Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Friday 13 June 2014

OTP - gyors

Naposon vélhetőleg egy ZZ (vagy dzz) futott le délre, a belső szerkezetét nem néztem. Bollinger szallag fogta egyelőre az esést. RSI bull támaszon fordulni látszik, naposon egyelőre nem bear a papír, 40 környéke tipikus 4. hullám szint. Bár egyre nagyobb az esély, hogy a célzónából fordult a piac, a lejövő korrekciónak látszó szerkezet miatt még nem lehet egyértelműen kizárni, hogy nem megy vissza egy új csúcsra. A magam részéről erre azért 10% kevesebb esélyt adok most, ugyanakkor ismerve az OTP-t, illetve az általa a fordulókban oly kedvelt LD-re vonatkozó belső szerkezetet és korrekciós szintteket, el tudom képzelni, hogy a 4800-as tartomány fölé megy a következő két hétben - korrekció esetében is - a papír.
Van egy távoli divergencia naposon, túl távoli, azonban hetesen bullish csúzlivá is alakulhat. Érdemes lenne 2D v. 4D chartra ránézni, lehet ott megállja a helyét.

OTP napos chart:


57 comments:

  1. Üdv Ez nekem is oké.

    OTP elemzésem folytatása relevánsá a kis ék alakzat az esélyes 95%-osan ami szerint tegnap előtt a cél ár teljesült, miért ez vált mert közbe lett egy más alakzat dupla csúcs amely cél ára szintén a kis ék alakzattal esik egybe "mindig nekem az utolsó alakzat az irány adó" közbe a márc. tartó emelkedő trend vonal is tört ezekről a szintekről várok 4650-4700 vissza text majd ismét dél. min. 4150 ami = a nagy ék cél árral., hetesen az rsi már támogatja, napin macd, rsi igen medve.
    http://kepfeltoltes.hu/view/140613/OTP2_www.kepfeltoltes.hu_.png

    ReplyDelete
  2. Ad! Negyedik lefelénél nem bibis, hogy belelőóg a kettes hullámba?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia!

      Elliott nem azt mondta, hogy nem lóghat bele az első terébe a negyedik! Azt hiszem Prechter hibásan írja a könyvében. Elliott azt mondta, h nem zárhat bele! Ha hsz, akkor E a közelében sem lesz :) bár elég nagy lenne :) a right look szerintem már nem állna fenn, de tipikus példája a kérdésednél adott válasznak. Ha belegondolsz soha nem felejted majd el :)

      Naposon nem zárt bele. Ugyanakkor lehet egy ED-is felfelé, a belső szerkezet nem teljesen tiszta.
      Vigyázni kell, mert RSI ilyen formája bull, ami csak egy klimax jellegű felfutás után lenne részben bear, azért részben, mert bear esetben is jogosan várható lenne egy felfutás.
      Cimballi szerint amíg a bull támaszt ellenáll, addig nem beszélhetünk bear trendről.
      Magasabb tf támogatottsága is kérdés, MA9 felett horog esély alakulhat ki, RSI értéke 60 felett (utolsó gyertya még nem ok, eggyel előbbit kell nézni).

      De ezzel nem azt mondom, h célzónából lefordulás nem a bear trend visszatérése, csupán a kockázatra és a felelőtlen shortra, ezen a tf-n.

      Egyébként még a nagy ED sem dőlt el teljesen (nagyobb tf), ha LD jön lefelé, akkor nem 2700 lesz az alja :)

      Delete
    2. Köszi! A benne zár, nem zár benne dolgot tudom. Csak nem pontosan írtam a fenti kérdésemben. Viszont erőteljes a gyanúm, hogy 300-ig lecsusszanunk...

      Delete
    3. :)

      lehet, kicsit hanyagolom a magyar piacot. Célzónából fordult, óráson lehetett belépni, naposon nagyon kockásan adott setupot, nem tudom követni, ezért ritkán nézek rá...

      Delete
    4. FHB oldalazása nagyon b hullám, lehet ezért gondolom, hogy valami felnek kell jönnie, azt jobban figyelem mostanság

      Delete
  3. Mtel, valaki percenként vesz 372 db-t :)

    ReplyDelete
  4. Ezt az egész dev hitel várakozást nem értem a hitelesek részéről,megold az az 1-2 ezer forint/hó a részletfizetésben valamit is aki már így sem tud fizetni.(mert nincs munkája)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Túl nagy feneket kerítenek neki évek óta a semmiért,

      Delete
    2. Így legalább van egy kis izgi, meg hullámzás... :D

      Delete
    3. Ez a "hullámzás" viszont sokba fog kerülni mindenkinek,aki nem akar....t "szörfözni" annak is :-((

      Delete
    4. Mert végre el kellene ismerni, hogy hülyék voltak a hitel felvételnél. Hibás volt a politika, a személy, aki tőkeáttételes devizaspekulációval nyerészkedni akart és talán a bankok, akik a hitelt adták. De azt nem szabad elfelejteni, hogy "mindenki a saját portékáját dicséri" és azt sem, hogy sokan nagyon jól jártak a devizahitelekkel, még az árfolyamok elszállása után is (pl politikusok...)

      Az pedig hazugság, hogy nincs olyan termék, mint amit az LMP által felkapott közgazdász állít és ami nagyon népszerű lett, bele kellene mélyedni! Deviza hitel volt, amit forintban folyósítottak, mert az átlag user nem tudott volna a CHF-el vagy a Yennel mit kezdeni, elvitte volna az első váltóba, nyilván a bank ezzel is foglalkozik, ezért nem volt az olyan ördögtől való elképzelés, hogy ezt ők váltsák át, hiszen szép haszonnal kecsegtetett. Lehet az önkorlátozás a speadeknél hasznos lett volna, de szakemberek és eredmény (profit) orientáltak. Senkinek a fejéhez nem tartottak fegyvert, h vegyen fel hitelt.

      Ez az egész arra jó, hogy reményt adjanak, megoldásra nem jó. A mindenki számára jó megoldás a felelős gazdaságpolitika,a forint erősödése lenne, de ez reménytelen. Minden mást az emberek fognak megfizetni, TE és én, meg a többiek... még akkor is ha nincs hitelem, nincs hitelünk

      Delete
    5. Ha végre elindul az árverezés, no akkor visszanyerem, amit most és a jövőben elvesznek tőlem

      Egyre inkább azt hiszem, hogy demokrácia helyett a politikusaink csak a LOPáciát építik ki

      Delete
    6. Ki vállalja fel a hülyeséget(felelőtlenséget)majd az állambácsi megoldja.
      Valahonnan ismerős nekem ez a szemlélet :-((

      Delete
    7. Igazad van, mert régi motoros vagy...

      Én megtanultam, h csak magamra számíthatok.

      Delete
    8. Ad, ez még reménynek se jó. Csak és kizárólag arra szolgál, hogy fel lehessen vele hergelni a saját csapatot. (A holdudvar amúgy már megkapta a maga szeletét a tortából az előtörlesztésekkel.)

      A HUF árfolyama is ~ mindegy, nem ezen múlik. Munka az, ami nincs.

      Az árverezés se számít igazából. 2000 óta ~ 150-200000 család tűnt el itthonról, gyerekestül: ehhez jön a nyugdíjasok lassú fogyása - a lakásállomány pedig a hetvenes évekre van méretezve. Ilyen túlkínálat mellett még ha ráöntik a lakáspiacra az árveréseket, akkor abból nem jönne be lényegében semmi.

      Munkahely kellene, sok.

      Delete
    9. Valós munkahely, mert ha így folytatjuk "3 millió közmunkás országa leszünk"

      Én venni akarok majd, várom az öntést:)

      Hidd el, nagyon sokat reménykednek, van néhány zugügyvéd és hidd el, sokan most a reményből húznak le nagyon sokat, azzal, h majd beperelik a bankokat és nyernek, van egy két nyertes per, de sokat nem mond, meg van egy csomó, ahol esély sincs. Ezek az emberek a hitelek felvételekor sem voltak tisztában a dolgokkal, nem jártak utána, elhiszik, ha egy dr. X mond valamit, ami megszabadítja őket a problémáktól, gondolom még fizetnek is nekik a képviseletért.

      Hagyni kellene a bankoknak a leírást, végrehajtást, 2-3 év alatt max. megoldódna a probléma és prosperálna a gazdaság, ezzel a mostani helyzettel, csak napolják a válságot, az elhúzódó válság senkinek nem jó...
      USA ide vagy oda, árverés stb még a QE is használt (eddig), ők valóban kijöttek a válságból, nálunk csak "mondják" bár attól nem lesz igaz, viszont ha sokan mondják, sokan elhiszik...

      Delete
    10. Persze egyénileg szörnyű lenne, de az ember túlélő fajta, hosszútávon pedig mérhetetlen hasznos lenne a gazdaságra és a közös budgetre nézve, felelős gondolkozás pedig az egész társadalomra poz hatást gyakorolna. Mindenki a saját sorsáért felelős, nem oldja meg más a problémákat. A segíly pedig nem jár, max jut, ha a befizetők úgy gondolják (persze hasznos, jó, de nem így, ahogy nálunk van, a társadalmon való élősködés olyan szintű, amibe beleroppan az egész társadalom és senki nem emeli fel a szavát, vagy ha igen, akkor rasszista + minden)

      Delete
    11. előbb utóbb nem lesz befizető (elég), majd akkor dől össze a rendszer, de az fájni fog, mindenkinek, ráadásul kontraszelekció van, a jobbak elhúztak külföldre, ez 10-20 év múlva nagyon fog fájni az országnak...

      Delete
    12. Csak a felelősségérzet és a fájdalom beszél belőlem, nekem nem fog fájni, felkészültem, amire lehetett, ahogy lehetett..

      Delete
    13. Nekem sem gond,(gyerekemnek sem lesz)de nem csak mi vagyunk a világon.
      Az a baj hogy "egyesek" ezt nem így gondolják.
      Mennem kell,visít a telefonom :-((

      Delete
  5. Ok, majd nézem este, most Balcsin vok

    ReplyDelete
  6. 4:1 eddig, de kemény :)))

    ReplyDelete
  7. az 5. még durvább volt :))))

    ReplyDelete
  8. Aljazeera:

    http://m.aljazeera.com/story/201461272619879421

    ReplyDelete
  9. Szeretném megkérdezni, h a dow mini elemzésre mekkora az igény (lásd pár nappal ez előtti bejegyzések)

    ReplyDelete
    Replies
    1. En jobban szeretem mint a magyar piacot... :) kocsit porgossebb.....

      Delete
    2. Helló Ad. Engem mindenképpen érdekelne.

      Delete
    3. Nincs nagy érdeklődés,a fejlődésben nekem hasznos, lehet beviszem egy zárt blogra, vagy egy másikra

      Delete
  10. USD/HUF - a határon billeg ! - elkezdődött ?!

    ReplyDelete
  11. A jogegységi tanács határozattal zárta mai ülését - jelentették be a sajtótájékoztatón. Ennek tartalma:

    1. A lakossági devizahitelek azon rendelkezése, amely szerint a fogyasztó viseli az árfolyamkockázatot, a főszolgáltatás körébe tartozik, így tisztességtelensége kizárólag akkor vizsgálható, ha az átlagos ügyfél számára a tartalma a szerződéskötéskor nem volt világos, érthető. Ha a tájékoztatás nem volt egyértelmű, vagy a tájékoztatás elmaradt, lehet részben vagy egészben érvénytelen. (Ez az összevont válasz a Kúria 1. és 2. kérdésére)

    2. Az egyoldalú szerződésmódosítás akkor tisztességtelen, ha nem felel meg a Kúria által korábban meghatározott elveknek. Akkor nem tisztességtelenek, ha azok a fogyasztó számára világosan és egyértelműen meghatározzák, hogy az egyes körülmények változásai milyen módon és mértékben hatnak ki a fogyasztó fizetési kötelezettségére. Az arányosság, a ténylegesség és a szimmetria elvét kell itt figyelembe venni.

    3. A vételi és az eladási (különnemű) árfolyamok alkalmazása, vagyis az árfolyamrés tisztességtelen, emögött ugyanis nem áll szolgáltatás, illetve alkalmazásuk gazdasági indoka a fogyasztó számára nem világos, nem érthető, nem átlátható. A szerződés részeként az MNB hivatalos árfolyamát kell használni, amíg előíró jellegű törvényi rendelkezés nem lép a helyébe.

    ReplyDelete
  12. 3 pont, szóval a valuta váltók sem dolgozhatnanak réssel , ugye, mert nincs szolgáltatás...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Az az adasvetelnek egy spec. formaja (szerintem). Itt viszont hitelszerzodesekrol volt szo...ettol a 90 napon tuli nemteljesito hitelek aranya nem fog valtozni. A problema viszont tovabbra is ez, es nem a hatarozat 2-3. pontjaban emlitettek miatt nem teljesitenek az adosok ilyen nagy aranyban...

      Delete
    2. Szvsz a valuta deviza váltás szolgáltatás, bárhol a világon rés van a kettő között, ez szolgál a tevékenység költségeinek fedélzetére és a tevékenységért járó jövedelemre, mivel puszi tevékenység nyilván a bankok is foglalkoznak vele, már a kettő közötti távolság lehet a kérdés, de aki devizában foglalkozik tudja, h mozog a piac

      Delete
    3. Predictive szöveg bevitel puszi pénzügyi 😊

      Delete
    4. Inkabb az "illetve" utani resz a hangsulyos szerintem

      Delete
    5. A mértékben lehet vitatkozni, valóban nagy bevételi forrás volt és az adós utána nem választhatott, de a bevétel kalkulálva volt, így utólag a bank számára tisztességtelen húzás, de nyilván politikai a dolog, a lényegen sem változtat, továbbra sincs hosszú távú megoldás

      Delete
  13. Rég hagyni kellett volna beldolni az összeset, már kifelé jönnenk a válságból, persze személyek szintjén sokk tragédia lett volna, de talán kevesebb, mint így, ráadásul évekre ott a bizonytalanság, a gazdaság meg mélyponton lásd munkahelyek

    ReplyDelete
  14. Ez az egesz dev hitel egy nagy szervezett bunozes. En itt segitettem par embernek melot talalni akik ugy menekultek ide. Jol megtervezett uzleti valalkozsok voltak nekik csak hat eljott nekik az az ido mikor mar nagyon nem erte meg fizetni igy megy nekik minden a levesbe ingatlanok uzletek... Itt meg 50evesen zero angolal uj eletet kezdtek. Ez azert szomoru hogy igy kell lennie. Persze nem csak a bank a hibas de hat nem erthet mindenki a valuta mozgasokhoz es azok kockazatsaihoz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senki előtt nem ismeretlen az árfolyammozgás,hiszen sokan utazunk külföldre.
      Ott is mindenki figyeli már előző évben mikor érdemes megvenni az aktuális valutát.
      Most ez mitől meglepetés utólag így is valameddig sokkal jobban jártak mint a forinthitelesek 20%-os kamattal,miért nem akkor reklamáltak.
      Sima spekuláció,rengeteg jogi végzettségű ember is beleesett,ők is mind tudatlanok mert elfelejtették elolvasni a kisbetűs részt,ugyan már.
      Ezzel az erővel ha vesztesz a tőzsdén(ne legyen)akkor te is szaladhatsz az állambácsihoz hogy mentsen meg mert tudatlan voltál.
      Most majd belekergetik őket hogy forinthitelre váltsa át és most jön majd a másik szívatás,piac majd kikényszeríti a kamatemelést és majd ezt is megfizethetik szegény tudatlanok,vagy megint állambácsi!! Akinek nincs hitele attól meg beszedik.
      40-50 milliókat felvettek sokan és részvényekbe-vállalkozásokba-ingatlanokba...stb fektették,ja hogy elbukták ők is,szegények,akkor miért én fizessek áttételesen helyettük.Erről ennyit.
      Munkahelyről már nem is beszélek,ide már senki nem jön beruházni,mitől is lenne.

      Delete
    2. Legkevésbé a bank a hibás, pénzügyi közvetítő...

      A politika felelősségét nem veti fel senki, EURO-t ígértek 2004-2006-2008-2010-es dátumokkal. Márpedig a belépés előtt erősödés volt, minden belépő ország esetében, itt is joggal lehetett volna erre számítani, plusz egy 30 éves hitelnél 2 év (4-6) lett volna a kockázat. Nem biztos, hogy annyira felelőtlen volt a lakosság, mint amennyire beállítják (az elején!!!) most. A másik dolog, hogy Orbán 2001-2002-ben a fészekrakó programmal (Szechényi Tervvel is - 20% visszaadás! - kellett a fiúknak a lé, előtte csak kamattámogatás volt, abból nehéz zsebbe tenni) tönkre vágta a Bokros által megteremtett egyensúlyt, amiért egyébként elég komoly árat fizetett évekig a lakosság, de rendbe volt és jó pályán a magyar gazdaság.

      A lakosság valóban a vége fel 2007-2008-ban gyakorlatilag minden vagyonát feltette egy deviza spekulációra 10x tőkeátét (lakás ára devizában, 10% önerő mellett).

      Emlékszem, amikor a lízing szövetség felvetette, h 30% önrész alatt ne lehessen autót venni, ezt versenykorlátozásként értékelték. A Lízing cégnek nem volt fedezete a hitelre,a z autó azonnal kevesebbet ért mikor kigurult, mint a hitel... ismét a politika.

      De miért is áll itt az árfolyam? Nem akarok erre a kérdésre válaszolni :)

      25 évvel a rendszerváltozás után még mindenki arra vár, hogy majd az állam megold helyette mindent, a hibás döntéseiért jót áll! Amit persze a többség fog kifizetni. 2008 karácsonyán külföldön behúzták a nadrágszíjat, Mo-n kiskereskedelmi csúcs volt...a lakosság a válság kitörésekor még hitelből vásárolt...

      Delete
    3. Amíg nem az viseli a felelősséget és a következményeket, aki a döntés hozza, addig nem lesz változás.
      Lásd ártérbe épített házakért évekig fizetett a költségvetés (az azonos helyen történő újjáépítés miatt is). Egyszer kell megtanulni, ami tudom, annak aki benne van fájdalmas, de hamarabb helyre áll és az egész társadalomnak kedvezőbb.

      Ja igen, a politikusokon is előbb vagy utóbb csattani fog vmi, csak lehet nem fogják érteni...

      Delete
  15. Ertem en az allaspontod de ertem az oveket is. Nem mindenki agytroszt.. Ha bementel a bankba ott a pultba uloknek teljesiteni kell igy ramelegitenek mindent egy olyan emberre aki nem vagja anyira a dolgokat.. A pultos picsa csak nyomatja hogy ilyen fasza olyan fasza az ember felhivja az ismeroset te ez tenyleg ilyen fasza ? Persze nekem is ilyen van mert ezt "adtak" el a bankba.... En kb igy tudom elkepzelni ezt a szitut... Mar csak azert mert a gyerkuk nevere vettek fel a hitelt akinek aztan marhara nem volt fedezete de meg munkaja sem! Akkor kerdem en ez hogy lehet?! Hat ugy hogy ki volt adva, valaki jovahagyta most meg dol be a xar..... Van aki nyeli tovabb van aki vesz fel mashonnet hitelt van aki ongyilkos lesz li hogy tudja megoldani. Szerintem ez eleg gaz.... Persze utolag okos az ember.. Mindenesetre en szerencses vagyok mert forint alapu a hitelem es ugy inteztem hogyha meg nem dolgozok is tudjam fizetni.... Csak sajnalom hogy egy ilyen generalt hiba miatt nem lep elotebb az orszag

    ReplyDelete
    Replies
    1. külföldön is volt deviza hitel, az egész Ausztriából indult a 70-es években CHF alapon, a kelet eu országok is tele voltak deviza hitellel, csak OTT a politikusok nem b-ák el az árfolyamot, egyedül Ukrajnában van nagy baj...

      Delete
    2. egyébként nem kellett a bankos ügyintézőknek melegíteni, a hitelek többségét ügynökök hozták, a hitelfelvevők meggyőzhetetlenek voltak a forint irányába... és abban is h inkább gyűjtsön és addig lakjon albérletben.

      "inkább a sajátomért fizetek, mint az albérletért" - és a jövedelmek bevallásánál okiratot hamisított egy nagy részük...

      Delete
    3. Bocs, de ez szerintem nem igaz. Ezeknek a hiteleknek a nagy részét nem volt érdeke a banknak sem nyújtani (túl kockázatos, pont amiatt, ami történt). Eleinte úgy indult, hogy max az ingatlan értékének 30%-ig adnak hitelt, jövedelemigazolás mellett, stb. Ezek az emberek verték az asztalt, hogy mi az, hogy kell jövedelemigazolás, stb. Így emelték fel az összeghatárt is.
      Azt még el tudnám fogadni, hogy jaj, nem ért hozzá, de akkor utólag lehetne tanulni a dologból, de nem ez van, nagyobb gáz, hogy ezek az emberek most utána még hőbörögnek, és nekik áll feljebb, hogy nem is volt deviza, stb. stb. Na ezek után nem tudom őket sajnálni.
      Arról nem is beszélek, hogy hány 20-30 milliós hitel van ezek között. Aki szegény, és tényleg elős saját lakásra kellett, az ennél jóval olcsóbban is talált volna ingatlant. Sajnos az igazság az, hogy ezek valóban nyerészkedések voltak, utólag meg pofátalnul sajnáltatják magukat.
      Bocs, nyilván voltak kivételek is, de a nagyrésze az magának köszönheti.

      Delete
    4. Részben egyetértek és Te gondolkozol, ők nem...! Ez nagy különbség! Ebben az országban a FELELŐSSÉG VÁLLALÁS hiányzik.

      A bankoknak a kockázatvállalási szabályzatait folyamatosan vizsgálták, de a régi hagyományos szabályrendszereket valóban túllépték, ugyanakkor csak az kapott hitelt, aki megfelelt a feltételrendszernek. A tv. szabályozás szerint a havi törlesztőrészletek mértéke nem érhette el a jövedelem 33%, illetve 50%-át a jövedelmi sávhatárok szerint. Abban az esetben, ha jelzáloghitelezésről beszélünk, akkor pedig az ingatlan képviselte a fedezetet, sok esetben nem kellett hozzá a jövedelem vizsgálat.. Ezt azonban a hitelügynökök is ismerték és amennyiben nem derült ki, hogy az illetőnek máshol is van hitele - pozitív adóslista hiánya - nem derült ki. Az ingatlanok likvidációs értéke pedig folyamatosan emelkedett, a hagyományosan elfogadott 70%-ért dühöngtek, h miért csak annyi a fedezeti érték, azért mert biztosan 3 hónap alatt annyiért lehet egy kényszer értékesítés során megválni tőle, a válságban megj.. látjuk, h annyiért sem. Egyébként a 30% önerő nélküli finanszírozás csak a válság előtt ment át a legtöbb banknál, de ott kellett komoly kiegészítő fedezet. Ezért van most az egész család vagyona jelzálogjoggal megterhelve.
      Igazad van, a lakosság is nyerészkedni akart, mohón... Ez olyan mint Elliott 5. hulláma a nyersanyagoknál, onnan lehet tudni, amikor más a postás is aranyat, ezüstöt, ritka földfémet vesz, h közel a baj... 2007 nyarán a pénzügyi piacokon megjelentek az első jelek...

      Egyébként az örült nagy kereslet felhajtotta az árakat, az ingatlanhitelezés megszűnése miatt pedig eltűnt a kereslet, olyan mint a tőzsde, 5. hullám után jön egy éles A hullám és egy gyenge oldalazó B... nehéz kiszállni, ha nincs stop (ingatlanba pedig ez szinte értelmezhetetlen)

      A verseny miatt tényleg mohók voltak a bankok, mert itt lazítottak, hiszen akkor senki nem ment volna hozzájuk! Azt hiszem ebben az Erste volt a legfalánkabb, nála volt a 10% önerő melletti hitelezés. Az OTP későn ment rá a devizahitelekre, Csányi sokáig ellenállt, de utána mindjárt japán yenben is hajlandó volt adni (akkoriban 20-30%-os mozgás is volt hónapon belül, ezért alapból 160%-os volt a fedezeti követelmény).

      Valóban sokan nyerészkedtek, nézzétek meg a politikusokat, mit mondott Csányi, mennyien és mennyit nyertek?!

      Delete
  16. Valaki tud Sensex-et trédelni?

    meglehetősen bull a piac odakint, egy darabig még biztos, havi chart, benne lehet 20% kb

    ReplyDelete
  17. Pedig a YMU4 érdekesebb volt ma, lehet azzal kellene foglalkozni.. nem húznánk magunkat ennyire fel

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nézd meg a tegnapi indexes videot...na az kemeny. A magyar tarsadalomban rengeteg a buta es moho, egyben irigy ember...veszelyes kombok ezek.

      Delete
    2. Magyarnak a legnagyobb ellensége a magyar.

      Delete
  18. Devizahitel, mint szervezett bűnözés? 'Innye.

    Nekünk pl. van devizahitelünk, és meg kell mondjam, még most is pozitívban vagyunk ahhoz képest, mint ha forintban vettük volna fel.
    Pill. azon drukkolunk, hogy ne legyen kötelező forintra váltani. 10-20% tőkenövekedést el tudunk viselni (amíg van munkánk, persze), de ha elszállnak a forintkamatok (el fognak), akkor évi 10-15% kamatos kamattal konkrétan b@szhatjuk.

    Másik oldalról: felelősség igen. Ugyanakkor azt a réteget, amelyik most bajban van, semmiképpen se lett volna szabad magára hagyni, attól függetlenül, hogy ki a felelős. Ez szimplán szociális és távlati HR kérdés - ez a réteg az, amelyiknek ki kellett volna nevelnie a következő generációt. EHelyett ez a generáció mindenestül tiplizik, mert minden 'megmentés ' ellenére igazából teljesen magára maradt.

    A Fideszes-féle megmentés pont azért iszonyat gáz, mert:
    - semmi köze az igazán érintett réteghez, sőt:
    - semmi köze a tényleges problémához, sőt:
    - le se szarja a szociális vetületet, sőt:
    - következményei miatt ugyanakkor a 'megment' mostantól olyan szitokszóvá válik, ami a belátható jövőben minden valóban szükséges intézkedés meghozását is meg fogja akadályozni.

    ReplyDelete
  19. Egyetértek. Véleméynem szerint jelenleg igen tudatos feszültségkeltés zajlik. A történelemből jól megismert oszd meg és uralkodj az irányvonal. "Aki nincs velünk, az ellenünk" - és amíg van közös elenségkép, addig a Fidesz nyeregben érezheti magát. Ellenség: EU, bankok, multik, közműcégek/rezsi. Egyszerű, jól artikulálható problémák, egyszerű, könnyen felfogható megoldások - hogy az is értse, aki nem akarja. :(

    ReplyDelete