Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Sunday 3 July 2016

Zavar az erőben - USD

Immáron 2-2,5 éve bull vagyok a dollár vonatkozásában, amiért nagyon sokszor ki is kaptam :) Link. Eljött az idő, hogy a véleményemet felülbíráljam, illetve a bull kép mellett számba vegyem a bearish változat lehetőségét.  Mire gondolok? Nem azonnal, de néhány hónap távlatában elképzelhetőnek tartom az elmúlt 3-5 év legnagyobb dollárgyengülésének eljövetelét. Elsősorban forinttal szemben fogalmazom meg ezen elvárásokat, de azzal a megjegyzéssel, hogy a napi, illetve hetes chart még sokkal inkább bull jegyeket hordoz, ugyanakkor kedvező alakzat bontakozott ki a havi charton egy nagyobb korrekcióhoz, eséshez. Az alakzat nem triggerelte magát, sőt a triggerhez valószínűleg legalább 2 hónapra is szüksége lehet. Előtte, akár egy új csúcs is beleférhet. Kezdjük a már klasszikusnak tekinthető havi charttal. Az abban megfogalmazott célzónák elérhetőek a fordulat előtt, feltéve, hogy az utat viszonylag energikusan, gyorsan teszi meg a piac.  

USD/HUF havi chart:


Mi kell az elmúlt évek legnagyobb korrekciójához (vagy fordulathoz)? Az, hogy a havi charton az rsi elakadjon a bull zóna határán. Ezt megteheti úgy, hogy új csúcsra fut a kereszt, de úgy is, hogy konvergenciát és egy alacsonyabb tető alakít ki az árral megegyezően. Szóval jelen esetben, mindegy az, hogy kimegyünk új csúcsra és bearish divergencia alakul ki (feltétel a bull zóna határán, vagy alatta), vagy konvergencia egy alacsonyabb tetővel (vagy duplacsúcs, ezekről máshogy, bővebben: Link) megindulhat egy méretesebb esés. Persze van egy felállás amiről nem beszéltem, amikor új csúcsra megyünk, de rsi bull zónába fut ki és divergencia alakul ki. Nos ebben az esetben is lesz korrekció, de nem olyan méretes, melyről fentebb szóltam.

USD/HUF havi chart:


Mindez jelenleg "csak" egy elképzelés, melyet az price action-nak vissza kell igazolnia, de aki olyan régen cipeli a dollár pozícióját, mint én, annak érdemes a chartra nagyobb figyelmet fordítania a következő időszakban. Jelenleg mindenki a dollár erőről beszél, kevesekben fogalmazódik meg a zöldhasú gyengülésének a gondolata, de mint általában mindig, a charton előbb megjelennek a hírek, márpedig a nyár végén és az ősz folyamán több jelentős esemény is történhet, ami alapjaiban változtathatja meg a dollár jövőjét.

Nézzük meg a kisebb timeframeket. Heti charton a bull zónából a bull támasz zónájába jött le a kereszt, ahonnan ismét északnak indult az árral együtt az rsi. Cél elsősorban a bull ellenállás zónája lehet, lenne (Kereskedő társaimnak mondom: az ábrán egy atipikus drt formáció, magasabb tf támogatás nélkül). Konvergáló tetők és konvergáló aljak, északnak mutatnak, ugyanakkor a spike-ok nélkül zavaróan csatornában történő mozgás, sávon belül, sávtető közelében (nem véletlen, hogy a tetőn feleztem a pozícióm, igen, zártam a két éve hozott pozíció felét). Szóval heti charton inkább bullish vagyok, a csatornában mozgást egyfajta veszélyként értékelem. Az ábrán egy lehetséges mozgás, az irány a fontosabb, nem az érték, az a korábban jelzett szinteket érheti el (300,307,320,350).

USD/HUF heti chart:


Napos chart helyett most a 4H-t mutatom, ugyanis jobban látszik az a formáció, amit szeretnék megmutatni. A Brexit hírére hatalmas emelkedés (korábban vártam: Link), majd egy lecsorgás, ami egy zászlónak tűnik, ha sikerül elrugaszkodni egy hatalmas emelkedés jöhet és a piac a korábban jelzett célzónába ér.

USD/HUF 4H chart:


Miért nem maradtam pozícióban? Joggal adódhat a kérdés. Egyfelől azért, mert cashben volt, melynek a zárása nem 24H-s. Másfelől egy sáv aljáról egy híre vákuum alakult ki, mely a sávtetőig húzta a piacot, ahol a várható érték (értsd a pozícióban maradás várható rewardja, már elmaradt a várható risktől) már alacsony. Harmadrészt kereskedői szabály, hogy sávtetőn a pozícióm legalább felét zárom. A várható mozgás időtartama rövid (összehasonlítva a két évvel), azt bármelyik FX brókernél le lehet kereskedni, stoppal, éjszakai LMT zárással.

Mutatok még egy sokak által kedvelt alakzatot, egy ferde HS-t, ami bár nem a legszebb, mégis egy lehetőség.

USD/HUF heti chart:


Kereskedéseim, elemzéseimnek alapja az Elliott-i hullámelmélet, mostanában ritkán láthatóak számozások a chartjaimon, aminek elsődleges oka, annak időigénye, mely számomra nem hozza azt a pluszt, amely megéri az energiabefektetést minden egyes chart esetében. 2015 novemberében feltettem egy számozást, egy elvárással egyetemben:


Itt pedig az eredmény látható:


Ritka egy lassú C hullám lehetett, egy ED zárással (vagy egy nagy A hullám lefelé, az idő majd eldönti, jelenleg ezt magas bizonyossággal nem lehet megmondani).

24 comments:

  1. Nálatok megy az ajánlati könyv? Köszi

    ReplyDelete
  2. Most akartam kérdezni, nálam teljesen befosott ( pf, azaz erste) mobil app ( tablet es telo egyaránt)

    H a francba nem képesek egy stabil rendszert összerakni, brrr. Pedig lett volna jutalék ....

    ReplyDelete
  3. A heten sok minden eldol. Dags vajon uj alj 9200 alatt?

    CJ

    ReplyDelete
  4. Mol szepen megy, 14-15k korul irtam, hogy nagyon Longos a chart.

    CJ

    ReplyDelete
  5. Grat a MOL hoz, tényleg szep volt! Dax hoz mit szólsz?
    Szep estet,
    Üdv

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jó ideje valójában oldalazik, lassan indulhat egy valódi jelentős mozgás, de egyelőre még részemről várok az irány meghatározásával, nem egyértelmű. Viszont a most a héten sok minden eldőlhet, egyelőre kivárás.

      CJ

      Delete
  6. SP új csúcs meg van
    http://www.kephost.com/image/cGSo

    DAX-nak meg betett a Brexit,de nagyon igyekszik :-)
    http://www.kephost.com/image/cHeA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Már lefelé is jöhetne,veszett short zárások is lehettek a DAX-ban

      Delete
    2. Ha ma 9900 alatt zár a DAX, akár meg is lehet a fordulat.

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. Bocs, nem szólok bele.Csak 1 vélemény,én is hibázhatok.

      Delete
    5. Nagyot ment DAX is :-)

      Delete
    6. Lassan megközelítette az első céláramat.
      Most újragondolás év végéig.

      Delete
    7. SP 2180-as céláramat is megközelítette.

      Delete
    8. http://www.kephost.com/image/cW14

      Delete
  7. megint csak jo meglàtàs, gratula!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Egyébként valami ilyesmire számoltam anno SP- ügyben,de ne szaladjunk előre.Egyelőre maradjunk a 2180 nál majd ha eléri,de megy tovább fel
      http://www.kephost.com/image/cWbX
      Eddig a max 2168,35 volt, én ezt szoktam mézni
      http://www.kephost.com/image/ciJe
      Csak 1 vélemény,így is kezeld,de sok pénz eléghetett short ügyben.

      Delete
    2. Shortváróknak írtam anno,nem hitték el.
      H&S sem mindíg az amit mutat,pedig sokaknak kérette magát.
      http://www.kephost.com/image/cWdY

      Delete
    3. Ma jó esélye van rá, hogy megcsinálja a 2180-at. Én is úgy látom, hogy még felfelé akar menni a piac. Feltűnő, hogy az SP mennyire nem tud visszaesni, csak oldalazva korrigál.

      Delete
    4. célár közelében mindíg figyelni kell mit akar,ha kell lépni kell bizonyos pontoknál,ha odavaló az alakzat egyáltalán.Ez már gyakorlat kérdése
      pl olajnál is anno szinte egyértelmü volt hogy mi következik,szerintem meg is volt a célár.
      http://www.kephost.com/image/cPia

      Delete
    5. Nem kell ezt túlbonyolítani.

      Delete
    6. aki meg nem így gondolta pl.sp-t,az majd utólag úgy is megmagyarázza.

      Delete
    7. This comment has been removed by the author.

      Delete
    8. Olaj longom volt, hónapokig ültem benne, de pár hete kiszálltam. Nálam is elérte a célárat.
      Részvénypiacokon kezd nagy lenni az optimizmus a hosszú pesszimizmus után. Ettől még mehet egy darabig fel (szerintem fog is), de ennek a körnek a nagyja szerintem már meg volt.

      Delete