Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Friday 9 March 2018

EUR/USD - 1. rész

A kereszt jelenlegi helyzetének a megértéséhez távolról kell indulnom. Sok olyan dologra kell figyelni, ami szerintem a blogon sokszor elhangzott, azonban így összeszedve biztosan nem. 

Az elmélet háttere a biológia, azok a dolgok, melyekből fizikailag, illetve pszichésen fel vagyunk építve. Elliott a tömegpszichén alapszik, a természetet és az ember viselkedését működtető modellen és azok visszatérő, ismétlődő, ua. egymásra és egymásba épülő mintázatain. Az elemzés során kell a bizonytalanság, amikor már minden elemző egy irányba látja a lehetőségeket, akkor érdemes megjegyezni, hogy nagy eséllyel az a hibás elképzelés lesz, mert az elemző is a tömeg részévé vált. Kell egy egészséges bizonytalanság, más elemzők úgy fogalmaznak, hogy a 70-30 érzés, mert a 100% hibát jelez. Nem olyan régen mindenki egy irányba látta a folytatást és már akkor jeleztem, hogy ez nem jó így, valamit fog tenni a piac, hogy elbizonytalanítsa a részvevőket, elemzőket. Jelenleg ezt a stádiumot éljük.  Nagyferenczi László mondja mindig, hogy a "fordulat az nem egy esemény, hanem folyamat", ahogy egyre többet és többet nézem a piacokat annál erősebb bennem a megfogalmazott gondolat hitelességének erőssége. Erős trend esetén először lassulnia kell a piacnak, csökkennie a vételi/eladási erőnek, ahhoz, hogy a fordulat bekövetkezhessen. Az EUR/USD esetében ezt éljük jó pár hete, de a forint esetében is ez a helyzet. A trend vége felé a vételi, illetve eladási erő már nem olyan erős, így erős trendről beszélni 4. hullám után talán már nem célszerű. Természetesen ez alól is vannak kivételek, hiszen a buborékok, illetve az árupiacok esetében pont az utolsó, az 5. hullám a legerősebb, a piacok megőrülnek ilyenkor, majd ezt követően jön az észhez térés és a "hulló kés". Ha az adott termék korlátozott nagyságától való félelemet (pl megszaporodó újságcikkek, lásd.: december Bitoin), vagy egyéb extrém pesszimizmust, vagy optimizmust (pl.: dotcom lufi) nem tapasztalunk a piacokon, akkor célszerű a lassulásban gondolkozni, mint a száguldásban. A trend ereje általában a 3/3 hullámban a legerősebb, ilyenkor fut rsi általában a legmagasabb (vagy legalacsonyabb) értékre, de hasonló a helyzet más momentum indikátorokkal kapcsolatban is. Például, aki MACD-t használ a kereskedéséhez sokszor tapasztalhatta, hogy az első metszés 4. hullámban jön létre és utána még új csúcsra fut a piac. Természetesen ez csak esetenként igaz és feltétele, hogy megfelelő tf-t és beállítást használjon az ember. Stochastic esetében a 80 feletti tartomány elérése jelzi, jelezheti a 3. hullámot, illetve annak legerősebb alhullámát. Az indikátorok leírt jelzéseit természetesen a piachoz kell igazítani, egy megnyúlt 3/5 esetében a fenti állítások csak korlátozott esetekben állják meg a helyüket.Tudom, ígértem tavaly, hogy tartok a rendszerről egy oktatást, nem felejtettem el, evidenciában tartom.

A hosszabb bevezető után lássuk a hetes képet. A tavaly év eleje óta tartó emelkedés utolsó hullámában van a piac, jól látható, hogy az utolsó hullám nem fejeződött be, trendmozgató alakzat lévén egy utolsó felfelé menő 5. hullám hiányzik a teljességhez, vagy ahhoz, amit annak gondolunk.

EUR/USD hetes chart:

Ha csak ezt a képet nézzük, akkor a elsődlegesen azt kell gondoljuk, hogy 5/4 hullámban van a piac. Tapasztalaton szerint a nagy spike-kok, mint, ami a képen is látható csak ritkán jelentik egy hullám végét, gyakori, hogy, ha nem is megy mélyebbre a piac, de egy mély zárással ezekben az esetekben még megpróbálkozik, főleg akkor, amikor a spike egy hír eredménye. Ez a fajta spike sokszor a hullám c alhullámát jelenti. Az RSI divergencia jelenleg még bullish, azaz egy korrekció után a long folytatás mellett teszi le a voksát, így nekünk is erre kell készülnünk. A devizapiac nagyon kedveli a mély korrekciókat negyedik hullámban, az elmúlt években megtanultam, hogy nagyobb esély van sokszor erre, mint a sekély mértékűre, főleg akkor, ha a 3. hullám 5. alhulláma nem nyúlt meg (ha megnyúlás van, akkor más a helyzet).  Itt szeretnék visszautalni a fent leírtakra. Várakozásom, hogy valamilyen formában a felfelé menő trend tovább lassul (az őszi esést a trend erejének csökkenéseként, a lassulás elindulásaként értékelem). Ennek a lassulásnak az eredménye kellene, hogy legyen az RSI értékének csökkenése, mert különben egy megnyúló, de a korábbiaknál lassabb, esetleg csatornában mozgó emelkedés fog következni. A hetes kép alapján ideális lenne (a piac nem mindig az ideális mellett teszi le a voksát!!!), egy az RSI értékének csökkenésével (mondjuk 50-ig) egybekötött esés hetes charton, ami egyben a naposon korábban felvázolt alternatív lehetőség mellett teszi le a voksát. Tekintettel arra, hogy negyedik hullámról beszélünk (5/4) egy háromszög kialakulását sem lehet elvetni, ami egy nagyon jó trendlassító alakzat, időben elhúzódik, a piaci szereplőket semleges állásfoglalás kialakítása irányába tereli (tudom, ez akár a tyúk és a tojás esete is lehet).

A hetes ábráról többet nem tudok mondani, ilyen esetekben kisebb tf-n próbálom meg a nagyobb tf-n felvázolt lehetőségeket megerősíteni vagy elvetni. Kiraktam a blogra a korábban alternatívaként kezelt számozást, ami esélyes, hogy hamarosan elsődlegesként kell kezelni.

EUR/USD napos chart (feb. 22.):


A jelenlegi helyzet pedig a következő:


Folyt. köv,.

9 comments:

  1. Szia Ad, akkor ha jól értem még vász egy le-t 1.215 köré vagy alá?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia Jonny!
      Igen, reális lenne, azaz 1,19-1,20 környéke lenne az ideális. Esetleg van egy céláram nem sokkal 1,21 alatt.

      Forint dollár képe kicsit mást mond, vagy korrekció lesz és szembemegyünk (akkor az eurhuf-ban is nagyobb mozgás lesz), vagy lesz még egy csavar a hirtelen beesés előtt.

      Törlés

      Delete
    2. Köszi a válaszod :) meglátjuk mit csinál a piac...

      Delete
  2. Nem sokaig tartott ki a pozitiv hir hatasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pedig a chart alapján kellene ide egy felkör ;)

      Delete
    2. Szerintem most már jobban tetszik, ugye? ;)

      Delete
    3. Felkor a usd/huf-nal v eur/usd?
      Mert usd/huf inkabb del fele kacsingat.

      Delete
  3. Na igen... Draghi tegnap hozott is ajándékot, meg nem is, Trump aláírta az importvámot, de minimum két kivétellel (illetve aki kéri a mentességet - welcome), ma pedig brutál NFP és participation rate, de a vártnál "rosszabb" (=nem jobb) munkanélküliségi ráta és órabér-adat - mindeközben kilátásba helyeznek egy Trump-Kim-találkát... Van itt minden, mint a búcsúban!!! :-D
    Ad: nem lehet, hogy naposon a 02.16-i gyertyával meglett a "V" és "a" és "b" után most 1,2150 alatti "c" jön?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ez volt az elsődleges verzió, csak az rsi értékei nem támasztják alá hetesen (naposon szép), továbbra is bull-nek hirdetik magukat.
      Persze ez nem egzakt tudomány, de azt gondolom, hogy a nagyobb esély most ott van, hogy nincs még készen. (aztán lehet meglepetés lesz :D) Ezért is mondom, hogy az elképzelést megfelelő kereskedési jelzéssel kell alátámasztani, mert az érzelemmentesen, statisztikailag konzisztens. Elliott abban (is) segít, hogy mikor figyeljek, mikor keresek és milyen irányba jeleket.

      Delete