Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Tuesday 28 January 2020

EUR/USD

Nagyon nehéz megfelelő fogódzót találni az EUR/USD kapcsán. Alapvetően fordulatra számítok, számítottam méghozzá egy nagyobb ED elképzelése mellett (korábban kitettem a blogra). Tulajdonképpen a felfelé mozgást már fordulatnak véltem, mert a célzóna tetejéről indult el a mozgás északnak, még akkor is, ha az ideális szintet nem érte el. Ugyanakkor nem jött follow thought, nem jött meg a támogatás. Ezt  a verziót most sem zárnám ki, ugyanakkor napok óta nézegetem a chartot, mert a low-tól való mozgás már túl széles, túl sok 1-2-1-2-nek. A decemberi tető felett válna az elképzelés megerősítetté, de erre egyre kevesebb az esély, ráadásul az azóta bejárt út inkább elveti ezt, azonban még mindig nem zárta ki.


Long formáció alakul havi tf-n, de ehhez a decemberi tető kivétele szükséges, ha új low-ra fut előtte a piac, akkor az elképzelést elveszti jelentőségét.A setup kiöregedése nyár előtt nem várható, szóval ez kevés, nekem legalábbis.

Az ED akár még mindig tarthat, a felfelé kör pedig lehetett 4. hulláma, ez azért nem tetszik, mert az ék megrajzolása nem szűkülő egyenesek mentén valósul meg,  ez a formáció pedig annyira ritka, hogy jobban járok, ha nem támogatom a formációt, mert többször tévedek, mint ahányszor igazam lesz.

Van még egy tényező, ami valamennyire a long oldal ellen szól, ez pedig - tőlem szokatlanul - fundamentális okokra vezethető vissza. A magas swap költség, ami nem támogatja a long oldalt. Nem értékelném túl ezt a faktort, hiszen elég az EUR/NOK keresztre nézni, ahol jól láthatóan a kamatkülönbözet nem izgatja a kereszt mozgását, azonban egy méretes 3. hullám mozgásánál lehet zavaró tényező, márpedig ekkora tf-n egy 3. hullám esetében a funda oldal ritkán gondol mást a piacról, mint a technikai oldal. Egy dologra érdemes figyelni, ha változik a swap költség.

Hetesen is létrejöhet egy-két héten belül egy long setup, ehhez azonban az kell, hogy ne törje le az 1,098 szintet.

Jelenleg teljesen semleges vagyok a keresztet illetően, nincs elégséges adat, tény bármelyik oldal irányába, várni kell, hogy bizonyosságot adjon a piac.

14 comments:

  1. valamelyik nap volt itt egy kérdés eur chf re,csatolok 2 chartomat,esés elért egy általam tavaly nyár óta várt szintet és ugy néz ki reakció van rá
    https://www.screencast.com/users/kisbandi/folders/Default/media/34be578e-5db0-4b5b-af13-2b7755677222

    https://www.screencast.com/users/kisbandi/folders/Default/media/b20dc022-dad1-4094-b96a-145c60acd376

    ReplyDelete
  2. AD!
    Olvasva Cimballi füzetét az alábbi szabály bökte meg a szemem.
    A 161,8%-os szintet
    még elfogadhatjuk megnyúlt lapos B aránynak, de felette már jobb, ha erősen
    megkérdőjelezzük az expanded flat korrekció diagnózisunkat...
    Feltéve ha a 2900 körüli sp500 értékről tartó esés 2300 pontig szakasza volt az A hullám.( de akkor mi volt a 2018 eleji )
    Esetleg 2018 as èv eleji esès volt az A 2018 szeptember-oktober B majd le C ès most D?? Majd végül le E?? Azaz táguló szèttartó hàromszög??
    Hamarosan megtudjuk azthiszem..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Valóban, exp flat B értékét F161 felett én sem fogadom el, talán lehet extrém esetben a devizapiacokon F200, talán egy példát láttam is már rá az elmúlt 10 évben, de statisztikailag nem érdemes rá tenni. Maximum utólag vagyok hajlandó elfogadni, menet közben biztosan nem.

      Több megoldás létezik rá, de táguló háromszöget még nem láttam, nem is fogadom el alakzatnak, nem éri meg vele foglalkozni, aki ilyet számoz, jó eséllyel hibázni fog.

      Lehetett egy széles A hullám, mely szintén exp flat formációt öltött, vagy egy kisebb trendszint 4. hulláma, mely után 5 hullám ment ki új csúcsra, vagy - bár ezt nem gondolom magas valószínűséggel, egy komplex a hullám, melynek X hulláma ment ki új csúcsra.

      A lényeg, amit a korábbi bejegyzésben megfogalmaztam, nem feltétlenül a számozásra kell helyezni a fókuszt, hanem a piac várható/lehetséges mozgására, a kritikus szintekre.

      C hullám egy lehetőség, ami sok mindent megmagyarázna, de bizonyosságot vajon hol kapunk? 3020 alatt, mert ott zárja ki, hogy a felfelé menő mozgás impulzus, szóval még nagyon messze. Egyelőre az erős trend támaszai tartottak, hírek ide vagy oda, pattantak az árfolyamok. Szóval én figyelek és keresem a megerősítő, megcáfoló jelzéseket. H4-n egy impulzus kialakulása sokat segítene, mert ritkán járnak egyedül (flat C hullám az egyedüli eset), szóval, ha van impulzus, akkor lesz valami párja is, addig csak elképzelés, kétely van.

      Delete
    2. Èrtem, köszönöm a választ.

      Delete
  3. EUR/HUF: ékesedik, vacakol, nem zárok ki akár ma egy újabb ATH-t.

    OTP: "csak" 300 pontig jutott, lehet ma folytatja az esést és hozza a várakozást

    USA: nem lepődnék meg rajta, ha az eheti low alatt is látnánk ma a piacot.

    Bux: lehet korai vagyok és a lendület csak hét végén, jövő hét elején érkezik meg, bearish scennáriók már előnyben vannak, a formációjuk a kérdés.

    ReplyDelete
  4. EUR/NOK: Valóban nem volt, lett volna a 10,08 feletti árfolyam a legjobb lehetőség a longra. Most akár lehetne itt a belépő, stop a h4 gyertya alá (in:10,044, sl 10,033),mert kontra stílusban 10,055 elérhető lenne és az RR (~1:1)is hozza a min elvárást, ha pedig nem kontra, akkor akár magasabbra is mehet, de nyilván nem magyar kereskedési költségek mellett.

    ReplyDelete
    Replies
    1. célár teljesült, 10,0559 a 11:00-val kezdődő m30 gyertya teteje

      Delete
    2. Szerintem siman jo 5 let volt!Ugyan volt lejjebb is ,de a trendtörés meglesz és új csúcs várható!!

      Delete
    3. EUR NOK LONG!Kilépett minden lefelé mutató trendbol

      Delete
  5. Forint ath elmaradni látszik, hamarosan jó eséllyel elindul(hat) egy c lefelé.

    ReplyDelete
  6. Olyan mintha 5. Hullamba lennenk ezzel a korona virussal
    https://www.marketwatch.com/story/heres-how-the-stock-market-has-performed-during-past-viral-outbreaks-as-chinas-coronavirus-spreads-2020-01-22

    ReplyDelete
  7. Hmmm. Hacsak nem vege a ciklusnak. Viszont akkor nagy kaosz lehet ha jol eretelmezem a chartot. Ha viszont csak 4 hullam akkor par even belul lesz vege a ciklusnak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Három hullámmal nem ér véget a trend, kivéve ha ed/5, de az nem lehet. Szóval vagy B ment ki új csúcsra és jön egy nagy C, vagy valahol egy 5/3/-ban járunk és még sok emelkedés van hátra a végéig, 3800+ célárakkal.
      Nincs elég jel a fordulatra, a B-re, csak egy lehetőség, rsi még erős, bár klimaxolt hetesen.

      Delete