Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday 20 January 2020

KV mellől

Gyors, rövid, első gondolatok a reggeli kávé mellől a piacról:

EUR/HUF: Továbbra is longos vagyok, immáron alacsonyabb tf-k is a korábban jelzett zónába mutatnak (339-341). Hetesen a slingshot, ami eddig is és úgy tűnik most is kifogástalanul működik. 

EUR/USD: Forint gyengülés 306 egész jó célárnak tűnik.

EUR/NOK: A semmi, az oldalazás nagyon működik, a korrekciók ilyenek. Lefordulni látszik és ezzel az erős long setup lehetőségét veti el. Továbbra is széles sávban mozoghat, 9,75 környéke egy nagyon ideális 3. célár lehetne (ebben az esetben most 3/4-5-ben mozoghat), ami után egy nagyobb korrekció érkezhet. Az elmúlt két hét mozgása azonban egyre inkább arra mutat, hogy a 3. kész lehet, a korrekció kezd túlságosan széles lenni. Ebben a verzióban egy B hullám közlekedését (4/b) várnám délnek, akár a fent említett szintig, ahonnan egy erős északi mozgás is megindulhatna, melynek a tetejét maxuimum 10,03 környékére várnám, 10,05 felett az elgondolásokat újra kell értelmezni.

Arany: Ha a mostani szintekről sikerülne elrugaszkodnia, akkor az új high nem okozna meglepetést számomra.

Kávé: Mély, déli irány, 108-109 között érdemes figyelni egy esetleges fordulat kialakulására.

OTP/BUX: emelkedésben gondolkodom, lássuk mi lesz belőle.

21 comments:

  1. Az előző bejegyzés alatti USA számozáshoz gondolatok:

    -Ilyen időtávon miért nem logaritmikus skálát használ az elemző? Indokolt lenne, az arányok és a tévedések elkerülése érdekében.

    - A 3. hullám, főleg magas trendszinten együtt jár fundamentálisan egy erős gazdasági teljesítménnyel, a gazdaság kifogástalan állapotával, valóban ezt éljük?

    - Nagyobb trendszintű korrekció, nagyobb korrekciót hoz időben és térben II vs ((2)), megállja a helyét?

    - Flat korrekció megjelenése 2. hullámban csupán 20-30% valószínűséggel rendelkezik, főleg akkor jelenik meg, ha magasabb tf-n erős trend uralkodik (mondjuk 3/1/2-ben), mi indokolja a flat 2-es hullámként történő értelmezését?

    - Elliott 2012 utáni időszakra becsülte, hogy elérjük a ciklus szintű 5. hullámot, ekkorát tévedett volna a rendszer megalkotója?

    Természetesen nem kőbe vésett szabályok,csak statisztikai valószínűségek, a piac pedig mindig választhatja a kevésbé valószínű utat. További fontos megfigyelés, hogy nagyobb trendszint fordulatokra összeállnak az indexek a világban. Vajon az ausztrál index képe is egy momentumos, ereje teljében lévő 3. hullámra utal?

    A tavalyi évben a sajtó tele volt az összeomlással, nem következett be, most jönnek a mindenen túlmutató jóslatok, vajon mit tudunk a tömeg értékítéletéről és annak változásának dinamikájáról, természetéről?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erre gondolsz?
      https://kepkuldes.com/image/h8TWSN
      Amit Hathor linkelt be?

      Nekem már ott sántít, hogy az 1-2 szerintem a 29-33-as válság volt. A Stooq-on ott van
      az 1700-as évekig visszamenőleg a graf, 2008 környéke az nálam a 3-4 (flat) inkább...
      Bár nekem az egész nagyon fura...2008 óta hallgatjuk, hogy minden válságban van...5 hullámban inkább megnyugvásnak kellene jönni, hogy "mégis minden rendben van"...
      Nos, majd kiderül... :-)

      Delete
    2. Igen, pontos kétely, főleg log skálán. Nem a trend elején vagyunk, a flat inkább 4. hullám jellegzetessége, előtte pedig elég komoly menetelés volt. A pénznyomda pedig okozhat egyfajta megnyúlást a charton, nyilván majd 20-30 év múlva pontosan meg tudjuk mondani.

      Delete
  2. TYOdxb: Dreams can come true: HUF ATH ;) ... soon :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Ad, tudom hír nem érdekel..

    hátha :)

    https://www.portfolio.hu/deviza/20200120/varatlant-lepett-az-mnb-erre-erosodik-a-forint-413045

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gazdasági újságírás, van egy hirtelen piaci mozgás és keresnek hozzá egy hírt.

      A 15:00 órás gyertyában esett be, miközben fél kettőkor egy kérdésre, hogy meddig eshet (már a kérdés is érdekes, ugye? - tanult kolléga ) azt írtam, hogy 335 az első ellenállás, de ideálisan 333. Kicsit túltolták 335-n, hirtelen.

      Delete
    2. Jó reggelt!
      Eur/Huf-nál 333-ig erősödést gondolnál, és onnan lassabb építkezést az új csúcsra?
      Eur/Nok lehet végre elindult a korrekció magasabb szintekre. :)

      Delete
    3. Igen.
      Igen.
      Ennek van nagyobb esélye.

      Delete
  5. Futik bepirosodtak.
    Kiderul adnak-e jelet lefele ezekben a napokban. Davosban kozben 4napos gazdasagi konfi van.

    ReplyDelete
  6. Huf bizonytalan de inkább erősödik, MNB tureshatara 337 volt, infláció miatt fölötte nem kellemes már neki

    ReplyDelete
  7. EUR/HUF:

    MNB: Az elmúlt években számtalan szintnél elhangzott, hogy az MNB-nek fájnak bizonyos szintek, 320, 330 esetében is ez volt a vélemény. Ha ránézünk a chartra azt kell mondani, hogy az MNB politikája egy folyamatos leértékelés politikája, a pénz értékének elinflálása ez teljes mértékben összefügg a jelenlegi gazdaságpolitikával. A jegybank elvesztette függetlenségét, ennek pedig komoly kockázatai vannak egy nemzetközi pénzpiaci turbulencia esetében is, nem szólva arról, ha esetleg egy 10 éves nemzetközi felfutás után egy kisebb, vagy nagyobb válságciklusba érkeznek a piacok. A jelenlegi helyzet nem az MNB gazdaságpolitikáját tükrözi, sokkal inkább a nemzetközi folyamatoknak, a pénznyomda és ezáltal az ingyen pénz világtörténetben minden bizonnyal leghosszabb szakaszát. Az elmúlt 10 évben folyamatos leértékelődés zajlott, ennek köszönhető a 30%-os értékvesztés az EUR-ral szemben.
    Ha zavarnák a folyamatok az MNB-t, akkor szakmai lépéseket kellene hozni, ami azonban az elhibázott gazdaságpolitikáról, vagy annak egy részéről húzná le a leplet. Mindenki látja, tapasztalja az infláció mértékét és látja a hivatalos számokat. Magyarország történetének legnagyobb összegű támogatása érkezett be az országba az EU-s támogatásoknak köszönhetően, a fenti adatok ennek figyelembevételével még rosszabb képet mutatnak. Még mielőtt messzebb mennék ebben a dologban lezárom. Szóval, ha az MNB-t zavarná a jelenlegi folyamat, akkor bizony változtatni kellene a politikáján.

    Marad a chart, a charton pedig 70%-os működésű setup 339-341-re mutat, ennek alapján azt gondolom, hogy az esélyek a forint gyengülésére mutatnak, nagyobb tf-n. Bejön? Nem biztos, de ez a nagyobb esély.

    Elliottilag: Több gondolatom is van, nem egyértelmű a kép és az alakzat. A forint jellegzetessége miatt kisebb tf-re nem lehet megfelelő biztonsággal lemenni, a magasabb pedig nem mutat elégséges információt. 332-ig longban és a lefelé menő hullám korrekciójában gondolkodom, ha töri sem jelent egyértelmű, azonnali short gondolatot, csupán ott értékelném újra a jelenlegi elsődleges verziómat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Egyetértek egyébként az MNB vel kapcsolatban

      Delete
  8. EUR/NOK: erős megindulás északnak, nézzük, hogy ez fordulat, vagy a várt korrekció.

    ReplyDelete
  9. Nasdaq sp500 mintha lefordulna...

    ReplyDelete
    Replies
    1. USA: magasabb céláraim vannak, asszem, majd megnézem

      Delete
  10. KV: elérte a jelzett célárat, óráson nincs fordulós jelzés - még, de esély van rá, ugyanakkor az indikátor kép még elég bearish, várni kell egy magasabb aljra, hogy hitem legyen ennél a célárnál a fordulatban.

    ReplyDelete