Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Thursday, 23 November 2017

Elliott hullámok - a szükséges plusz

A korábbi bejegyzésektől eltérő dologgal fogok most foglalkozni. Köszönöm Bálintnak, hogy hozzájárult ahhoz, hogy közzétegyem a blogra beírt bejegyzéseit, melyeket feltettem az USD/HUF napos chartjára.  Ezzel nem az a célom, hogy pellengére állítsam. Aki a piacon van, kereskedik, elemez, az téved, az esetek egy bizonyos százalékában biztosan. A célunk az, hogy a tévedések számát csökkentsük, felismerési idejét leszorítsuk. Sokáig nem értettem és érzelmi okokra vezettem vissza, azt ami a charton is látható, egy-egy erősebb, momentumos gyertya esetében azonnal a gyertya irányának megfelelő elképzeléseket oszt meg, néha rendkívül gyors irányváltással is. Hiszem, hogy a tőzsde óriási tanítás a mindennapi élet ügyes-bajos dolgainak, feladatainak megoldásában, kezelésében, az ember saját hibáival való szembenézésének, elfogadásának, kijavításának, ahogy szokták mondani a tőzsde az életre tanít. 
A való életben a gyors irányváltásokat nem szeretik, nagyon gyorsan köpönyegforgatónak bélyegzik az embert, ugyanakkor egy másik aspektusból megközelítve ez nem más, mint a környezeti változásokra adott gyors reakció, ami a múltban a túlélést is jelenthette. Azt gondolom, hogy ezen képessége a tőzsdén nem hátrány, hanem sokkal inkább előny. Mentoromra mindig is felnéztem, mert kb. 30 másodperc alatt tudta felülbírálni - korábbi hibás elképzelését - a piac állapotáról (m1-m3 chart), ha arra megerősítést látott a charton, márpedig az elképzeléshez való görcsös ragaszkodás óriási veszteségeket képes okozni a piacon és sajnos ezt korábbi saját példáimból személyesen is megismertem. 
Szóval adott egy tulajdonság, amit a bejegyzéseiből leszűrtem, de kifejezetten hasznosnak értékelek. Nézzük a másik, számomra leszűrhető információt, mely szerint a trendszerű gyertya irányába fordul. Alapvetően, sőt első látásra érzelmi befolyásoltságnak tűnik, ugyanakkor a bejegyzései tartalmából az is kiderül, hogy szinte notóriusan a trendet keresi. Elmondom még egyszer! A TRENDET keresi!!! A kereskedők többsége a nagy halra, a fordulatra vadászik, aljtól-tetőig, tetőtől-aljig akarja megfogni a piacot, mindenkinél előbb akarja bemondani a fordulatot, majd pedig elkönyveli az óriási veszteségeket. Elég néhány fórumba benézni (pl.: Pf Bux topik, hetek óta a DAX fordulatot keresik, többek között).


Mi az, ami miatt hasznosnak éreztem megnyilvánulni? Egyfelől, mert két olyan tulajdonsággal rendelkezik, amit érdemes elsajátítani, mert a trend irányába történő kereskedés termeli a profitot. Az adott szakaszon láthatóan kevés találattal rendelkezik, erre majd később visszatérek, de nézzünk egy picit vissza a charton! A jelölt zónában ezzel a hozzáállással végig igaza volt, amikor egy nagyobb trendgyertya megjelent, végig!Nézzünk vissza, arra a szakaszra, ahol nem. Mi történt? Véleményem szerint a hagyományos TA trendekben gondolkozik, ugyanakkor nem képes elég hatékonyan felismerni a korrekciókat, nagyon sokszor trendfordulatra gondol egy-egy csatorna törésekor. A piac azonban nem ennyire egyszerű, ahogy Elliott rámutatott, a piac 3 lépést megy előre, majd 2-t hátra, folyamatosan megy előre, de vissza-visszalép. Számomra ezért hasznos Elliott, mert képes megmutatni, hogy egy-egy mozgás a trendszerű, vagy korrekciós mozgás-e inkább. Nézzük meg az USD/HUF ábráját a tetőről:


Az általam használt és Elliott rendszerére épülő modellben a chart közepén lévő csatornát hívom trendcsatornának. A szeptembertől tartó felkör pedig egy korrekciós csatornában mozog. A korrekciókra jellemző,  hogy a csatorna aljtól képes hatalmas momentummal a csatorna közepéig menni, majd a folytatás helyett visszazuhanni a csatorna  aljra (fentről indulva, visszaránthatják a tetőre). Amennyiben átviszi a csatorna közepét, akkor a csatorna tetőig is nagyon gyorsan eljut. A trendcsatornában a mozgásra általában nem ez a jellemző, de ennek a következtetésnek a levonását az olvasóra rábízom. A lényeg, a nyerő stratégia a korrekciók esetében csak korlátozottan működik és többségében hibás következtetés levonását hozza magával.

A hosszú bevezető után jutottam el oda, amit végül is mondani akartam:

Mindenkinek hasznos lehet, ha elképzeléseiről, kereskedéséről egy külső szemlélő mond véleményt, mert olyan dolgokat is felfedezhet, amit egyébként más nem vesz észre, lehet ez barát, mentor, coach. Én nagyon sokszor Kisbandi barátommal beszélem át a napi kereskedést, mozgást, pl.: ő hívta fel a figyelmemet arra, hogy a kereskedésben a legnagyobb problémám a stop elhelyezés, túl szűkre húzom és korábban ezért vett ki rendszeresen a stop, majd fordult irányomba és célárig a piac.
Bálint két nagyon hasznos tulajdonsággal rendelkezik: A trendet keresi, gyorsan képes véleményt változtatni!
Bálint kereskedésének szerintem hatalmas lökést adhat, ha rendszerét kiegészíti az Elliottos ismeretanyaggal, esetleg a Kontextus-Momentum-Szignál (érdemes az első charton az rsi-re ránézni, nem véletlenül jelöltem a divergenciákat, kvázi divergenciákat) rendszerrel mert, ha képes felismerni a piac fázisait jövedelmezősége az egekbe emelkedhet! De nem csak az övé, mindenki másé is, tulajdonképpen ezért az üzenetért született meg ez a bejegyzés! Az évtized elején még tűzzel vassal irtották a különböző fórumokon az elmélet kapcsán felszólalókat, mára azonban elfogadottá vált, egyre több és jobb elemzést látok, aminek mélységesen elkötelezett Elliottosként nagyon örülök. (Elliott hullámelméletéről az angol nyelvű könyv elektronikus változata az EWI honlapján egy regisztrációt követően ingyenesen elérhető, a magyar nyelvű füzet pedig innen megrendelhető. Esetleg figyelje a portfolio.hu-t, ahol ingyenes előadásokon lehet megismerni az elmélet alapjait.)

Mindenkit csak biztatni tudok, hogy tegyen úgy, mint Bálint, vállalja fel a véleményét, figyeljen, tanuljon, esetleg szóljon hozzá, kérdezzen, reflektáljon!


16 comments:

 1. Szia Ad! Nagyon szépen összefoglaltad, öröm volt olvasni a cikked. Ha jól értem, akkor az utolsó trendcsatornas grafikon szerint USDHUF viszonylatban emelkedés lesz. Ugye?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Az utolsó nem trendcsatorna nálam, hanem korrekciós csatorna. Nagyon úgy néz ki, hogy esés lesz. Mai napos gyertya akár véleményt is mondhat erről. De a veszélyes short setup triggert kapott, 70% a megbízhatósága m3 tf-n, index esetében. Magasabb tf megbízhatóság általában jobb, deviza esetén a megbízhatóság kisebb. A tegnap előtti fel inkább a bull irányba tett egy lépést, a tegnapi a bear irányba, tegnap előtt a fehér vonal fölé szúrt, tegnap alá, ahogy vártam valami semmi földjén akció, de a kép inkább bearish irányba változott. Lefordult a korrekciós csatorna közepéről.

   Delete
  2. Forint esetében tudom, hogy van olyan piaci szereplő, aki képes megmozgatni a piacot. A forint dollár kereszt nem annyira likvid, mint amit az elemzés megkövetel, így a spike-okkal óvatosan kell bánni, fontos a gyertya záró értéke. Likvid index, részvény esetében az alsó támasz áttörése után azonnal shortolnám (vagy egy holnapi kioldalazó gyertya esetén).

   Delete
  3. Ne felejtsük el, hogy az USA ma zárva...

   Delete
  4. En megprobaltam inditottam shortot

   Delete
 2. az usd/huf csökkenő trendnek eddig kicsivel több, mint 38,2%-ig korrigáltunk vissza, eur/usd esetében még annyit sem... eur/usd 1.1860-1.1880 kulcsfontosságú szintek a további 1.21 duplacsúcs (vagy még tovább) eléréséhez... viszont egy tisztességes eur/usd korrekció vége 1.1330-ra mutat (50%), csak annak áttörésével alakulna ki az új trend. egy szó mint száz még mindig a senki földjén járunk és 1.1880-as szintről ha felmegyünk duplacsúcsra, akkor (1,21/1,188) 18,5%-ot, ellenkező irány esetében pedig (1,188/1,133) 48,5%-ot mehetünk... szóval nem értem, hogy a többségnek miért az usd gyengülés fájna, ahhoz legalább (1,1880 x 48,5%) 1,2456 elérése kellene néhány hónap leforgása alatt, ahhoz meg nekem valahogy először illene a képbe egy 1.148

  ReplyDelete
 3. EUR/USD h2 inv HS, USD/HUF h4-n lehet esélye h kialakul egy fej-váll, ahol most a jobb oldali vállnál vagyunk

  ReplyDelete
 4. Igen, pontosan ezért írtam az előző hozzászólást is... volt egy jókora HS szerkezet 1.17-es nyakvonallal... okt.26-án el is indult lefelé, majd 1,156-ig jutott az 1,13 helyett :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Igen, emlékszem, zavart is, hogy az ideális célár alá mutatott.

   Delete
 5. Vállaltam a másságot ( vicc ) :) :) :)

  ReplyDelete
 6. De egyébként tanulságos amit admin megosztott %Nkem is meg kell tanulni az elméletet :) De hol van olyan tanfolyam ahol meglehet ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. 1. lépésként szerintem rendeld meg az Építőelemeket. Dec. második hetében lesz elég idő elolvasni, a piacok úgyis belassulnak, vagy kérd kölcsön valakitől dvaron. :D
   (Ha beszélsz angolul, akkor az EWI-nél ingyenesen hozzá lehet férni az alapkönyvhöz, de én személy szerint Cimballi füzetét többre tartom, elég velős)

   Majd jövőre meglátjuk mit lehet tenni, vagy hol lesz tanfolyam. Úgyis idő kell a megértéshez.

   Delete
 7. Nem akarok még egyértelmű állást foglalni a kérdésben, de a mai mozgás alapján esélyes, hogy 269,3 volt a teljes korrekció, vagy annak A hullámának a vége. A fenti fehér vonal megfogta, csak fölé szúrt, az alsó alá ugyanakkor szépen bezár (2 perc múlva) a napos gyertya. Kisebb tf azt mondja jó esély van a déli irány esetében is egy holnapi korrekcióra felfelé 264,88 környékére.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lehet ,h nem megyünk vissza a letörési pontot visszatesztelni ,ami nekem nem nagy baj :)

   Delete