Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Tuesday 16 January 2018

Bitcoin - az előrejelzett esés

Január 9-én, alig pár napja írtam, hogy a Bitcoin chartján egy nagyobb (40%+) esés lehetősége rajzolódott ki Link.  Az esés immáron 27%-n tart, mikor ezeket a sorokat írom, benézett 11K alá és szerintem az esésnek nincs vége. 

BTC/USD napos chart:


(Közben visszarántották valamennyire)

9 comments:

  1. http://rtl.hu/rtlklub/magyarulbaloval/meddig-tart-az-internetes-aranylaz

    Másodpercenként 3-4 tranzakcióra képes a Bitcoin, világszinten. Ez azt jelenti, hogy minimálisan sem lesz képes a pénzügyi rendszer kiváltására, ráadásul a tranzakciós költség is nagyon magas... Amíg ez így marad, egy óriási stori, de semmi más.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Amíg ez így marad, egy óriási stori, de semmi más."
      Inkább piramisépítés, a későn érkezők kifosztása.

      Delete
    2. Mind a költség csökkentésére, mind a tranzakció növelésére van már működő megoldás a bitcoinnál. Egyébként számos egyéb kriptopénz tud nagyon olcsó, nagyon gyors tranzakciót.

      Delete
    3. Pont ez a baj a jelenlegi rendszerrel. Ha drága a bányászat csinálok egy másik kriptopénzt, legutóbb már 1000 felett volt a számuk és tizen dollárért én is csinálhatok egyet. Jelenleg bármelyik is képtelen betölteni a pénz alapvető funkcióit, pl:

      - általános elfogadottság
      - stabilitás, értékállandóság

      Delete
    4. A technológiában azonban szerintem is lehet potenciál, ami a jelenlegi pü rendszerre ráépülve (szabályozás, háttér stb.) hozhat jelentős változást. De tulajdonképpen nem történik más, mint ami a többi szektorban, innováció, ami a meglévő kutatási eredményeket és azok termékeit innovatív módon beillesztik, ráépítik, átstrukturálják a jelenlegi rendszereket (pl.: levél vs email, mobil appok stb. stb. stb.)

      Delete
    5. Részben igaza van, de épp azt mondom, hogy a bitcoin fejlesztése folyamatosan zajlik a háttérben, és maga a bitcoin tranzakciós költsége és sebessége javul jelentősen hamarosan, már teszten működő technolóigával.

      Delete
    6. Persze, próbálkoznak és a bitcoinnak biztos lesz egy fejezete a történelemkönyvekben.

      Ugyanakkor, ami most folyik az egy mánia, egy modernkori virtuális tulipánmánia, ami hasonló eredményhez fog vezetni. Jelenleg ez még biztosan nem pénz, hanem csak egy virtuális árucikk, ami mögött a hiten (és az emberi kapzsiságon kívül) nincs semmi. Lehet persze azt mondani, hogy a technológia, de ki a akar manapság Guttenberg Bibliát, biztos nem a tömegek, pedig az mögött is ott volt a technológia (bárki számára elérhető, ahogy a blockchain is), sőt az USA dollár mögött is ott a nyomdaipari technika, amit annyira már nem egyszerű lemásolni és csak keveseknek sikerül. A legnagyobb bajom, hogy bármikor létre lehet hozni egy új kriptopénzt, azaz a kriptopénzek, bár egyes tagjai igen, összességében nincs korlát, ha már túl drága, akkor bányászok mást... Azon felül, hogy árupiaci termékként viselkedik a tőzsdén piramisjáték jegyeket is hordoz magában a rendszer, az értéket az újonnan vásárló tömegek képviselik, ez pedig baj, kell egy hatalmas összeomlás, egy szabályozás a fejlődéshez, szerintem.

      Delete
  2. A piac anomáliája. Kereslet nagy volt kínálat korlátozott.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hagyományos közgazdaságtan...
      Vagy ahogy egy újságíró blogger írta, a kínai ünnep miatt elkezdtek vásárolni az emberek ajándékokat... Az a célunk, hogy ezeket előre tudjuk, ne utólagos magyarázattal szolgáljunk. Az újságíró szerintem tévedett, kiragadott egy részinformációt és nem is járt utána, de ahogy szoktak a gazdasági újságírást folytatni manapság ez beleillik a trendbe.

      Az esés előrejelezhető volt, ott volt a charton, még mielőtt a különböző hatósági intézkedés-tervezetteket bejelentették volna. Elliottal előrejelezhető a kereslet kínálat változása, ami nem anomália, hanem teljesen természetes emberi folyamat.

      Delete