Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Wednesday 13 February 2013

Elliott és a likvidítás

Pár napja gondolkozom rajta, hogy kellene ismét pár sort írni a likvidításról és annak elliotti összefüggéseiről, mert fontos lehet, az elmúlt két nap azt igazolja, hogy elkéstem...
Egyszer már írtam róla, hogy Elliott elmélete likvid piacokra vonatkozik, azon működik. Az, hogy mi a likviditás nehéz pontosan megfogalmazni, hisz a szakirodalom is eltérően fogalmaz. Az én megközelítésemben, akkor likvid a piac egy elliotti elemzéshez, ha az árak meghatározása nem egy-két nagy szereplő által történik, hanem a tömegek által. A legnagyobb szereplők képesek úgy eladni a birtokukban lévő részvényeket, hogy a piacra csak rövid átmeneti hatást gyakorolnak és az eladás vagy vétel hatására a volatilitása nem nő hirtelen meg, az ár nem leng ki. Inlikvid piacon is működik az elmélet, de korlátosan. A magyar piac sok részvénye határeset, ezért érdemes erre odafigyelni!

2 comments:

  1. Ebben maximálisan egyet értek Veled. Én csak az OTP részvényt figyelem, hullámelmélet szempontjából, azt is csak január eleje óta, viszont ezen rövid idő alatt tapasztaltam rengetegszer a hullámelmélet működését, még Elliott szabályrendszerét figyelembe véve is.
    Talán pont a BÉT kicsinysége is az oka, de egy nagyobb vásárlás (eladás) során is szépen megfigyelhető a hullámzás. Az számítható, kalkulálható.
    A gond csak akkor van, ha a nagyobb megbízások egyszer csak véget érnek. Akkor is lehet alkalmazni Elliott elméletét, de csak óvatosan. A kereskedési praktikák nagyon felborítják azt.
    Tisztelettel
    Macibear a PF-ről

    ReplyDelete
  2. Szia Macibear!

    Üdv. a blogon!

    Igen, a mi kis homokozónk néha nagyon inlikvid.
    Talán csak az OTP az, aminek van annyi likviditása amennyi kell, de látszik, hogy
    veszettül apad a forgalom. Ez egyébként az ED jellemzője, amire nagyon hajazok itt az elemzésekben most.

    Légy türelmes vele, mert első ránézésre könnyűnek tűnik az elmélet, ugyanakkor sokkal bonyolultabb, mint amennyire első ránézésre gondolnánk.

    ReplyDelete