Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Saturday, 7 March 2020

BÉT (Blue papírok)

Az elmúlt két hét igazán izgalmasra sikerült a piacoknak, szerencsére, aki a blogot olvassa, annak mindez nem váratlan, hanem jó előre látható, kiszámítható események sora volt. Ezért szeretem nagyon Elliott elméletét! Bár konkrét kereskedési jelzésre, belépőre nem használható igazán, sokkal eredményesebb rendszereket lehet építeni, de a veszélyek/lehetőségek előrejelzésére és a lehetséges célár zónák kijelölésére még akkor is sikeresen használható, ha amúgy nagyon sok kétségünk van a piac számozásával kapcsolatban. Nézzük mi látszik most a kisebb és nagyobb képeken a magyar piacon!

Richter:

Az őrült száguldásnak a célzónában vége szakadt, lefordult a piac és a várt támaszról északra indult, a várakozások szerinti 6950-7020-as szint magasságába. Ahogy egy olvasói levélre írtam a mélypont környékén, számomra a 7000-es szint, vagy akár egy ATH is benne van, volt a pakliban.
Mindezt a feltételezett bull számozás, vagy a lefordulás magas korrekciós szintje alapján gondoltam. Igen, ez a szint abban az esetben is benne volt a rendszerben, ha innen szörnyen nagy esés következik be.

A Richter esetében az éles felfelé mozgás heti/havi tf-n részben váratlanul ért, mert meglehetősen bear voltam a részvényt illető technikai kép/elképzelés alapján. Tudom, hogy a felkörben a részvényt, egy-két személyhez köthető, hatások érték, melyek érdemben befolyásolták a technikai képet, ezért az alapvető feltételeimnek már nem felelt meg a papír, továbbá az eszközrendszerem  pontosságát érdemben befolyásolja mind a mai napig.

A fentiek miatt a várakozásaimat a charton is látható kritikus szinthez kötöm. Amennyiben a kritikus szint letörik, akkor a nagy képen a 4000 körüli szintek is teljes mértékben elképzelhetőek lesznek a papír vonatkozásában a következő pár évben. Amennyiben a kritikus szint a következő lefelé körben is kitart, akkor egyértelműen a korábbi tető fölé várnám az árfolyamot, azaz nem csak lokális high-ra, hanem ATH-ra is.

Richter hetes kép:OTP:

Az OTP-ről mindenkitől csak jót hallok, stabil, megfelelő jövedelmezőség és hatalmas tartalékok, továbbá a leánybankok kitűnő teljesítménye az első körben felhozott érv a bankpapír árfolyama és várható értékmegtartása mellett. Hasonló érveket hallottam 2007 nyarán is. Bár a kisebb tf-ken nem egyértelmű, hogy mi zajlik a bank chartján, a távolabbi képek azonban meglehetősen sötét felhőket mutatnak.

A havi charton az MACD ugyanúgy divergál, mint a 2008-as válság előtt és hasonlóan beszámozható legalább egy kész szerkezet, melyből korrekció megindulására lehet számítani.  A korrekció első érdemleges szintje pedig 10.000 körül található, ahol egyébként egy támaszzóna is elterül. A következő nagyobb időszakban a bankpapír árfolyama elég jó eséllyel visszatekint a jelzett zónába. Havi tf-ről van szó, egy ilyen korrekció időben is elhúzódhat, vagy egy pánik esetén néhány hónap alatt meg is történhet, nehéz az idővel kalkulálni, ugyanakkor a veszély ott van a charton, érdemes vele a hosszútávú befektetőknek kalkulálnia.


MOL

Nagyon rosszul néz ki a MOL chartja is, sőt, még annál is ahogy az ember első ránézésre gondolná. Elég nagy valószínűséggel a jelenlegi esés a 2000-es szintet célozhatja meg, ahol elakadhat az esés, azonban a vételi próbálkozások befulladása után újabb erősebb esés következhet, aminek a vége akár az 1000 körüli támaszzónák valamelyik lehet.
A blogon korábban rajzoltam egy nagyon távoli olajchartot, amin a szakmai szempontokat is figyelembe véve nagyon komoly olajár csökkenés látszik (15-20 dollár alatti ár), azonban ennek ideje bizonytalan. A MOL havi chartját és ezt a gondolatot összevetve azonban mostanra láthatóak olyan funda események, melyek már nem mutatnak olyan éles szembeállást az említett olajár, vagy akár a MOL árának esésével szemben.BUX

Már decemberben írtam arról, hogy nem lepne meg egy 10.000 pontos bux esés januárban.Az esés elindult, volt, amikor 6.000 felett is járt mínuszban az index értéke. Kisebb tf-n nagyon nehezen értelmezem a mozgást, de nagyobb tf-n a korrekció végének a jelölt zónát gondolom. Szép divergencia , ahogy az 2008-ban is volt.


Mtelekom

Elérte a célzónát, anélkül, hogy a fej-váll alakzatot megcsinálta volna. További esésre jöhet, az első komolyabb támasz a jelölt célzóna lehet. Ez nem jelenti, hogy onnan automatikusan emelkedés jön, inkább csak azt, hogy nagyon nagy eséllyel eljut a zónába a papír árfolyama.Folyt köv. kispapírok (OTT1, EstMedia/ és ami még felmerül)

11 comments:

 1. Az utobbi idoben inkabb a hazai papirokkal szoktal foglalkozni itt a blogon.
  Elkezdtel te is kereskedni veluk?Vagy erdekesebb a mozgasuk es azert tobb a figyelem/elemzes?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Több dolog együttes hatása.
   Vége a "buy and hold" időszaknak a magyar tőzsdén, izgalmas idők következnek, gyors irányváltások, meglepő fordulatok.
   Az olvasók inkább a magyar piac érdekli, mint a külföldi piacok, erre érkeznek kérdések és természetesen a magyar devizakeresztekre.

   Delete
  2. Vannak olyan elemzések, amik a közérdeklődésre nem tartanak számot, egy-egy kérdés során nézek meg papírokat konkrétan az USA-tól Ausztráliáig, ezek nem kerülnek ki a blogra, de ha van olyan, amit a közönség fontosnak tart és látok valamit a charton, az időm függvényében szívesen meg szoktam csinálni.

   Delete
 2. Usd/huf-ra irtad h bent van egy nagyobb teto,es(gyorsan) el is erte a 295-os szintet,ahogy megirtad.
  Akkor tovabbi forint gyengulest mar nem gondolsz a dollarral szemben,inkabb erosodest?

  ReplyDelete
  Replies
  1. EUR/USD fordulhatott, a dollár forint szintetikus pár, a forint mozgása az eurhoz kapcsolódik. Ebből az aspektusból reális az elképzelés.

   Sokáig nem értettem, hogy milyen formában jöhet forint erő, miközben a piacokon eluralkodik a félelem, rengeteget beszélgettünk erről, hogy talán nem lesz időbeli egyezőség. Most van rá egy megoldás, ez nem Elliott, funda. Hatalmas carry trade állomány épült ki az alacsony magyar és magas környező/US kamatlábak miatt. Ha a jegybankok további kamatcsökkentést valósítanak meg, akkor a kamatelőny eltűnik és a pánik pozíció zárások hatalmas forinterőt hoznak az eurral szemben, ami az eur erősödése miatt látványosabban hathat a dollár forint keresztre is. A kérdés, hogy az eurhuf várt csúcs bent van-e. Szerintem már nagyobb az esély rá, mint arra, hogy nem. Közben mindkét párban erős short setup alakul, más-más, de nagy tf-n, trigger még nincs, de közel vagyunk hozzá, nagyon közel.

   Delete
  2. Koszi!
   A setup,ha elesedne mennyire mutat melyre?

   Delete
  3. Második célárzóna 255-260-as szint, kb. Elég mély?

   Delete
  4. Az nagyon mely,mar-mar hihetetlen az elmult idoszak utan,de ha valakinek neked ezt elhiszem. :)
   Gondolom ez a setup nagy idosikon jelentkezne,tehat ide hosszu honapok utan erkezne le.

   Delete
  5. Nagy tf, 2-3 év is akár, erre nincs adatom, mennyi idő alatt fut le egy ilyen.
   6 év alatt értük el a mostani szinteket (2014-es elemzés) és bármikor tévedhetek is

   Delete
 3. MOL chart a stooq-on (hosszú táv) teljesen és nagyon durván máshogy néz ki...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Válts logaritmikus nézetről lineárisra és akkor megkapod kb ezt. Átlagárat látsz, itt pedig a valósat.

   Delete