Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Saturday 29 December 2018

DAX

A Daxról a nyár elején felrakott elgondolás (nagy kép) még állja a helyét. Az akkori rövid elemzés:

A kérdés az utolsó szakaszon van. Elkészült-e a 3. hullám vagy sem és még egy kisebb kör kell a piacnak. Ha elkészült, akkor egy méretesebb esés jöhet, a jelölt 2. korrekció párja. Nem ma, nem holnap, ez havi chart! Sok gyertya elfér a célárig!

DAX havi chart:


Ami eldőlt, hogy a piacnak nem kell újabb high, esik. a minimálisan elvárt célzóna is stimmelhet. Berajzoltam az új chartba:


...és meg is lennénk, DE van egy aggasztó konfiguráció a képen, mely sokkal bearisebb, mint elsőre gondolnák.  Mi van, ha a nagy 1-2-essel jelölt szakasz nem az, aminek elsőre gondoltam, mi van, ha az egy runningflat 4. hullám korrekció, a várakozásnak megfelelő trendvégi bullish slinghsottal? 

Ebben az esetben a teljes felfelé menő szerkezet készen van és a korrekció, mely elindult lefelé, sokkal mélyebbre fog menni, mint ahogy azt sokan várják. Tanult Elliottos kereskedők rögtön nézik a chartot és mondják, hogy ebből bizony 4.000 alatti árfolyam is kinézhet! Valahogy így:


Jelenleg elképzelés, megerősítés kell, de egyre erősebb a gyanúm, hogy komoly gondok jönnek. Ehhez talán érdemes elolvasni ezt a bejegyzést is:Valsag-1-resz.

Összefoglalva: Nem fogok válságot kiabálni, de nagyon nem lepne meg, ha az jönne, de nem kicsi, hanem valóban nagyon nagy.


8 comments:

  1. Broma: ha már fundát kerestél :D, mai cikk:
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/ilyen-is-ritkan-van-egy-nap-alatt-ket-felminositest-is-kaphat-magyarorszag.2.308923.html

    ReplyDelete
  2. Szia Ad :-), ez akár támaszt is adhat egy forinterősödésnek.
    Bár tekintve, hogy a FED most 2,5%-nál áll, ha esetleg tovább emelnek 2019-ben 3%-ig és az mnb még mindig 0,9%-on tartja az alapkamatot, egyre nagyobbra fog nyílni az olló.
    A magánvéleményem egyébként az, hogy az mnb felfogása jelenleg eltér a FED-étől, és tartok attól, hogy addig nem fog emelni az mnb amíg nem lesz muszáj.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A további gyengüléshez szerintem kell egy korrekció. Nem tudom fundásan mi fogja okozni (nem szoktam vele foglalkozni:D). Sok minden lehet, egyelőre dollár gyengülés látszik a hetes usd chartokon, illetve annak az igen valószínű lehetősége.
      Ez fundásan okozhatja bármi:
      - a kamatemelés lassítására utaló nyilatkozat (decemberben már volt)
      - a forint erősödése, a felminősítésre való spekulációval, ha jól értem lépéskényszerben vannak, mert vagy fel kell minősíteni, vagy rontani, a rontás szerintem a látható fundamentumok miatt nem reális (hacsak februárig nem nő meg a politikia kockázat o1g mozgalom eszkalálódásával)
      - Trump rossz lábbal kell és twittel vagy csinál megint valami "nagyszerű" dolgot

      Delete
    2. Egyébként jól látod, sokszor írtam már itt is, a pf-n is, hogy a devizahitelesek, árfolyam kockázatból, kamatkockázatba ültették át (rendkívül rossz feltételek, átváltási árfolyam mellett), ráadásul a CSOK programmal (Matolcsy féle eszement ötlet, ezzel növelni a GDP-t, mert jelentős előrehozott fogyasztást generál - gyakorlatilag a jövőbeni fogyasztás, jelenben való felélése, mint a MANYUP pénzek, bár politikailag a jelenbe egy csontsovány veréb mindig jobb, mnt a jövőben egy zsíros túzog).

      A lényeg, az állam devizahitel kockázatát ledarálták, így az árfolyam elengedhető lenne, miközben a devizahitelek kivezetésével a lakossági kockázat nem jelentős, politikailag és gazdaságilag sem. A kamatemelés ugyanakkor jelentős politikiai kockázatot jelent, nagyon tudják, gyakorlatilag egy hasonló folyamattal kerültek hatalomra. A kamatok emelése nagyon lassú lesz, szerintem, amíg lehet kerülik. 1% kamatemelés 20% törlesztőrészlet növekedést okoz (rádióban hallottam, de valóság lehet, mert a lakáshitelek kamata 5% körüli állítólag). A megoldás, ha a valóban fix kamatozású hitelek irányába terelik a lakosságot (el is indult tavaly a folyamat), de a lakáshitelek kevesebb, mint 10% van (volt) 10 év feletti átárazási periódusú, ez a törekvés még nem sikerült. Ráadásul a magyar bankrendszer hagyományosan rövid lejáratú betéttel finanszírozza a hosszúlejáratú lakáshiteleket, nem igazán hallottam 10 éves lekötött betét lehetőségéről, pedig stabilitás (bankrendszer) szempontjából a lakáshitelek mellé ez passzolna, a lejárati összhang miatt, legalább nagy részben.

      A Templeton kivonulás (láttam előre, de szépen felkészültek) lezongorázták azzal, hogy a Bankok tartalékát tették be állampapírba vagy mibe. A problémám, hogy egyértelműen árfolyam elengedése, az állam hiteleinek elinflálása fog nagy valósznűséggel megtörténni, ami politikailag ugye jó (nem a kormány hibázott, Soros, migráns, stb.), mert nem ők lesznek a hibásak, legalábbis propaganda szempontból, nem véletlen Soros emlegetése, majd jön, hogy ők megmondták.. A lakosság fogja megfizetni, a forint betéteken, állampapírokon keresztül mindazon gazdasági hibák összességét, amit elkövettek az elmúlt 8 évben.
      Nem véletlen, hogy a politikusok vagyonának jelentős része már nincs az országban és nem forintban tartják, hanem kivétték külföldre, tiszta Argentína. Az eredmény, egy vagyonát elvesztett, leszegényedett polgári réteg lesz, aki vélhetően még mindig jobban fog élni, mint azok a nincstelenek, akik elvesztettek mindent. Az ország nagyon szét fog szakadni, a NER vagyonos rétegeire, akik mindent meg fognak tudni fizetni, külföldön taníttatják gyerekeiket, külföldön rendelkeznek vagyonnal, ingatlannal, esetleg vállalkozással és azokra, akik a mindennapi megélhetésért fognak egy gyártósor mellett küzdeni, mindaddig, amíg a robotok el nem veszik a helyüket. Azok a fiatalok, akik külföldre mentek nem fognak visszajönni, akik maradtak jó eséllyel életük végéig dolgozni fognak, mert nem lesz, aki a nyugdíjt kitermelje, ami olyan kicsi lesz, hogy aki tud dolgozni fog mellette... és akkor még egy gazdasági világválság lehetőségéről nem beszéltünk. Sajnos szerintem a politika (nem csak a mostaniak - 2000 óta az összes elit) egy időzített bombát épített, a mostani csak gőzerővel hordta a robbanóanyagot hozzá... Készüljetek fel, gondolkodjatok, úgy tűnik másokat úgysem tudtok megmenteni!

      Delete
    3. Nagyon szépen összefoglaltad!
      Tény, hogy a devizahitelek (vállalati, magán, állami) leépítésével, megteremtették a forint erősödésének feltételeit, viszont nem tudják elengedni, erősödni az árfolyamot.
      Egy esetleges kamatemeléssel rögtön bajban vannak a hitelek és a gazdasági növekedés is drasztikusan visszaesik.
      Szépen látszik, hogy a gyengülő forintot választották a kamatemelés helyett.
      Baj lehet ebből, ha a nép is észreveszi és elkezdi kivenni megtakarításait az állampapírpiacról.

      Delete
    4. “Forint erősödésének”?
      Inkább gyengítése, gondolom arra gondoltál, akkor lehet az adósságot elinflálni

      Delete
    5. Ha jól tudom a Templeton 1000 milliárdjait a bankrendszer adta be, kötelező jelleggel, amennyiben a bankrendszerből kiveszik a megtakarítást az emberek, akkor egyből bajban lesz az állam finanszírozása. Lehet más verzió is, azt gondolom, h addig nincs gond, amíg nagy az ingyenpénz a világban és optimista hangulat van, egy kisebb válság sok gondot okozhat. Autóipar a GDP 29%-át adja (a BMW gyár kapcsán írták, nem gondoltam ilyen magas számra, nem tudom Hankook benne van e)

      Delete
    6. A szándékos forint gyengítésre gondoltam én is.
      A dax esetében hihetetlennek tűnik ez a nagy esés, viszont abban is egyezik a véleményünk.
      Évtizedes távlatokban spekizve 5000 alatti árfolyamra várom, ami a következő válságnál már reális is lehet.
      A német vállalatok termelési csúcs közelben vannak és képtelenek lesznek tovább fejlődni az egyre fokozódó munkaerő hiány miatt.
      Eközben Kína.India szép csendben piacokat vesz el Európától ami hosszabb távon is mélyponton tarthatja az összes Európai nagyvállalati értéket.
      Kb. a Japán index vesszőfutására jellemző állapotok kialakulására számítok a dax esetében.

      Delete