Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Sunday 20 January 2019

OTP - Nehezebb napok jöhetek

Lassan vége az OTP menetelésének és nehezebb napok jöhetnek. A jövő héten (esetleg utána) számítok egy újabb csúcsra, majd megindul a profit realizálás és egy nagyobb déli irányú mozgás jöhet, akár egy szélesebb sávban, több hullámban.
A célzóna teteje a megnyúlás szintjére, az alja a normál hullámra van méretezve. Erős a trend, azaz nem lehet első jelre shortolni, de érdemes lehet a zónába a short jelekre vadászni profitrealizálás céljából, vagy megjelenésük esetén feszíteni a long stopját.

OTP 4H chart:




10 comments:

  1. Csak csöndben, reggel nyitás előtt lőttem egy ábrát. Nem likvid, NER stb. szóval nem a legideálisabb elemzéshez, de miért ne...
    http://keptarhely.eu/view.php?file=20190121v00pmrcp8.png

    ReplyDelete
  2. Hu, ha jól látom csinált ma egy új csúcsot, de azóta esik. Min elvárás teljesült.

    ReplyDelete
  3. Köszönöm a korábbi válaszod. Úgy emlékszem, hogy egy korábbi elemzésed szerint hosszabb távon az EUR/HUF-ot 400, az USD/HUF-ot 350 körülire vártad. Az azóta eltelt mozgások alapján ez még továbbra is fennáll mint alternatíva?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Az az elemzés, elképzelés, egy lehetőség. Benne van a chartban, de nyilván egy ilyen mozgást meg kell erősíteni és azt valaminek alá kell támasztani (pl.: válság). A nehézséget az okozza, hogy nem lehet tudni, hogy a devizánál meddig lehet impulzussal számolni és mikortól lehet három hullámmal kalkulálni csak.

      Nem zárok ki egy ilyen árfolyamot, de azt hiszem akkor valami fundának is mellé kell állni, mert az egy erős felfelé körrel párhuzamosan érkezik, ami általában (impulzus közepe, 3. hullám) funda megerősítéssel jár együtt, gyakorlatilag a TA és a funda egy irányba áll.

      Más oldalról egyelőre 334-340 a jelenlegi mozgás alapján, amennyiben korrekció a lefelé kör, szerintem benne van, ez reális.

      Delete
    2. Köszönöm a válaszod. Én a magam részéről fundamentális oldalról tartok egy (jelentősebb) válságtól. Mint lehetséges okok: konjunktúra-dekonjunktúra ciklikussága (2 hónap múlva már 10 éve lesz, hogy elkezdődött a jelenlegi emelkedés, ami nem túl gyakori), kereskedelmi háború eszkalálódása, Brexit, vállalatok túlzott eladósodottsága, ami egy kamatemelés esetén csődhullámot indíthat el. Ezeken kívül egy fegyveres konfliktus (Irán?, Észak-Írország?) szintén a piacok eséséhez és a kockázatosabb eszközökből történő meneküléshez vezethet. Ha ezek a körülmények, vagy annak csak egy része is bekövetkezik, egy kis nemzetgazdaság nemzeti fizetőeszközének jelentősebb gyengülése nem okozhat meglepetést. Ha ehhez még társul egy nem túl sikeres gazdaságpolitika (illetve a csak valakiknek sikeres gazdaságpolitika), ennek keretében pedig az alapkamat emelésének elodázása, akkor a forint gyengülése fundamentális oldalról nagyjából előrevetíthető.
      A kérdés persze az idő, hogy ez mikortól következik/következhet be? Én személy szerint max. néhány hónapot, legfeljebb 1-2 negyedévet adok.

      Ha az én véleményemet, elképzelésemet megerősíti akár a hagyományos TA, akár a statisztikailag sokkal pontosabb Elliott féle hullámelmélet, az nagyobb biztonságot ad a döntéseim meghozatalában.

      Delete
    3. Igen, benne van a chartba egy válság valamikor. USA tört egy lényeges szintet, így valószínű ez egy utolsó előtti nagy korrekció, utolsó hullám fel és elindulhat egy nagyobb esés, egy komolyabb válság. A legfontosabb az időzítés, de talán a chart majd mutatni fogja. Nálam 6-18 hó simán van még a megindulásig.

      Az év végén nézegettem a chartokat, valahogy úgy tűnik, hogy Ázsiából fog elindulni valami, ami tovagyűrűzik. Persze ez csak elképzelés, de ott mintha előrébb lenne a chart.(havi tf-eket néztem).

      Delete