Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Saturday 21 March 2020

Chart idő- és értékjelzés nélkül

Amikor az elemző egy ilyen chartot lát, akkor azt mondja, hogy fordulós jelzés van a charton, a korrekció végének célzónája minimum az előző támasz környékén van. Sokan felismerhetik a chartot, de aki nem, az gondolkodjon el rajta, hogy ő vajon hová célozná meg a korrekciót végét minimálisan!


Az emelkedő csatonra még nem tört, maximum az utolsó szakasz emelkedő csatornája. A sok gyertyából álló emelkedés, elég komoly eséllyel egy impulzus, a korrekció reális szintje az adott impulzus trendben való elhelyezkedésének függvénye. Ha az egy 5. hullám, akkor a korrekció a bal alsó sarokban tartózkodó szinthez is visszatérhet. Időben és méretben az utolsó fekete gyertya még túl kicsi ahhoz, hogy kész korrekció közeli állapotokról beszéljünk, sok gyertyára van ahhoz szükség, hogy a korrekciót elfogadottnak tekintsük. Sőt, azt a lehetőséget sem szabad kizárni, hogy fals jelzésünk van, bár a tapasztalt szem a jobb felső sarokban lévő mozgást ezen a tf-n is be tudja számozni kész szerkezetnek, természetesen sokkal nagyobb pontatlansággal, mint ha ugyanezt alacsonyabb tf-n tenné.

13 comments:

  1. Az szkeptikussá tesz így elsőre, hogy az utolsó felkörben nincs érdemi teligyertya, csak az utolsó. Azaz nem volt benne még érdemi korrekció.

    ReplyDelete
  2. A magyar gazdaság jövőbeli teljesítményére ható rizikó faktor:

    Dr. Patay Gábor (orvos) véleménye a hazai helyzetről: Közélet Közzétéve 2020 Már 20.
    .
    Tisztelt Döntéshozó!
    Ma végignéztük illetve végighallgattuk az Országos Tisztifőorvos tájékoztatását. Ez késztetett bennünket írásra. Jelenleg az elhangzottak alapján azt gondoljuk, hogy kb. csütörtök-péntekre 100-110 hivatalos betegünk lesz Magyarországon, immár vidéken is megjelenik a fertőzés és rá 12 -15 napra ez a szám 1000 – 1600 lesz. Hangsúlyozandó: ez a hivatalos adat. A valószínűsített fertőzöttek száma ennek sokszorosa, melyet az elmúlt napokban több alkalommal, többféle módon kiszámoltunk különböző peremfeltételek esetén. (Az utóbbi néhány nap betegszámait tekintve egészen pontosan képesek voltunk napokkal előbb prognosztizálni, nem túl bonyolult a mutatvány.) Ezt követően ‪7 nap múlva‬ a betegszám meghaladja majd a hazai Eü kapacitását. Érthető, ugye? Nem lesz elég lélegeztető gép, személyzet… Majd újabb kb. 6-8 hétig fog tartani a folyamat, jön az úgynevezett plató fázis (amikor már nem tud tovább nőni az ÚJ betegek száma exponenciálisan) és elindul lassan a csökkenés.
    Az, hogy a plató ott lesz, ahol (jóval a kapacitásaink felett), az az elmúlt 3-4 hétben tapasztalt “várakozásnak” (döntésképtelenségnek?) köszönhető, illetve a feladatra teljesen alkalmatlan tisztifőorvosnak. Ha lenne egy, a feladatra alkalmas Tisztifőorvos, akkor ma már
    .
    – lennének első-, másod- és harmad- vonalbeli kórházak, kereszt-kontamináció nélkül. Most sikerül az összes egészségügyi intézménybe bevinni a koronavírus fertőzést a teljes hozzá nem értés miatt. Az olasz tapasztalatok alapján az Eü személyzet 10-15%-a az első két-három napon belül elkapja a vírust, nagy része nem lesz ugyan beteg, de gond nélkül fertőz. Ez jelenleg már kb. 2-3 hete így történik nálunk.
    .
    – lennének védőfelszerelések. Minden híresztelés és hazudozás ellenére nincsenek. Vagy el vannak dugva valahová. Hatvanban, Jászberényben, Szegeden, Szombathelyen, Győrben dolgoznak olyan kollégák az intenzív osztályon, akik 3-5 maszkot, kettő-öt köpenyt kaptak 3 hete!!! Ez az első egy-két nap elhasználódott. Azóta új nem érkezett. Majd egyszer megérkezik…
    .
    – ha lennének védőfelszerelések, akkor annak használatára (hogyan vegyük fel, vegyük le önmagunk megfertőzése nélkül) lennének tanfolyamok, gyakorlatok MÉG NEM ÉLES helyzetben. Ilyenről nem is hallottunk, csak elvétve, az is az osztályvezető orvosok leleményessége miatt történt.
    .
    – külön betegforgató brigádok kellenek az olasz és spanyol tapasztalatok alapján, akik folyamatosan szkafanderben forgatják a hasonfekvő betegeket (az ARDS-es állapotban levő betegeknél ez a bevált lélegeztetés: óránként vagy sűrűbben meg kell forgatni, különben elveszítjük őket). Ezt a kezelő személyzet nem tudja csinálni, nincs rá ideje, plusz nem is igényel szaktudást, csak védő felszerelést – magyarul nem egészségügyi végzettségűek is tudnák csinálni minimális gyakorlást követően, ezzel életeket mentve. Nincsenek ilyen brigádok.
    .
    – mozgó mintavevő egységek működnének, akik kimennek a gyanús betegekhez. Jelenleg a beteg kószál keresztbe-kasul a különböző intézetekben, míg talál valakit a sürgősségin, aki mintát vesz. Ez nem sürgősségi feladat, és oda tilos lenne bemenni fertőzés-gyanús betegnek. De most bemegy. Akik ott fekszenek, azok valószínűleg nem koronavírus fertőzöttek voltak. Eddig. Néhány ilyen mintavétel után majd azok lesznek. Ez csak pár gondolat, ami felmerült. Ha lenne tiszti-főorvosként működő tisztifőorvosa ennek az országnak, akkor ilyen intézkedések történtek volna már kb. 1-2 hónapja, mivel vannak előttünk (4-6 héttel) más országok, akiktől minden információt be lehet (be lehetett volna) szerezni – ugyanis ha megkérdezzük őket, akkor elmondják....."

    Forrás:https://olkt.hu/dr-patay-gabor-orvos-velemenye-a-hazai-helyzetrol/?fbclid=IwAR0fLhKD8v4-xw1OGNqrqnd_ctLM2nE3jN2vE5YxizXBJA2tN_px9UC5THs

    ReplyDelete
  3. Sajnos így van. A sok politikai kinevezett, az elmúlt évtizedekben kivéreztetett, lerohasztott egészségügy és oktatás nagy kockázatot hordoz. Attól tartok, ezt is meg lehet úszni..

    ReplyDelete
  4. Szia Ad,
    Nagyobb tf-en (heti/havi) kontextusba helyeznéd nekem/nekünk az Eur/Usd keresztet? Sajnos elvesztettem a fonalat..
    Köszönöm, ha megteszed!
    Üdv, Andro

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia Andro!

      Először arra gondoltam, hogy egy korrekció fut le délnek, aminek a c hulláma egy Ed.
      Elképzelhető, hogy egy impulzus 5. hulláma volt ez az edszerű valami, korrekció, majd újabb mélypont. Ez volt anno az eredeti elképzelés és paritás alatt valamennyivel az árfolyam.
      A devizák esetében a nehézséget az okozza, hogy az elmélet egy folyamatosan növekvő modellre épül (rv piacokra lett kidolgozva), ahol bár vannak visszalépések, mindig előrefelé halad a piac. A devizákra ez csak korlátozottan igaz, egy szint felett már nem impulzusok mozognak, hanem korrekciók, a devizapiacok egy "állandó korrekciós fázisban" lévő piacok.
      Ami folyamatosan kérdéses, hogy mikor történik meg a váltás, mikor ér véget egy szakasz, amit már nem követ emelkedés.
      Válság legtöbbször dollár erővel jár az elején, mivel a legtöbb hitel (70% a világon, korábbi becslés) ebben a devizában áll fent, bizonyos értelemben menekülő deviza is, ezért a válságok kirobbanásakor megnövekszik iránta a kereslet. Ezt láthattuk a múlt héten is, amikor a piac kifogyott a dollárból és a FED-nek kellett lépnie. H4-n követhető a mozgás, hetesen/havin kérdőjeles, pedig a piacok, legalábbis az rv/index piacok ezen a tf-n trendelnek. Nincs tapasztalatom és ahogy látom a mozgásokat, szerintem senkinek nincs, ezen piaci körülmények között. Nehéz így a múltbeli adatokra épülő előrejelzések készítésére.
      A felszúrás a havi charton nem tetszik, az indikátor kép most érhet el egy long setup közeli állapotba, amit pár héttel ezelőtt már megrajzoltam, mint várakozás, ha túl fut rajta, nem teljesül és kuka a gondolat.

      Delete
  5. EUR/USD:
    https://m.investing.com/analysis/eurusd-mar-23-view-200518003


    https://m.investing.com/analysis/speculators-cut-their-us-dollar-bullish-bets-euro-yen--aussie-bets-surged-200518012

    Az utóbbi cikk meg is magyarázza a felszúrást 1.063-ról 1.08 felé, de ezek szerint sokáig nam tartott a lendületük mert vissza is verték többé kevésbé..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lehet, hogy rosszul értelmezem/olvasom az infokat, de én a cikk alapján - ha átmenetileg is - de némi euro emelkedésre számítanék..a számok alapján, mintha arra rendeződnének át a felvett poziciok (elvileg az árfolyamnak korrelálnia kellene, nem?).

      Az EUR/HUF keresztben láttok arra reális lehetőséget, hogy a közeljövőben (akár korrekció miatt/keddi kamatdöntés miatt/hetes gyertya felső kanóc miatt) átmenetileg a 340 közelébe lejöhet? vagy a jelenlegi helyzetben innen az a sokkal valószínűbb, hogy gyors rajttal elszáll felfelé..és ez a pénteki visszahúzás volt a korrekció.

      Köszi&Üdv,
      Andro

      Delete
  6. A fenti chartra megoldás:
    https://stooq.com/q/?s=^spx&c=100y&t=c&a=lg&b=1

    ReplyDelete
    Replies
    1. Egyébként, ha megnézzük, a fenti chart az elmúlt 11 évvel összevetve, szinte tökéletes fraktál.

      Delete
    2. remélem nem, az minimum világháborút jelent és az emberiség 50-75%-nak halálát

      Delete
  7. Az biztos ha az 1800-2000 zóna nem fogja meg elfelejthetjük az uj Hullámot fölfelé. De mi vinnè 3400 fölè vissza.? Szerintem nem tart ott a világgazdaság hogy ez bekövetkezzen a következő másfél évben.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nem tudom, mit ahogy azt sem tudtam, hogy az olajat mi hozhatja le 20 (inkább 10) dollár alá. Most 20 körül vagyunk és már tudom, hogy a chartnak volt igaza, működik a szabályrendszer, még akkor is, ha hihetetlen célrakat jelez be, megdöbbentő még a számomra is. Ha megnézzük az aranyat, az pedig a várakozások szerint esik, pedig válság van, amikor mindenki emelkedésre számítana. Azon kevesek közé tartozok, akik az egész mostani helyzetre izgalommal tekintenek, mert olyan dolgokat tapasztalok meg, amiben még nem volt részem, szerencsére ezt mindenfajta félelem nélkül. Nem voltam rossz irányba, nem ragadtam be, nem buktam, így nyilvánvalóan könnyebb.

      Delete