Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Saturday 31 August 2024

Bux - frissítés - '24.08.31.

A kijelölt zöld zóna alsó feléből lefelé indult az árfolyam. Egyelőre nincs határozott jele annak, hogy a két korábban említett verzióból melyik fut, a nagyobb esélyt mégis - főleg az OTP havi chartja  alapján - a lefordulásnak látom. Letört a magasabb aljak által kialakított támasz és egy emelkedő éket és sokan beleláthatnak (Rising Wedge) az nem felel meg az alakzat definiciójának ezen az idősíkon (alacsonyabb idősíkon megfelelhet, de ott a forgalmi elvárások ütköznek problémába, nagyon határesetes a kép), így maximum egy Pennantként kellene az alakzatra tekinteni, de azt pedig szintén kizárja a szabályrendszer. Kialakult ugyanakkor egy short indikátor-konfiguráció, mely megkapta a megerősítést is, a formáció célára a 68000 körüli célzóna magasságában található.


Bearish fordulat lehetőségként tekintek az aktuális állapotra, ugyanakkor várnék egy erősebb megerősítést, ami letöri a 72800 körüli szinteket.

Tuesday 20 August 2024

BUX - frissítés - '24.08.20

A hét elején, ahogy az a várakozásokban is nagyobb eséllyel szerepelt esés érkezett, mely valószínűleg, látva a hét további részének mozgását, korrekció volt, melyből északi irányú mozgás érkezett.

Nézzük milyen lehetőségekkel számolhatunk long irányba!

Az első, hogy egy félkész korrekciót láttunk, annak második hulláma halad északi irányba, ebben az esetben a hullám csúcsa a zöld zónában érhet véget, a jelenlegi adatok alapján a zóna alsó részének nagyobb esélyét látom, ideális pont lehetne a vastag zöld vonal, ami a korábbi emelkedés esetében is ellenállásként viselkedett. A kimaradt két kereskedési nap már elég ahhoz, hogy a hullámok vagy azok egy része ne jelenjen meg a charton, így akár réssel nyitás is elképzelhető.

A másik lehetőség, hogy egy teljes korrekció futott le déli irányba, ebben az esetben egy impulzus futhat északi irányba, melynek első alhullámát láttuk a low-tól felfelé, a múlt hét elején pedig annak második hulláma futott korrekcióként délre. Ebben az esetben a mozgás célja a lila zóna lehet.


Összefoglalva: a héten az emelkedésre van a nagyobb esély. Az alacsony eséllyel rendelkező déli irányba futó verziókkal egyelőre nem számolok, ha a piacon a pa esetleg mégis új információt hoz és ezek irányába mutat, akkor az új információk ismeretében frissítem az elemzést.

Monday 12 August 2024

Bux - frissítés - '24.08.11

Ahogy az várható volt, a múlt héten esés érkezett a fordulós jelzést követően a piacra a magyar indexben. A jelzett indikátor konfiguráció (MD - találati arány: 60%, célár 71180) elérte a célárat, sőt túl is futott rajta. A technikai alakzatok közül - a különböző kereskedési stratégiák esetében is - mindkettő elérte az elsődleges célárát (71800, 70850), a távolabbi célárak azonban a msotani low-tól jelentős távolságra vannak, így azok elérésével reálisan még nem lehetett számolni. Elliott hullámok alapján jelzett célzónák közül az elsőt itt is elérte a piac. 

Az elmúlt hét első napján jelentős esésbontakozott ki, majd a hét hátralévő 4 napján emelkedés érkezett a piacra, melynek lendülete, momentuma elmaradt az esésétől. Mindazonálltal ez a mozgás a hetes charton kialakított egy Dragon fly doji jellegű gyertyát, mely esetében a statisztikai adatok szinte tökéletesen 50-% esélyt adnak a folytatásra, azaz a piaci bizonytalanságon kivül mást nem mutatnak. Ami azonban a shortos oldalra mindenképpen figyelemfelhívó kell hogy legyen a gyertya alatt található hatalmas árnyék, ami a legtöbb esetben a kereskedők tévedését jelzi.

Nézzük meg, aktuálisan milyen információkkal rendelkezünk napos idősíkon:

Indikátorkép:

A piac a bull támasz zónájáig esett, a zóna megfogta az esést. Ez egyelőre azt mondja, hogy a bull trend, legalábbis az RSI vonatkozásában nem tört, lehet akár egy utolsó alhullám déli irányú mozgása a teljes szerkezet (múlt heti esés), melyből új csúcsra imehet az árfolyam vagy, amit aktuálisan nem tudunk kizárni, nem készült még el a déli irányú szekvencia, egy félkész alakzatból vonunk le téves következtetést. 

Forgalmi adatokkal a bux index esetében nem rendelkezünk, a határidő azonban azt mutatja, hogy az esésben nagyon nagy forgalom bontakozott ki, míg a rá következő napok emelkedése alacsony forgalommal járt, ez alapján a felfelé közlekedő mozgás inkább korrekciós jegyeket hordoz. Erre utal a beszűkült kamattartalom is, ami a buxra jellemző sajátosság, bull trendben kitágul, bear trendben összezsugorodik.

Az MACD indikátoron kialakulhat egy ZLR, melyet egy lehetséges Bullish Slingshot is támogat, azoban a csúzli jobb lába a működés szempontjából atipikus jegyeket hordoz, az erős esés után a gyenge felépülés statisztikailag jelentősen rontja a találat esélyét.

Gyertyajelzések:

Nevezetes formáció, a fent említett hetes képet kivéve nem alakult ki. Általános tapasztalatom, hogy a nagy eső gyertyát sok  kicsi, egymást átfedő gyertyával történő visszavétel ritkán hoz long irányba sikert, ugyanakkor kizárni nem lehet, egy legyengült trend utolsó alhullámaként még akár új csúcsra is futhat, de az RR biztosan nem megfelelő ilyenkor.

Elliott hullámok:

A Bux esetében lehet a tetőről történő esés egy elkészült, teljes szekvencia utáni impulzus, vagy és talán ez a legnagyobb kérdés jelenleg, lehet egy teljes déli irányba tartó exp. flat korrekció, utolsó c alhulláma, mely után a trend tér vissza és új csúcsot hoz az indexben (zöld alternatív számozás). Sajnos aktuálisan nem lehet kizárni ezt, a long irányba mutató lehetőséget, bear irányultságuaknak óriási veszélyt hordozó szcenáriót.

Technikai alakzatok:

Az említetett Rising Wedge formációk továbbra is élnek, a különböző kereskedési technikák elsődleges célárát elérte a piac, a másodlagos célárakat még nem. Az északi irányú mozgás megfeleltethető az emelkedő csatorna visszatesztjének, egyelőre a technikai alakzatok vonatkozásában a felfelé kör nem okoz törést.

Összefoglalva:

Elliottilag egy formáció mutat északi irányba, mely szerint a teljes korrekció, vagy annak első hulláma érkezett déli irányba, ebben az esetben az északnak tartó hullám, akár új csúcsra is kimehet. A másik lehetőség, hogy félkész déli irányú mozgást láttunk, a folytatásban esés következik, a múlt hét második felénél nagyobb forgalommal és lendületettel. A hét elején nagyobb esélyét látom egy esésnek, mely mindkét fent említett szcenárióba beilleszthető alternatíva, long szcenárió esetében korrekció, bázisépítés, bear oldalon pedig a következő déli irányba közlekedő hullám/alhullám., melynek célja a második célzóna aktuális adatok alapján.





Monday 5 August 2024

OTP - Ki látta ezt előre?

Úgy szokták mondani, folyik a vér a piacokon, régen láttunk már ilyet, aktuálisan 1000 pont felett már az OTP esése.

Ezért szeretem a technikai elemzést és Elliott hullámelméletét, mert felhívja a figyelmet a veszélyes helyzetekre. Ez most is megtörtént, nem csak az OTP, hanem sok más esetében is, mint a BUX, a DAX vagy az S&P. Persze, lehet azt mondani, hogy ha nincs a yen kamatemelés, ha nincs a közel-keleti válság, akkor ez nem történik meg, utólag pedig könnyű okosnak lenni, de a mostani szituációt jó előre jeleztem, jeleztük, mint aktuális veszély.

A BUX fordulatra utaló cikket még sokan megmosolyogták a hétvégén, pedig több trendszinten (Elliott) befejeződött szekvencia, majd fordulós jelzés, short indikátor-konfiguráció, fordulós divergencia, Rising Wedge, mind-mind utalt arra, hogy itt fordulat van, annak maximum a szintje volt kérdéses. A mai mozgásból pedig az is látható, hogy magasabb trendszinteken is bejeződött az alakzat, az első célárzónán átviharzott az index, jöhetnek a mélyebb célárak, mert nagy eséllyel még az esés közepénél sem tartunk!


Saturday 3 August 2024

Bux - Megérkezett a fordulat

Régóta nem írtam, de ilyen a nyár, nézzük mi történt az utolsó bejegyzés óta.

További emelkedés érkezett a magyar indexben, még a várakozásokhoz képest is magasabbra jutott.  A havi emelkedő csatornatető fogta meg az emelkedést.


Gyertyajelzések, japán gyertyák:

Napos idősíkon kialakult egy fordulós jelzés, melyre a megerősítés a következő héten érkezhet.

Indikátorjelzések:

Egy short indikátor-konfiguráció jelent meg a charton, találati esélye 60% (tekintettel arra, hogy ez a második jelzés, származtatott találati aránya magasabb a tapasztalati tények alapján, mint az általános eset 60%-a, azonban pontos mértékére nincs lebontott statisztikai bázisom). 

A konfiguráció elsődleges célára, tréningesek jól tudják (MD): 71180.

Technikai alakzatok:

Kékkel és zöld szaggatottal jelölve látható a charton - az OTP chartjához hasonlóan - két "Rising Wedge" formáció, mely a pénteki nap folyamán triggerelődtek. Az alakzat esetében a különböző kereskedési stratégiák más és más célárakat határoznak meg (71800; 67700 - 70850,66650).

Elliott hullámok:

Több trendszinten készülhetett el egy teljes szerkezet, mely alacsonyabb trendszinteken fordulatot, magasabb szinteken minimum korrekciót hozhat.  A trendszintek függvényében a célzónákat a charton jelöltem:



Arról, hogy a zónák közül melyik lesz az aktuális, vagy a charton jelölt extrém zónánál (57000 környéke) mélyebbre is megy-e esetleg, jelenleg még korai nyilatkozni, mindazonáltal mivel másfél év töretlen emelkedésének a korrekciója indulhatott meg, nem lehet kizárni egy mélyebb, nagyobb korrekció bekövetkeztét, vagy tényleges a másfél éves bull trend végét. 

Két piros napos gyertyából azonban elhamarkodott lenne ilyen célárakat markánsan megfogalmazni, hiszem még nincs egyértelmű - magasabb idősíkú - jelzés arra vonatkozóan, hogy valóban a magasabb trendszintek szekvenciái is biztosan elkészültek. Nincs napos swing alacsonyabb tető sem, ugyanakkor az ékelődés, a trend erejének eltűnése, a markáns, forgalommal járó bear gyertya megjelenése, a fordulós divergencia napos idősíkon egyértelmű utalás arra, hogy fordulat van a piacon, amit a hetes - egyelőre megerősítés nélküli -"Bearish Engulfing" gyertyajelzés is támogat.