Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday 6 April 2020

USD/HUF

Tisztában vagyok vele, hogy a devizák esetében nagyobb tf-ken az impulzusok ritkábbak, a devizapiac inkább egy folyamatosan korrekcióban lévő piac mozgására hasonlít. Ugyanakkor egész eddig nagyon szépen hozta az elképzeléseket egy olyan számozás, ami egy hatalmas impulzust feltételez. Tudom, előbb - utóbb ez a sikerszéria megtörik és visszaáll a mozgás a normális kerékvágásba, de talán addig még egy utolsó impulzus be tud teljesedni.

Egy lehetséges számozás a lehetőségek közül, ami szándékosan arra utazik, hogy a korrekciós mozgások helyett a keresztben egy hatalmas impulzus halad. Vannak benne kérdőjeles helyzetek? Igen, vannak, de talán a szabályokat nem sérti egyik szakasz számozása se. Nincs tapasztalatom (2008-tól eltekintve, de akkor még nem foglalkoztam TA-val), hogy a devizapiacokon milyen minták alakulhatnak ki egy válságban, de egy RUB vagy TRY kereszt azt gondolom, hogy hasonlóságot mutathat, nem csak gazdaságpolitikai háttere, hanem a chart alapján is a forinttal, éppen ezért a további gyengülés nem ördögtől való elképzelés. Nagyon szép belépőt adott 320-nál a kereszt, utána pedig csak a trader management képességein múlt, hogy elhozta-e a pozíciót vagy annak egy részét 6,5R-ig, illetve a további magasabb célok érdekében futtatja-e azt továbbra is, tőkére vetített nyereség 2% risk mellett 13%, mondom ezt azoknak, akik az R-ek értelmezése nehéz. 

Ta alapon kereskedők, DT-ek a tevékenységük mérésére nem a százalékos eredményt használják, hanem a kockázathoz viszonyított eredményt, azaz a risk-reward ratio-t, röviden RR-t. Az elvrendszer szerint tőke értékének 0,5-2% az egy ügyleten fennálló legmagasabb vállalható kockázat. Más hozzáállás a "2 percentage rule"-t használja, azaz a 2%-os kockázati mértéket, jelentése egy egységnyi kockázat, egy R, ezzel a mértékkel egyenlő. R-ben történő mérés alkalmas traderek, setupok teljesítményének összehasonlítására. A kereskedőnek óriási segítséget jelenthet a tevékenységében felmerülő hibák felismerésére és  a hibák kijavítására, a tipikusan rossz várható eredménnyel rendelkező setupok kigyomlálására.

USD/HUF hetes chart:



20 comments:

  1. Szia Ad!
    A korrekcio ennel a parnal meddig mehet most le,visszakuszhat akar 327-ig is?

    ReplyDelete
    Replies
    1. A legnagyobb kérdés, hogy a mozgás melyik hullámfázisban van.
      Annak függvényében a 327 elképzelhető, sőt ha B ment fel, akkor a 320 is.

      Delete
    2. EUR/HUF-nal a korrekcio 359,2-ig?

      Delete
    3. Ha B ment fel, akkor mélyebbre, ha nem akkor igen, +/- 1,5 huffal egész jó közelítés

      Delete
  2. Igen,figyelos mert jo a lehetoseg benne.320 alatt mar torne az elgondolasod?

    ReplyDelete
  3. eddig szépen megy sp,dax is közelit a 10 600 hoz

    https://www.screencast.com/users/kisbandi/folders/Default/media/36911c55-8c6d-4bd4-8071-dc6bef2caf42


    ReplyDelete
    Replies
    1. gratulálok a longokhoz, mindenki további esést várt,szép munka!

      Delete
  4. Szerintem a forint egyenlore tetot fogott ,a 10 hetes mozgo 1200 ponttal 348 körül van .. nem fogja elhagyni.Persze ez csak korrekció..

    ReplyDelete
  5. HUF kapcsán akkor emelkedő trendvonal letört. jelenleg 357.50

    ReplyDelete
    Replies
    1. Óvatos vagyok, de igen van rá esély.
      Óvatosság a támasz, illetve reggel volt egy short setup, annak a célárát értük el.
      Itt fog eldőlni hogy elkészült-e egy szerkezet (akár 5. akár b volt az utolsó felfelé kör) és
      innen jöhet egy forint erősödés, C vagy egy széles oldalazó negyedik hullám, ha nagyobb tf-n az északi irány mellett tesszük le a voksot.

      Delete
    2. A napos lendület miatt inkább forint erőre gondolnék, de a napos gyertya zárása még messze van. A támaszról szerintem lesz valami északi irány, ha nagy, akkor el kell vetni az erősödést. Most inkább arra hajlok, hogy csak oldalzni fog a támaszon és megyünk lejjebb. Az MNB küzd mint malac a jégen, az alapkamat emelést el akarja kerülni, de minden más területen kamatot emel, egy hét alatt harmadszor. Úgy tűnik valahol a sarokban van ott is egy szakember, vszélyes folyamatot kaptak el az utolsó pillanatban, chart szerint is és a funda oldalról is.

      Delete
    3. Akkor szerinted is véget ért ezzel a forint gyengülő trendje és sikeresen megállították a folyamatot?
      Újabb csúcsok már nem várhatóak mostanában?

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
    5. A havi kép alapján arra gondolok, hogy az esetek kevesebb, mint 10%-ban van ilyen formáció után fordulat, a gyertya még nem zárt, bármi lehet. Ez azt jelenti, hogy egy korrekció után még van esély egy magasabb szint elérésére. Időkorlát nincs hozzá, lehet a nyár is, vagy az az ősz, az is csak pár havi gyertyát jelent.

      A heti kép alapján jelenleg egy bearish harami alakul, ami egy folytatólagos szignál, ez a gyertya sem zárt, ma azért korai beszélni erről is. Ha harami lesz, akkor a folytatás előtt egy kis korrekció megérkezhet pár gyertyában. Hetesen annyira éles volt a mozgás, hogy a gyakorlatban elfogytak az eladók, klimax, nincs tér felfelé, amíg nem törik meg ez az elképzelés a piaci szereplők között, addig nem tud emelkedni, mert kvázi alig maradt eladó, csak vevő, de nem tudnak kitől vásárolni, mindenki szinte egy oldalra állt. Kell egy kis megnyugvás, hogy legyen aki rossz oldalra kerül.

      A napos gyertya elakadt az első komolyabb ellenálláson, nem tudta átvinni még azt sem.

      Gondolatok:
      Bearish, azaz forint erő verzió: Elliott alapján lehetett az utolsó felfelé szakasz egy B hullám, ebben az esetben egy komolyabb korrekció érkezhet (A hullám vagy a korrekció vége 348 környéke, C hullám, mély korrekcó esetén a kitörés visszattesztje 340 körül)
      Bullish: csak egy utolsó hullám utolsó előtti korrekciós hulláma és még egy csúcsra kifut, utána egy széles sávban oldalazás következik.

      Addig nem érdemes elővenni a forint erősödésre utaló lehetőségeket, ameddig a mai low nem törik le és nem alakul ki egy alacsonyabb tető.

      Nem zárom ki, hogy itt a forint gyengülés vége, de statisztikailag, gyertya és Elliott alapján kisebb valószínűséget adok neki.

      EURJPY m15-n bontakozott ki ma 13:30-ig bezárólag egy hasonló gyertya és indikátorkép, mint ami itt van naposon, amiből például új csúcs lett.
      lásd:
      http://keptarhely.eu/view.php?file=20200407v01sgqp7r.png

      TA alapon kereskedünk, tudjuk, hogy van, amikor a statisztika bár mellettünk áll, nem lesz igazunk. Pozíció felvételnél tudjuk, hogy az esetek egy bizonyos százaléka stopos lesz, de ezt tudjuk kezelni a setupok tesztelésével, pozició és risk managementtel. Van az, hogy a piac nem azt az utat választja, amire mi szavaztunk, de nekünk nem egy lövés a fontos, hanem sok és akkor járunk el helyesen, ha a nagyobb valószínűség mellett döntünk.

      Delete
    6. Köszi ez kijozanitó volt.

      Delete
  6. Vesznek mindent. Mintha nem sokak munkahelye vált volna bizonytalanná vagy szűnt volna meg, egzisztenciális bizonytalanságot okozva. Itt van még hozzá a vírus biológiai fenyegetése, bevétel kieséssel, költségekkel, súlyos egészségkárosodás, halál lehetőségével. Ehhez képest szórják a pénzt, mintha Disneylandben lennének. Nyílván sokan az évtized lehetőségeként tekintenek a jelenlegi helyzetre. Igaz, hogy elégett a részvény portfólióm értékének 40-50%, de milyen jó beszállási lehetőség adódott, mozgósítsunk minden forrást, nehogy kimaradjunk. Valószínű pont ez ágyaz meg az esés folytatásának. 2 napja 20Mrd feletti az OTP napi forgalma. Régen volt ennek többszöröse is, de mostanában erősnek számít. Pláne darabszámra, 44%-os diszkonttal a 15800 FT-os árához képest. Nincs itt a világvége, de sokak optimizmusan fog még kapni egy-két pofont, az valószínű.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahogy látom a forgalmat, két nagy adhatja, legalább egy pedig veszi. Gondolom két külföldi adja és valaki(k) felszívják, tippem van, védi magát az OTP és sok konyhapénz került a tőzsdére mostanság, ráadásul brókereink igazából csak a vételt értik és nekik a fontos a forgalom generálás, ha elfogy az ügyfél pénze, akkor kell keresni másikat hozzáállásról is hallottam már.

      Delete
    2. "A Sertorius alap az OTP saját részvény visszavásárlásai mellett hétfőn több mint 400 ezer részvényt vásárolt 8888 forintos átlagáron. A tranzakcióval a Csányi Sándorral kapcsolatban álló szingapúri alap a hétfői forgalom 17 százalékát adta."

      Delete
    3. Akkor megvan az intézményi magyar, de szerintem van még egy-két kettő nagyobb, bár nem ekkora vevő és a számok alapján két nagy alap, ami adja, ha jön még kettő, baj lesz

      Delete