Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Saturday 2 March 2013

Rés és Elliott

A héten feltett játékos előrejelzésem bejött, sokan láttam meglepőnek találták mind a jóslatot, mind a találatot.

Menjünk egy kicsit bele a résekbe. Rések általában 3. hullámok közben keletkeznek. Nagyon tipikusak a 3/3 hullámban létrejövő rések. Meglehetősen régen figyelem őket, mert sok bosszúságot okoztak. Az általában piaczárást követően megírt elemzésem után a piac réssel nyitva gyakorlatilag elvitte a jó belépés lehetőségét. A magyar piacon a rövid nyitvatartás és az alacsony likviditás miatt sokszor keletkezik rés a záró és nyitó árak között. A megfigyeléseim azt mutatják, hogy nagyon sok esetben a réssel nyitás helye nagy pontossággal belőhető, előre.

Nézzük mit láttam szerda délután, amiből a réssel nyitásra következtettem.


Az '5 perces charton egy impulse emelkedést számoztam, ami után egy szép korrekció következett, ami a b of B háromszög miatt nagyon elhúzódott. Tudom első ránézésre furcsa a számozás, de kis tf-n a megnyúlt 3. és 5. hullám meglehetősen jellemző a papírra, sőt ez a furcsa 2. és 4. hullám is gyakran fordul elő ilyen tf-n. Nyilván van  másik számozás is, de a következtetés nagyjából ugyan az.
A korrekció, mely ugyancsak jellemző hosszan elnyúló b hullám ebédidőben, után egy kis emelkedés következett, mely impulse és láthatóan nem fejeződött be a szerkezet az aljtól. Közben az USA-ban elszaladtak a piacok, ahogy az várható is volt. Ilyen esetekben gyakori a réssel nyitás, sokan későn kapcsolnak és piacin, nyitásban bevásárolnak. Szóval minden adott volt, hogy további emelkedés jöjjön, hiszen 3. hullámok következtek, ezért a réssel nyitás szinte elkönyvelhető volt.
A megfigyelésem lényege a Kennedy féle csatornákhoz kapcsolódik. Amennyiben réssel történik meg a nyitás egy ilyen szituáció után, akkor az nyitóár nagyon gyakran a csatorna tető, vagy picivel felette, de akkor pár percen belül fekete gyertyával ráesik a tetőre, mert a rést, az emelkedést a gyakorlatban negyedik hullám fogja. A feladat annyi volt, hogy eldöntsem, melyik csatornának van nagyobb esélye. A kisebb csatorna 4.660 környékére mutatott, a nagyobb 4.690-re. A nagy "boldogságban" nem hittem, továbbá a számozás nem volt egyértelmű a nagyobb impulse esetében, ezért tartottam valószínűbbnek az alsó csatorna tetőre való rányitást. A piac azonban optimistább volt nálam, ezért a felső zónát célozta meg.

Íme az eredmény:


10 comments:

  1. Ad! Jó Hétvégét!

    Van a Kennedy-hez link-ed, vagy anyagod?
    A múltkor kérdeztem, hogy miért a gyertya testéhez húztad, és miért nem a szár aljához az egyik otp ábrán.
    Köszönöm!
    Forcag

    ReplyDelete
  2. Szia Forcag!

    Bocsánat, nem olvastam! Ha van elmaradt kérdés nyugodtan tegyétek fel, mert néha csak nap végén tudom végignézni a történéseket, s mert az elmúlt időszakban ismét voltak 100 feletti napok a megjegyzésekben elmehetek mellette.

    Kennedy EWI tag, ott publikál. Néha van ingyenes hete, akkor érdemes hallgatni (angol) vagy előfizetni, de az szerintem költséges. Néhány ingyenes füzete elérhető az EWI vagy Cimballi oldalán.

    http://www.elliottwave.com/
    http://myelliott.blogspot.hu/

    ReplyDelete
  3. A spike-ok kérdése érdekes dolog.Mindenki más technikát használ, de szerintem ez piactól is függ, az USA nagyon likvid piacain érdemes az aljára lehúzni, a magyar piacon én inkább dupla méréssel dolgozom és abból kalkulálom a hullám nagyságát, mert egy kisebb befektető is meg tudja mozgatni a piacot. Szoktam a harmadik hullámból kalkulálni (161,8 v. 261,8 vagy nagyobb fiboval), hogy mennyi lenne az első, de szoktam két különböző tf-t is használni, hogy megnézzem hol mutatnak egy helyre a vonalak. Most nem tudom mi volt a konkrét példa, ezért nem tudom megmondani, hogy akkor pontosan mit használtam. Ami biztos, a nyitó és záró árakat (reggel és este) kihagyom, nem szeretem, főleg, ha nagyon eltérnek az utolsó gyertyatestől, mert akkor esélyes, hogy nem reális.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ami kimaradt, természetesen a csatornavonalak, mert azok is sokszor adnak jó információt a valódi alj kérdésére.

      Gyakorlás kérdése, tapasztalat. Mivel egyébként csak zónáról beszélünk sok esetben kisebb a jelentősége, mint gondoljuk, a fordulatra nem a célértékből következtetünk, hanem a piac kis tf-s adataiból.

      (tudom, nagyon betalált a bux, de iszonyatosan tiszta képet adott a piac, nem volt időm megírni, meg zavar, hogy a hati nem úgy mozog, de tervezem a hétvégén visszatérek rá, Twer egyébként is érdeklődött utána.)

      Delete
  4. Csak jelzem, érdekességképpen, hogy a DAX-ban (cash napos) volt egy hármas-rés konstelláció, elég ritka jelenség. Remélem mindenki sikeresen kihasználta.

    ReplyDelete
  5. Halló Horgász!

    Régen jártál erre, jöhetnél gyakrabban, mindig aranyat ér a megjegyzésed!
    Sajnos kevés tapasztalt (és tudással rendelkező) ember osztja meg a gondolatait a neten. Örülök, amikor erre tévedsz, abból mindig tudok tanulni egy picit!

    ReplyDelete
  6. Hali!

    1,
    Jött hozzám még egy kérés, hogy írjam be a mail címet a körlevelekhez.
    Ez lenne az:
    pretorianus1@gmail.com

    2,
    Kezd kifulladni ránézésére, de ez fut nálad vagy túl lassú? Időben kezd kilógni.
    http://tozsdemania.ucoz.com/_fr/0/1632378.png
    Köszi!

    ReplyDelete
  7. Szia Gábor!

    Hogy kapj valamit, adni is kell :o)!

    Aki rendszeresen megjelenik, hozzászól, azoknak szoktam emailt küldeni, azt gondolom ez így korrekt!
    Igaz régen volt már, de talán újból visszatérek hozzá, amennyiben időm engedi.o)

    Ad

    ReplyDelete
  8. OTP egy kicsit szürke ló most. Olyan érzésem van, hogy ZZ-k mennek össze vissza, el tudom képzelni, hogy egy ZZ jött lefelé, most egy ZZ a hulláma megy felfelé, ami LD lehet, azért ennyire bonyolult a belső számozása. Ebben az esetben még az is elképzelhető, hogy már lefordulásnak vagyunk a tanúi (megj. akár az USD mozgása meg is erősítheti), de lehet csak a 4. hullám a hulláma egy LD lesz nagyobb tf-n és annak az első két hullámát látjuk. Kisebb eséllyel 5 hullám jött lefelé, kicsi tf-n ezt lehet inkább számozni, egyenlőre inkább kicsit kerülöm a papírt, mert nem szép, ellenben a bux sokkal szemben értékelhető.

    ReplyDelete
  9. Ok! Köszi!

    Közben egyre többen várják ezt:
    http://tozsdemania.ucoz.com/_fr/0/9196979.png

    Fraktálos közben kész is lehet felfele.

    Március 8 beszámoló (Tájékoztató a 2012. évi eredményről):
    https://www.otpbank.hu/portal/hu/IR_Penzugyi_naptar

    ReplyDelete