Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday 28 October 2019

USD/HUF

Az elmúlt időszakban (nyár eleje óta) több terméknél tűnt fel, hogy az Elliott-i oldalról a legjobb tf a hetes. Ott lehet a legjobban leszűrni következtetéseket a várható mozgásról, ott tompul annyira a zaj, ami a chartot éri (pl.: az amerikai elnök twittjei), ami már nem zavaró.

2014-től követtem kifejezetten szorosan a kereszt mozgását, talán az elmúlt év elejéig, azóta ritkán foglalkoztam vele. A 2014 július eleji elemzésben foglalt célárak közül egyet nem ért el a piac (350), a köztes elemzésekben felmerült további célárak közül a 303-as szint környéke teljesítésre került, illetve van egy 316-320 környékére mutató jelzés, ami még nem. A nagyobb tf miatti mérések miatt széles a sáv, ezek a mérések sem frissek, évekkel ezelőtt készültek.

Havi tf-n akár el is készülhetett egy felfelé menő szerkezet, ha nem, akkor nagyon a végét járja. Az utolsó long setup elérte a minimum megfogalmazott célárát, ha esetleg tovább menne, akkor a 314-320 közötti zóna ideális megálló lehetne.

Az utolsó hetes long setup elérte a célárát, a következő ugyancsak az előbb említett zónára mutat. Ha Elliott-i oldalról szemléljük az eseményeket, akkor elég nagy magabiztossággal kijelenthető, hogy ez nem teljes szerkezet, a "right look" még nem teljesül, az utolsó 5. hullám 4. hulláma tarthat(ott) délre és meg is jelent egy bullish csúzli lehetősége a charton, ugyanakkor a fordulós kalapács gyertyára (Hammer) még nem jött a megerősítés, melyet ezen a héten várhatunk.

Elliott-i értelemben a lefelé tartó korrekciót addig tudom 4. hullámnak tekinteni, azaz korrekciónak, amíg a charton jelzett zóna alá nem zár be a piac, ha megteszi, akkor újra kell értelmezni a chartról levont következtetéseket. Ideális hullám végponthoz érkezett a piac a múlt héten, egy fordulós gyertyakombináció arra utalhat, hogy a tető fölé, vagy közelébe visszamehet a kereszt (teljes korrekció, vagy flat).

Egy nagy menetelésnek szakad hamarosan vége, tartósabban, vagy átmenetileg, ha elindul egy korrekció akkor 275; 245 környékére is lezúzhatják a keresztet, utána 350-es célár még nem kizárt (!), de ekkora tf-n, devizában már nem szívesen számolok impulzusokkal, mert többször fogok tévedni, mint ahányszor igazam lesz. A devizákra jellemző a szinte vég nélküli korrekciós mozgás (egyedi sajátosság), így el kell fogadni, hogy ahogy a fák, a deviza mozgások sem nyúlnak az égig.

USD/HUF hetes chart:

5 comments:

  1. Üdv!
    Nálam ez már sehogy nem jön ki jó bullish slingnek (az én indikátor beállításaimmal), legalábbis hetes tf-en, túl mélyre ment a gyorsabb indikátor, nagyobb tf-en sem igazán mutatja, ebből inkább egy behalt sling lesz véleményem szerint.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kereskedési szempontból nem ideális, nem is szeretem ezeket a slingeket, de 4. hullámoknál felmerül és irányt adhat a számozásra. Itt szét kell választani a kereskedési és elemzési verziókat, illetve ugye itt még semmiféle fordulós gyertya alakzat nincs. A behalás is kérdés, ki mit ért rajta, felszúrhat a célárig (vagy b és dupla top), ami kereskedési szempontból besülés, de elemzési oldalról találat, hisz megindult a következő hullám.

      Delete
    2. Végigteszteltem az ilyen típusú slingeket és annyira kevés a várható értéke, hogy nem tekintem setupnak. Ha nem b, azaz nem a hullámot lövöm meg, akkor sem jut a legtöbbször messzire, és éles nagy gyertyával fordul, ami a kiszállást nehezíti, ha meg a, akkor jó eséllyel a lefordulás a stopot elviszi, majd természetesen elmegy a várt irányba, esetleg célárig. Nyom egy tesztet rá ;)
      várható értéke, beállítás és szűrő függvényében 0,15-0,3 R környékén van. Persze, ha találsz egy jó szűrőt, vagy támogató feltételt, akkor akár ennél ragyogóbb eredményt is hozhat, végső esetben pedig a min. elvárást az 1 R-t. De ehhez az kell, hogy ne egy utolsó 5. hullámot találj el, vagy ha igen, az megnyúljon. Legalábbis a tesztjeim erre utalnak.

      Delete
  2. Köszi szépen, hogy csináltál erről a párról is egy nagyobb elemzést :)
    Kíváncsian várom, hogy a héten a jelzett zónán át fog-e menni. Eléggé meglepett amit írtál, hogy akár 245 környékére is beerősödhet a forint.
    Ebben az esetben ez nem azt jelzi, hogy elhúzódó válság lesz igaz?
    Köszi előre is :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A válság elején inkább erősödésre számítanék én is, de jöhet olyan válság, ami felülírja a korábbi elképzeléseket. Nem tudjuk, hogy mi fogja okozni a válságot. Az EURUSD egyelőre nekem dollár gyengülést jelez, nagyobb idősíkon, ami akár 1,22-es (1,18-tól felfelé) szintet jelez.
      Alapvetően technikai elemzéssel foglalkozom, ez pedig azért már a funda rész. A chartból vonok le következtetést, nyilván sokszor tévedek is. Régóta vagyunk északi menetelésben (2013-2014), egy korrekció, ami az eddigieknél nagyobb bármikor érkezhet. Az a bajom a forex-szel, hogy az alkalmazott elmélet csak korlátozottan érvényes rá. Ritkán vannak ilyen szép nagy mozgások, mint ami a dollár forint keresztben az évtized második felében látható volt. Az emelkedés irányába ható verziókat immár óvatosan kell kezelni. Természetesen ott van még a 350 lehetősége, lehet a korrekció csak a szint elérését követően érkezik meg. Távoli képen lévő lehetőségről beszéltem, lehetőség, ettől még nem biztos, hogy be is következik és lehet évek kellenek hozzá.
      Ne felejtsünk a 245-ös szintet 300 alatti szintekről érte el, amikor kevesen számítottak ekkora korrekcióra - köztük első körben én sem.

      Delete