Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Tuesday 17 March 2020

KV mellől

Óriási volatilitás, nagyon nehéz pontos célárakat számolni, mert bár a charton nem látszik (arányos), igencsak kis távolságok is a korábbi napi mozgások többszöröse lehet pontban. Azt javaslom mindenkinek, hogy hallgasson meg tapasztalt tradereket, akiknek nem ez az első tőzsdei pánikjuk, azaz élőben részt vettek, érezték már saját bőrükön a válság karakterisztikáját és hallgassák meg a tanácsaikat!

A pánikhangulat sok brókercég alkalmazottait is elérte, kezdenek túllengeni a reakciók az indokolt kockázatkezelés határain. Tegnap hallottam, hogy van olyan bróker/bank, aki a forex kereskedésben is jelentős korlátozásokat akar bevezetni, miközben a legtöbb deviza volatilitása nem összehasonlítható mondjuk a részvény és index piacokkal, minimális a réskockázat és nincsenek felfüggesztések. Ha jók az információim van, ahol már nem lehet tőkeáttételes shortot nyitni részvényekre, azt nem tudom, hogy ez esetleg a bux határidő eladására is kiterjed-e vagy sem.

EUR/HUF: Az volt a gondolatom, hogy megálló következik, meglepő módon zárnak a carry tradesek, ami sokakat meglepetésként ért. Úgy látszik nem ezt a verziót támogatta a piac és lehet közben a carry tradesek meg zártak, legalábbis a forint korona keresztben február végétől meglévő erősödés, akár erre is utalhat.

Korábban említettük, hogy az EUR/HUF árfolyamban a chart alapján, nagyobb tf-n, akár a 400 forintos ár is benne lehet. A verzióról Kisbandi barátommal (CET 12:48, közben előkerült egy rajza is róla, remélem nem haragszik, ha megosztom a bejegyzés végén) kialakított közös álláspont szerint csak egy világméretű válság esetében lehet szó, mert ez annyira extrémnek tűnt. Itt szeretném jelezni, hogy már nem annyira extrém! 

Kisebb idősíkra lenézve, a mostani, tegnapi szint egy lehetséges célár, ha átlépi a piac, akkor elő kell venni a korábban marginálisan, de már említett 358-360-as szintet.

A tegnapi szint lehet egy ellenállás, sőt egy kész szerkezetet is be tudok számozni, megnyúlt 5/5 és 5. hullám képében. Short jel nincs, de evidenciában tartom ezt az elképzelést is. 


Piacok: Ahogy tegnap írtam, ma vagy holnap lehet egy nagyobb lokális alj, amiből korrekció indulhat északnak és lehet egy oldalazás, a korábbi lokális tető (múlt hét) érintésével, fölé szúrásával. Most ennek a bekövetkezését, megerősítését figyelem.


CET 12:48

Kisbandi chartja:



20 comments:

  1. kösz
    tehet 346 körül tető van ha itt nem fordul sajnos sáveltolódás lesz 350 fölé.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Érzelmileg az erősödés mellett vagyok elköteleződve, innentől kezdve nem érzem a piac mozgását. Megpróbálom magamban felülírni és megtámogatni objektív tényezőkkel.

      Delete
  2. EUR/USD: nézem a dollár indexet is, elképzelhető, hogy a dollár gyengülés irányába tett gondolat korai volt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akkor még lehet egy lefelékör 1.05 körül?

      Delete
    2. ha lefelé megy, akkor 1.0 alá, de inkább egy oldalazás illene ide először és egy felfelé kör

      Delete
  3. https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/koronavirus_teljes_piaczar_a_fulop-szigeteken.702301.html
    tőzsde bezárás

    ReplyDelete
  4. Akkor majd a túlzott emelkedés során is be kell gondolom zárni a piacokat. Azért ez komolytalan és inkorrekt is.

    Ad gondolod hogy EUR-HUF esetében a carrytrader-ek már zárhatták a pozícióikat, az tartotta eddig a forintot?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jogos a felvetésed, de itt van egy tényező, ami ott nem áll fent, például egy kijárási tilalom, vagy lebetegszenek a rendszereket kezelők... Ebben az esetben más a helyzet, egy kockázati faktor, amire lehetett gondolni (pf topikban felvettem mint risk forrás pár napja) lehetett, és amire legalább fejben készülni kell.

      Ha jól olvastam a legtöbb carry trade ügylet koronával szemben állt fen, ami az usa zuhanás elindulásával folyamatosan gyengült a forinttal szemben. Harmadik hullám nagyobb, mint az első, így az 5. felfelének nincs elvi korlátja, bármeddig mehet...

      Delete
  5. És gondolod hogy a felvett forint hiteleket zárhatták már?

    A most eladott lakás teljes vételárát szeretném már 2 hete EUR-ra váltani, és reménykedtem a 325 környékére történő erősödésben, de lehet hogy meg kell akkor fontolnom a váltást ezeken a történelmi árfolyamokon basszus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nem tudom, nézd meg a chartját, elég éles esés, azaz forint erő volt, ami talán a fed kamatcsökkentés eseén gyorsult be,

      https://invst.ly/q57py

      Delete
    2. Hehe, én nem egy lakás árát, de keresetemhez képest jelentősebb tőkét akarok már hónapok óta átváltani. Eddig nem sikerült..

      Delete
    3. Mondjuk a fejem se verem a falba, mert most a magyar piacon is van volatilitás, csak észnél kell lenni, és nem árt alapvetően trend irányba gondolkodni.

      Delete
    4. Amit most írok nem a kereskedésre vonatkozik, de sajnos gyakorlatilag ha az elmúlt 2 évben nem csináltál mást a pénzeddel, csak USD-re, vagy EUR-ra váltottad, bőven meghozta az állampapír plusz hozamát euróban és dollárban.

      Ami most visszatart, hogy történelmi mélyponton nem szívesen váltok, bár tegnap egy nagyobb adagot már váltottam, igaz azt kp-ben 342-es árfolyamon.

      Ad tett fel még chart-ot a fidesz és a forint összefüggéseiről, lassan érdekes lesz ismét aktualizálni.

      Ad itt a 342-es szintre gondolsz?
      "a mostani, tegnapi szint egy lehetséges célár, ha átlépi a piac, akkor elő kell venni a korábban marginálisan, de már említett 358-360-as szintet."

      Delete
    5. A következő korrekció után tudok pontosabbat számolni, az indikátorok felfelé mutatnak.

      Delete
  6. Köszi, igen, látom, és úgy látom kisbandi chartján lévő emelkedő háromszög is forintgyengülést jelzett már korábban is.

    ReplyDelete
  7. Az index szerint nem épülhettek még le ezek a forint short pozíciók, persze kérdés, hogy egy időbe kellett-e esnie a FED 2. szigorításának és a forint short pozicók zárásának.


    "Korábban a forintpiacán erős shortállomány épült ki, ezeket majd be kell csukni. Valójában a forint shortolása most lenne igazán jó üzlet, de amikor be kell zárni a pozíciókat, akkor a jó pozíciókat is be kell fejezni.

    Az előbbi szempontrendszer szerint elvileg tehát erősödnie kellene a forintnak, de a tőkepiac már azt is árazza, hogy a válság hatására leromolhat a külkereskedelmi mérlegünk, vagy akár visszatérhet az a régi gyakorlat, hogy a magyar lakossági befektetők is idegen devizákat halmoznak fel."

    https://index.hu/gazdasag/2020/03/17/hullo_kes_es_bikacsapda_a_tozsden_most_jon_a_neheze/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ez az oldal épp arról szól, hogy a hírekkel nem igazán kell foglalkozni, én bár nem kereskedek forinttal, de biztos nem akarnám magam különböző cikkekkel befolyásolni, hiszen minden ott a charton.

      Delete
    2. A kamatelőnyre esély van, hogy eltűnik, a FED 0 kamat, a forint dollárt leépítette, a csehek nem tudom, hogy állnak, nem követem. A kamat mellett a gyengülő forint volt a másik nagy előny, ez nem tűnt el, sőt.... ha gyengülünk tovább a pánik miatt, akkor nem lesz menekülés a carry trade-ből, ha még van, mert többet hoz, mint a kamat.

      Delete
    3. Igen, a híreket nem vesszük figyelembe. Volt egy lehetséges célár és lefordulás esély, nem értettem, bennem marad a carry trade bemondás, ráadásul sok bank adott magas célárat és az elmúlt 3 alkalommal tévedtek. Látom, benne van a tévedés minden elemzésben, rendszerben. Fordulós jel nem jött, setup alakult, de nem kapott megfelelő triggert, no trade, no risk.

      Delete
    4. Korrekt volt így, köszi szépen :-)

      Delete