Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Friday 28 September 2012

Karácsonyra 250 fölé megy a dollár?

Van egy USD/HUF ábrám, melyet szépen követ a piac. Ezen a fenti célár rajzolódik ki, még akkor is, ha számomra is nagyon keménynek tűnik. Hétvégén elmélyülök benne, mert ez a várható forint erősödés után 25% hirtelen gyengülést jelez.

12 comments:

  1. üdv

    AD a DAX elképzelésedhez gratula, ezután gondolom észak de te vagy a mester.

    Gondolom nagyon sok akár országos koncepcióval rendelkező blog olvasó van a saját területéről szvsz. AD nem haragszik meg ha ide be írjuk.

    Engem évek óta zavar a kormányzatok agrár politikája csak a papolás folyik, hogy meg kell menteni a magyar földet de semmit nem tesznek érte.
    A következőt amit írok már 1996-ban innovációba be lett adva az mg. állam titkárnak. A lényege a következő volt.
    1. Létre kell hozni állami beruházással mg. gép állomásokat országosan a területek nagyságától függően megyénkét 1-2-öt. ( Mivel köztudott csak egy pl. hogy egy kombájn be állítása 500ha, esetén kifizetődő de az ideális 1000ha, meg kérdezem jelenleg is hány 1000ha-os gazda van az országba igen kevés sorolhatnám a többi nagy gépet) ( ÍGY látható hogy a költségek akár milyen támogatás mellet az 50-100ha gazdaságoknál a büdös életbe nem térülnek meg)
    A fent említett koncepció szerint még ma is szvsz. megyénként 5000-7000ha kis parcellájú 1-10ha-ig földet és termelőt be lehetne állítani, így nagy táblákba lehetne gazdálkodni és jelenleg enyészetnek ki tett földek ismét termőre fordulnának, ezt mind addig kellene meg lépni még ezek a kallódó 1-2ha birtokoknak van tulajdonosa. Ha nem érthető amit írtam kérdezzetek.
    Országosan ez az állami bödzsének közel 100-120 milliárdba kerülne. Mivel ebbe az elképzelésbe a géppark ideális föld arányhoz lenne be állítva közepesen gyenge termés mellett is max. 4 év alatt ki termelné az árát összehasonlítva a jelenlegi gazdák soha meg nem térülő költségével. A rendszer további előnye, hogy nagyon gyorsan 10000-15000 ezer munkahelyet teremtene. Ez csak az alaptermelés, ha a későbbiekben erre még valamilyen szintű feldolgozó ipar is épül nagyon hamar akár 50000 főre is duzzadna a munka helyteremtés, ahogy elnézem a prédikálás folyik itt a munkahelyteremtés területén is pedig a megoldás kulcsa a porba hever.

    TWER

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedves TWER!

      Szerintem egy kicsit túl becsülöd a weboldal olvasottságát (de erre Ad tud egzakt infókat, pár százan lehet, hogy látogathatják, leginkább spekulánsok).

      Én egyelőre (spekuláció mellett) úniós támogatásokkal foglalkozom (MVH), a SAPARD előcsatlakozási támogatás kiszórása óta látom, hogy pazarolják el az úniós forrásokat (AVOP, NVT, ÚMVP, HOP stb.). Rengeteg 30-50 ha földterülettel rendelkező gazda szerzett olyan mezőgazdasági gépeket (traktor stb.), ami már a kezdettektől fogva világos volt, hogy nem fognak tudni a saját földjükön gazdaságosan kihasználni.

      Tehát jelenleg a helyzet, hogy egyes gazdaságok túlgépesítettek, mellettük egyesek pedig alulgépesítettek. Megitélésem szerint ezért az önszerveződésnek egyes területeken tág tere van. Ezek a gazdák rendelkezésre tudják bocsátani a gépparkjukat (pénzért) más mezőgazdasági vállalkozásnak is.

      A szervezőmunkában a helyismerettel rendelkező önkormányzatok, Magyar Agrárkamara területi szervei, a falugazdászok tanácsaikkal, szervezőmunkájukkal segítséget tudnak nyújtani ebben. Nem gondolom, hogy a VM-nek ebben közvetlenül be kéne avatkoznia. Javaslom vedd fel a hivatkozott szervezetekkel a kapcsolatot, tegyél javaslatot, hogy mérjék fel mely területeken jellemző az asszimetrikus gépesítettség, hol lehetne optimalizálni a gépfelhasználás lehetőségét.

      Üdv,
      Joker

      Delete
    2. Joker azt hiszem a koncepció lényegét nem érted, igen ez a probléma, hogy azt gondolják nincs probléma hiszen fel állítottak egy falugazdász rendszert ami tágabb határok közt nem működik, a másik köztudott hogy ez önszerveződési alapon se hová nem vezet aki meg túl gépesítette magát az fizessen teljesen új alapokra kell helyezni az agráriumot mert ahogy most működik én semmi jót nem látok ki belőle 5-10 év távlatába. Nekem spec mindegy mit csinálnak én el vagyok de bosszant a sok kisember 1-10 ha területe ami sinlődik és el kotyavetyélődik előbb utóbb. Én most is azt mondom központi beavatkozással lehet helyre tenni a hibákat.

      TWER

      Delete
    3. Kedves TWER!

      Én közgazdász vagyok, tehát mélységében nem értek az agráriumhoz, nem látom Budapestről, mi a helyzet vidéken (Valamit azért csak felszedtem az elmúlt évek során). Probléma mindig van, mint pénzügyi szakember általánosságban a következő evidenciákat látom:

      -Elaprozódott a birtokstruktúra, ami nem versenyképes a mezőgazdasági nagyüzemekkel. A piac viszont nem szociális alapon működik a gyengék hosszú távon el fognak hullani.
      -A kisgazdák nem hajlandók egymással összefogni (bizalom hiánya stb.) és szövetkezeteket, vagy termelői csoportokat létrehozni. Együttesen már meg lenne az önerejük a támogatások igénybevételére.
      -Természetesen új alapokra kell helyezni az agráriumot, de ennek nem az alultőkésített családi gazdaságok irányába kell elmozdulnia. A jövő útja az integráció, az üzemméret növelése, nagyfokú specializáció, rugalmas alkalmazkodás a piaci igényekhez.

      De gondolom a bölcsességeim nem adnak gyógyírt a felvetésedre. Általánosságban annyit tudok mondani, hogy egy nemzetgazdasági ágazat sincs amelyet annyira támogatnának mint a mezőgazdaságot. Ha nem lennék belvárosi gyerek (már a külső kerületekben is rosszul érzem magamat) akkor vennék földet és elmennék gazdálkodni...

      Üdv,
      Joker

      Delete
  2. Sziasztok!

    Közgazdász vagyok én is, elsősorban pénzügyi oldalról látom a mezőgazdaságot, de látom a működését (pontosabban láttam, mert már nem dolgozom a területen). Köszönöm Jokernek, mert nagyon rátapintott a lényegre. A fejemben nagyon megmaradt egy mezőgazdász gondolata, aki szerint a mezőgazdásznak 4 problémája van, ami a gondjait okozza, a tavasz, a nyár, az ősz és a tél és a magyar politika.

    Kedvenc példám, hogy nem messze a mostani lakhelyemtől volt egy gazdaság, ahol a 90-es évek előtt 3 traktorral oldották meg a földterület problémáit, miután megtörtént a rendszerváltás, minden gazda állami támogatásból vett magának egy traktort, 14-et finanszírozott meg az állam, azaz a közösség. 40%-os gépvásárlási támogatás mellett, majdnem 4,5 fél !, mindezt magánszemélyeknek közpénzből!

    A megoldás egyszerű és olcsó, a gazdáknak össze kell fogni, ha jó ötlet van nem az államra kell várni! Felelős mindenki magáért, nem más. Már elindultak a jól gazdálkodók, bár csak 300 ha lehet egy magyar magánszemély kezében, a nagyüzemek irányába ezt megoldják, de ez így hosszú folyamat lesz, míg kialakulnak a valódi nagyüzemek...

    A dinnye kartel kapcsán merült fel, hogy milyen jó ez a mezőgazdászok számára, mert így 30-40 ft-t is kapnak a dinnye kilóáért (?!), azok, akik dolgoznak, kockáztatnak és rengeteg munkát és pénzt stb fektetnek be. Szóval a nagykereskedő (nem a multi) 80-ért adja át a tesco-nak stb. Nem lenne érdemesebb összefogni?!

    Sajnos oda jutottam, hogy hosszútávon a legolcsóbb lenne, ha megvonnának minden támogatás tőlük két-három évig és megoldódna mindent, csak közben éhen halnánk...

    Na, abbahagyom, mert ez a blog elliottról szól(na):o)

    ReplyDelete
  3. Kérdésre válaszolva, soha nem csináltam titkot a blog olvasottságából. Nem tudom sok vagy kevés, engem már az első bejegyzés egy hét alatti 100 olvasója meglepett...

    Átlag napi 1.000 olvasóval lehet számolni hét közben, tavaly a szeptembertől kezdődő nagy találati arány mellett napi 2.000-et meghaladta.

    Az olvasók nagyon kis része ír megjegyzéseket, amit tudok és érdekesnek tartok, az az olvasók foglalkozása és a hely ahol élnek, már akiről van infóm, olvas minket titkosszolga, rendőr, határőr, afganisztáni magyar katona, kormányőr(szóval a teljes magyar fegyveres nem), bankos, csak ebből élő spekuláns, mezőgazdasági termelő, informatikus rendszerfejlesztő,tanácsadó, vállalkozó stb. A számomra legmeglepőbb országokból, mint Indonézia, Afganinsztán, Japán stb.

    Érdekes politikusra még nem derült fény, ami remélem így is marad :o)

    ReplyDelete
  4. ÜDV AD, Joker

    Nem titok rá tapintottatok a lényegre ezért írtam a szövetkezés nem működik, ezért el mondom, hogy egy kicsit drasztikusabb szövetkezésre gondoltam ami vissza tudná állítani a nagyüzemi méreteket, ha létre jönnének ezek a gépállomások agitációval propagandával lehet még a drasztikusság is elkerülhető lenne, mint ahogy AD hozott egy példát én is felhozom még pedig a saját esetemet. A 90-es évek közepén mikor mindenki ki kapkodta a földjét a közösből volt igen felénk is sok ember ki vette,a TSZ is le volt pusztulva 20 éves szk-5 2, pár MTZ volt az örökség a leszakadt nagy közös tsz-töl, ebbe a csőd közeli helyzetbe mi vagy 150-200 gazda maradtunk a közösbe közel 2500-3000 ha-on, pár évig ezzel a le pukat gépparkkal dolgoztunk mert hitelt nem adtak, mivel a nagy TSZ hiteleinek egy részét rá nyomták erre a külön kis szövetkezetre gondolta az akkori kormányzat 1-2 év és nekünk kakuk, hála égnek nem így lett a hitelek vissza fizetése után szépen elkezdtünk fejleszteni, na egy a lényeg akik ki váltak szépen látva fejlődést vissza is szivárogtak, mostanra igen nagy teljesítményű gépparkkal rendelkezünk és ismét 6 falu határát műveljük 6000ha területen közel 30 fő allándó létszám, 5 legmodernebb konbájn, hasonló nagyságrend traktor ezért írtam hogy 1 kombájn 1000ha így talán elkerülhető a ráfizetés és megéri gazdálkodni, tehát pl. kell hogy lássák az emberek hogy működik a szövetkezés és profitálni is lehet belőle ezért írtam, hogy nekem mindegy mere az ara.

    ReplyDelete
  5. még egy gondolat: nem vagyok híve a központi erő alkalmazásának, főleg most, hogy egyre inkább papíron még elfogatható, vagy magyarázható, a valóságban antidemokratikus intézkedések tömkelege irányítja a tömeget egy irányba, arra hajazva, hogy birka nép vagyunk, arra megy mindenki amerre a kolomp szól.... és nem fog megfordulni... a válság, ami jönni fog szerintem taccsra teszi emberek millióit, de talán és ez a remény él benne, elsöpri ezeket az embereket (a korábbi hasonlóakkal együtt!)

    ReplyDelete
  6. Most ebben a válságra hajló helyzetbe vázolom tovább a fenti leírtakat akár milyen hihetetlennek tűnik és azt gondoljátok ez egy állom pedig már közel 10 éve valóság itt a gazdáknak semmi dolga nincs évente az integrációs központal meg kötni a szerződés, utána várni a postást, hogy mikor hozza a föld alapú támogatásokat évégén pedig be menni az integrációs központba föl venni a földek hozadékát gondoljatok bele így megéri gazdának lenni ugye mert lehet főállása vagy vállalkozása tehát sok mindent csinálhat ha még 30-50 ha ja van is semmi gond.

    TWER

    ReplyDelete
  7. Mivel elliottról szól a blog be fejezem de még ez ki kívánkozik, a 90-es évek közepén ezek a 20-70ha gazdák a csili-vili kombájnjaikból és traktorjaikból nagyon vigorokták a mi füstölgő alig vánszorgó SZK-5 és pöfögő MTZ és döcörgő IFAinkat pedig 15-20 szor akkora területen gazdálkodtunk, eltelt közel 20 év a karbantartás és egyéb támogatások hiánya oda vezetett hogy ezeknek a gazdáknak a csili-vili gépeik le pusztultak, de mi nem nevetünk rajtuk a mostani hipern- modern járgányinkból és ez saját fejlesztésből NO állami támogatás mellett.

    TWER

    ReplyDelete