Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Tuesday 1 March 2011

Kérdések és válaszok

Bejegyzés:
CET  9:05 "Ha nagyon gyorsan, de max 10 óráig nem rántják le, akkor komoly bullish értelmezést kell keresni."
CET 14:54 "ad...aruld el legyszi hogy reggel mikor meg nyoma sem volt a beutesnek miert mondtad azt hogy az elso oraban be kell kovetkeznie kulonben nagyon bull a dolog...amugy bejott,gratula....charlie"


Miért gondoltam, hogy nagyon gyorsan berántják. Röviden, mert a tegnap esti elemzésben foglaltak szerint számomra az utolsó fordulós lehetőséghez érkezett a piac.

Hosszabban:

Elliott elmélete likvid piacokra vonatkozik, elsősorban tőzsdei részvényekre, illetve részben cash indexekre. De mikor likvid egy piac? Legjobb és legáltalánosabb definíciót BIS fogalmazta meg:

"Likvid piac egy olyan piac, ahol nagy volumenű tranzakciók hajthatóak végre azonnal, vagy rövid időn belül úgy, hogy azok minimális hatást gyakorolnak a piaci árakra” (BIS, 1999, forrás MNB honlap)


Nos, ez alapján lehet e likvid egy olyan piac, ahol némelykor 10-20 percig nincs ügyletkötés 50 darabos tétellel befolyásolható az ár, 100 darabos tétel pedig, akár a trendet is fordítani tudja. Az első ügylethez elég bő 2 millió forint, a másodikhoz kicsivel több, mint 4 millió. Nyilván kicsi sarkítás van, illetve az elmúlt időszak oldalazásában tapasztalt dolgokról van szó, ami nem feltétlenül igaz mindig. 
Szerintem csak korlátosan tudjuk likvidnek nevezni a piacot és ha így tekintünk rá, valamivel "rugalmasabban" kell a "grafikonban minden benne" van TA elvet kezelni.
Ezért én a nyitó és záró árat óvatosan kezelem és talán ez az oka annak is, hogy néha a FIBO értékeken túlszalad a határidő értéke a fordulatok előtt. Szóval a nyitásban meglévő optimizmust, ha az első órás gyertyában azaz 10 óráig nem tudja a piac letörni, akkor bizony a bearish scenáriót félre kell tenni. Talán így leírva nem is olyan bonyolult és "ördögtől" való volt a piac esésére "fogadni". A nyitásban látható optimizmust egyfajta kiszúrásnak lehetett csak értelmezni bearish scenárióban. Az elképzelést - fordulat - erősítette, hogy a piac 84,1%-nál mutatta meg a lokális csúcsot, ami a napközben említett "szívatós" bejegyzésben utaltam. A fordulat ezen a ponton azt is jelentheti, hogy valamilyen X hullámot láttunk felfelé. Nem tudom még összerakni a szerkezetet, egyenlőre azt sem, hogy lehetséges e, de ha ez így van úgy fog mozogni a piac, hogy azt kevesen fogják megérteni.
Na így lehet egy szép bejegyzést írni egy mondatról .o) Remélem nem volt túl komplikált a válasz:o)


5 comments:

  1. üdv AD

    Én úgy tudom hogy a fibo csak támpontot nyujtonak nem féltétlen szükséges a piacnak ezen a ponton fordulni. Alatta felette pár % bele fér. Különben ahogy elfigyeltem a BUX nagyon ritkán fordul tökéletes fibo szinten. Me különben is miért fordulna akkor egy tökéletes lekereskedhető rendszer lenne az egész. Nézd meg az SP mai csúcsát szerintem ott sincs tökéletes fibo szint,

    üdv TWER

    ReplyDelete
  2. Szia Twer!

    Alapvetően igen, csak a bux ennél sokkal jobban kilóg a sorból, nagyobbak az eltérések és többségében nemcsak leszúrások vagy felszúrások a kilógások, hanem elidőzik ezeken a szinteken. Ennyi a likviditás hiánya szvsz.

    ReplyDelete
  3. ad...koszi a kimerito valaszt:)...kozben sp elhagyta lefele a heti es havi pivotot is...csak nem?????

    ReplyDelete
  4. üdv AD

    Kösz a felvilágosítást.Ábrát és előre jelzést most nem teszel fel?

    üdv TWER

    ReplyDelete