Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Wednesday 1 April 2020

KV mellől (eurhuf)

Sokat rágódom és érzem magamban a bizonytalanságot. Sokat nem veszítenék és kockáztatnék, ha azt mondanám, hogy eljött az az időszak, amikor bármilyen korábbi célár valóssággá válhat pillanatokon belül. Évek óta mondom, hogy bizony a kedvező külső környezet megváltozásával meg kell majd fizetni az árát az elrontott gazdaságpolitikának, a jegybank csapdahelyzetbe kerül és a végén a széles rétegek fizetik meg az illiberalizmus, populizmus árát, a piac működése és az "old school" szabályrendszere nem változik, csak a róla kialakult képet lehet torzítani, de ha eljön az igazság pillanata, akkor a számla hatalmas lesz.

Nincs támpont, nincs kapaszkodó, nincs ellenállás, a tér a forint előtt, mint az űr, végtelen.


Ha hetesen akarok egy zónát megjelölni, akkor a következő lenne, ahol talán egy kis korrekció megindulására lehet számítani:


Naposon arra utal a szerkezet, hogy lassul az emelkedés, lehet érkezik egy kis megnyugvás, belerajzoltam egy lehetséges mozgást.





Ideális esetben elképzelhető a tető és 347  környéke között egy sávozás. A kérdés, hogy mennyire tekinthető ideálisnak a mostani helyzet. Ha megnyúlik a hullám, átviszi a kijelölt zónát,. akkor a korrekció sem fog ilyen mélyre leérkezni. A korábban jelzett bármelyik célár beteljesülhet: 373, 400 és a probléma, hogy ezek köztes célok, azaz az emelkedés vége, ahogy kezdtem bárhol lehet.

Egy kereskedési rendszerben probléma nélkül lehet kezelni ezeket a szituációkat, mert a jól elhelyezett stop, a 20 filléres spread nem probléma, egy R kockázat elveszik, majd másik traden bejön. 

Azonban, ha cash vásárlással akarjuk a vagyont védeni, akkor nagyon nehéz helyzetben vagyunk, melynek oka egyfelől a komoly költség, ami a váltással jár, illetve az időtényező, mert nagyon gyorsan mozog az árfolyam és a korábbiakhoz képest nagyon nagy utat képes bejárni pillanatok alatt. Van egy olyan faktor, ami pedig engem befolyásol érzelmileg. Nem segít, hogy igazam lett, látom azt, hogy mivel jár a mostani árfolyam,  a gazdaságra és az emberek életére a jövőben, ez súlyosabb, mint a koronavírus járvány következményei. Egyszerűen nem tudom érzelemmentesen kezelni a helyzetet, érintett lettem, ilyen esetekben pedig tudom, hogy nagyon sokat hibázok az elemzések kapcsán.


22 comments:

  1. Kicsit komor hangulatom lett így az áprilisi napsütésben, bolondok napján. Érdekes módon, a szerencse többször ezek mellé a balfékek mellé állt, drukkolok, hogy most is így legyen! Magunk miatt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. By the way OTT1 napos bearish divergencia beérni látszik.

      Delete
    2. Nem értettem az elmúlt két hétben magam a forint esetében.
      Most megértettem mi nyomaszt....
      A rendeleti kormányzás a nagyokat is lépésre kényszeríti, a politikai kockázat megemelkedett, lépniük kell, minimum csökkenteni a kitettséget. A piacokat nem érdeklik a politikai bullshitek, de a rendeleti kormányzás, a külföldi reakciók, akik talán függetlenek a magyar helyzet kapcsán (nekik mindegy, szabad véleményt alkotnak), látják ennek a kockázatát.

      Delete
    3. Erre én is gondoltam, én nagy cégként menekítenék a rendeleti kormányzást látva.

      Delete
    4. Szörnyű híreket hallok ma reggel. EURHUF margin callok több banknál, PBs srácok ezek szerint shortoltatták az EURHUF-ot. Ez nagy adag olaj lesz a tűzre, illetve már az.

      Delete
    5. A shortokat egyszer zárni is kell nem?

      Delete
    6. EURHUF short, forint vétel, ez zajlik már most is, vételi pánik, kényszer

      Delete
    7. A margin call-ok miatt?

      Delete
    8. Gondolom ez összetett. A korábbi nagy ugrás akkor volt, amikor zárni kellett, mert elfogyott a fedezett, vagy a veszteség csökkentése miatt. Elindult szerintem a pánik is (újra), mert végül nem lett nagy korrekció a piacon, gyors menetnél ez gyakori, ezért pánik vételek vannak, lassan már mindegy milyen áron, hisz olyan gyorsan mozog a piac, hogy pár órán belül így is úgy is pluszban lesz a pozíció (vagy nem, de racionális gondolkodásnak ilyenkor vége).
      Szóval egy oldalon a veszteség miatt kiütött pozik, esetleg fordítás, hogy az elmaradt haszon visszajöjjön, plusz azok, akik nem akarnak lemaradni a profitról, esetleg a reálgazdaság, akiknél hedgelni kell. A kérdés ki ad el ilyenkor? A chart alapján nagyon kevesen, klimax szint környékén kezdünk lenni több tf-n.

      Delete
    9. Írtam pár napja, hogy néha még azt sem kell tudni, merre lesz a gyors mozgás, csak menni kell vele. Ritka az ilyen szituáció. Ha megnézel egy 4H chartot, megvolt tegnap a korábbi ellenállás tető kivétele és visszatesztja, közben egy ékkel ugyanez történt és eldurrant, onnan látszódott, hogy észak lesz, lehet, inkább mind dél.
      Nagyjából 2 forint stpoppal (+2, ha napon túl volt a belépő, mert ennyi volt éjszaka a spread nálam) be lehetett longolni. Aki nem ker rendszeren csinálja (0-24), hanem bankon keresztül, vagy cashben, annak ez a lehetőség nem játszik.

      Delete
    10. Ha eléri a 373-at, a korrekciós zónát hova tennéd?

      Delete
    11. Ha ezt felhúzzák odáig, akkor a korrekció vége lehet 358-nál magasabban lesz.

      Delete
    12. Hétvégén kérdezz rá, amikor a negyedik hullámok ideális korrekciós szintjéről lesz szó. Szerintem konkrétan vasárnap 11 óra körül. akkor megmutatom mit érdemes nézni, megnyúlás esetén.

      Delete
  2. EUR/HUF:
    A 2008-as válság akkor nem a történelmi mélypontján találta el a forintot, most viszont igen. (A 2008-as válság beütésekor az EUR/HUF jegyzése 235 Ft körül volt, a történelmi mélypont előtte ~280 Ft körül volt.)

    Ennek ellenére a forint a történelmi mélypontjához képest ~11%-ot tudott gyengülni, összesen pedig ~30%-ot gyengült (~312 Ft).
    Majd idővel a forint visszaerősödött a korábbi történelmi mélypont alá nem sokkal (~270), de kb. 2 évvel később már újra a 2008-as válságban elért ~310 Ft-os mélyponton volt az árfolyam.

    Ez alapján én korántsem látom akkora kockázatát pl. a "cash vásárlásnak", sőt inkább olyan tendenciákat látok (rendeleti kormányzás, eu-ból kikacsingatás, keleti nyitás, 2022-es választás, stb.), ami alapján várható hogy hosszabb távon inkább a mostani szinteken stabilizálódhat az árfolyam.

    Cash vásárlásra (ha valaki ebben gondolkodik) tudom javasolni pl. a Transferwise-t, gyors és középárfolyam +1,5 Ft-ért vált (Borderless account).

    ReplyDelete
  3. Szia!
    Esetleg az Usd/Huf keresztrol is megosztod a velemenyed?

    ReplyDelete
    Replies
    1. LONG: 331,5-t elérte 335 a következő célár
      Van egy bull flag, nem ismerem mélyen az alakzatot, annak a célára 363-365, nálam TP 6-7 környékén van ez a szint.

      Delete
    2. Az utat ugyanakkor nem tudom megmondani. Ez nem mély elemzés, brutális belső feszültség van bennem, nem tudom a szokásos módon kezelni, tombolnak bennem az érzelmek. Most, hogy végre rájöttem próbálok függetlenedni, de nehéz.

      Delete
    3. Fuss/bringázz egyet (egyedül)!

      Delete
    4. Tavaly volt egy térdsérülésem (gyulladás), szerintem kicsit túltoltam a futást, rekreáción voltam, erre jött a vírus, pedig épp elkezdtem futni.... hiányzik, az szokott lekapcsolni, ott tisztul le a gondolkodásom.

      Delete
  4. Komoly opció az EU kilépés....

    ReplyDelete
  5. Mindeközben mit nekünk forint gyengülés, erre is ráérünk:

    Elvenné a polgármesterek döntési jogát a kormány a veszélyhelyzet idejére
    https://index.hu/belfold/2020/04/01/semjen_torvenymodositas_vedelmi_bizottag/

    ReplyDelete
  6. Nem tudom hogy ti hogy vagytok vele, tőkepufferek 2020. július 1-jétől való feloldásáról döntött az MNB.. de èn azt mondom igen meglódithatja az otp-t bevèteli oldalon a következő 3 évben, ha kihelyezi az "összes" pénzét vagy egy részéből pl sajatrészvényt vásárol nem hivatalosan...

    ReplyDelete