Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site
Kérlek titeket, hogy megjegyzéseket mindig az utolsó bejegyzés alá írjátok terméktől függetlenül, csak így fogom biztosan olvasni, köszönöm!

2014. január 3., péntek

Öveket becsatolni! - Bux - 2014 várakozás

A hétvégén egy kisebb kitekintést tervezek a piacok vonatkozásában a 2014-es évre, íme a Bux 2014-re vonatkozó - meglehetősen pesszimista - várakozásom.  (megj.: Az nagyobb tf-s elemzések, melyek hosszútávra szólnak a bal oldali oldalsávban 2014 alatt lesznek elérhetőek! )

Ismét magunk mögött tudunk egy évet, érdemes kitekintést tenni a következőre. Az elmúlt rövid időszakban sok véleményt láttam, fundamentalista és technikai oldalról is, nincs egységes álláspont, van aki további rallyt, van aki medve piacot, néhányan összeomlást látnak előre, de a piac működésének ez természetes velejárója, ezért és így működik. A következőkben a Buxra vonatkozó gondolataimat foglalom össze.

Tudjátok, hogy az elmúlt évekre, a 2008-as összeomlás óta tartó emelkedésre, elliotti szemmel a részvénypiacokon egy Ciklus szintű bear piaci rallyként tekintek. Elsődleges verzióban a 2008 óta tartó mozgás a Ciklus szintű B hullám, mely magába hordozza a B hullámok tipikus karakterjegyeit, annak szeszélyességét, kiszámíthatatlanságát, változatosságát és kisebb valószínűséggel előrejelezhetőségét, ami Elliott elmélete alapján készített elemzésekben sok melléfogással járhat. Miért írtam ezt most le? Azért, mert a 2014-es évben a Ciklus szintű C hullám megjelenésére számítok a nemzetközi piacokon.

2008-ban megtanultuk, hogy a pénzügyi rendszer is része a globalizált világnak, nem tudunk elzárkózni a világ valamely pontján kitörő válságtól, az előbb, vagy utóbb begyűrűzik hozzánk is melytől elzárkózni nem lehet, most sem fogunk kimaradni belőle.

A grafikonokban - véleményem szerint - benne van egy újabb krízis lehetősége,  tudom ez a kijelentésem erős, azonban technikai oldalról több tény is  alátámasztja.

Éves kitekintésről beszélve érdemes nagyobb timeframet választani a szemlélődésre, a bux estében a hetes chart az, ami leginkább befolyásolta a véleményemet. A grafikonon látható egy háromszög, vagy egy arra nagyon hasonlító szerkezet. Tapasztalatból tudom, hogy sok olyan alakzat, kombináció van, amely először éknek, vagy háromszögnek látszik és csak az idő előrehaladásával dönthető el egyértelműen, hogy háromszöget, éket láttunk-e, vagy valami mást. A háromszög illeszthető elliotti kontextusba, az indikátorok alátámasztják a háromszög lehetőségét, ezért annak valószínűségét 70-80%-osra teszem.

Bux heti chart:

A háromszögek  utolsó hullámának esetében egy nagyobb forgalommal megvalósuló kitörés, vagy kitörési kísérlet szokott bekövetkezni (nem feltétel!), ami az MACD histogram képén is megjelenik. Ezt egyelőre nem látom, azaz benne lehet a pakliban egy rövid rally az év elején.

Az MACD-n 2011 szeptemberét követő emelkedésében jól látható a nulla körüli oszcillálás, ami korrekcióra, az indikátor képe pedig a háromszög lehetőségére is utal. A másik itt a blogon gyakran használt indikátor, az RSI (14,9) képe szintén elliotti értelemben korrekcióra utal, sőt 40-60 közötti értéke, a korrekció mellett, szintén a háromszög lehetőségét támasztja alá.

A kérdés továbbra is az, hogy vajon lesz-e még egy felfelé kör kisebb timeframen? Nem tudom határozottan letenni a voksom. Jelöltem a háromszögekből való kitörés ideális helyét a grafikonon. Heti chartot nézve ez cca. 16 hét széles terület, melyből cca. 6 letelt. Ebbe az időszakba még belefér egy bullish fellángolás, majd a háromszög alsó befogója alá esés, gyors mozgással, a másik lehetőség, hogy kész a háromszög,  csupán a háromszögből való letörés visszatesztjére lehet majd számítani.

A charton látható, hogy impulse számozás is szerepel az ábrán, ami egy running flat C/ED elképzelésének a része. Amennyiben az alakzat egy ending diagonal, akkor hasonló minimum várakozást tudok megfogalmazni, mint amit a háromszög estében teszek. Amennyiben szükséges lesz, később részletesen kifejtem, jelenleg a háromszögnek adom a nagyobb esélyt.

Aki eddig unalmasnak találta a bejegyzést, most biztosan felkapja a fejét. A háromszögből való letörés egy thrustot fog eredményezni.  Mi ez? Gyakorlatban az alakzatból következően egy "flash crash", ami a bux értékét hirtelen nagyjából 5.000 ponttal viheti majd lejjebb (az alakzatban lehetőségként benne lévő 8.000-12.000 pont hosszabb távon bekövetkező esés lehetősége, melyről egyelőre nem is szeretnék szót ejteni, mert az 5.000 pont is nagyon sok). Nem szeretem a prófétákat, azokat, akik valamiféle apokaliptikus eseményeket jósolnak előre, márpedig ez véleményem szerint is az. Ugyanakkor amennyiben az ábrán látható alakzat, valóban háromszög, akkor kétség nem lehet Elliott elmélete, de a hagyományos TA szerint is ez fog bekövetkezni. Utoljára nagyobb timeframen 2011 augusztusában fedeztem fel ilyen alakzatot, akkor napos charton volt előrelátható a 2.000 pontos esés, mely szeptemberben be is következett. Nem állítom, hogy azért, mert a múltban egyszer igazam volt, ezért a jövőben is mindig az lesz, ugyanakkor érdemesnek tartom ezt a lehetőséget is fejben tartani, felkészülni erre a váratlan eseményre.

Az elmúlt években Elliott rendszerének tanulmányozása, az elkészített elemzések, a várakozások elmaradása, vagy éppen beteljesülése megtanított arra, hogy Elliott elmélete a tőzsdei mozgások lehetséges variációit mutatja, melyek néha ugyanabba, néha pedig ellentétes irányba mutatnak. A lehetséges "összeomlásra", mint egy lehetőségre tekintek, a grafikonon ott a lehetőség, ha bekövetkezik nem fog meglepetés érni.

Tudom elég nagy felelősség egy ilyen "jövendölés" leírása, publikálása. Technikai oldalról ez egy nagyon is reális szcenárió, azt pedig, hogy valóban bekövetkezik-e vagy sem  a piac fogja majd eldönteni, 2014-ben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése