Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Wednesday 28 December 2011

Elliott rendszere, az elemzések és a kereskedés

Ismétlem önmagam, azt, amit már leírtam itt a blogon és a megjegyzésekben. Elliott rendszerét használva, illetve kiszélesítve a teljes TA-val a kereskedés és az elemzés a valószínűségekre épül. Azaz arra, hogy egy pontból a piac merre mozdul el nagyobb eséllyel. Van, amikor szinte teljes 100%-os valószínűsíthető az egyik irány, illetve van olyan amikor 50-50% mindkét irány valószínűsége. Nyilvánvalóan akkor érdemes pozícióba lépni, amikor az egyik irány jóval nagyobb valószínűséggel látható előre, illetve, ha ehhez megfelelő hozam/kockázat arány párosul, egyébként értelmetlen. Egy döntés meglépésénél mindig mérlegelni kell a kockázat árán megszerezhető profit nagyságát, a kereskedés időtávját, a stop loss szintet, illetve azt a pontot, amikor az ügylet zárásra kerül. Ezek nélkül a döntések nélkül nem szabad pozícióba lépni.

Az elemzések esetében is folyamatosan mérlegelem, hogy melyik az általam nagyobb eséllyel rendelkező variáció és általában azt teszem ki a blogra, néha két verziót is felvázolok, mert nem tudok dönteni közöttük.  Elliott rendszerében vannak olyan elemek, melyek 100%-osan működnek, ezek a szabályok és vannak olyanok, melyek az esetek többségében irányt mutatnak, kisebb részben pedig nem, ezek a vezérlőelvek. Fő szabály 3 van, vezérlőelv pedig, több, mint 80. A három főszabály alapján nem lehet jól elemezni, a vezérlőelvek pedig magunkban hordozzák a tévedés lehetőségét. Ezért fontos adott esetben a kontextus vizsgálata, mely további megerősítést ad egy-egy alternatíva mellett. A legjobb elemzői  szándék ellenére is lehetnek tévedések és a piac egy általam, általunk nem várt irányba megy, kereskedésben erre ott a stop loss, az elemzésben pedig az újraértékelés lehetősége.

A jó kereskedővé váláshoz 10.000 óra kell, ha tanultok ez lerövidíthető, ha nem, akkor a tőkétek nem húzza ki odáig...

7 comments:

  1. üdv AD

    Ha azt mondod ben volt a csúcs akkor kappával értek egyet mert ez hagyományos TA alapján már nov. közepén látható volt, a szimetrikus háromszögekből csökkenő trendbe a ki törés iránya dél, én azt gondoltam, hogy elliott valami más irányt mutat, hát akkor ennyit erről.

    TWER

    ReplyDelete
  2. akkor c.pont torolve fel elliottban? Hathor

    ReplyDelete
  3. :o) volt fel, a kérdés vége e a felkörnek.

    A woodoo ide vagy oda, mindig a piac dönt arról, hogy mi lesz. Én hiszek még egy felfelé körben (nekem ott lesz a short beszállóm), kérdés meddig jut el.

    Nem mutat Elliott sem más irányt. Lefelé van tér, de ezt már április óta, vagy még előbb tudjuk, az út a kérdés. Én még mindig tartom azt a 6.000 körüli buxot plusz mínusz pár ezer, ami a nagy képen van. Messze vagyunk még tőle időben és árban is.

    A hagyományos TA-ba egy fals kitörés még belefér felfelé, ezt várom, ha a megrajzolt TA szerinti ékben gondolkodom, ennek még ott is van helye, ugye?

    Hetes, napos chart lefelé mutat, órás, 5 perces esetében talán van még felfelé egy kis tér, ennyi, de nem mondtam mást korábban sem. Nem kell a csúcsot elkapni, hanem a biztosat kell. Tudok olyanról, aki teljes megtakarításával beült hati shortba, mert egy-két ezer pont felfelé mozgás nem érdekli... Engem igen, ennyit nem akarok a piacnak adni, ezért kis tf-n keresek beszállási pontot, ami biztos, de nem érdekel, ha elmegy 1-200 pont, mert a kockázatot mérsékelni akarom, 500 pontot nem ülök veszteséges poziban, ez nálam a management része.

    ReplyDelete
  4. Nagy C-ben vagyunk, a kérdés, hogy a felénél, vagy a végénél.

    ReplyDelete
  5. Sziasztok!
    Reggel már írtam, de "rossz commentet választottam"
    Erről a "csúnya dolgok jönnek"-ről ill. amit Ad most írt a 6.000 körüli BUX-ról lehetne egy picit bővebben? Párszor volt már rá említés szintjén utalás, de az elég szűkszavú.
    Sajnos nem vagyok olyan rég óta a blog olvasója hogy a korábbi elemzésekkel tisztába legyek, és azt hiszem elég nehéz keresni a bejegyzések között.
    Köszi.

    ReplyDelete
  6. Szia Frici!

    Én megmondom őszintén fogalmam nincs a hosszabb jövőt tekintve. Nekem a nagy elliottom kifutott, ami 2009márciusában indult 0pontról, és pár hónapja futott ki 14700körüli Bux szintnél, a nyolcadik hullámmal, azaz C.ponttal. Idáig világos volt mi miért volt.

    Most a folytatást nem tudom. Egyelőre a szimetrikus háromszögemet figyelem, mert abban van pár ezer pont a kitörés, letöréstől.

    Ad-dal már sok dolog közös bennünk. Nem ugrunk rá az esetleges verziókra, csak ha megerősítést kapnak ezek. Vagyis nem kell elkapni az elejét, elég a 2000pontból ezret megfogni. Az az igazság ez sem könnyű, mert ezer pont esésnél már az esés korrekciójára számítasz. Itthon különösen nehéz kereskedni szerintem, mert kis pénzzel mozgatják BÉTet, és simán elvihetik 50MRDos napi forgalommal, az átlagos 10-15MRDos napokat ellenkező irányba. Kormányunk lépései is nehezítik a belépéseket, mert fordítottan léphetnek a trendekkel, ami keresztbe húzhatja a számításainkat. Lényeg a lényeg.. engem is nagyobb alakzat érdekel már csak. Nem érdekel különösebben, hogy 15percesen találok egy napra való fej-váll formációt. Utólag látom teljesül is, de ez a rövid formáció, könnynen elmozdítható ellenkezőleg, ami a réses nyitás, spread, broki díj összetétellel, már nem is jó befektetés. Vannak hosszútávú chartjaim, amit más oldalon láttam USA indexekben, javában hosszú esést mutatnak. Talán erre a negatív hosszú várakozás másoktól. Aki 20évben felismeri elliottot, az biztos tudja merre járunk egy hosszú elliottban, nekem 2009-től idáig sikerült csak megfejtenem, de ezt már 2009áprilisában is beírtam stoki fórumra, hogy elliott egyben lehetünk. Sajnos nem hittem el magamnak, akkor még fakó voltam, kezdő chartista.
    Hosszú idő kell a tanuláshoz, felismeréshez.
    Át kell esni bika piacon, medve piacon. 2008ban kemény leckét kaptunk, mint új belépők a piacra a medve haragából, azóta tapasztaltabbak vagyunk, nehezebben égünk meg, jobban kezeljük a poziciókat, gyorsabban vágjuk el a veszteséges pozit, valamint figyelünk belépésekre, alakzatokra, trendekre.

    Majd megnézem én is, hogy jön ki ADnál a 6000-es BUX. Én nem nézek addig mostanában, az messze van még. Ellenben hosszabb elliotton nagyon jó tudni hol tartunk, értem ezt 10-20éves távon.

    Számomra érdekes, hogy 2007től indult medve trendben vagyunk-e, vagy csak egy bika korrekcióban.

    ReplyDelete
  7. Köszönöm ezt a szép hosszú választ.

    ReplyDelete