Akkor számoljunk. A jelentősen megnövelt long swap még mindig nagyjából harmada az EURUSD long swapnek, 20-12 közöttről a long potenicál legalább 10-15 dollár. Ha ezt 60-65 napos szenvedős emelkedéssel érné csak el, akkor a hozam kb. 20%-át vinné el a swap. De ezért lényeges a nem fenntartható zónából indított long - úgy hogy nincs ezzel akkora baj."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nagyon függ a terméktől, hogy hol és hogyan kötöd, nagyjából 8 nap 1 dollár növekmény, azaz 65 nap esetén 8-9 dollár.
      A chart mostani állása szerint az ideális zóna 22-26 dollár között. De a korrekció itt várhatóan egy flat lesz, aminek A hulláma nem fogja ezt elérni, B pedig új lowra futhat. Arányos korrekciónál kb 149-238 nap alatt éri el a C korrekció a célját.

      Nagyon oda kell figyelni, nem olyan biztos a siker, mint sokan gondolják!
      Csak a gyors szakaszokat érdemes longolni, elég jó helyről, szvsz.

      Olaj céláram 10 dollár alatti, lásd 2018 év végi bejegyzés.

      Delete
    2. Nem fogja, lehet nem éri el , a zóna alja lehet megcsíphető.

      Delete
  2. USDHUF: vagy besül ez a felfelé kör várakozás, vagy 1-2 napon belül elementális erővel fog az árfolyam eldurranni északnak.

    ReplyDelete
  3. Olaj -61%, csak ma (május30, azaz mai lejáratú határidő)

    ReplyDelete
  4. Az olaj május lejáratát kivégezték, 5 dollár alatt az ár, de mégy így sem kell senkinek.

    Gondolom 10 dollár felett kötötték át az ETF brókerek, de még ebben az esetben is jelentős veszteséget szenvedhettek el azok, akik longolták a terméket, etf-en keresztül, éjszaka és nap közben 8-10 dollár között volt az árkülönbség a következő határidő között.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1,02 eddig a legalja... életemben nem gondoltam volna, hogy látni fogok ilyet.

      Delete
    2. -37 alatt lett a vége, durva, hogy fizetnek, hogy valaki elvigye, nem is keveset.

      Határidős ár, azaz akinél marad a long annak vinni kell, de senki nem akarja, nem kell.
      Sokan buktak nagyon nagyot, vannak akik megúszták, mert korábban lett átkötve következő határidőre, de ez is 20-30%-os veszteséget jelent.

      Reggel, amikor megírtam én sem gondoltam volna, hogy ez lesz a vége, csak a kockázatot láttam. Holnap lehet a következő határidőnél is lesz egy mély leverés, mert sokan menekülni fognak a befektetésből, ráadásul az átkötő vételek is lehet megszűnnek.

      Delete
    3. végigfotóztam az aljáig printscreen-nel, 1percesen. hát ez nagyon durva volt...

      Delete
  5. https://oilprice.com/Energy/Oil-Prices/0-Oil-Forces-Canada-To-Shut-Down-Crude-Production.html

    ReplyDelete
  6. Durva. Most aki nem fizet 37 dolcsit, annak a kezébe nyomják az olajos hordót?

    ReplyDelete
  7. en is beszivtam sajnos, 9,8on stoppoltam ki magam (11 beszálló), de ha nincs stop leradirozza a számlát..lesz mit vissszatermelni..draga tanulsag volt, feluletes termekismerettel soha tobbe semmit..

    ReplyDelete