Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Wednesday, 8 February 2012

Hideg ellen sapka, sál, nagykabát!

Sokáig nem értettem miért hangsúlyozza Cimballi, hogy mennyire fontos teljes egészében átlátni Elliott rendszerét, miért fontos a timeframe, a kontextus, a szignál, a momentum. Az értetlenkedésem elsődlegesen nem is arról szólt, hogy miért fontos - számomra hamar egyértelművé vált - hanem arról, hogy miért kell ezt ennyiszer, ilyen mélyen hangsúlyozni. Azt hiszem Steve kapcsán kezdem megérteni.

Hadd éljek egy szemléletes példával:

Ha az időjárás jelentés március elején figyelmeztet, hogy nagy lehülés jöhet, akkor természetes, ha az ember rétegesen öltözködve, sapkával, esetleg sállal, meleg kabátban megy el otthonról. Gondolom az átlag olvasó számára teljesen természetes, hogyha nem jön a lehűlés, akkor nem áll július közepén még mindig nagykabátban, izzadságban úszva, türelmetlenül, talán kicsit értetlenkedve, még mindig a lehűlést várva... A piac is ilyen.

Kontextus

Az is egyértelmű számomra, ha valaki az előző példánál maradva, azt hallja márciusban, hogy nem lesz hideg másnap, nem fürdőgatyában megy el otthonról (a long tilalom, nem short nyitást jelent). Aki kereskedésre adja a fejét tisztában kell lennie azzal a keretrendszerrel, azzal a környezettel, amiben mozogni fog, ami alapján meghozza döntéseit, azaz aki Elliott alapján  - kereskedési rendszerébe beépíti a  "Wave Principle"-t - akar kereskedni, azzal szemben minimális elvárás, hogy értse az alapokat. Jó helyen, jól értse az összefüggéseket.

Timeframe

A világ egyes részein szeptemberben indul a monszun időszaka, esős, az ottani időjáráshoz képest hideg időszak (25-30 fok). Ha valaki napozni akar, napos helyre akar utazni, akkor nem ezt az időszakot vagy desztinációt választja utazásának, pihenésének céljául. Ennek ellenére, ha valaki ilyenkor jut el egy számunkra egzotikus helyre munkájából vagy más okból kifolyólag és jut ideje pihenésre, biztos vagyok benne, hogy kihasználja azt a pár óra napsütést, ami két özönvízszerű esőzés között rendelkezésre áll. Lefordítva a piac nyelvére, ez akár a timeframe is lehet, ahol nagy időtávban  nagy eséllyel, abban az "évszakban" esős napok vannak ( tőzsdei értelemben bear piac), de kis timeframen, órákra napsütés (tőzsdén korrekció, vagy kis tf-n bull piac) várható.

Ha már az időjárás példánál vagyok, gyorsan a szignálra és a momentumra is teszek egy utalást, azonban ez   kis kitérő lesz az eredeti mondanivalóm fonalától. Teszem ezt azért, mert talán segít fejben egy kicsit elhelyezni, még ha elég furcsa is az időjárás és a tőzsde összhangjának vizsgálata.

Szignál

Ha azt hallom, hogy dörög az ég, viszek esernyőt, mert nagyon nagy eséllyel esni fog és nagyon kicsi az esélye, hogy megúszom. Ilyenkor többször igazam van, hogy viszek és így jobban járok, mintha arra játszanék, hogy nem, mert problémás mindenhová cipelni.

Momentum

Ha szállingózik a hó és autóval megyek valahová, nem teszek különösebb óvintézkedést. Azonban ha a szállingózás helyett hirtelen nagy mennyiség esik le, mint ami a napokban történt hazánkban, beteszek az autóba a többi felszerelés mellé egy hóláncot. Nem mindegy a momentum!

Nekem nem az fontos, hogy merre megy a piac. Nekem az a fontos, hogy mozogjon és a mozgás egy részét, még nem is az egészet(!) nagy eséllyel előre jelezzem. Ha nagy a bekövetkezési valószínűsége annak, hogy óriásit essen a piac egyik pillanatról a másikra, akkor nem nyitok longot (tilos a long), de ha a veszély elmúlik, mert a piac mást mutat, akkor örömmel megteszem. Legyen szó, akár bear piacról is, igaz nem maradok benne hosszú távon. Érdekes a tárgykörben Cimballi napokban írt bejegyzése a gondolkodásáról.

Sokan, főleg a kezdők nagy része a tőzsdében a könnyű pénzkereset lehetőségét látják, azt is gondolják, hogy 50%-50% a nyerés, illetve a vesztés lehetősége, pedig nem! Minden ügylet után a bróker cég díjat számol fel, ami miatt a mérleg a veszteség irányába billen, Magyarországon a magas díjak miatt sokkal inkább, mint nyugaton.

Sokszor elmondtam, hogy semmi sem biztos, a piac mindig két irányba mehet, erre mindig készülni kell, senki sem tévedhetetlen és a biztosat a piac fogja megmutatni! Nem kell mindig kereskedni, csak akkor, amikor kedvező lehetőség kínálkozik! Minden rendszernek van előnye és van hátránya, mielőtt valaki használni kezdené meg kell ismerni ezeket. 

A piacra lépéskor legalább a következő döntéseket kell meghozni:
 • Milyen piacra lépsz be?
 • Mikor lépsz be, mi alapján teszed, mi a belépésre a jelzésed?
 • Mikor, milyen események beállása esetén szűnik meg az ok, amiért beszálltál, hol törik a verziód?
 • Hol van a stop szinted és miért ott?
 • Mekkora összeggel lépsz be és mennyit kockáztatsz?
 • Mi a kockázat/ hozam arányod?
 • Mi a várható célárad?
 • Mikor és miért szállsz ki?
Ha ezekkel nem vagy tisztában, akkor esetenként lehetsz nyereséges, de összességében veszteséget fogsz elkönyvelni, felőrlőd a kereskedési tőkéd.

Döntsd el követő leszel vagy saját kereskedési, elemzési rendszert építesz!

Sok kezdő görcsösen keresi a Szent Grált, egyik elemzőtől mennek a másikig. Mindenkinek vannak jó és rossz pillanatai. Amikor azt látják, hogy az elemző folyamatosan eltalálja a piacot elkezdenek hinni a tévedhetetlenségében és nagy összeggel, esetleg teljes tőkével mennek az elemző után, és ez az a helyzet, amikor az elemzőnek nem jön össze a következő elemzése... Azt hiszem Andrej Kosztolanytól származik a következő gondolat: Ha a tőzsdére mész egy dolog biztos, veszteséget fogsz elérni! Milyen rémísztő, pedig a lényeg annyi, hogy ez kevesebb legyen, mint a termelt nyereséged. A tőzsdén kettő az nem egy meg egy, hanem három mínusz egy! Nagyon fontos a money management!!!!

Visszatérve az eredeti megjegyzéshez, január 17-én este írtam egy levelet long tilalom subjectel és a következő tartalommal: 

"Az a meglátásom, hogy longot nyitni életveszélyes lehet a következő két napban, nagy eséllyel egy gyors mozgás indulhat meg lefelé néhány órán belül (délután?)"

Nem, nem longoltam a piacot. Volt 3 short pozim (jan. 18 és jan 20), amit kiütöttem, majd január 24-től nyitottam rövid longot, majd további rövid shortokat. Nem tettem eddig sem és nem akarok tenni ilyet a jövőben sem, hogy mást mondok mint amit gondolok. Aki olvas eldöntheti, hogy így van vagy sem. Nyilván azt írok ide, amit akarok, hiszen nem tudjátok ellenőrizni, így csak a megnyilvánulásaim kapcsán tudtok véleményt alkotni.... De nem ilyen szándékkal csinálom már másfél éve a blogot, szerintem teljesen nyílt lapokkal játszom, sokszor túlságosan is nyíltakkal. 

Számtalan esetet tudok felhozni, amikor a piacok egymás ellen mozogtak, ha almával kereskedem, nem a dinnye árát nézem... Felőlem erősödhet a forint, az OTP meg eshet, ha ezt mutatja a piac, akkor ezt gondolom.

Amikor azt írom le, hogy "tilos a long", akkor azt azért teszem, mert látok valami olyat a grafikonon, ami veszélyes lehet. Amíg az ott van és nem látom, hogy megszűnt, inkább távol maradok.

Tipikus példája ennek 2011. agusztusa, amikor szintén írtam, hogy "tilos a long" miközben a  másnapra szóló elemzésben emelkedést jósoltam (!). Veszélyt láttam, ami akkor, ellentétben a januári történésekkel be is következett. Azt hiszem, akik akkor ott voltak máig emlékeznek rá és értik miért írtam, amit írtam, továbbá milyen következménye lehet egy rossz szituációban nyitott longnak. 2.000 pont mínusz a határidőben rövid idő alatt.

De hibáztam, aki nem érti, hogy miből milyen következtetést vonok le, azt nem szabad a következtetésekkel bezavarnom, mert hibás döntést hoz. Vagy részletesen elmagyarázom a miérteket, vagy inkább jobb ha nem teszek semmit, mert akaratlanul veszteséget generálok.

Ha azt írom tilos a long, akkor az nem shortba lépésre felszólítás teljes tőkével, stop nélkül, szvsz. Itt mindenki saját maga dönt belépésről, kilépésről, a saját kockázattűrő képessége szerint. Senkinek a fejéhez nem tartunk fegyvert, hogy lépjen poziba, Írtam, írom, hogy itt is mindig tanulunk, segítjük egymást, gondolkodunk, ismerkedünk Elliott elméletével és megpróbáljuk élesben bemutatni azt, közben kicsit és nagyot hibázva, néha nagy sikereket elérve a szélesebb publikum előtt.

Az oldalon nem volt még konkrét kereskedési ajánlat. Amire emlékszem az elmúlt időszakban, hogy valaki beírta, hogy itt az idő a shortba lépésre és teljes tőkével be is lépett. Ketten jeleztük, hogy lehet korai volt a beszálló, mert bár mi is az esésben hittünk, nem láttuk a belépési pontot, illetve féltünk, hogy valaki ez alapján lép poziba. Sajnos igazunk lett, a belépést nem igazolta a piac, sőt teljesen ellentétes irányba ment el, nem kicsit, nagyon.

Lezárva a gondolatokat. Megnéztem az időjárás jelentést, melegedést jelez  két héten belül. Ennek ellenére még egy ideig kabátban megyek el otthonról, de minden este meghallgatom, hátha valami változik és nem fogok a július időjárás jelentés szerint öltözködni januárban...

13 comments:

 1. Érthető, korrekt.
  Dénes

  ReplyDelete
 2. huuuuu...hazamentel a munkabol es csak ugy lenyomtad egy szuszra ezt a zozzenetet???..grat..

  ReplyDelete
 3. Steve beszólásán én is felhúztam a fél szemöldököm, és örülök, hogy ilyen profin megfogalmazott választ kapott, amit ráadásul mindenki hasznosítani tud!:)

  Grat!!!

  Blasius

  ReplyDelete
 4. Ha igaz amit Ad leírt ("két napig"), akkor sajnos nem fogja érteni... Casus

  ReplyDelete
 5. Köszönöm és üdv a blogon az újonnan megszólalóknak!

  Senki ne értsen félre, nem Steve ellen akartam beszélni, csak rávilágított valamire, ami azt hiszem szélesebb rétegnek fontos, vagy értékes! Ha félreértés van a kommunikációban az mindkét fél számára kudarc, aki mondja annak azért, mert nem győződik meg arról, hogy megértették és valóban azt értették, amit mondani akar, aki hallgat, vagy befogad, annak meg azért mert félreérti és esetleg rossz döntést hoz.

  A példákat, képi megjelenítést azért használtam, bár kicsit félek, hogy szarkasztikus voltam, nem akartam senkit sem megbántani, de a képi megjelenítés segít a mondanivalóm megfelelő mélységekbe való eljuttatásában. Fontos a tf-ek és minden más megértése, mert egyébként nagy csalódás és komoly anyagi bukás lehet a "fél" tudás miatt.

  ReplyDelete
 6. Hűűű de sok betű lett itt leírva.
  Na most akkor short vagy long?
  üdv
  IC

  ReplyDelete
 7. :) ez lemaradt így teljes.
  Szóval azért érdeklődöm, mert heves mozgásra számítok, de a shorttal az a bajom, hogy túl egyértelmű.
  Szóval mi a vélemény?
  üdv
  IC

  ReplyDelete
 8. Szia AD,
  egyetértek, tényleg jó az összefoglaló. köszi.
  kiegészítésképp: tanulnék tőletek, de dolgozni is kell, akik itt írtok sokkal nagyobb tudással bírtok mint pl. én. főleg munka közben elég nehéz lekövetnem ki mit milyen időtávban és valószínűségben gondol. és persze ez alapján könnyű rossz döntést hozni. pl. elhatároztam a nagykép alapján kereskedem, hosszútávban gondolkodva, eleinte ment is, de a C-nk olyan nehezen jött és olyan sok teória keletkezett itt (is), hogy mégis zártam. rosszkor. pedig tudtuk mi lesz, mégis. és ebből fakadóan, amikor az ember elveszti a fonalat, már csak rossz következtetéseket hoz, mert az alap teória hibás. ezért a bukós, rossz stratégiával tartott pozik. de mi is tanulni akarunk, aki másra hagyná a pénzét adja brókernek. vagy csak azt kell figyelni, mikor kapod el újra a fonalat :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. a nagy időtávhoz sok tőke kell

   Charlie a tipikus példa, 3 hónap alatt tett meg óriási utat, ha neki megy neked is menni fog :o) Bocs, Charlie

   szerintem megvan, szép lesz és mulatságos, de még nem írom le, várom a biztos fordulatot

   Delete
 9. Nálam nem törtek meg azok a szintek, aminek törnie kell a shorthoz, ellenben a longban túlságosan is nagy kockázatot látok. Amíg a szintek nem törnek le, hatiban belelátom 20900 környékét, nyilván ez a mozgástól is függ, de napon túl kockás a pozi nyitás, nyilván itt a már említett kereskedési időtáv is fontos. Nézzük mit mutat a piac :o)

  ReplyDelete
 10. Szia AD és Többiek!

  köszönöm ezt a nekem szentelt "néhány" short! :D
  nem biztos hogy túl jó, hogy ezt sikerült kiváltanom!?

  én azt tudom mondani, hogy én hibáztam, mert hagytam magam befolyásolni!
  év elején megvolt a pozició ami nagyon jól hozott volna, de hagytam magam! :(

  és már többször írtam, hogy azt nem tudom megérteni, azt nem tudom összeegyeztetni, hogy hogy lehet az otp esésétől tartani, közben pedig a forint erősödését megjátszani?
  nem igazán emlékszem mostanában olyanra amikor ezek szétváltak volna!
  az otp elég nagy devizahitel állománnyal rendelkezik,de nyilván mindenki tudja! A forint erősödés pozítívan befolyásolja az árfolyamot, a törlesztőket=>kevesebb bedőlő hitel(persze csak a pillanatnyi hangulat!
  mint mikor a forint gyengül akkor azonnal azt hozzák ki hogy ez milyen jó a richternek és emelkedik, még ha szerényeb mértékben is!

  az egy másik dolog, hogy ha erősödik a forint az általában akkor van ha nagyon nyugodt vagy jó, esetleg kitünő a világpiaci hangulat, vagy feladjuk a "szabadságharcot"!!!
  ha gyengül a forint az inkább rossz hangulatban történik és egy jó ideje ilyenkor a bankszektoron verik el a port, vagy csak óvatosan adogatják és úgy csordogálnak!

  ez tudom nem hullámok felöli megközelítés, de én így vettem észre hogy ez így működik!
  ezért volt nekem furcsa: long stop majd a forint erősödésére játszó pozíció!

  Hagytam magam befolyásolni!
  :(
  a decemberi számítások, megérzések, elemzések szinte forintra teljesültek tehát részemről a bizalom azóta szinte feltétlen volt és a "le a kalappal"!
  nem-nem léptem short poziba! (később próbálgattam pár darabbal már de még akkor is korai volt, semmi visszateszt nem jött

  engem az elszalasztott hatalmas lehetőség bánt igazán! " a két napos szép idő"
  a DAX kb 800 pontot emelkedett!
  a forintról ne is beszéljünk
  arany
  ezüst
  és minden!
  - de azóta is volt jó néhány olyan beírás hogy "ez már a teteje lehet"

  mondjuk 300 pontos dax emelkedés után ami kb 5% két hét alatt az ember elgondolkodik hogy most belépni? megvárom a korrekciót! nah az meg nem jön!
  tehát igy lehet lemaradni!- nekem igy sikerült!

  ez megint nem hullám megközelítés, de túl sok dolog nem változott december óta!
  jönnek a kamu jó hírek, a görögöknél semmi,már legelább 25 ször olvastam, hogy körvonalazódik a megállapodás!
  Magyar- eu-imf csomag kb a 3-4 időpontot olvastam mikor KEZDŐDNEK és mikor lehet MEGÁLLAPODÁS egyre csusznak a dátumok! sőt még a hitelcsomag formája sem egyezik!
  pedig állítólag baromi nagy szükség lenne rá!
  tehát egyszer elkezdünk tárgyalni, vagy malév

  na mindegy!

  hát szóval részemről csak ennyi ami nagyon zavart és nem tudom összeegyeztetni fent említett általam tapasztalt összefőggések miatt!
  illetve, hogy bárhányszor kérdeztem valahogy soha nem erre jött a válasz!
  de úgy tünik azok az összefüggések is működtek! hiszen a forint erősödött és az otp is nagyon bika a hangulatot se tudja elrontani igazán semmi és valljuk be most nem is ömlik a csapból a görög csőd lehetősége, pedig semmi nem változott, csak a média nem nyomja!

  az elszalasztott lehetőséghez csak annyit, hogy nekem van egy cél amit, ha sikerülne elérni itthagynám ezt az egészet!befejezném teljesen!
  és nem kell nagy dologra gondolni se! mások a Balatonba folytják azt az összeget egy autó formájában! :D

  és utána tényleg befejezném! mert ez munka mellett nem megy nem mehet!
  az ember belehülyül teljesen, kapcsolatok, barátságok mehetnek rá!
  most közelebb kerülhettem volna ehhez a célhoz, de nem sikerült! Hát "csak"ennyi!

  Én köszönöm a választ a "szarkát" éreztem és értettem! :D
  ha gondolod AD többet nem írok a blogra!
  csak csendes szemlélő leszek!
  remélem valamelyest érthetően írtam le mi volt a problémám, hajnal 1kor nem biztos hogy túl összeszedettek voltak a gondolatok!

  Üdv:
  Steve

  ReplyDelete
  Replies
  1. ---remélem a felakadt szemöldök is helyrejött! :)

   még annyit az első gondolathoz, Cimballi arra is gondolhatott sztem,
   legalábbis én így gondolom
   hogy ha valaki, egy témában szakértő és szeretné tudását megosztani, átadni, másokat rávezetni, akkor az illetőnek ezt oly módon kell tennie, hogy semmilyenfajta olyan felületet ne hagyjon, ne adjon ahol támadhatóvá válik, ahol a kritikusok beleköthetnek a módszerbe!
   (mondjuk én nem kritikus vagyok, hanem csalódott de ez már az én bajom)
   :)

   Üdv:
   Steve

   Delete
  2. Szia Steve!

   Rosszkor voltál rossz helyen, nincs gond, mint írtam feljebb, nem ellened, hanem sokak érdekében szóltam.

   Megj.: amit fent írsz az már fundamentalista megközelítés :o)

   Egy idézet Lenintől: "tanulni, tanulni, tanulni", szerintem is ezt kell tenni, nemcsak neked, mindenkinek!

   Delete