Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Sunday 12 February 2012

dZZ vagy hirtelen halál

Mester, az aki úgy ad támogatást, hogy felhívja valamire a figyelmet. A jó Mester az, aki emellett egy utat is mutat és hagyja, hogy a felfedezés öröme téged illessen meg. Nem az első eset, amikor Cimballi egy kérdésemre adott válasza egyben egy utat is kijelöl, amire rálépve a fel nem tett kérdéseimre is választ találok, nem tudom, hogy ez csak a véletlen, vagy csak birtokában van egy különleges erő, a lényeg sokszor padavannak érzem mellette magam :o) Ha így folytatja tényleg veszek tőle néhány Coaching órát... (Coaching: Link vagy Link, a lényeg jelen esetben a tréder/kereskedő fejlesztése) Akkor nézzük az elemzést, ami inkább elmélkedés a napos ábra alapján.

A hétvége első felében a dZZ verziót támogattam, sőt tulajdonképpen ki is zártam annak a lehetőségét, hogy a gyors esés verziója fog bekövetkezni. Az RSI értéke napos charton 72, ami inkább még a bull piaci ellenállás értékeként kezeltem (bear ellenállás 55-65, bull ellenállás 75-85 általában). Szerettem volna jobban megérteni az RSI mozgását, ezért első körben a szakirodalomban kutakodtam, második részben az ábrákat néztem végig. 72-es érték körüli csúcsok esetében egy esés következett, majd a piac új csúcsra ment, egészen 2010. áprilisáig, azóta két esetben érte el ezt az értéket, azonban utána új csúcsra már nem ment az index. Lehet itt még keresgélni, magyarázni, mikor honnan indult a felfelé tartó görbe, de félreraktam, megnéztem az MACD-t, mit mond.
MACD 2006 óta tudott csak 1.000 pont fölé menni és a jelenlegi értéket 3 alkalommal érte el. Mindhárom elérést követően, több ezer pont esés következett az indexben. 

Bux napos chart:


Azzal kapcsolatban nincsenek kétségeim, hogy a következő hetekben esni fog a piac, abban sem, hogy ez pár ezer pontot is jelenthet (figyelem, hullámokban mozog a piac, emelkedés is lesz benne). A fő kérdés, amire a választ keresem, hogy további korrekció, vagy trendfordulót mutat a piac. Erre pedig nem tudok határozott választ adni.
Lehetséges-e, hogy a bux sajátossága, hogy a bear piaci ellenállás a szokásos 65% helyett 72%-on található? Lehetni lehet, de egy kicsit magasnak tartom. Az is lehet, hogy a kérdés eldöntéséhez nem a megfelelő tf-t használom. Látható az ábrán, hogy a szeptemberi lefelé kör, komolyan behatolt a bear támaszba, ez pedig azt jelenti, hogy a felfelé menet egy bear piaci rally, de miért jutott ilyen magasra? (nem a price/ár, hanem az RSI)

Érdekes, hogy az amerikai indexek esetében 85 (Nasdaq) az RSI értéke. Amikor a Nasdaq 80 fölötti csúccsal rendelkezett valóban mindig új HP (high price) következett a korrekció után. (ezeket a csúcsokat a magyar piaccal együtt érte el, de a magyar piac nem ment új csúcsra) Érdemes egymás mellé tenni a két grafikont...

Nasdaq napi chart:




Nem akarok megállapítást tenni, csak hangosan gondolkozom, tele van a fejem érvvel és ellenérvel, de talán az használ, ha végig megyek mindegyiken és átvilágítom, hogy mennyire erősek, vagy sem. Esetleg elmegyek valami mellett, amit én nem vettem észre, de ti észrevesztek!

Ez a timeframe nem kereskedési időtáv, gondolkodni, tanulni azonban azt gondolom nagyon jó a segítségével.

Záró gondolat: Néhány hónappal ezelőtt beszélgettem Cimballival, az ő elképzelése a piac további emelkedése volt, az enyém az esés. Nem volt vérre menő vita közöttünk csak érvek. Ő az amerikai piac mellett érvelt, én a magyar oldaláról közelítettem.  Pár héttel később megállapítottuk, hogy mindkettőnknek igaza lett, mivel a két piac ellentétesen mozgott, lehet most is ez következik be? Előfordulhat, igaz abban az időben jobban hittem a piaci fordulatban, mint most.

2 comments:

  1. Az indikátorokról csak annyit, hogy ha egyszer lefordultak, de a piac nem esik, hanem oldalaz, akkor azok továbbra is lefele fognak tartani.
    Tehát ebből a szempontból tehát igen megbízhatatlanok, előrejelzés szempontjából.

    lásd slingshot ))

    horgász

    ReplyDelete
  2. ebben teljese igazad van, szvsz nagyon is lényeges, amit írtál kontextus nélkül nem érnek az indikátorok sem semmit

    a fenti megközelítés a bull és bear támasz/ellenállási zónák RSI grafikonon való megjelenése az Elliotti értelmezés kontextusába helyezve, szvsz kicsit más, a fő kérdés ebben az esetben a bux, mint egyedi index fenti zónáinak beazonosítása, melyet eddig nem tettünk meg, tehát itt nem pusztán a fordulatot nézem, a görbék keresztezését, hanem annak módját, idejét elliotti kontextusba helyezve

    ami miatt a 72 érdekes, hogy 2010 után jól láthatóan magába hordozza a bux azon karakterjegyet, hogy megemelkedhetett a bear ellenállás zóna 72 környékére, ami a semleges és bull ellenállás zóna között helyezkedik el, igazi zónának a 75 fölötti részt lehetne tekinteni, de odáig nem megy el

    A nasdaq esetében szépen a bull ellenállás fogta meg az RSI-t felfelé, de a karakterjegyei nem változtak, ezért nagy eséllyel kijelenthetjük, hogy hamarosan újabb csúcsokra megy az index (nasdaq), nyilván esik előtte egyet, az a kérdés, hogy a bux esetében is ezt a forgatókönyvet látjuk, elliotti értelemben dZZ, vagy teljesen kész a korrekció és jöhet a Primary szintű 3. hullám, ez az amire a választ kerestem, de nem merem kijelenteni az általam nagyobb eséllyel futó értelmezést, figyelni fogom...

    ReplyDelete