Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Wednesday 13 July 2011

Meglepetés e a jelenlegi helyzet?

Ma még nem írok elemzést, várom a további megerősítéseket. Addig is egy kis visszatekintés:

Az alábbi cikk a tavalyi év végén született, sokan nem olvashatták, így csatolom újra. A kérdés az, hogy mi is történik most, miért, lehetett e erre számítani? Szerintem igen. Az elmúlt két nap keringenek a hírek, már 250-es frank árfolyamról beszélnek, elkerülhetetlen görög csődről, a déli országok kiválásáról az euro zónából, az euró összeomlásáról stb. A portfólió cikke:  Euro: ez már a vég? Az egészben az az érdekes, hogy olyanok mondják mindezt, akik néhány nappal korábban még optimistán látták a helyzetet...

Nézzük, mit írtam a múlt év végén (a számokat nem aktualizáltam, a helyzet most sokkal rosszabb!):



2010. DECEMBER 30., CSÜTÖRTÖK


A CDS cunami - kitekintés a jövőre - 2011-2012

Szokásomtól eltérően most nem valamiféle TA elemzést szeretnék írni, hanem inkább fundamentalista alapokon nyugvót. Kövezettek meg, tudom e két terület mindig is szöges ellentétben volt egymással...

Prechter szerint jön a nagy matuzsálemi hullám korrekciója, melynek elsöprő ereje lesz. Az ő nézeteit csak körvonalakban ismerem, de azt gondolom, hogy valami hatalmas összeomláshoz, valami hatalmas problémának kell lennie gazdaságban is. 2008-ban olvastam egy cikket, melyben Soros György nyilatkozta, hogy az ingatlanpiaci problémák eltörpülnek a CDS-ek veszélyei mellett. Az akkori cikk egy világméretű, mindent átfogó és elérő totális összeomlást vizionált, ami első olvasásra teljesen megrémített, elképzelhetetlenek tartottam és szépen lassan el is feledkeztem róla, csak Elliott hullámaival való kapcsolatba kerüléskor rémlett fel ismét. Az elmúlt- tágan értelmezett - időszakban bekerült a CDS fogalma a köztudatba is, bár kétlem, hogy sokan értenék mit is jelent ez, ennek ellenére a saját bőrükön bizonyosan érezni fogják! Találtam valami hasonlót abból az időből: cikk, ami röviden és jól vázolja, hogy miről van szó, miről beszélek. Érdemes elolvasni a cikket, mielőtt továbbmennél az olvasásban.

Mi változott azóta?
A CDS-ek összértéke gondolom jelentősen megnőtt, sajnos friss adatot nem találtam, de már a 2007-es cikkben említett nagyságrend is óriásinak tűnik. Nagyobb mint az USA, Japán és Kína GDP-je együtt, a világ GDP-je 2009-ben 58,14 ezer milliárd dollár volt!
A válság hatására is, mind többen és többen kötöttek biztosítást. A nemzetállamok adóssága jelentősen megnőtt a GDP-hez viszonyítva. Például:

                                                            2007                     2011
                              USA                       62%                      99%
                              U.K.                       44%                      82%
                              Japán                    188%                    234%
                              Franciaország          64%                      88%
                              Görögország           96%                     139%
                              Olaszország          104%                     120%
                              Spanyolország        36%                       70%
                              Írország                 25%                     102% 
                              Portugália               63%                       87%
                              Magyarország         66%                      79%
                              Kína                       20%                      19%

                                                                                                                                                  (forrás IMF, 2011 becsült adat)

Szóval a lufi még nagyobb lett és a bedőlés kockázata is. Vajon meddig lesz olyan, aki megmenti az épp az összeomlás szélén lévőket (PIGS, számos dél-amerikai állam), hogy ne induljon el a CDS cunami?  
Az első lehívott és ki nem fizetett biztosítás után a bizalom meg fog szűnni, vagy legalábbis erősen fog a nullához konvergálni. Gondoljunk bele, kiderül, hogy ezeket a termékeket is újracsomagolták, mint anno a jelzálogpiaci papírokat, vagy más trükköt alkalmaztak...
Óriási bizalom deficitbe kerül a pénzügyi rendszer, pedig pont a bizalom a működés alapja. Milyen következményei lehetnek ennek, egy barátom szerint ez rosszabb mint egy háború, lehet... de szerintem inkább világháború.

Először, amikor amerikai közgazdászok az EUR válságáról és esetleges megszűnéséről beszéltek, csak a "savanyú citrom" effektust véltem felfedezni. A fentiek alapján azonban azt gondolom, hogy reális esély van az EUR megszűnésére, vagy valamilyen formájú átalakítására.

A kérdés, mikor következik be?  Nem tudom megadni rá a választ, de de ja vu érzésem van. 2007 júliusában a CDS árak komoly emelkedésbe kezdtek (anno Magyarországon működő bankok 2-10 bps körüli felárral tudtak a piacról hitelt felvenni, ami szeptemberre- novemberre 35-50 bps-re is felment, akkor ez nagy problémának tűnt), komoly forrásgyűjtés kezdődött. Most ugyanezt látom a piacon, az új forrásért 7,0-8.5%-ot is adnak egyes bankok, extra feltétel nélküli betétlekötésre, miközben a jegybanki alapkamat "csak" 5,75%. Ez vagy a management bónusz feltétele, vagy valami megint nincs rendben...

A folyamatosan felmerülő fizetési problémák, a kockázatvállalási hajlandóság csökkenését vonhatják maguk  után, ami a CDS felárak emelkedéséhez vezethet. Kétségeink ne legyenek, a biztosítási díjakat beépítik a befektetők a hozamelvárásokba, azaz az adóssal fizettetik meg. A növekvő finanszírozási költségek, növelik a csőd bekövetkezésének valószínűségét, azaz a cunami elindulását. Ördögi spirál. Pici szerencse, vagy inkább a kitörését elodázó tény, hogy a lejárati szerkezete az állampapíroknak eltérő a különböző országokban, nyilván az extra felárat csak az új, vagy a megújított állampapír után kell fizetni, a régiek kibocsátásukkor érvényes CDS felárral futnak. Szóval penge élen táncolunk.
Elliott elveinél maradva, ami azt mondja, hogy a társadalom szinte minden területén fellelhetőek a hullámok, most bemutatom Magyaroszág CDS felárainak alakulását  (Forrás: www.dbresarch.com) hullámszemlélettel, ezt nem tudtam kihagyni:


Az ábra alapján - bár megerősítésre még jelen esetben is szükség van - a CDS árak emelkedni fognak hazánk esetében a jövőben. Azaz az állampapírok kibocsátásánál egyre magasabb költséggel kell számolni, ami egyre jobban terheli a költségvetést. Ennek a következményeibe nem megyek bele, gondolja végig mindenki és ne csak Magyarország esetében.

A témához kapcsolódó érdekes bejegyzés: Cimballi - adósságcsapda

A kitekintés folytatásában Elliott elmélete alapján fogom felvázolni a jövő alternatíváit a Bux és az SP esetében.

50 comments:

  1. Jó reggelt mindenkinek!

    Tegnap tudtam gép előtt lenni, egy nemzetközi együttműködési megbeszélésen voltam. De a tegnap előtt nyitott kis számú hati longomra raktam eladási megbízást 22400-ra. Így már nincs meg. Úgy néz ki így a legjobb.
    Ilyen bizonytalan helyzetben semerre nem nyitok most pozit, egyik nap beadják hirtelen, majd felrántják a semmire. Én ezt nem nagyon tudom lekereskedni. A tegnapi nyerőm is inkább csak lutri volt. Várom a megfelelő pozit, az IRÁNYT. Bár szerintem ez most eléggé lefelé esélyes!
    imi-boy

    ReplyDelete
  2. Üdv Boy
    Van még ts04-ed?
    zsozé

    ReplyDelete
  3. szia zsozé!
    nincsen, lehet, hogy szerencsére?
    imi-boy

    ReplyDelete
  4. Üdv

    Én egy kicsit most más kép látom CHF ma vagy holnap igen erőteljes gyengülésbe kezd, a Bux csupán a tegnapi nap korrekcióját csinálja, majd fel 22600-ig a hati 22800, majd le 22300 a bux hati 22450-500, majd fel 22800 hati 23000körül, ez nagy valószínűséggel meg lesz. Utána lehet esetleg egy nagyobb zakó.

    TWER

    ReplyDelete
  5. üdv Boy

    Én nem használok továbbra sem markers, csak úgy számolok mint elliott kockás papír ha a hati 300-on fordult ideális a 2. hullám végének és innen idulhat a 3. hullám és ahogy írtam az előbb cél ár 23700 vagy 800.

    TWER

    ReplyDelete
  6. Üdv Twer!
    Megtettem én is az általad számolt tétet, nagyon kis tétellel long 330-ról. thanx
    Ha a dxot áthúzzák 7250-en akkor a hati is megindul.
    imi-boy

    ReplyDelete
  7. Különben eddig a májusi emelkedés teljesen kopi, végül is most fel húzzák egész 450-ig de a záró 330-350 körül lesz a holnapi nyitó 500. Milyen jó lenne!

    TWER

    ReplyDelete
  8. Sziasztok!
    Chf nagyon ékelődik remélem letörik belőle!
    Csúnya lenne mondjuk ha ts04-et 240-en kiütné!

    Azért érdekes ez a ts03 megint a bank profitál nem kicsit! Boy Te írtad, hogy 59-től ment fel először 120 utána 160 környékére!
    29-en zár vagyis ez csak a kicsiknek bukó nem kicsit!
    1,4 millával nyomták le a kiütés napján! Durva!

    A ts04-et meddig nyomnák le? mert 90-125 között "szép nagy pakok" lehetnek kicsiknél!

    Naitssz

    ReplyDelete
  9. Nem tudom, de én TS04-et nem merek venni.
    imi-boy

    ReplyDelete
  10. üdv Naitssz

    Én már egy fordulót le tudtam a TS04-el vételek 88-103között eladás 124-en. 1900db. Most szintén veszem.

    TWER

    ReplyDelete
  11. Számoltad az ékből a cél árat az csak 228-227 környéke.

    ReplyDelete
  12. üdv
    Az ékből letört most ott játszik teszteli remélem nem megy vissza!
    119 vételeimmel tegnap beragadtam sajna reggel!
    96-on vettem most!
    231,2 alá várom talán akkor egy 0 ki tudom hozni ha + nem is! Ha alatta maradna mehetne le is!
    Ahogy nézem holnap akár benne lehet egy újabb csúcs is, de remélem nem lesz!
    Jövő hét meg egy nagy erősődésre számítok jelen pillanatban!
    Majd látjuk!
    Ék célár kb 228-229

    Naitssz

    ReplyDelete
  13. Az ék után 90%-b már nem szokott új csúcs lenni. Most már tényleg eshetne!

    TWER

    ReplyDelete
  14. Boy

    A hatit remélem el passzoltad mert most ez 500 körül meg volt ezt holnap nyitóba vártam most már délnek megyünk. 22100-ig nem ma de kb eddig.

    TWER

    ReplyDelete
  15. chf megvan az új csúcs, csak 5 hullám lett fel!
    most már majd mehetne le A-ba!
    Naposon jól látható!

    Naitssz

    ReplyDelete
  16. basszus nezzetek mar egy kicsit az eur/chf eur/huf chartra is....de inkabb nem szolok semmit nehogy valaki ezert pozit zarjon vagy nyisson...charlie...

    ReplyDelete
  17. Twer!
    Hati
    21891-22515 A v.1, 22515 le abc=B v.2 és onnan fel 22800 23000?
    erre gondolsz?

    ReplyDelete
  18. Eladtam a hatit Twer. láttam nem szabad tartogatni.
    imi-boy

    ReplyDelete
  19. Igen erre gondoltam, jól írtam én már áprilisba a Bux már a zarmageddon szakaszba van kissebb vissza korrekciókkal írány dél mondtam is akkor a hatinél 24500 magasságába ezeket csúcsokat nem látjuk egy időre. Ekkor még mindenki kételkedett. SZVSZ jó vissza húzásba shortott kell nyitni. Hagyni le járatig esetleg bővíteni és azzal a bővítménnyel kereskedni.

    TWER

    ReplyDelete
  20. ezüst shortot nyitottam EBSILVERTS13 494 ft-nál.
    imi-boy

    ReplyDelete
  21. Én meg lonban vagyok Silverrel (NYSE)33,30 rol 39-es célárral most 38,06 Ras

    ReplyDelete
  22. Boy

    Mire alapoztad a shortot, én csak ránéztem egy pill. a grafikonra inkább tűnik longnak mert valahol most van fel az A hullába vagy egy 5.-be, erre nem shortolnék hiszen a nemesfémek ára nőni fog ha jő a zarmageddon.

    TWER

    ReplyDelete
  23. Akkor te lényegesebben többet keresel vele! :-)
    39-ről shortolni fogod?
    imi-boy

    ReplyDelete
  24. 16000 $ ért vettem,nem tudom még,mert lehet ott a környéken stop,aztán meglátjuk mert főlé kéne mennie Ras

    ReplyDelete
  25. Charlie!
    Mond már el légyszi mire gondoltál!
    Ne aggódj nem fog befolyásolni!

    Naitssz

    ReplyDelete
  26. Úgy nézem az árjegyzőt annál inkább befolyásolja mivel kb 100 körül kellene lennünk!
    Túl sok lesz így már a nyerő pozi 100 felett!

    Naitssz

    ReplyDelete
  27. Bizony bizony már nem 100 hanem 110 felett kellene lenni.

    ReplyDelete
  28. Ezt ki írta? az árjegyző???
    :):):):)

    Naitssz

    ReplyDelete
  29. üdv Naitssz

    Hogy van ez én reggel 232,5-ön 95-ért vettem most 231,2 is 95 ezt valahogy nem értem itt az árjegyző azt csinál amit akar?

    TWER

    ReplyDelete
  30. Üdv
    231.2 már csak 94
    zsozé

    ReplyDelete
  31. Szia!
    231,2 alá vártam új csúcs nélkül, de közben az is meglett!
    105 -08 közzöt kellett volna lennünk ez esetben de 99 volt a max! Akik vettek 86-95 között szerintem szórják és egyben ijesztgetés megy a bank részéről! A 10e darabok bent maradtak eladáson szerintem jegyzői részről is!
    Hát ez most szívás, nekem biztos egyenlőre! persze a hitelesek még nagyobb sza....
    Azért remélem a mai csúcs nem lesz megdöntve már! addig nem aggódok, de hát itt már semmi nem biztos!


    Naitssz

    ReplyDelete
  32. Majd 60k van eladáson 102-ig
    így nehezen megyünk át 100-on
    Naitssz ezt nézed
    http://www.forexpros.com/currencies/eur-chf-advanced-chart
    zsozé

    ReplyDelete
  33. A hati 500 fölé zárhatna
    zsozé

    ReplyDelete
  34. Nem szoktam csak ritkán!

    http://www.fxstreet.com/rates-charts/currency-charts/
    Ezt nézem most már!
    Eddig worldspreads-nél néztem demoban, de ide nem kell bejelentkezni!
    eur/chf eur/huf chf/huf eur/usa
    Ezekre van beállítva!

    ja és köszi!

    Naitssz

    ReplyDelete
  35. eur -chf 1.165 fölött mit gondolsz?
    elszállhat a chf-huf ?
    zsozé

    ReplyDelete
  36. A k...va a...t telepakolják az eladói oldalt (ts04)
    zsozé

    ReplyDelete
  37. Ha megvolt a csúcs, akkor mehet le A-ba 229 ig 23,6% fibo v. 226 38,2%! de egynlőre nézzük meg a 229-et!
    (persze a B is lehet majd egy új csúcs!)

    Naitssz

    ReplyDelete
  38. Na majdnem én is megszidtam, hogy minek vette aki nem bírja cérnával! reggeli 105 most az alatt vagyunk 105nek kellene lenni ehelyett 95!

    Pedig most már többé adná aki adja ha nem türelmetlenkedik!

    Naitssz

    ReplyDelete
  39. Ezt akartam kérdezni
    mi értelme van hogy az árjegyző beszűkití 93-99 közé
    zsozé

    ReplyDelete
  40. 231.2 most 99
    15:42 kor meg csak 94 (akkor is 231.2nél)
    zsozé

    ReplyDelete
  41. Így most ezt nézem nem nagyon oké, hol lehet ezt reklamálni. Azt csinálnak amit akarnak! Tömeg nyomor van vételre 93-96 között eladó meg alig.

    TWER

    ReplyDelete
  42. Hát vételin csak az árjegyzőt látom
    semmi tolongás most
    zsozé

    ReplyDelete
  43. Sziasztok!

    Ez a három nap katasztrófa volt, alig tudtam gépközelben lenni, most értem vissza.
    Twer! a silverben a 38-at erős ellenállásnak tartom, amiről le kellett pattannia. Így is lett, 470-480 közöttre tettem még be vételi megbízást, a meglévőre pedig 585-610 közöttre eladást. így a 494-es tételek elmentek, a maradék megy át holnapra.
    Ad hova tűntél?
    imi-boy

    ReplyDelete
  44. Szia Imi-boy!

    Vagyok, várom az ihletet. kb 3 hét telitalálat (vagy inkább komoly találatok) után, az elmúlt 2 hétben 180 fokot fordult velem a világ. Ilyenkor tapasztalat, hogy az segít, ha messziről kezdem el szemlélni a dolgokat, esetleg kihagyok pár napot. Annak ellenére, hogy a várakozásaim szerint alakulgat a piac, egyenlőre maradok szemlélő, mert bizonyossággal nem tudok mondani semmit. CHF utolsó bejegyzés szerint alakult eddig, marad a felső zónába, de nem lett új csúcs. Sajnos a BC kizárt, pedig vagy 5 hozzáférést generáltam, lehet IP-t tiltott az álnevek miatt (?), jó lenne napon belüli grafikon...
    SZVSZ a jövő hét mozgalmas lesz!

    ad

    ReplyDelete
  45. Most olvasom volt új csúcs,kiszúrás, bár a korábbi célár 233.5 így valósult meg teljesen. A fent utalt várakozás így kicsit borult, de nem ütődött ki, várhatóan holnap még 230 felett, majd a jövő hét elején lefele, ha ez így lesz, akkor nagyobb bizonyossággal mondok majd véleményt.

    ReplyDelete
  46. OK Ad! Köszi! Várom a belépést én is hatiba és CHF shortba, ma egész szépen lejött EBCHFHUFTS04 árfolyma. Jó lenne 82-85 között bevásárolni.
    Azt hiszem én elteszem magam holnapra! Nyitóban leszek, de 11-től 1ig megint nem! Ne mozgassatok meg nagyon semmit, legalábbis felfelé, hogy be tudjak én is szállni! :-)
    Mindenkinek nyugodt éjszakát!
    imi-boy

    ReplyDelete
  47. silvert a 39,4 fogta!
    imi-boy

    ReplyDelete
  48. Twer, nem tudom összerakni a várakozásaidat elemzésedidet a hati jövőjéről. 9.31-kor írtál,22800-22450-23000 hulámokkal, majd 9.44 körül 22700-22800 körüli elsődleges célárral.
    Aztán 12.15-kor írtad, hogy megvan a 22500, mosz 22100 a következő állomás. Én kicsit longba ragadtam 22600-ról, de ma nem adtam el 22500-on, mert várom feljebb ai igen közeljövőben, ha nem is tartósan. Szerinted?
    csibus

    ReplyDelete
  49. üdv csibusz

    Igen érdekes a helyzet, a verzió akkor működöt volna 22700 irányába ha lendülettel átviszi a 22500 pontott de mivel erről le fordult kétszeri neki futásra is tehát így már ez ellen állássá vált, ha a 22100 megfogja és innen fordul akkor tovább él az általam vázolt feltevés. Pedig ez a le pattanás 22500 iskola példa volt, 3- szor adott lehetőséget ki szállásra ez igen ritka.

    TWER

    ReplyDelete
  50. Igen, Twer, iskolapélda volt, én most tanulom ezt a sulit és ezt most jól megjegyeztem. Nagyon köszi neked is meg a többieknek is. Ami a kérdésem továbbra is a mai napra, hogy dobjam be, ahogy most áll, mert egyhamar nem lesz felfelé kör és álljak shortba vagy várjak még egy felfelé körre, esetleg még vegyek hozzá longot még alulról javítandó az átlagot 22500 alá. Ez némiképp a mai nap dolga, mert a banki stresszteszt szerintem kiábrándító lesz és az ad majd egy lefelé lökést a piacnak. Próbálkozom... És minden tanácsnak örülök.

    ReplyDelete